ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1721/3191)

Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 211

klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego patyczka

My simple kitchen
Bajaderki - ziemniaczki 224

ciasta którego niestety nie udało mi się odpowiednio pokroić. Moje bez zewnętrznych ozdób bo takie lubimy najbardziej;) Serdecznie polecam:) Składniki: ok. 1 kg ciastek,mogą być herbatniki,(nie dodajemy ciasta z kremem i owocami) 5 łyżek kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady słoiczek powidła śliwkowego(u mnie własnej roboty) łyżka miodu 1/4 szklanki cukru pudru(ilość cukru zależy od słodkości użytych(...)czekoladę, mleko, masło i cukier rozpuścić w garnuszku na jednolitą masę, delikatnie przestudzić.Kolejno masę dodać do pokruszonych ciastek i wymieszać do połączenia się składników.Następnie dodajemy powidła śliwkowe, alkohol, garść kokosu, miód oraz pokrojone na mniejsze kawałki orzechy, całość mieszamy. Z tak przygotowanego ciasta formujemy okrągłe ciasteczka, możemy je przyozdobić np kokosem, posypką, pokruszonymi orzechami a nawet rozpuszczoną czekoladą

Krakowskie smaki Ani
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 193

Lawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół(...)tego skórki cytrusowe i wymieszaj Przesiej mąki do dużej miski i stopniowo dorzucaj odcedzone owoce i masę bananową (w sumie tak na trzy razy) Dokładnie wszytko wymieszaj Przełóż do formy i przyklep, nie bój się, rączki można umyć Posmaruj delikatnie ciasto częścią pozostałego soku i wstaw do piekarnika na 150 C środkowa półka, uwaga

greenscarf
Szarlotka na kruchym cieście 248

inny rodzaj (na bardziej puszystym cieście, z tartymi jabłkami – przepis możecie znaleźć tutaj ). Teraz przedstawiam wersję na bardziej kruchym cieście, z prażonymi na patelni jabłkami. Polecam spróbować obie Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g zimnego masła 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 4/5 szklanki cukru Jabłka: 1 kg kwaśnych jabłek ok. 3-4 łyżek cukru(...)Odkryć i rozdrobnić jak najdokładniej szpatułką. Trzymać odkryte na małym ogniu jeszcze ok. 15 minut aż masa zgęstnieje a jabłka się rozpadną (co jakiś czas rozdrabniać szpatułką). Formę o wymiarach ok. 25 x 25 cm wysmarować masłem i posypać bułką tartą. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Jabłka wyłożyć na ciasto. Na wierzch

Bullio
Śliwki + mleczko kokosowe = ciasto 238

mikserem wraz z cukrem do białości. Dodajemy mleczko kokosowe i nadal ubijamy. Na końcu dodajemy migdały i mąkę. Dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na tortownice nasmarowana masłem. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie układamy na cieście przeciętą stroną ku górze. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200°C (ja piekłam nieco dłużej) Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia

Przysmaki Karolki
Czekoladowe ciasto z cynamonem i gruszkami 881

godzinę, aby trochę nim "naciągnęły". Ale od razu mówię, że nie jest to konieczne i składnik ten spokojnie można pominąć ;). Zamiast gruszek świetnie pasować tu będą jabłka lub śliwki. Ciasta wychodzi spora blacha, na pewno więc wystarczy, by zaspokoić nawet największy głód na czekoladowe ciacho ;). Polecam :). PS. Czy też macie wrażenie, że na blogu powiało już jesienią...? Składniki(...)Dodać cukier i cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu roztrzepać jajka, do jajek dodać mleko i przestudzoną masę maślano - czekoladową, wymieszać.  Do mokrych składników wsypać składniki suche i krótko wymieszać, tylko do połączenia. Dodać gruszki wraz z płynem i ponownie krótko wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec

Opowieści z piekarnika
Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną 276

mojprzepisna.pl | Bezglutenowe ucierane ciasto z żurawiną Korzystając z okazji, że sezon na żurawinę jeszcze trwa postanowiłam zrobić ciasto na bazie świeżej, leśnej żurawiny. Nie wiem czy kiedykolwiek ją jedliście, jest diabelnie kwaśna i za nic nie przypomina w smaku tej suszonej. Przepis pochodzi z mojego ulubionego bloga Moje Wypieki . 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków(...)pół, ale nie na miazgę. W misie miksera umieścić masło oraz resztę cukru, utrzeć na jasną masę, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, dodawać naprzemiennie mąki i mleko, kończąc na mące, mieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część rozsmarować po dnie formy, można zwilżoną w wodzie łyżką, wyłożyć żurawiny, wyrównać, wyłożyć

moj przepis na
Ciasto jogurtowe z Multicooker CAMRY CR 6408 355

wlałam do misy, ułożyłam śliwki, posypałam migdałami, włączyłam i się piekło. Ciasto pięknie wyrosło, boki ładnie zrumienione i bez pilnowania. Trochę się denerwowałam, bo nie widziałam co się z ciastem dzieje ale to tylko kwestia czasu by przywyknąć do takiego gotowania i pieczenia. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki: 2 duże jajka(...)mąkę i jogurt z olejem i miksować na wolnych obrotach. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przelać do misy multicookera, ułożyć połówki śliwek skórką do dołu i posypać płatkami migdałów. Zamknąć urządzenie ustawić program "cake", czas pieczenia 45 minut w temperaturze 170. Przed wyjęciem ciasta trzeba pamiętać o odparowaniu urządzenia. Upieczone ciasto wyjąć i ostudzić na metalowej kratce. Zimne oprószyć

