Pieczone pączki 199ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. 2. Miksujemy 1,5 jaja z 2 łyżkami cukru na puszystą masę (resztę jaja wykorzystamy do posmarowania pączków). 3. Do miski przesiewamy mąkę. 4. Do mąki dodajemy rozczyn, sól, ubite jaja i wyrabiamy przez kilka minut. 5. Do ciasta dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto powinno odchodzić od miski). 6. Miskę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Kremowe jaglane ciasto z truskawkami. Bez glutenu, bez dodatku cukru, bez pieczenia, wegańskie 581Ciasto nie przypomina ani tarty, ani tradycyjnego pieczonego ciasta. Jeśli miałabym go jakoś scharakteryzować, najbardziej pasują tu określenia: kremowe, delikatne i rozpływające się w ustach. Zapraszam :) Składniki (u mnie forma 20 cm): SPÓD: - 1 szklanka płatków jaglanych (szklanka = 200 ml) - 1 szklanka suszonych daktyli - 2 łyżki kakao/karobu MASA BUDYNIOWA: - 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej - 1 i 1/2 szklanki mleka(...)wykładamy ciemną masą, dokładnie dociskamy. Wkładamy na 30 minut do lodówki lub na 10 minut do zamrażarki. Na ciemnym spodzie rozsmarowujemy budyń jaglany. Dekorujemy truskawkami. Jeśli nie chcemy, żeby truskawki "wyschły", możemy zabezpieczyć je galaretką przygotowaną z mąki ziemniaczanej. Mąkę dokładnie rozpuszczamy w wodzie i gotujemy 3 minuty na małym ogniu. Wylewamy na truskawki. Wkładamy ciasto do lodówki
Smakuje zdrowo
uśmiech teściowej 1855Następnie zagniatamy cisto. Dzielimy na dwie równe części. składniki na masę: 1000 ml mleka 4 łyżki cukru 3 budynie waniliowe dodatkowo: 1000 g jabłek kasza manna wykonanie: Z podanych składników gotujemy budyń. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki i obtaczamy w kaszy manny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki. Na ciasto układamy cząstki jabłek, wykładamy
Domowy Smak Jedzenia
Słone paluchy śniadaniowe 303wodę , wsypujemy mąkę ( całą pozostałą ) , sól , cukier ( pozostały ) i dolewamy wyrośnięty zaczyn drożdżowy . Wyrabiamy na gładka masę , która powinna ładnie odchodzić od rąk i być sprężysta , nie twarda – jeśli jest zbyt mało sprężysta , można dodać więcej wody i ponownie wyrobić . Uzyskane ciasto dzielimy na dowolną ilość kawałków , które następnie formujemy w chude , długie wałki – paluchy ( ostrożnie z przenoszeniem
Ogrodnik w podróży
Buraczane brownie 196wilgotności. Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało. Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną. Ciasto upiekłam w kwadratowej blaszce o długości boków 23 cm. Będziecie potrzebowali 250 g masła 250 g gorzkiej czekolady 270 g brązowego cukru 3 duże jajka 150 g mąki pszennej(...)osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki. Do masy jajecznej dodać sos czekoladowy i wymieszać krótko, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia. Na koniec dodać buraki i orzechy. Krótko zamieszać i przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni około
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Dyniowy chleb 177wyrabiałam za pomocą haka w KA). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2h lub do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odgazować, uderzając ręką w powierzchnię ciasta, uformować bochenek. Ułożyć w koszyku do wyrastania chleba* (wcześniej podsypanego mąką). Wierzch bochenka również posypać mąką, przykryć ściereczką i dodatkowo folią, pozostawić ponownie do wyrośnięcia na około godzinę (do podwojenia(...)Wiklinowy koszyk rozrostowy , który otrzymałam od sklepu E-maka.pl , służy do wyrastania bochenków okrągłych o masie 700g - 1000g. Ważne jest żeby przed użyciem koszyka solidnie go oprószyć mąką ziemniaczaną lub żytnią a także dokładnie wymyć i wysuszyć po umyciu. Koszyk jest ostatnim krokiem wyrastania ciasta chlebowego przed pieczeniem, w koszyku chleb odpoczywa , a sam koszyk nadaje mu odpowiedni kształt i fakturę
