ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1727/3191)

Babka piaskowa pomarańczowa (ekspresowa, na śmietanie) 165

babki w mini keksówkach od Papil Art (wymiary 15,5x5,5x6cm), bo zależało mi na dwóch porcjach, ale małych (nie samym słodkim żyje człowiek 😌). Ale równie dobrze całą porcję ciasta można wlać do keksówki czy formy na babkę z kominem lub zrobić małe muffinki 😉 sama miałam ochotę upiec właśnie w formie muffinek, ale wzory typowo świąteczne, więc już nie wypadało(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 aromat pomarańczowy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą białą masę wraz z cukrem. Gdy zbieleję dodajemy aromat pomarańczowy, śmietanę i proszek do pieczenia. Miksujemy, a na koniec dodajemy mąkę i całość jeszcze krótko miksujemy - do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremek/foremki (moje dwie z Papil Art nie wymagały natłuszczania, ani wykładania papierem, ale keksówkę polecam

Kolorowy Przepisownik
Owsiane ciasto czekoladowe z orzechami 212

Ciebie ciasto owsiano - migdałowe z wiśniami   i ten właśnie przepis pobił wszystkie rekordy oglądalności jeżeli chodzi o moje przepisy.  Dzisiaj mam równie świetny przepis na ciasto owsiane z czekoladą i orzechami, jest pyszne i liczę na to, że i Tobie przypadnie do gustu.  Składniki: 400 ml mleka 2% 300 g płatków owsianych 3 jajka(...)szczyptą soli, na sztywną pianę i dodaj żółtka, tak aby powstała jednolita masa. Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj czekoladę i 3/4 posiekanych orzechów oraz mieszankę płatków owsianych z mlekiem i masłem. Wszystko delikatnie wymieszaj i gotowe ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym, a wierzch ciasta posyp resztą orzechów (użyłam tortownicy o średnicy

Niezły Młynek
Ciasto bananowe dla leniwych 195

Najszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :) SKŁADNIKI: 2 bardzo dojrzałe banany 1/4 szklanki ksylitolu (cukru) 3/4 szklanki(...)oczyszczoną, wymieszać. Dodać całe jajko, ponownie wymieszać (nie ucierać). Dodać olej i bakalie, wymieszać krótko łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki (17x8 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, po kilku minutach zdjąć papier i dostudzić ciasto na kratce kuchennej

Kuchenne zapiski Edyty
Magdalenki 158

odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako(...)odstawić do wystudzenia. Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone masło, delikatnie wymieszać łyżką. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki posmarować roztopionym masłem i oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki w papilotkach 229

liście wyzwań ze słodkości zostało mi jeszcze ciasto drożdżowe. Zamierzałam je wypróbować z jagodowym nadzieniem. Już nawet kupiłam drożdże i jagody ale… stchórzyłam. Żeby jagody się nie zmarnowały skorzystałam z przepisu na babeczki jagodowe z kruszonką. Wyszły pyszne ale tradycyjne jagodzianki też na pewno zrobię. Tylko muszę się jeszcze mentalnie przygotować. Składniki: ½ kostki masła 1 szklanka cukru 1 szklanka(...)oliwą, jajkami i jogurtem stopniowo dodajemy mieszankę z mąką – mieszamy. Kiedy składniki połączą się w jedną masę dodajemy do nich opłukane jagody i wszystko raz jeszcze starannie mieszamy. 5. Formę na babeczki smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy porcję ciasta (po ok. 1,5 łyżki na każdy otwór ), wierzch posypujemy kruszonką. Mi wyszło 12 babeczek i mała forma

Mama z miasta
Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym 231

piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 3 części. 2.  Krem Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cały czas miksując dodać porcjami ser mascarpone. Miksować na wolnych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Krem podzielić na 4 części. 3.  Mus brzoskwiniowy Brzoskwinie z puszki pokroić na mniejsze(...)Polewa Połowę soku zagotować, a w drugiej rozrobić budyń, wlać na gotujący się sok i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia i chwilkę studzić. 5.  Wykończenie Na pierwszy blat ciasta marchewkowego wyłożyć pierwszą część kremu, następnie wlać połowę musu brzoskwiniowego i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie posmarować drugą częścią kremu, ułożyć drugi blat ciasta marchewkowego

Szalona Kuchnia Eweliny
Tartaletki gruszkowo-orzechowe 187

potrzymać na patelni chwilę aż wszystko się wchłonie. Odstawić do wystygnięcia.3. Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na kilka części. Każdy kawałek rozwałkować i wylepić formy do tartaletek. Docisnąć ciasto i ściąć nadmiar. Nakłuć widelcem. Każdą foremkę przykryć folią lub papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub kulkami ceramicznymi do pieczenia. Wyłożyć foremki na blachę. Piec w nagrzanym(...)sera. Wymieszać śmietanę z jajkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do każdej foremki wlać masy śmietanowej do 3/4 wysokości (nie pełno, żeby nie wylało się w trakcie pieczenia) i wierzch posypać posiekanymi orzechami. Zapiekać w temperaturze 190 stopni około 20-25 minut. Porada: Kruche ciasto dobrze się wałkuje między dwoma kawałkami folii.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu

