takimi nazwami można spotkać ciasto bardzo, delikatne, wilgotne, makowe i pachnące świętami. Może to dziwne zwłaszcza, że mamy wiosnę ale tak właśnie poczułam gdy zapachniało w domu tym ciastem. Miałam wrażenie, że zaraz będę ubierać choinkę. Składniki: 1 kg jabłek 8 jaj 500 g maku 1,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki kaszy manny 200 g masła(...)tarce o grubych oczkach. Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku dokładnie ucierając po każdym. Nadal ucierając dodawać po łyżce maku i jabłek. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę mannę. Białka ubić i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać bakalie i olejek migdałowy. Wyłożyć do formy
Pysznie & PięknieKolejny przepis z wykorzystaniem gruszek, tym razem ciasto bardzo łatwe i szybkie do wykonania, a do tego bardzo smaczne! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 5 jaj 100 g masła 3 łyżki oleju tabliczka czekolady mlecznej 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1/3 szklanki wody kilka dojrzałych gruszek Margarynę roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę(...)Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną piane. Żółtka dodajemy do przestudzone masy czekoladowej, następnie dodajmy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy. Na koniec dodajmy białka i delikatnie mieszamy do połączenia się całości. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy na cząstki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu układamy gruszki. Wstawiamy do nagrzanego
Słodka Kraina Wypiekówdużą pizzę Składniki: na zaczyn: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 125 ml ciepłej wody szczypta drożdży instant (lub mała kulka drożdży świeżych) na ciasto właściwe: zaczyn z powyższego przepisu 200 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1/2 łyżeczki soli ok. 100 ml wody szczypta drożdży instant 1 łyżka oliwy dodatki: sos z pieczonych pomidorów(...)Zrób zaczyn: w małej misce wymieszaj mąkę, wodę i drożdże na jednolitą masę, przykryj folią i pozostaw w temperaturze pokojowej na 12 godz. Ja moją pizzę robiłam w sobotę, dlatego zaczyn nastawiłam w piątek przed pracą. Zaczyn po 12 godz. 2. Zabieramy się za ciasto właściwe, ja zrobiłam to w piątek po powrocie z pracy. W dużej misce wymieszaj mąkę
Chilli Czosnek i Oliwawystarczyło na 14 kawałków. Twaróg, cynamon, śmietana i 1 łyżkę soku z ananasów i cukier mieszam aż do jednolitej masy, najlepiej widelcem. Ananasa odsączam i dzielę każdy krążek na 4 części. Na podzielone na kawałki ciasto daję po ok 1 łyżeczce twarogu i kawałek ananasa na górę. Każdą część następnie składam na pół a boki dociskam widelcem. Gotowe do pieczenia
Mechanik w kuchniKarnawał w toku, więc nie może zabraknąć ciasta na weekend. A że nareszcie udało mi się posprzątać lodówkę z różnych resztek, zrobiło się miejsce na przechowywanie deserów bez pieczenia. Dziś proponuję odchudzoną i bogatszą w składniki odżywcze wersję szarlotki bez jajek, masła i mąki, bo te zastępuje kasza jaglana. Ale żeby za bardzo chudo nie było, przygotowana jest ze śmietaną(...)jeszcze. Kaszę przełożyć do miski. Dodać do niej cukier i jogurt. Wszystko dobrze wymieszać. Masę jaglaną przełożyć do tortownicy. Rozprowadzić, tworząc wysoki (na ok. 1,5-2 cm) brzeg wokół, jak na tartę. Odstawić, by jaglany spód szarlotki trochę zastygł. Przełożyć na "ciasto" nieco schłodzone jabłka. Wyrównać powierzchnię. Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę zmiksować z cukrem, a gdy zaczną się tworzyć
Weekendy w domu i ogrodzieminut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną(...)minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną
Pogotujmy.pldodać przesianą mąkę i całość wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę. Piec w temperaturze 170 stopni przez 35 minut lub do "suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta). Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. ( biszkopt najlepiej kroi się na drugi(...)mieszamy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem a następnie rozsmarowuje 1/3 części kremu. Na całym kremie układamy kawałki tryskawek. Przykrywamy kolejnym blatem. Nasączmy ponczem truskawkowym i rozsmarowujemy 1/3 masy. Ponownie na masie układamy tryskawki. Nakładamy ostatnim blatem nasączamy ( przy ostatnim górnym placku część nasączoną kładziemy do dołu) i rozsmarowujemy górę oraz boki ostatnią częścią kremu. Na koniec dekorujemy truskawkami oraz
