ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1753/3191)

Keks bananowy 248

mnie rozumiały i wiedziały o co chodzi;) Keks przygotowuje się prosto i szybko, co w połączeniu z fantastycznym smakiem, jaki otrzymujemy na końcu, sprawia, że śmiało można by to ciasto nazwać idealnym:) Jest pyszne, słodziutkie, wilgotne, z kawałkami bananów, orzechów i czekolady. No czegóż chcieć więcej? Zróbcie koniecznie:) 3,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 1 szkl. posiekanych orzechów(...)cukier się rozpuści, dodajemy po 1 jajku, ubijamy aż do otrzymania jasnej, puszystej masy. W osobnej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia. Stopniowo łączymy je ze składnikami mokrymi. Czekoladę kroimy w kostkę, banany kroimy na plasterki. Dodajemy do ciasta razem z posiekanymi orzechami, mieszamy. Wylewamy do keksówki. Pieczemy około 50-60 minut

Smaki Na Talerzu
Ciastka dyniowe z toffee 129

zrobić! Są pyszne, kruchutkie, mooocno cynamonowe z wyczuwalnym aromatem dyni i bardzo, ale to bardzo słodkie. Dla mnie po prostu ciastka idealne. Spróbujcie i Wy! ;) * SKŁADNIKI na 30 ciasteczek Ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru ⅓ szklanki purée z dyni* ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 i ½ szklanki mąki ½ łyżeczki mielonego cynamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków ⅛ łyżeczki mielonego imbiru(...)połączenia.  Pozostałe składniki (suche) połącz w oddzielnej misie, a następnie wsyp do masy maślanej. Zmiksuj do połączenia i wstaw na 30 minut do 1 godziny do lodówki. W tym czasie poprzekrawaj cukierki toffee na połówki i połącz cukier z cynamonem. Ze schłodzonego ciasta formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Do każdej kulki włóż cukierek toffee, a następnie obtocz

Food Square
Czekoladowe brownie z wiśniami 177

Czekoladowe brownie z wiśniami – wilgotne, ciężkie i pyszne ciasto na każdą okazję. Wiśnie i czekolada komponują się tutaj idealnie, a czekoladowy smak pogłębia jeszcze polewa, którą brownie jest oblane. Składniki: 3 tabliczki czekolady o dużej zawartości kakao (dałam jedną gorzką i dwie mleczne) 300 g cukru 200 g masła 140 g mąki pszennej 4 jajka 4 czubate łyżki kakao około(...)proszek do pieczenia. Do masy wrzucamy wiśnie i mieszamy łyżką, aby je równomiernie rozprowadzić. Masę przekładamy do formy nakrytej papierem do pieczenia (u mnie blaszka 24x24cm), wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy przez ok. 35 minut, aż ciasto lekko urośnie. Ciasto powinno wyjść wilgotne, zakalcowate – jego zbytnie upieczenie sprawi, że będzie twarde. Po wyjęciu ciasta

e-PrzepisyKulinarne
BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG 183

rodzynek i miodu. Pomimo tylu składników, jego wykonanie jest proste i szybkie,  ponieważ wszystko się miesza (samo)...;-) Myślę, że zaskoczycie waszych gości tym niespotykanym na naszych stołach ciastem. Polecam! Składniki: Na około 8-10 porcji 100 g kaszy kukurydzianej 200 g mąki pszennej-przesianej 100 g bułki tartej 100 g cukru pudru 500 ml mleka 3 jaja(...)tarce. Dodałam pokrojone figi i rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam  do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem. Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki. Ale równie pysznie smakuje

potrawyregionalne
Ciasto Marysieńka z kremówką 373

ubić na dwa razy, gdyż masa szybko tężeje i druga warstwa mogłaby wyglądać nieciekawie. Tak więc ubić pierwszy kubek kremówki (330 ml) z 1 łyżką cukru pudru, (uważać aby nie za długo ubijać) na końcu dodać  połowę żelatyny.   Kremówkę szybko wylewamy na pierwszy   biszkopt, ten przykrywamy ciastem orzechowym na to drugą połowę kremówki

Jadło i czytadło
Bounty - smak raju, ciasto kokosowe bez pieczenia 411

pieczenie i najczęściej goszczą u nas szybkie ciasta na zimno:) Co wcale nie oznacza, że są gorsze! To jest wręcz tak smaczne, że można by je nazwać "jednodniowym ciastem" - znika w mgnieniu oka:)  foremka 23x33cm Składniki:    400g ciemnych herbatników,  1 opakowanie krakersów,  1 litr mleka,  3 czubate łyżki mąki pszennej,  3 czubate łyżki(...)herbatników i wylać połowę masy budyniowej. Przykryć warstwą krakersów. Wylać resztę masy i ułożyć warstwę herbatników. Polewa:   125g masła lub margaryny,  3 łyżki kakao,  5 łyżek cukru,  4 łyżki gęstej śmietany 12%. Wszystko przełożyć do garnuszka i zagotować. Lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Bożonarodzeniowy keks z lukrem i bakaliami 184

sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców. Och tak, ich nie żałujemy! Powinno być ich więcej niż mąki — w końcu to ciasto na bogato i ma być ono ozdobą bożonarodzeniowego stołu! * SKŁADNIKI Keks: 200 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 laska wanilii 500 g bakalii* 300 g mąki pszennej(...)jajka, nie przerywając miksowania. Laskę wanilii przekrój na pół, wyjmij ziarenka i dodaj do utartej masy. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem pudrem i bakaliami. Wymieszaj łyżką lub mikserem na najwolniejszych obrotach. Keksówkę o wymiarach 12x26 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Wlej do niej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw

