ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1733/3191)

Torcik straciatella z malinami 202

foremkę do lodówki. Galaretkę żurawinową rozpuścić w 1,3 szklanki wrzątku, odstawić do wystudzenia. Na stężałej masie śmietanowej rozłożyć maliny i zalać je tężejącą galaretką. Ponownie wstawić do lodówki. Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty

Kuchenne zapiski Edyty
Babka łaciata 419

łyżka kakao (ciemnego)kilka kropli aromatu waniliowegoszczypta soliPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą masę. Wsypać przesianą mąkę tortową, szczyptę soli, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Miksować, aby nie było grudek. Dodać aromat waniliowy. W rondelku roztopić margarynę i wlać gorącą do ciasta, cały czas miksując. Do 1/3 części ciasta dosypać kakao i dokładnie wymieszać.Foremkę do babki

Oryginalny smak
Ciasto z patelni z jeżynami 199

Robiliście kiedyś ciasto z patelni? Nie? Ja też pierwszy raz;) Ciekawe doświadczenie, myślę że warto wypróbować... chociaż klasycznie pieczone nie ma lepszych od siebie;))) Składniki:  (na patelnię o średnicy ok. 24 cm) 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 200 ml jogurtu naturalnego 60 ml oleju 300 g mąki pszennej Lubella idealna do tortów(...)gram jeżyn Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy jogurt oraz olej, miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, teraz mieszamy już drewnianą łyżką.  Patelnię z nieprzywierającym dnem smarujemy olejem i rozgrzewamy. Ciasto przekładamy na patelnię, wyrównujemy łyżką, nakładamy jeżyny i przykrywamy szczelnie przykrywką. Jeśli ma otwór

Życie zaczyna się w kuchni
Wegańskie ciasto z ciecierzycy! 155

Wegańskie proteinowe ciasto z ciecierzycy z figą i sosem orzechowym WEGAŃSKIE CIASTO Z CIECIERZYCY /przepis własny/ Składniki na ciasto; 150 g ugotowanej ciecierzycy 40 g mąki owsianej razowej (lub pszennej) 10 g proteinowej mieszanki z superfoods  (Raab Vitalfood) szczypta soli 3-4 łyżki jogurtu sojowego łyżka  Alternasweet (Raab Vitalfood) jajko wegańskie: 10 g lnu złocistego(...)noni (Raab Vitalfood) Wszystkie składniki oprócz lnu zmiksować w blenderze  na gładką masę, która powinna być puszysta i gęstsza niż na naleśniki.  Nasiona lnu zalać wrzącą wodą i mieszać do czasu, aż powstanie żelowa konsystencja. Odstawić na 15 minut. Dodać "wegańskie jajko" do ciasta i ponownie zmiksować.  Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około

Poranek na słodko
Quiche z cukinią, łososiem i serem owczym 238

serowo-warzywnym nadzieniem. W pracy nie robimy quiche na cieście kruchym, ale na gotowym cieście francuskim. Na dno kładzie się gotowane w mundurkach ziemniaki w cienkich plastrach, na to cebulę, ser, następnie szpinak i brokuły, ponownie ser i nieco świeżych pomidorów na wierzch. Zalewa się masą jajeczno-śmietanową i piecze. Proste, szybkie i w ciągu godziny sprzedane co do kawałeczka(...)tarty i pizzy, można dodać właściwie wszystko, co nam zbywa w lodówce, jednak nie dosłownie - kompozycja składników może bardzo niekorzystnie wpłynąć na smak. I pamiętajmy, że nadzienie ciasta zalane będzie delikatnym, dość neutralnym w smaku sosem, dobrze jest więc dodać jakiś pikantny element do środka. Moje wczorajsze quiche smakowało naprawdę fantastycznie i chociaż już po małym kawałku człowiek czuł się

Kuchnia Prezydentowej
Brownie z truskawkami 484

Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do upieczenia bezglutenowego brownie nadzianego świeżymi truskawkami. Ciasto bardzo proste, puszyste i szybkie do przygotowania. Ponadto nie za słodkie, mocno czekoladowe i niesamowicie smaczne! Nie będę ukrywać, że jak dla mnie brownie najlepiej smakuje podane tuż po upieczeniu - jeszcze lekko ciepłe 😋 Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: brownie 2 tabliczki(...)białek dodać żółtka (po jednym) i składniki połączyć ze sobą na niskich obrotach miksera. Następnie powoli (!) wlać masę z rondelka i wsypać mąki. Delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojone w kostkę truskawki. Ponownie delikatnie wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto, a na wierzchu ułożyć połówki truskawek oraz posiekaną czekoladę (te 3 pozostawione kostki). Piec około

Ugotować
Zakręcone ciasto cynamonowe 242

zmienia to jednak faktu, że ciasto jest smaczne, choć najlepsze zdecydowanie tuż po upieczeniu. Świetnie sprawdzi się do kubka ciepłej herbaty, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego. Ciasto: 3 duże jajka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 1/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki wody 1-2 łyżki oleju Nadzienie: 200-230 g twarogu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu(...)całe jajka i ubijamy razem z cukrem przez kilka minut (do czasu aż masa podwoi swoją objętość i stanie się jaśniejsza). Obroty miksera zmniejszamy do minimum i stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Po chwili dodajemy odrobinę wody oraz olej, miksujemy krótko, tylko do połączenia. Ciasto wylewamy na warstwę schłodzonego sera, wyrównujemy. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Poduszkowiec - sernik na murzynku. 843

się doczekać i kroiłam jeszcze ciepły :)  Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki na ciasto kakaowe: 5 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 kopiaste szklanki mąki typ 550 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 3 łyżki gorzkiego kakao Masa serowa : 600 g sera białego pół tłustego zmielonego 1 cukier waniliowy 1 jajko(...)pianę, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku, mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy olej i śmietanę.Delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto. Zmielony ser ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i budyń, mieszamy. Rękaw cukierniczy napełniamy serem i na kakaowym cieście robimy serową kratkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Murzynek z morelami. 179