Kulinarne przygodyzrobienie tego ciasta , złożyły sie dwa święta -Dzień Taty i urodziny mojej córci. Torcik jest połączeniem serków z truskawkami i biszkoptami , zwięńczeniem jest galaretka :) Lekki, kremowy , w sam raz dla ochłody ;) Tortownica : średnica 21 cm Składniki: 2 op. biszkoptów (po 180 g ) 3 waniliowe serki ( po 250 g ) 4 łyżeczki żelatyny 6 łyżek wody kilka truskawek galaretka agrestowa Sposób przygotowania(...)tortownicy ułożyc warstwę biszkoptów. Wyłożyc na nie częśc masy serowej. Ułożyc na niej kilka biszkoptów i pokrojonych na małe części truskawek, przykryc je masą serową. Na wierzchu ułożyc biszkopty tak by w połowie wystawały nad powierzchnię ciasta. Na sam koniec zalac tężęjącą galaretką. Na następny dzień ciasto gotowe z samego rana ;) Smacznego
Słodkości i nie tylkowody jest za dużo, ale zapewniam iż zarówno ziarna jak i mąka ją wchłoną.Ciasto przekładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych bardzo delikatnie olejem lub oliwą (gdy używamy form metalowych, muszą być dokładnie wysmarowane olejem i wysypane otrębami lub mąką).Ubijamy masę łyżką maczaną w zimnej wodzie (by nie było po upieczeniu pustych miejsc) dokładnie miejsce przy miejscu(...)czas się wydłuża. Jednak nigdy nie wyrastał mi chleb dłużej niż 8,5h (wtedy miałam jednak zakwas taki kilku tygodniowy). Przeważnie jest to ok. 4,5 - 6,5h. Gdy ciasto wypełni formy, wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220*C, zmniejszamy od razu temperaturę do 200*C i pieczemy chlebki ok.55-60 minut na termoobiegu. U mnie jest to 60 minut.Z
Smaczne Zdroweiluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu(...)aromat (u mnie cytrynowy) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszać aby powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można dolać trochę mleka. Gotowe ciasto
My simple kitchenJeśli nie macie dużo czasu na przygotowanie niedzielnego ciasta, polecam szybki sernik bez pieczenia. Lekka fioletowa pianka z jagodami goji idealnie smakuje w połączeniu z korzennymi herbatnikami. Składniki 2 opakowania herbatników regionalnych korzennych z polewą kakaową firmy Cukry Nyskie 500 g sera do serników 1 szkl mrożonych lub świeżych jagód leśnych 1/3 szkl jagód goji firmy Targroch 2-3 łyżki(...)blednerze. Miksujemy aż powstanie pianka. 3. Żelatynę zalewamy wodą. Kiedy napęcznieje rozpuszczamy. 4. Fioletową masę łączymy z jagodami goji i płynną żelatyną. Wlewamy wszystko do tortownicy. 5. Na wierzchu układamy pozostałe ciastka i dekorujemy jagodami. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: ciasto , Cukry Nyskie , herbatniki , jagody , jagody goji , na szybko
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach
mojewypiekiinietylkosmalcu do podsmażenia Przygotowanie: Przygotować ciasto na pierogi z podwójnej ilości składników. Farsz: – ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka, dodaj sól, zalej zimną wodą i zagotuj. Gotuj przez około pół godziny lub do miękkości. Odcedź, włóż z powrotem do garnka i jeszcze gorące roztłucz dokładnie tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę bez grudek. Ziemniaki całkowicie ostudź, odparuj
Oka w rosole czyli KaFka gotujedeserowa Helio cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: W garnuszku z grubszym dnem roztapiamy margarynę. Odstawiamy, aby przestygła. Do jednej miski wbijamy żółtka do drugiej białka. Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując. Kolejno wsypujemy kisiele, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do naszej masy, na wierzch wysypując skórkę(...)pomarańczową. Mieszamy delikatnie łyżką, tylko do połączenia. Masę przekładamy do dwóch papierowych foremek (opcjonalnie jednej keksówki, ale tą wcześniej należy wysmarować tłuszczem i obsypać np. kaszą manną). Wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do tzw. suchego patyczka (około 30-35 minut w zależności od piekarnika). Gdy ciasto przestygnie, ale będzie jeszcze delikatnie ciepłe posypujemy
Słodkie okruszkijeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć z etapów, ponieważ ciasto(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Piecyk nagrzewamy do 180 stopni C Wszystkie składniki miksujemy mikserem (lub przekładamy do malaksera i mieszamy) Masę przelewamy do formy w kształcie babki (lub do innej ulubionej, może to być także keksówka) i wkładamy do piecyka na 60 minut Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, ale proponuję najpierw sprawdzić
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgłębi lodówki uśmiechnął się do mnie twarożek i proszę oto co udało mi się zgotować... Na ciasto naleśnikowe: 2 szklanki m ą ki 1 jajko 1,5 szk ł . Wody gazowanej 1,5 szklanki mleka 1 ł y ż eczka cukru Masa bananowa: 2 banany 2 sery bia ł e ka ż dy po oko ł o 150g(...)Cukier waniliowy 50g. 1 ł yzka ś mietany lub jogurtu Pó ł kostki czekolady lub polewa czekoladowa. Wszystkie sk ł adniki na ciasto nale ś nikowe wyrobi ć i usma ż y ć . Banany pokroi ć w grubsz ą kostk ę , ser bia ł y rozdrobni ć widelcem
NaKońcuJęzyka