Peruwiańska causa po mojemu 250rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie i kroić na kawałki (jak ciasto), ale w restauracjach często(...)popisu, jeśli chodzi o eksperymentowanie i łączenie różnych składników, zresztą sami Peruwiańczycy też tak robią i urozmaicają to danie. Ja bardzo lubię bawić się kolorami, więc ziemniaczaną masę połączyłam z kurkumą, zielonym groszkiem i marchewką, żeby nadać daniu wesołych barw. Użyłam sprawdzonego mrożonego groszku Hortex i mini marchewek z tej samej firmy, można ich też użyć do dekoracji dania
Quinoa Raz!
Ekspresowy sernik z kaszą manną i owocami 555dowolnych twardych owoców (u mnie nektarynki) Sposób wykonania: 1. Jajka Utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać suchą kaszę, śmietankę i olej i ponownie zmiksować. 2. Na końcu partiami dodać ser. 3. Owoce umyć, wypestkować i pokroić w kostkę. Dodać do ciasta i wymieszać. 4. Ciasto przełożyć do małej formy (24x28cm) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Piec
Kuchnia domowa Ani
Placek kokosowy ze śliwkami 200umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka. Następnie partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Wlać mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszać na gęste i gładkie ciasto. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Na wierzch poukładać śliwki skórką do dołu lekko
My simple kitchen
Piernik z suszonymi śliwkami 191gotować. Masę wystudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do wystudzonej masy razem z powidłami i krótko wymieszać za pomocą miksera. Następnie wsypać mąkę z sodą wymieszać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i za pomocą łopatki delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki
My simple kitchen
BROWNIES KAWOWE 233następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość jeszcze raz mieszamy masę przekładamy do formy (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do "suchego" patyczka tzn. może być oblepiony ciastem ale nie może być na nim widać śladów surowego ciasta. Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/kawowe-brownies
Słodkie zapomnienie
Gofry 356połowa XX wieku stanowiła ich renesans i rozprzestrzenienie się gofrów na cały świat. Wszystko za sprawą Maurice’a Vermerscha i jego żony. To właśnie oni opracowali recepturę na ciasto z ubitych żółtek, mąki i roztopionego masła smażone na rozgrzanych płytach. Podczas Światowych Targów w Brukseli w roku 1960 ich ciastka sprzedawane były w tak ogromnych ilościach, że niedługo potem(...)oddzielamy od białek i miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną, jasną masę. Do masy z żółtek dodajemy roztopione masło, maślankę oraz sól. Całość mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Gofry smażymy na rozgrzanej gofrownicy, aż będą brązowe. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Jacob Tastes
Ciasto gryczane 188czekolad. Mieszać, aż rozpuści się czekolada. Odstawić. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i waniliowym na puszysta masę. Powoli dodać rozpuszczana czekoladę oraz zmiksowaną kaszę gryczaną. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać żurawinę i orzeszki ziemne. Ciasto przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190-200 stopniach przez 40-45 minut
Moja Galeria Smaku
Muffinki kokosowe z białą czekoladą + film 200misce umieszczamy miękkie masło, wsypujemy cukier, dodajemy jajka i całkość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do masy maślano – jajecznej dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą na przemian ze śmietaną, wszystko mieszamy do połączenia się składników. Na końcu ciasto łączymy z wiórkami kokosowymi. Formę na muffinki wykładamy papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do połowy wysokości
Smakowite Dania
ciasto ze śliwkami 247masłem. Ubijać tak długo aż masa stanie się puszysta. Masę rozprowadzić na biszkopcie. Wierzch wyłożyć przygotowanymi wcześniej śliwkami polewa czekoladowa: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzątku. Masło roztopić, dodać rozdrobnione czekolady, mieszać do momentu rozpuszczenia. Dodać śmietanę, połączyć, wlać rozpuszczoną galaretkę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Przestudzić. Polać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki. Ciasto na blaszkę 24x35
