ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1739/3191)

Kopytka z bobu z masłem szałwiowym i ricottą – Angie gotuje – odc.4 211

będzie świeży). Ugotowany i obrany bób przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na dość gładką masę, przełożyć do miski. Wbić jajko, doprawić sporą szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Powoli dosypywać mąki i zagnieść niezbyt syte ciasto. Wyrobić kulę ciasta, podzielić ją na 4 części i na wysypanej mąką stolnicy/silikonowej macie uformować z nich podłużne wałeczki

Dietolog
Jagodzianki 236

odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Jajko i 5 żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik kajmakowy 218

kąpieli wodnej dzięki czemu jest równy, nie opada. Więcej przepisów na serniki i inne ciasta znajdziecie w zakładce CIASTA. Szczególnie polecam sernik nowojorski Spód 170 g herbatników 50 g masła Herbatniki pokruszyć drobno, masło roztopić i  wszystko wymieszać. Powinna powstać masa przypominająca mokry piasek. Wyłożyć ciastka na dno tortownicy o średnicy 24 cm i lekko docisnąć. Podpiec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Kruche ciasteczka maślane - niemieckie Spritzgebäck 202

łyżeczka startej skórki z cytryny 1 tabliczka czekolady deserowej PRZYGOTOWANIE Masło miksujemy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy jajko, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ponownie łączymy składniki. Na koniec wsypujemy stopniowo przesianą wcześniej mąkę. Miksujemy na gładko. Ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką (u nas "spłaszczona" gwiazdka) i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Moje Kuchenne Rewelacje
Babka marmurkowa 700

rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Mąkę przesiać z proszkiem, odstawić. Masło z cukrem zmiksować, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Dodać wanilie i sól, zmiksować. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać rózgą kuchenną. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać czekoladę, wymieszać. Keksówke o wymiarach 11x31 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto

kulinarnyswiatdomi
Makaron domowy 230

oliwek. Można dodać szczyptę soli. Wszystko to razem dobrze wyrobić, bez robota może być trochę ciężko, gdyż ciasto jest dosyć twarde.  Gdy już mamy jednolitą kulę zawijamy ją w folię i zostawiamy na 30 minut, jest to konieczne aby masa połączyła się i nabrała jędrności. Po tym czasie szykujemy stolnicę i mąkę do posypywania . Tniemy na małe części, chwilę

Pasje Jolki
Jak zrobić kruche ciasto? 237

ciastem i ponakłuwać widelcem ( zapobiega to wybrzuszeniu ciasta ), przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. INSTRUKCJA - KROK PO KROKU: Kaloryczność przepisu wg  Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa Białka Tłuszcze Węglowodany Mąka pszenna 199 60 6.6 1.38 37.8 Jajko 145 100 14 10 0 Masło (pozostałe

Atlas Smaków
Wytrawne kruche babeczki z pikantnym kremem twarożkowym z fetą 341

pikantny smak ostrej papryki. Nie martwcie się jednak, nie wypala kubków smakowych 😊 Babeczki można upiec ze zwyczajnego kruchego ciasta, ale zamiast cukru wystarczy dodać odrobinę soli i pieprzu. Takie wytrawne "puste" babeczki można także kupić w sklepach lub cukierniach. Składniki masy: 1 opakowanie sera typu feta (około 270 g.) 250 g twarożku śmietankowego 3-4 łyżki śmietany (gdyby masa wyszła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche ciasteczka migdałowe z owocami 339

objętość ok. 5 razy. 6 Ubite jajka dodaję do suchych składników i delikatnie mieszam łyżką. 7 Dodaję do masy masło migdałowe. 8 Następnie dodaję zamrożone owoce i bardzo delikatnie mieszam łyżką. 9 Na blasze rozkładam papier do pieczenia. 10 Z ciasta formuję około 10 okrągłych ciasteczek i układam na blasze. 11 Piekę około 20 - 25 minut aż ciastka nabiorą złocistej

Book of spells
Lekka pizza na brokułowym spodzie 183

miękkości, a nawet trochę rozgotować. Jeszcze ciepłą wymieszać z brokułem, dodać jajko, przyprawy i kilka łyżek mąki. Masa powinna być dość gęsta i łatwo się formować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić i oprószyć mąką, przełożyć na nią ciasto i uformować okrąg. Podpiekać ok. 10-15 minut w 200 stopniach C. dodatki puszka pomidorów bez skórki łyżka koncentratu pomidorowego

Kuchnia Ellie
Cranberry Noëls 171

posiekanej suszonej żurawiny 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Miękkie masło ubić mikserem z cukrem (ok. 2 min., aż masa stanie się jasna i puszysta). Dodać mleko i ekstrakt, zmiksować. Dodać mąkę, sól, ponownie zmiksować. Dorzucić orzechy i żurawinę, wymieszać. Podzielić ciasto na 2 równe części, uformować z każdej rulon o dł. 20 cm i średnicy 5 cm. Owinąć folią

Słodkie inspiracje
Naleśniki/krokiety z parówką i warzywami 147

syte! Nadają się nie tylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną kolację.  Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli 3 i 1/2 szklanki mąki  Lubella - Wrocławska do naleśników   Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek kukurydza papryka mozzarella parówka Na usmażone naleśniki nakładamy farsz. Zwijamy jak krokiety

My World by Dagmara Rek
Muffinki orzechowe z berberysem 208

każdym dodaniu. Wlewam ekstrakt z wanilii, wlewam mleko, wsypuję zmieszaną mąkę z orzechami, miksuję tylko do połączenia.  Masa jest dość gęsta-wykładam ją łyżką do papierowych papilotek na wysokość ¾ formy. Posypuję suszonym berberysem, który również można wymieszać z ciastem. Piekę w 165*c na termoobiegu lub w 170*c na grzaniu góra dół przez 30 minut-do tzw suchego

Wanilia i Kardamon
CZEKOLADOWE CIASTKA RAZOWE 178

włóżcie masło i gorzką czekoladę, roztopcie i delikatnie przestudźcie. Jajo zmiksujcie z cukrem, dodajcie ekstrakt z wanilii, przestudzoną masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszajcie. Dosypcie posiekaną czekoladę, wymieszajcie jeszcze raz. Na przygotowana blachę nakładajcie porcje ciasta, pamiętajcie o zachowaniu sporych odstępów. Pieczcie około 8-10 minut. Studźcie na kratce

OliveandThyme
Poświąteczne pierniczki dla mających czas 233

czas mieszając. Mąkę przesiać z sodą i proszkiem, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Białka ubić na sztywno. Do mąki dodać miód z karmelem oraz ubite żółtka, na końcu dodać pianę z białek. Zagnieść gładkie ciasto.  uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce od 12 do 48 godzin. Ciasto

Pożeraczka, czyli raz adobrze