UgotujmyTo.pl
Ucierane ciasteczka z płatkami owsianymi i cynamonem. 169

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem na puszystą masę, następnie wsypujemy cynamon mielony i kaszę mannę i dokładnie ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę tortową i proszek do pieczenia i ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i płatki owsiane i dokładnie mieszamy łyżką. 2. Z ciasta formujemy ciasteczka. Można to zrobić za pomocą dwóch łyżek lub rękami, ciasto

Izabelawkuchni
Murzynek z gruszkami 177

wielu smak z dzieciństwa. Pyszne, kakaowe ciasto i soczyste, słodkie gruszki smakowały każdemu. Ostatnio miałam ochotę na taką sentymentalną podróż kulinarną i upiekłam sobie to ciasto :) Do ciasta można wykorzystać zarówno świeże owoce (takich ja użyłam), lub owoce z kompotu - jakich zwykły używać nasze mamy. A jego wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem czy wiórkami z czekolady(...)Wymieszać i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ostudzonej masy w garnku (nie przerywając mieszania) dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki

My simple kitchen
sernik z makiem i pierniczkami 745

łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przekładamy równomiernie do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C. składniki na warstwę makową: ok. 470 g gotowej masy makowej 1 białko 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią wykonanie: Jajko, białko oraz cukier z wanilią miksujemy(...)Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. 1/3 masy serowej wykładamy na masę serową, na której układamy pierniczki w czekoladzie i wykładamy równomiernie pozostałą masę serową. Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 60 min. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy, ja posypałam

Domowy Smak Jedzenia
Placek jabłkowy Róży 270

Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływające się w ustach,a w połaczeniu z delikatnym ,lekko cynamonowym nadzieniem z jabłek zachwyci każdego.Jestem pewna że na jednym kawałku nie poprzestaniesz.Smiało mogę go nazwać jabłecznikiem królewskim.Przepis pochodzi z "Nowej(...)przesmażyć na maśle z cukrem.Ostudzićcukier utrzeć z masłem dodając żółtka.Gdy masa jest puszysta,a cukier roztarty,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanęwymieszać i dodać ubite na pianę białka.Delikatnie połączyć je z ciastemdo foremki wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć 1/3 ciasta,na nie nałożyć ostudzony farsz jabłkowy i przykryć pozostałym ciastempiec około 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Smakosz z serową wkładką 424

najniższych obrotach, żeby składniki się połączyły. Pianę wykładamy na ciasto ciemne. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy. Wkładka serowa: 7 żółtek 200 g cukru pudru 150 g masła budyń waniliowy (40 g bez cukru) 600 g zmielonego sera białego 1. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na puszystą masę. Dodajemy ser, miksujemy, dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych(...)papierem do pieczenia, przekładamy na nią masę serową. Pieczemy w 180 stopniach 40 minut. Studzimy. Krem: 500 ml mleka 2 budynie śmietankowe (40 g bez cukru) 8 łyżek cukru 250 g masła 1. Z budyniu i mleka gotujemy budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy, stopniowo dodajemy budyń, miksujemy, żeby składniki ładnie się połączyły. Przełożenie ciasta: ciasto jasne z bezą czekoladową

kruche babeczki
Kluski z makiem 276

łyżka oliwy z oliwek składniki na masę makową: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kluski z makiem. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy(...)elasyczne, że nie było potrzeby podsypywania mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, jak łazanki. Ja miałam foremkę do wycinania pierniczków w kształcie gwiazdki więc wyciełam tak makaron. Makaron pozostawiamy na blacie aby przesechł. Na słony wrzątek wrzucamy makaron i gorujemy ok. 5 min. Makaron odcedzamy i łączymy z masą makową. Wykonanie masy makowej: Do naczynia Thermomix wkładamy orzechy i migdały

Themo przepisy
Babeczki Ferrero 470

oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną w małe kawałki czekoladę lub dropsy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub zrobić papilotki samemu.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom(...)wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły. Serek wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby miał temperaturę pokojową. Czekoladę na krem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy nie jest już gorąca mieszamy energicznie mieszamy z serkiem do uzyskania jednolitej masy. Krem wyciskamy na zupełnie przestudzone babeczki

Ciastkozercy
Grzeszne śniadanie 3: Clafoutis z gruszkami 201

ułożyć owoce), ale warto, jak w przypadku każdego naleśnika, dać mu odpocząć ok. pół godziny. Ciasto najłatwiej zrobić w mikserze, ale można też użyć zwykłej trzepaczki. Tu znowu są dwie szkoły: jedna zachęca do mocnego zmiksowania składników i napowietrzania masy, która po upieczeniu będzie bardziej puszysta, inni uważają, że po prostu wystarczy wymieszać składniki tak żeby się połączyły – wtedy(...)Szczypta soli Przygotowanie: Krok 1 Rozbij jajka do misy blendera, dodaj cukier, sól i zacznij miksować. Dodawaj stopniowo mąkę. Wlej powoli mleko i wanilię, dodaj stopione masło. Chwilę miksuj. Ciasto możesz przygotować używając rózgi do ubijania. Odstaw ciasto na 20-30 minut. Krok 2 Obierz gruszki, przekrój na płowy, łyżeczką wyjmij gniazda nasienne, następnie pokrój w cienkie plasterki. Krok

Niedzielny kucharz