Darcia w kuchni
Figurki z Masy Solnej 385magiczny czas, w którym można powrócić myślami do dzieciństwa. Przepis na masę solną jest banalnie prosty. Dziś podam podstawowy przepis, a w przyszłości podam przepis, z którego łatwo uformować najmniejsze szczegóły :-)Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka soli1/2 szklanki wodyDo miski wsypujemy mąkę, sól i zalewamy ciepłą wodą. Ciasto wyrabiamy okolo 8-10 minut.Po wyrobieniu ciasta wycinamy i formujemy dowolne elementy
Anielska Kuchnia Ani
Babka piernikowa z serem 395tuż, dlatego zaczęłam piec ciasta "na próbę", żeby w porę zdecydować, które wylądują na świątecznym stole :) Pierwsza propozycja to babka z nadzieniem pół-sernikowym, pół piernikowym, oblana białą czekoladą. Babka ta jest pewnego rodzaju kompromisem - mój Ukochany nie lubi pierników, natomiast uwielbia serniki :) Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do pieczenia! Składniki na masę piernikową: 180 g płynnego(...)połowę masy piernikowej, następnie połowę masy serowej i znów masę piernikową, a na koniec serową. Wkładamy łyżkę w kilku miejscach i delikatnie "przeciągamy". 5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 105-120 minut w 180 stopniach. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia w foremce. Następnie wyciągamy na kratkę do studzenia ciast. 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej*, polewamy babkę i posypujemy
My Culinary Art
Piernik staropolski 375Jedno z najpopularniejszych ciast kojarzących się ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia – piernik staropolski. Zanim przejdziecie do przepisu, przeczytajcie: „ Piernik – historia prawdziwa Mało kto już w tej chwili pamięta, ponieważ współcześni nie są już tak pragmatyczni jak dawniejsi ludzie, do czego służył piernik? Tak, dokładnie! To pyszne ciastko, które zazwyczaj na wiosenne święta i te zimowe piekło się(...)pozostałe składniki: sól, przyprawę do piernika, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka – mieszamy na gładką masę. Przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3 do 6 tygodni w chłodne miejsce (u mnie dolna półka w lodówce). Na 5 dni przed świętami wyjmujemy ciasto. Zostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzielimy na 3 równe porcje. Stolnicę lekko oprószamy mąką
mojewypiekiinietylko
Łatwe ciasto z rabarbarem 160Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto z rabarbarem . Zawsze się udaje. Ja dodałam rozmaryn, oczywiście można pominąć ten składnik. 1 kg rabarbaru, 4 jajka, 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, skórka otarta z 1/2 cytryny, 100 g cukru, 350 g cukru pudru, 240 g mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Rabarbar obrać, pokroić w ukośne niezbyt grube (około(...)boki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem pudrem na pulchną masę, dodać rozmaryn i skórkę cytrynową, dalej ucierać. Nastepnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć rabarbar. Resztę rabarbaru odsączyć z syropu i wymieszać z ciastem. Wyłożyć ciasto na rabarbar w tortownicy. Wstawić do piekranika nagrzanego do 160 stopni
królestwo garów
Ciasto z gruszką 206formy Wykonanie: Żółtka jajek, margarynę, cukier, jogurt, i kilka kropel aromatu utrzeć na pulchną masę. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Lekko wymieszać łyżką, przelać do przygotowanej foremki, ułożyć na cieście pokrojone obrane gruszki i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i piec
Tradycyjna Kuchnia
CIASTO BRZDĄC + FILMIK 891Ciasto brzdąc to nic innego jak delikatny biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną z dodatkiem konfitury z wiśni. BISZKOPT : 6 dużych jajek 150 g maki ziemniaczanej 130 g mąki pszennej 120 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu(...)następnie dodajemy żółtka i cukier, miksujemy. Proszek do pieczenia mieszamy z octem, dodajemy do masy i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt wykładamy na blaszkę i pieczemy 35 minut w 170 % C. Po ostudzeniu ciasto przecinamy na dwie połówki. Kakao mieszamy z gorącym mlekiem, tak aby nie było grudek
Kulinarne Fantazje Marioli