ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1735/3191)

ciasto z truskawkami 163

jeszcze nie można chyba za bardzo delektować się ich smakiem, trochę truskawek mi zostało. Nie wiedziałam co z nimi zrobić, więc powstał pomysł na pierwsze w tym roku ciasto z truskawkami. Moje wyszło zbite, ale w smaku wyśmienite.  Przepis zaczerpnęłam z aplikacji Moich Wypieków  Składniki: 100 g masła 2/3 szklanki cukru 1 duże jajo 1/2 szklanki śmietany(...)dodać jajo dalej ucierając dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować do utartej masy dodawać na przemian suche składniki i śmietanę - w trzech turach - mieszając szpatułką tylko do połączenia składników formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia  do formy włożyć dość gęste ciasto na górę ciasta poukładać truskawki  piec w temp 180 st przez

Gotowanie z pasją
Biszkopt z jabłkami i kruszonką! 203

Szybkie, proste w wykonaniu i bardzo smaczne ciasto :) Składniki: -4 jajka -1 i 1/2 szklanki cukru -2 i 1/4 szklanki mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -3-4 jabłka -100 g. masła lub margaryny -odrobina bułki tartej   Sposób przygotowania: Jajka, 1 szklankę cukru, 1 szklankę mąki i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą za pomocą miksera. Miksować(...)posypaną bułką tartą. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach i posypać na masę biszkoptową. Na koniec zrobić kruszonkę. Do miski wsypać 1/2 szklanki cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki i pokruszone masło lub margarynę. Całość dokładnie wymieszać, wyrobić kruszonkę i posypać na jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut (do suchego patyczka i aż się

Magia jedzenia.
Stefania 204

sodą. Dodać kawałeczki zimnego masła i siekać nożem, aż powstaną grudki. Dodać żółtka i miód. Zagnieść na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce min. 30 min. Gotowe ciasto podzielić na równe części. Ilość zależy od upodobań. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdą część osobno ok 13-15 minut w 180 stopniach. Po uzyskaniu złotego koloru chłodzić(...)Dodać kaszę manną, a gdy zacznie gęstnieć dodać sok z cytryny i skórkę. Gotową masę odstawić do ostygnięcia. Polewa: 4 łyżki masła, mleka, cukru i kakao Oczywiście można użyć innej dowolnej kombinacji lub gotowca. To tylko szczegół. Gdy jesteśmy zbyt leniwi na zabawę w pieczenie ciasta, spokojnie możemy użyć herbatników

Karczma Honorietty
Kostka orzechowa 208

soli 120 g cukru trzcinowego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka tartej bułki 60 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody Na wierzch ciasta: 240 g konfitury z truskawek Łowicz 500 g śmietany 36% 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 śmietan-fixy do dekoracji: mielony cynamon, opcjonalnie 30 połówek orzechów włoskich WYKONANIE(...)wodę, wymieszać i stopniowo wsypywać pozostałą mieszankę orzechową, mieszając każdorazowo szpatułką do połączenia składników. Gotową masę przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 30 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.  Wierzch ciasta: Ostudzony biszkopt posmarować równomiernie konfiturą truskawkową. Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy

Passions hobbies life
Placek imbirowy z jabłkami 177

ostygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz imbir. Dodajemy mleko, jajko oraz schłodzoną masę z masła i cukru - mieszamy (można użyć miksera). Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Pokrojone w niedużą kostkę skrapiamy sokiem z cytryny, dorzucamy do ciasta i mieszamy przy pomocy łyżki. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównujemy. Pieczemy

peggiwkuchni
PIEROGI ZE SZPINAKIEM 169

Dzień trzeci mojego pierogowego szaleństwa. Jak zrobić ciasto na pierogi zapewne już doskonale wiecie, dlatego szybko przechodzę do kolejnej propozycji farszu. Myślę, że ta propozycja przekona nawet tych, co twierdzą, iż nie lubią szpinaku. Dzień(...)przepuścić przez maszynkę razem z serem. Szpinak odcedzić na sitku z ewentualnego nadmiaru wody, dodać do masy ziemniaczano-serowej i wszystko razem dokładnie wymieszać jeszcze raz doprawiając solą i pieprzem aby farsz nie był mdły. Tak przygotowany farsz wykładać na wykrojone z ciasta krążki i lepić pierogi. Gotować w lekko osolonej, wrzącej wodzie do momentu, aż wszystkie pierogi wypłyną

