ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1768/3191)

Słodka chata 139

ładnie wygląda a jeszcze lepiej smakuje. Najlepiej robić na noc, wtedy ciasto nabierze wyrazistego smaku. Jest pyszne:) Składniki Ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki cukru 10 dkg masła 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko Masa śmietanowa 2 szklanki śmietany 30% 3/4 szklanki cukru 1 … Czytaj dalej Słodka chata

gotuj ze mną
Polvorones -ciastka hiszpańskie 182

proszku do pieczenia Do miski wsypać cukier puder i masło pokrojone w kostkę. Wszystko zmiksować na gładką puszystą masę, a następnie miksować i dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wsypać sól i dodać do utartego masła. Wymieszać. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm i foremką wycinać ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

O kuchni z uczuciem
Kukurydziane gofry z malinową frużeliną i bitą śmietaną 151

drugiej miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej, mleko, cukier i zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie dodać ubite na sztywno białka i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 2. Gofrownicę nasmarować olejem, rozgrzać i partiami nakładać do niej przygotowane ciasto, piec około 5-6 minut (czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy). Gotowe gofry studzić na metalowej kratce

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik na biszkopcie makowym z owocami 243

wzdłuż. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki wyłożyć 3/4 masy serowej, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce

Ala piecze i gotuje
GRILLOWANE CHLEBKI CHACZAPURI Z KIEŁBASĄ 190

tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę

Kuchnia w oparach
Torcik bananowo-kokosowy 165

śmietaną. Na końcu dla koloru można dodać żółty barwnik spożywczy. (bez dodatku torcik będzie miał kolor biały) Gotową masę przelewamy na spód z bananami i odstawiamy do lodówki na noc. wierzch: Następnego dnia ubijamy śmietankę z cukrem i dekorujemy nią wierzch ciasta. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi

Bon appetit mon amie
GRILLOWANE GRUZIŃSKIE CHACZAPURI Z SEREM I POMIDORAMI 168

tanich i łatwo dostępnych składników. Chaczapuri to po prostu chleb z twarogiem. Kiedyś przygotowywanego go z masą twarogową a nie z dojrzałego sera. W dzisiejszych czasach przygotowuje się chaczapuri z sera jaki jest pod ręką.   Ja przygotowuje chaczapuri z ciasta drożdżowego jednak można przygotować je również z francuskiego, chlebowego lub przaśnego. Możemy ukształtować nasze chaczapuri na koło łódkę, kopertę

Kuchnia w oparach
Placuszki jogurtowe z truskawkami 165

Całość miksujemy lub mieszamy. Gdy masa będzie za gęsta dodajemy jeszcze trochę mleka. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju. Masę wlewamy łyżką na patelnię (2 łyżki na jednego placuszka). Smażymy na rumiano. Pod koniec smażenia, przed przewróceniem placuszków na drugą stronę w ciasto delikatnie wgniatamy plasterki truskawek

VioletoweKucharzenie
FRUŻELINA Z CZEREŚNI 160

zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców - podgrzewać cały czas energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta. Tak przygotowaną frużelinę możemy przełożyć gorącą do słoiczków, zakręcić i postawić do góry dnem, lub przestudzić i dodać do ciasta

Ciastka - domowe słodkości
,,Ciasto z mango, borówką i winogronem’’ 151

letni deser, czyli ciasto z owocami. które jest lekkie, delikatne i orzeźwiające w sam raz na upalne dni. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Adler Europe, Stovit , Group ePrezenty Helio. Składniki : 2 dojrzałe mango 250 g owoców (borówki, biały winogron bez pestek) Masa: 400 ml śmietany 36 % 250 g sera mascarpone 6 łyżek cukru pudru 2 łyżki żelatyny Spód

Podróż w kulinaria
Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni 150

łyżeczki proszku do pieczenia Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości średniego/dużego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując niewielkie odstępy

Di gotuje
Placuszki z jabłkami 159

mąką, kefirem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron

Gotuj Się Kto Może
Pyzy 212

odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię. Ziemniaki ugotowane odcedzamy, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste. Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami. Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy

Gotowanie jest łatwe
Sernik orzechowo kajmakowy z jabłkami 237

Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na blaszkę 19x28cm Ciasto kruche orzechowe: 120g masła 50g cukru kryształu 1 żółtko +/-150g mąki tortowej 80g drobno posiekanych lub mielonych orzechów włoskich Szczypta soli Masa serowa: 1 kg podwójnie zmielonego twarogu lub dobrej jakości „wiaderkowego” 5 jajek 150g cukru kryształu ¾ szklanki soku jabłkowego

Kuchnia w czekoladzie
PUSZYSTY PIERNIK 198

autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować   ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mi eszamy na koniec do ciasta wsypujemy bakalie ciasto przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy około

Słodkie zapomnienie