CookYourself
Sernik speculoos 220mamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos (lub zwykłych herbatników) - 50g masła - 1 łyżeczka cynamonu i przyprawy korzennej (jeśli używamy herbatniki) * masa: - 500g sera na sernik - 5 jajek - 100g białej(...)kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w 170C. Wierzch: Espresso (gorące) wymieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać do śmietany. Wymieszać. Śmietanę rozprowadzić na upieczone ciasto i równo rozsmarować. Wstawić ponownie do piekarnika
CookYourself
Szybkie ciasto z jabłkami 3387Ciasto tak w środku tygodnia, a dlaczego nie :-) Jak jest szybkie, to do kawusi można spokojnie zrobić. Przepis znalazłam tutaj ( klik ), ciasto puszyste, lekkie, smakuje bardzo dzieciom i nie tylko. Bardzo proste w wykonaniu, zamiast jabłek możecie dodać inne owoce. Polecam Wam bardzo i życzę miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka(...)misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i ubijamy na puszystą masę. Partiami dodajemy mąkę na przemian z mlekiem, ciągle miksujemy. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia, miksujemy i na końcu dodajemy olej. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy, żeby połączyło się nam z ciastem. Ciasto ciemne
kruche babeczki
Biszkopt bezglutenowy najsmaczniejszy 177ciast Nutri Free. Skład mieszanki jest bardzo przyzwoity, bez dodatkowych polepszaczy . Dokładne informacje o mieszance tutaj . Biszkopt smakuje tak samo jak tradycyjny upieczony na mące pszennej. Idealny do przygotowania ciast z bitą śmietaną i lekkimi kremami. Inspiracja od Doroty z bloga Moje Wypieki. Składniki: 5 jajek 120 g drobnego cukru 150 g maki bezglutenowej - u mnie Nutrii Free(...)cukier. Ubijaj na najwyższych obrotach miksera do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Do ubitej masy dodawaj powoli wymieszane mąki i olej. Delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką - na tym etapie nie używaj już miksera. Dno tortownicę o średnicy ok. 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Piecz w temperaturze 170ºC przez około 35 - 40 minut
Kuchnia bezglutenowa
Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach 382Puszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady
Szalona Kuchnia Eweliny
BABKA CAFFE LATTE 194łyżeczki kawy mielonej WYKONANIE: Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Cały czas miksujemy, wlewamy jogurt oraz olej. Mąkę razem z sodą przesiewamy. Stopniowo wsypujemy i miksujemy do połączenia składników. Formę na babkę smarujemy dobrze olejem, obsypujemy mąką. Wlewamy połowę ciasta. Pozostałe ciasto dzielimy na pół i wlewamy do 2 takich samych miseczek. Do 1 miski dodajemy
Pani na deser
Tiramisu 327Tiramisu jest to popularny deser na bazie biszkoptów nasączonych kawą espresso i masy z jaj z mascarpone, wywodzący się z Włoch. Tiramisu w zależności od regionu
PysiaGotuje.pl
Na zbliżający się Dzień Kobiet zrobiłam -karpatkę bez pieczenia z ciasteczkami oreo 281Mało pracy a efekt wspaniały . składniki 3 paczki herbatników ciemnych 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kakao 2 opakowania śnieżki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie
Moje Wyroby
Domowe wafelki z kakaową masą 437Domowe wafle smakiem nie dorównują tym ze sklepu, ta czekoladowa masa z wiórkami, orzechami i herbatnikami z dodatkiem aromatycznego rumu jest słodka i przepyszna.
