wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem
Domowy Smak Jedzeniaorzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar L w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku(...)Żółtka wlać do miski i utrzeć na jasną masę z cukrem. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywno. Do utartych żółtek dodać po 1/3 maku, bułki, orzechów, proszku i ubitych białek delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera, znów dodać po 1/3 wszystkich składników, znów wymieszać mikserem, dodać ostatnią partię, wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec
moj przepis naSernik to proste do upieczenia ciasto. Zaręczam, że nie ma potrzeby ubijania piany z białek, mozolnego ucierania masła z 10 żółtkami, by sernik zachwycił biesiadników. Mieszasz, wylewasz masę do foremki, a resztę zrobi piekarnik. To wszystko, minimum składników, a efekt powalający
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki razem mieszamy z proszkiem do pieczenia. Maki wsypujemy po brzegach miski i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Gotowe ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i pieczemy ok 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Torcik malinowy Składniki na masę: 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru z dodatkiem malin 2 łyżeczki żelatyny 1 galaretka malinowa Galaretkę rozpuścić
Pomysłowa kuchniaKaszę manną wymieszać z jajkiem oraz mlekiem i odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać kawałki makreli i całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju oraz za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi
Di gotujecukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły
Zasmakuj Kuchniprzesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz skrobię ziemniaczaną. Do składników suchych dodaj masę bananową. Całość dokładnie wyrabiaj. Masa powinna być zwarta, może jednak kleić się trochę do rąk. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Z ciasta formuj niewielkie kulki, układaj je na blasze. Pączki piecz ok. 20 minut do czasu aż będą rumiane. Po upieczeniu
365 dni dookoła kuchnicukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany. Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki
Zasmakuj Kuchnidodać czekoladę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (keksówka 25 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika, wyjąć z foremki. Gdy lekko przestygnie pokroić w grube ukośne plastry. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem
królestwo garówŚwiąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja
Szalona Kuchnia Ewelinypuszystą, gęstą masę. Następnie dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, mielone migały, mąkę i masło, wszystko dokładnie wymieszać. Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C ( opcja grzałek: góra - dół ). Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem
Walijskie Pichcenieoliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, rozwałkować na kształt koła o średnicy około 35 cm. Środek ciasta wyłożyć kawałkami sera, wyłożyć przesmażone kurki, pozostawiając przy brzegu około 3-4 cm marginesu. Pozostawiony margines zawinąć do środka delikatnie dociskając, masę jajeczną ze śmietaną wylać na kurki i camembert. Brzegi tarty posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. 4. Wstawić
Szalona Kuchnia Ewelinyszklanki cappuccino u mnie czekoladowe 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy po całym jajku ciągle miksując. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz proszek cappuccino, miksujemy. Jak by ciasto było bardzo lepiące to możemy dodać jeszcze troszkę mąki, ale nie za dużo, bo ciasto się nam oziębi
kruche babeczkiszczypta sody (solidna) Ponadto: masło/olej do smażenia Twarożek dokładnie wymieszać z jajkiem oraz z mąką. Do powstałej masy wmieszać uprzednio odcedzonego tuńczyka. Całość doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać dość spore porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placek.) Placki smażyć z obu stron na lekko rumiany kolor
Di gotujebyło grudek. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę. Dodać masę gofrową do piany z białek i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Jeżeli na cieście powstaną pęcherzyki powietrza ciasto jest gotowe. Ciasto przelewany do gofrownicy i pieczemy do uzyskania złotego koloru. Przygotowujemy krem czekoladowy: Śmietankę
Kuchnia w oparach