Murzynka z morelami:  forma 24x28 cm 200 g masła (ewentualnie margaryny) 1 i 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 5 łyżek ekstra ciemnego kakao (jeśli nie planujecie podawać ciasta dzieciom warto dodać 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej) 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka  ekstraktu z wanilii ) 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże(...)zależności od wielkości). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175°C.  Do letniej masy dodajemy kolejno po 1 żółtku, za każdym razem dokładnie miksujemy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i znów dokładnie miksujemy. Na końcu dodajemy odsączone rodzynki i pianę ubitą z białek. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) blachę, wyrównujemy

Rozpustne gotowanie
Muffinki z kawałkami czekolady 212

ostatnio fazę na muffinki ;) To dlatego że opcji jest mnóstwo a wykonanie szybkie. Tym razem z kawałkami czekolady - kokosowej, chyba mojej ulubionej.   Prosty przepis na podstawowe jasne ciasto wykonamy przy użyciu miski, szklanki i łyżeczki. Kilka składników, wymieszać, przelać do formy i piec zaledwie 20 min naprawdę wielka filozofia ;D Tu wyglądają jak Pieguski ;D I oczywiście musiałam spróbować(...)mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego tabliczka czekolady Wszystkie składniki mieszamy razem na gładką masę, dodajemy pokrojoną w kostkę (0,5 x 0,5 cm) czekoladę. Znów mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą wlewamy po 1,5 łyżki ciasta. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy je w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami

W kuchni bez szafek
Rewelacyjny tort brzoskwiniowy z bitą smietaną i mascarpone. 479

dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Biszkopt ciemny: 5 dużych jajek 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szk kakao 1/2 szkl cukru Masa: ok 1200 ml śmietany kremówki 30 % 500 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru małe opakowanie cukru waniliowego Mus brzoskwiniowy: 2 puszki brzoskwiń 2 łyżki żelatyny Wykonanie:Biszkopt(...)Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko samo dno i wylewamy na to nasze ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160-170 stopni i pieczemy ok 30-40 min. Do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy.Biszkopt ciemny.Wykonujemy tak samo jak jasny, tylko, że do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Pieczemy w tej samej temp i tyle samo minut

Malinowe Pocałunki
Ciasto bardzo czekoladowe z chili 193

Położyłam wszystko na blacie, założyłam ulubiony fartuszek a la mała czarna i wzięłam się do roboty.  Po godzinie przed moim nosem stało baaardzo czekoladowe i niezwykle kusząco pachnące ciasto. Dodatek chili świetnie rozgrzał Waszego wiecznie przeziębionego zmarzlucha, dzięki czemu po konsumpcji siedziałam z bardzo błogim uśmiechem samozadowolenia malującym się na twarzy. Życie po czekoladzie jest takie piękne... ;) Potrzebne(...)łyżce żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i białka, delikatnie mieszając do połączenia składników. Masę wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy na tartę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 st. na 45 minut. Gotową odstawiamy do przestudzenia.  Gotowe ciasto ma być w środku ciemniejsze i wilgotne. Świetnie komponuje się z lekką jak puch bitą śmietaną

W poszukiwaniu inspiracji
Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką 189

zetrzyj na tarce. W jednej misce zblenduj na gładką masę startą marchew, banana i olej. Do powstałej masy dodaj cukier i zbelnduj wszystko razem. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto. Gotowe ciasto ma konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny więc można je dowolnie wycinać i formować. Najłatwiej będzie formować kulki

greenscarf
Pączki serowe. 169

sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę, dodać twaróg i resztę składników. Wszystko ugnieść na jednolitą masę. Przy pomocy wykrawacza, szklanki wykrawać pączki a w środku mniejsze dziurki.  Oponki smażyć na złocisty kolor.  Aby pączki nie wypiły dużo oleju, warto dodać do ciasta troszeczkę spirytusu.  Zrobiłyście już swoje pączki? :) Polecam Wam również przepis na błyskawiczne pączki

Pani domowa
Sernik japoński. 305

sztywną pianę i w dwóch częściach dodajemy do masy serowo – czekoladowej .Mieszamy delikatnie łyżką ,aby masa nie opadła. Przelewamy ją delikatnie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia ,oddzielnie dno i boki wystające nieco ponad rant tortownicy.Ciasto rośnie dość mocno. Przed pieczeniem ciasto kilka razy stukamy o blat ,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, dzięki temu ciasto po upieczeniu nie opadnie

Ladylaura.
Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 252

może spokojnie zastąpić piernik. Bazą tego ciasta jest mąka żytnia i daktyle, całość doprawiona korzennymi przyprawami. Słodkie głównie dzięki daktylom(oryginalny przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany). Polecam :) Świąteczne ciasto żytnie z daktylami 190 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 100 g masła 80 g jasnego cukru muscovado pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka(...)każdym dodaniu. Do osobnego naczynia przesiać sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodawać do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. źródło

FitKot