Wanilia i Kardamon
Pascha kajmakowa z bakaliami 287Delikatna i kremowa pascha z dodatkiem masy kajmakowej, która w połączeniu z orzechami, migdałami i żurawiną smakuje rewelacyjnie. Temu dość kalorycznemu deserowi trudno się oprzeć :) 1
https:KKuchniaMniam
Mazurek kajmakowy 257Najszybszy i najprostszy mazurek. Zdążycie go przygotować naprawdę w ostatniej chwili. Bardzo słodki dzięki masie kajmakowej i bakaliom. Mąkę przesiać i wymieszać nożem z zimnym masłem
Bullio
Sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowy spodzie 252Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik z masą krówkową o smaku kukułki na herbatnikowym spodzie z polewą czekoladową i śliwką w czekoladzie.Nie uwierzycie ale
Sama słodycz i szczypta chili
Tort chałwowy 188pieczenia oraz kakao. Wsypywać stopniowo do ubitych jajek mieszając delikatnie szpatułką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Przekroić na trzy(...)Kiedy masa będzie już gęsta, odstawiamy do wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać pokruszoną chałwę i zmiksować na gładko. Miksując dodawać po łyżce ugotowanego budyniu. Powstanie nam puszysty delikatny krem. Dodatkowo 1 słoiczek dżemu (dałam truskawkowy) orzeszki w czekoladzie 10 herbatników drobno zmiksowanych Składanie ciasta blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu dżem 1/3 kremu blat biszkoptu
O kuchni z uczuciem
Sernik truskawkowy z białą czekoladą 784Truskawkowe szaleństwo trwa więc szaleję i ja. Stworzyłam kolejny truskawkowy serniczek. Do masy serowej dodałam białą czekoladę, która ją osłodziła i nadała kremowej konsystencji. To zdecydowanie
Monia miesza i gotuje
COOKIES Z PŁATKAMI OWSIANYMI I ŻURAWINĄ 197pieczenia. Połącz masło z białym i brązowym cukrem przy pomocy drewnianej łyżki, i mieszaj, aż masa stanie się kremowa. Dodaj jajko i wanilię, dobrze wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, dokładnie wymieszaj, po czym połącz z żurawiną i płatkami owsianymi. Nabieraj łyżką porcje ciasta, kładź je na papierze do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy i rozgniatając je lekko łyżką, formując małe
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sernik wiedeński 227Bardzo smaczny i puszysty sernik z dużą ilością bakalii, idealny na święta Wielkanocne. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego tłustego sera 10 żółtek 5 białek
Bajeczna Kuchnia
Sernik mamy (tradycyjny) 170Przepyszny wilgotny sernik przepisu mojej mamy. Tradycyjny i bez "udziwniania" z całą masą twarogu i jaj ;) Nie może go zabraknąć na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Składniki
Pyry na Gaz
Murzynek a'la tort. 234Dzisiaj na blogu alternatywa dla tych, którzy szczególnie nie przepadają za tradycyjnym tortem. Zamiast masy - domowy dżem truskawkowy, a wszystko oblane polewą czekoladową. Całość wieńczy zagadkowy
W kuchennym oknie Ewy
Ciasto czekoladowe z jagodami 189dobre ciasto, borówki polecają się do do każdej kuchni :). Chciałam zrobić zdjęcia dla Was, a nade mną już czychały moje dzieci i przekrzykiwały się kto pierwszy spróbuje ciasta :), znacie to ? - Moi Kochani Testerzy :). Tortownica o średnicy 25 cm. Składniki: 60 dag mąki pszennej 4 całe duże jaja 25 dag cukru 8 dag czekolady mlecznej 1/4 szklanka mleka(...)płynne odstawiamy do wystudzenia. 2. W dużej misce miksujemy jaja z cukrem na puszystą masę, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło z czekoladą oraz mleko, miksujemy do połączenia wszystkich składników. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy 3/4 ciasta, wrzucamy dwie garście borówek i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzch wysypujemy resztę owoców, ( można zostawić
Apetyczna babeczka
Sernik czekoladowy z serka mascarpone z mrożonymi malinami 197Składniki: (tortownica o średnicy 22-26 cm) Spód: 140 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 2 czubate łyżki mąki 4-5 łyżek czerwonego wina pół
KreatywnePiny