Ala piecze i gotuje
Tort z Pingwinami- krok po kroku 2605

łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut(...)spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna, biała -wedle gustu) Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i solą w kąpieli wodnej do momentu, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła (ok. 10-15 minut). Po tym czasie zdejmujemy masę z ognia, nie przerywając ubijania od razu wstawiamy ją w większą miskę

Pudełko rozmaitości
Wielkanocna Babka z limonką rozmarynem i... majonezem 193

babka z majonezem?! Po nim niepewność i decyzja, żeby przetestować przepis na tydzień przed świętami, gdyby miał się okazać porażką. Potem trochę zniesmaczenia, kiedy dodawałam cztery łyżki majonezu do masy. Następny był zachwyt jej smakiem- tak wielki, że zrobiłam ją jeszcze raz, tydzień później, na Wielkanoc. A w tym roku tęsknota i panika- ponieważ okazało się, że mimo usilnego guglania(...)Łączymy je z masą jajeczną. Na koniec dodajemy majonez, rozmaryn oraz sok i skórkę z limonki. Dokładnie mieszamy, wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut, do suchego 'dźgulca'. Przygotowujemy lukier- łączymy białko, cukier i sok z limonki. Można wcześniej otrzeć skórkę z limonki i użyć jej do dekoracji babki.   To naprawdę jest genialne ciasto. Wilgotne, aromatyczne i proste

les mirabelles
Kruche kwiatuszki z lemon curd 165

mąki 60 g cukru pudru 125 g zimnego masła 1 jajko Masło pokroić w kostkę i zagnieść z mąką i cukrem pudrem. Jajko lekko ubić i dodać do ciasta. Wlać 1 łyżeczkę gorącej wody i razem zagnieść. Owinąć folią spożywczą i włożyć  na godzinę   do lodówki . W tym czasie można przygotować lemon curd. LEMON CURD: 100 g masła(...)otartą skórkę oraz cukier puder. Wymieszać i gotować cały czas  mieszając . Gdy masa zacznie się robić ciepła dodać masło, gotować do zgęstnienia . Można przetrzeć przez sitko, by nie skórka cytrynowa nie była wyczuwalna. Foremkę na małe muffinki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować niezbyt cienko ( na ok 2-3 mm), foremką w kształcie

Z Marcepanem
Dżemowiec 214

Szukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką ale możecie je po prostu posypać cukrem pudrem :) U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie jeden(...)renklod) Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodać dżem i całość dokładnie ze sobą zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę

My simple kitchen
Zebra dyniowo czekoladowa 277

dyni, którą kupiłam na zupkę. Postanowiłam potraktować ją podobnie jak przy kremie- zapiec i zmiksować. Z tym, że mus dodałam do ciasta. Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm Ciasto: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 400g mąki pszennej (ok 2.5 szklanki) 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 gr dyni 2 łyżki kakao(...)soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy po odrobinie cukru i jednym żółtku. Gotową masę jajeczną łączymy z musem dyniowym- możemy miksować na najwolniejszych obrotach.   Kolejnym krokiem jest dodanie przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cukru waniliowego, a na końcu oleju.   2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy dwie łyżki kakao i mieszamy. Jeśli jest

Kuchnia w czekoladzie
Tarta cytrynowa z mascarpone, truskawkami i miętą 198

zawsze 2 razy tyle mąki co masła! Mąkę przesiać z cukrem pudrem. Dodać masło i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Odłożyć na 30 minut do lodówki. Po 30 minutach ciasto rozwałkować i włożyć do formy. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać w temperaturze 200 stopni 15 minut po czym zsypać fasolę i piec jeszcze 10 minut(...)listki drobno posiekanej mięty Kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i miętę i szybko wymieszać. Powoli dodawać serek mascarpone i delikatnie, łyżką wymieszać z ubitą śmietanką. Krem delikatnie wyłożyć na ciasto i całość wstawić na parę godzin do lodówki. Przed podaniem posypać pokrojonymi truskawkami. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Rolada szpinakowa z łososiem 279

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra. Składniki: Ciasto : 2 op. mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 6 jajek sól,pieprz Dodatkowo: 2 op. łososia wędzonego w plastrach 1 ser typu feta 1 serek chrzanowy 2-3 łyżki chrzanu Sposób przygotowania: Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy(...)ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę

Bajeczna Kuchnia