Potrzebowaliśmy czegoś dobrego. Najlepiej jak najszybciej- zabawa w ogródku nie mogła poczekać. To ciasto załatwiło sprawę. Szybkie, pyszne, z ukochanym cynamonem i czereśniami. Dodało tyle energii, że o nudzie nie ma już mowy. Dzieciaczki maja zabawę w ogródku, a mama w kuchni. W końcu są wakacje, nie ma czasu na nudę :) Składniki 125 g masła 200 g maki pszennej(...)pieczenia. Jaja ubijcie z cukrem na jasną i puszysta masę (ubijajcie około 8 minut). Do masy jajecznej dodajcie ekstrakt z wanilii, cały czas mieszając dosypcie mąkę, wlejcie masło. Mieszajcie do połączenia składników. Dodajcie owoce i migdały, lekko przemieszajcie, wlejcie do formy. Ciasto pieczcie około 30-35 minut- do suchego patyczka. Ostudzone posypcie cukrem pudrem
OliveandThymeMałej Cukierence, które powstało przy współpracy z marką Bakalland . Ciasto jest przepełnione bakaliami, są w nim: rodzynki, morele, wiśnie, daktyle, orzechy, jest bardzo bogate. Jest to tradycyjne angielskie ciasto pieczone na Święta Bożego Narodzenia i również na wyjątkowe okazje, np. śluby. Można je upiec już z trzymiesięcznym wyprzedzeniem i przechowywać owinięte w pergamin i folię. Nasącza się je dobrze alkoholem(...)każdym dodaniu mieszamy mikserem do połączenia składników. Z ostatnim jajkiem dodajemy 2 łyżki mąki. 3. Do maślanej masy dodajemy startą skórkę z cytryny i skórkę pomarańczową, krótko mieszamy. Wsypujemy bakalie z mąką i dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką, powstanie bardzo gęste ciasto. 4. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy je do nagrzanego
Mała Cukierenkaulubione zioła. Ja jednak poszedłem drogą prostego smaku i ograniczenia ingrediencji. Nie żałuję. Delikatny smak cukinii jest dzięki temu wyczuwalny, a obecność serów zaostrza tylko efekt i sprawia, że ciasto jest bardziej treściwe. Fajna rzecz. Składniki: 2 młode cukinie (około 600 g) 1 cebula 100 g fety 30 g świeżo startego parmezanu 40 ml mleka 150 g mąki pszennej(...)Dodać do cukinii. Przesiać mąkę do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i masą cukiniową. Zrobić w środku zagłębienie. Wlać do niego jajka wymieszane z fetą, parmezanem, mlekiem, cebulką prażoną i łyżką oliwy. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Połączyć wszystko dokładnie w jednolite ciasto. Kwadratową formę (około 20 - 22 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia, który również natłuścić
zadanie-gotowanieubić pianę na sztywno, dodać do masy z kakao, delikatnie wymieszać. Wylać na posmarowaną tłuszczem blachę. Piec w 180 stop. przez 30 minut Polewa: Margarynę roztopić w rondelku. Do miski wybić jajko, dodać cukier, kakao, zmiksować. Następnie miksując wlewać gorącą margarynę, miksować do zgęstnienia polewy. Gotowe ciasto polać polewą, posypać posypką cukierkową. (function
Kuchnia DanusiCiasto urodzinowe mojej mamy, bo śliwek mamy bardzo dużo, a ciasto ze śliwkami wszyscy zawsze lubią. No i kruszonka. Zawsze wolałam takie ciastka na urodziny niż te ciężkie i pełne masy torty. Upieczone przez siostrę - domowego cukiernika, ale ja też dołożyłam swoją cegiełkę. Kwaśne i pyszne. ["Życie na gorąco", nr 34/2012, s. 24] Składniki: Ciasto: 300 g mąki
Pasja SmakuPiękne kolorystycznie jesienne ciasto z musem z dyni hokkaido. Jest dość zwarte, wilgotne, niezbyt słodkie, pachnące pomarańczą. Moi dzisiejszy goście byli zachwyceni jego barwą i smakiem. Przepis źródłowy tutaj . SKŁADNIKI: 20 dag miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka L 20 dag puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy (pomarańczę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem) 1/3 łyżeczki cynamonu(...)pieczenia i sodą, dodać do masy maślanej i wymieszać na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. Masę przełożyć do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, wciskając je do środka. Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 50 minut do suchego patyczka. Ciasto wystudzić w formie. Ponieważ nie jest zbyt słodkie, przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Wypiek dodaję