Food Square
Brownie bez glutenu 185

Mieszać aż powstanie gładka masa. Miskę zdjąć z garnka. Jajka lekko ubić z cukrem, dodać do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Dodać kakao i skrobię. Dokładnie wymieszać. Wsypać   orzechy. Niezbyt dużą foremkę   o dowolnym kształcie wyłożyć papierem do pieczenia.   Przełożyć ciasto do foremki. Piec 20 – 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto powinno być wilgotne w środku

maniapieczenia
Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem 175

rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Kakaowe ciasto z rabarbarem i jogurtem Proporcje  na formę o wymiarach 25 x 25 cm Czas przygotowania:  60 minut Składniki: 4 jajka 1 1/4 szklanki cukru 250 g mąki(...)proszkiem.  Jajka ucieramy w misce razem z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo olej, cały czas miksując. Gdy wszystko się ładnie połączy dodajemy naprzemiennie  mąkę i jogurt. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.  Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto Rabarbar kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki, układamy je na cieście, delikatnie

Kulinarne przygody Gatity
Piernik drożdżowy 195

Lekki, puszysty, delikatny i szybki... Dla mnie ten piernik okazał się rewelacyjnym odkryciem! I wrócę do tego ciasta, bo przepis ten na stałe zagościł w moim podręcznym notesie:) Za przepis dziękuję Malinnie :)   Składniki: 6 jajek; 60 g drożdży; 170 g cukru kryształu; 2 szklanki mąki pszennej; 1 opakowanie przyprawy do pierników; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 3/4 szklanki oleju(...)puch, dodać rozpuszczone drożdże, olej i miód, składniki dokładnie zmiksować. Następnie do masy jajecznej dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem wymieszać, wsypać bakalie i jeszcze raz wymieszać. Białka jaj ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką lub bułką tartą dwóch

In my kitchen
Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewą 237

Ciasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami(...)łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Margarynę rozpuszczamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wystudzoną margarynę, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i suszone owoce. Wszystko dokładnie mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.W garnuszku rozpuszczamy składniki polewy

Kulinarne przygody Gatity
ucieraniec na bogato 154

ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka 200 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajku. Mąkę wymieszać z budyniem, solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić.  Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć borówki. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i tężejącą zalać ciasto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem 186

Ostatnio bardzo "modne" stały się ciasta szpinakowe, babeczki czy właśnie takie rolady szpinakowe, w związku z tym postanowiłyśmy również takie smakołyki przyrządzić, aby osoby czytającego Naszego bloga również były "na czasie". Oglądając zdjęcia roladek szpinakowych i czytając przepisy na różne wersje tej przekąski sama nie wierzyłam, że to może się udać. Okazało się jednak że taką roladkę bardzo szybko się(...)odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką.      Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (u mnie miała wymiary 24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.    Wystudzone ciasto szpinakowe smarujemy serkiem, następnie z jednej strony (węższej) układamy łososia i zaczynając od tej strony

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami i kruszonką 179

zachciało się ciasta. Takiego z brzoskwiniami. I wierci mi dziurę w brzuchu. Popatrzyliśmy po składnikach i okazało się, że tylko brzoskwiń nam brakuje. Polecieliśmy do sklepu (a to generalnie jest cała wyprawa, nie takie tam hop siup), nakupiliśmy masę niepotrzebnych rzecz, ja parę fajnych nowych piw kupiłem (których jestem wielkim smakoszem). Siedzimy tak w domu, minęła już co najmniej godzina(...)Rzekłem więc: "Słuchaj, a kupiliśmy właściwie te brzoskwinie?". Ten przeciągły, świszczący oddech, to powolne wydobywające się z jej ust: "o kuurwaaaaa" powiedziało mi wszystko. Dzisiaj ciasta nie będzie. No nic, zrobiliśmy je następnym razem, kilka dni później. Do tego ciasta można użyć dowolnych owoców. My akurat chcieliśmy zrobić z brzoskwiń, takich w puszce, w syropie. Właściwie

Marder&Marder Manufacture
Tort na imieniny/urodziny 262

jajek 1 szklanka  mąki   pszennej 0,5 szklanki  mąki   ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 900ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka świeżych malin do dekoracji syrop malinowy rozrobiony z wodą 200 gram gorzkiej czekolady dżem wiśniowy Przygotowanie(...)końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy (26 cm.), na spód dajemy papier do pieczenia, boków nie smarujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 50-60 minut(pieczemy do suchego patyczka). MASA: Żelatynę zalewamy zimną wodą w kubku lub szklance, nalewamy jej tyle

Gotuj z Mąką