Kuchnia w opałach
Sernik dyniowy z Anią 224

poprzedniego wpisu. Pora więc na coś słodkiego - wiadomo bowiem przecież, że dynia do wypieków nadaje się znakomicie. Z racji neutralnego smaku jest świetną bazą do wszelakich wariacji smakowych, nadaje ciastom cudownej wilgotności i ślicznego, słonecznego koloru (choć to ostatnie zależy od użytej odmiany). Lista dyniowych wypieków na ten sezon jest długa, i będę ją wcielać w życie, dopóki dynia zupełnie(...)najprościej będzie to zastąpić żelatyną. Dałam dziesięć listków, i myślałam, że mam sernik z głowy.Jakieś było moje zdziwienie, gdy następnego dnia okazało się, że wszystko nadal pływa! Masa, owszem, była bardzo rzadka, ale żeby aż tak...? Niewiele myśląc, rozpuściłam kolejnych dziesięć listków, wylałam masę z tortownicy, wymieszałam z żelatyną, wlałam z powrotem - i do lodówki. Uff... Udało się. Sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka budyniowe 251

miękkiego masła Miękkie masło miksujemy na najwyższych obrotach robota dodając w trzech turach cukier puder. Gdy masa zmieni kolor na jasny dodajemy połowę mąki przesianej z budyniami. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pozostałą mąkę z budyniem i zagniatamy już ręcznie gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części, wkładamy do woreczków i umieszczamy w lodówce na godzinę. Wyjmujemy jedną porcję

mojewypiekiinietylko
Tarta z pistacjami w roli głownej 205

Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń.  Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia.  Za pomocą blendera łączymy budyń z serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy pistacjami i gorzką czekoladą

Rusty Fork
Prosta przekąska z ciasta francuskiego. 156

sławę''. Czy jestem zaskoczona? Tak, była masa ciekawych przepisów, liczyłam że może jakieś wyróżnienie... A tu proszę, moja pasta sezamowa zdołała się załapać na przysłowiowe pudło, a z nią i ja. ;) I tak zyskałam komplet garnków Tefal. Sam przepis zaprezentuję jak dotrze do mnie nagroda.  Ja jak pewnie większość z Was uwielbiam ciasto francuskie. Napisał do mnie Pan Andrzej

Dieta moja pasja
Czekoladowa pokusa 351

wody Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem 25*36 cm. Piec w 170 st około 20 min.  Blat kokosowy(...)ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową cały czas ucierając. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu ale zmniejszając wodę do 0,7 l. Odłożyć do lekkiego stężenia.  Warstwy ciasta; biszkopt, połowa kremu, tężejąca galaretka, reszta kremu i blat kokosowy

Ala piecze i gotuje
Prinzregenttorte - tort księcia regenta - słodki tort bez cukru 552

jednolite ciasto. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Piec w 200`C około 15 minut do zrumienienia mleko zagotować z cukrem. Proszek budyniowy wymieszać z szampanem, a następnie z gotującym mlekiem przy pomocy trzepaczki balonowej. Gotować 1 minutę, aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą tak by bezpośrednio dotykała masy budyniowej. Zapobiegnie(...)ciasta w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200`C około 7-8 minut, aż biszkopt lekko zakoloruje. Pierwszy placek będzie się piekł najdłużej, około 10 minut. Czynność powtórzyć jeszcze sześciokrotnie, za każdym razem na nowo wyścielić tortownicę papierem do pieczenia miękkie masło utrzeć na biały puch. Dodać w 3 porcjach budyń, wymieszać mikserem do otrzymania puszystej masy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tortille zapiekane z serkiem i figami 234

Pyszne połączenie - serek kozi, figi, tymianek i miód. Na spód użyłam ciasta na domowe tortille , które znakomicie sprawdza się pieczone jak pizza w piekarniku

Stare Gary
Prawdziwa włoska pizza 275

gotujemy około 30 minut, aż sos mocno zgęstnieje. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy na bok.3. To jest moment, w którym należy zacząć rozgrzewać piekarnik. Ustawiamy temperaturę na 250-265 stopni. Wraz z piekarnikiem nagrzewamy kamień lub blaszkę, na której będziemy piec. Blaszkę należy posmarować odrobiną tłuszczu, żeby ciasto się nie przykleiło.4. Na blat podsypany mąką wyciągamy nasze ciasto

My Culinary Art
Skandynawskie bułeczki z waniliowym kremem 2802

ciasta dodaj kawałki masła i ponownie dokładnie zagnieć. 4. Gotowe ciasto przełóż do natłuszczonej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40min. do wyrośnięcia. Krem: 1. W niewielkim garnku z podwójnym dnem wymieszaj żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną z zimnym mlekiem. 2. Do masy dodaj nasionka wyskrobane z wanilii i pustą laskę. 3. Podgrzewaj krem

Kuchnia w Słońcu Skąpana