Kuchenne zapiski Edytyblenderze, na drobno, ale nie na mąkę Jajka widelcem ubijamy na gładką masę. Banany rozgniatamy widelcem w osobnej miseczce. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy niewielkie ok 5 cm placuszki. 4.9.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placuszki-bananowe-platkami-owsianymi/ MieszamWGarnku Artykuł Placuszki bananowe z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkupiernika- ½ masy budyniowej- 2 blat piernika- domowa nutella- 3 blat piernika- reszta masy budyniowej- ostatni blat piernika. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią wierzch ostatniego blatu i posypujemy dekoracyjną posypką. Uwielbiam przebywać w kuchni i tworzyć smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu
Kuchnia w czekoladziekremu. Dodajemy mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia oraz wodę. Jednolitą masę wylewamy na formę 30X40 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5 min w temperaturze 225 stopni. Mascarpone delikatnie ubijamy z cukrem pudrem a następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i mak. Na ostudzone ciasto wykładamy krem (możemy zostawić 1-2 łyżki do dekoracji) i delikatnie zwijamy
MohiellaKrem do przekładania ciast. Składniki : 50 dkg masła ( 82 % tłuszczu ) 20 dkg cukru kryształu 3 jajka ( świeże ) olejek cytrynowy lub inny 2 łyżki kakao ( zaparzonego gorącą wodą gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) Sposób wykonania : Masło ucieramy na puszystą masę. Cukier wsypujemy do czystej miski lub rondla, wbijamy jajka i ubijamy na parze lub na małym ogniu(...)naszą masę cukrowo-jajeczną do temperatury około 30 C ciągle ubijając. Gdy już przestygnie wlewamy ją po troszkę do pod pienionego masła i mieszamy aby się dokładnie połączyło. Teraz dodajemy olejek smakowo-zapachowy ( i ostudzone kakao ,gdy chcemy zrobić krem czekoladowy ) ucieramy do całkowitego połączenia się wszystkich składników. Możemy też dodać odrobinę spirytusu. Kremem możemy przekładać torty,ciasta biszkoptowe,kruche
Przepisy i porady kulinarneposypania Masło dobrze utrzeć. Jajka ubić z cukrem na białą masę. Do masła dodawać po łyżce masy jajecznej, cały czas ucierając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszać. Formę babkową wysmarować tłuszczem i wlać do niej połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodać kakao i likier amaretto. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy na jasną
kuchnia doskitortu Miśki i musiałam upiec coś na szybko i dużo, bo słodkie wypieki w domu są na 6 osób i 2 psy ;-), a żeby było bardziej fit to zrobiłam ciasto składające się w połowie z warzyw i owoców. Co prawda samo w sobie może nie wygląda super zachęcająco, ale nadrabia i to bardzo smakiem, a poza tym zawsze można czymś(...)kruszą. Przygotowanie: Olej utrzyj w blenderze z cukrem, dodaj zimą wodę, połącz z resztą składników. Masę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz przed około 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (z termoobiegiem) Artykuł Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfwidelca na puree i mieszamy z maślanką. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy wymieszane banany z maślanką i miksujemy na małych obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i mieszamy np. przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i oprószonej mąką keksówki. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniawrogami wszelkich dań z mikrofalówki proponuję przygotować babeczki z jeżynami w piekarniku, trwa to ok. 30 minut. To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste(...)wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych obrotach. Wsypujemy 3 łyżki crunchy z czekolada i pomarańczą, masę mieszamy łyżką. Do dołków od formy na muffiny wkładamy papilotki, wykładamy ciasto do 3/4 wysokości i układamy po ok. 4 szt. jeżyn z syropu. Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy w 180 C z termoobiegiem około
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZmniejszyć obroty miksera do minimum dodawać majonez łyżka po łyżce. Zmiksować tylko do połączenia składników. Do zmiksowanej masy przesiać mąki oraz proszek do pieczenia. Składniki zmiksować tylko do połączenia składników. Blaszkę do babki lub keksówkę wysmarować masłem a następnie obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do blaszki. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka. po około
Kulinarne przygody