oddzielamy od białek,ucieramy z cukrem na puch dodajemy serek i puree z dyni białka ubijamy na pianę,obie masy delikatnie łączymy przekładamy na przygotowany spód i pieczemy około 25- 30 minut na 10 minut przed końcem pieczenia na wierzch ciasta wykładamy karmelizowane śliwki Smacznego
Luźna Kuchniapotrawa regionalna bardzo popularna w północno-wschodniej Polsce. Kartacze są sztandarowym produktem regionalnym wielokulturowego Podlasia. Zazwyczaj masę ziemniaczaną wypełnia się mielonym mięsem. Spotyka się również inne farsze jak np. grzyby,kapusta kiszona, jajka lub ser. Składniki na ciasto: na około 10 sztuk 1 kg. ugotowanych ziemniaków 0,5 kg. surowych ziemniaków skrobia, która osadziła się na dnie naczynia
potrawyregionalnepierś z kurczaka i doprawić ziołami, podsmażyć i odparować. Fasolki ugotować w osolonej wodzie, ok 10 min. Odcedzić. Podpiec ciasto w temp 180 st ok 15 min, wyjąć, rozłożyć równomiernie podsmażone mięso, na wierzchu ułożyć fasolki i pomidorki. Zalać śmietanową masą i posypać żółtym serem, zapiec przez ok 25 min. Fasolnik chiński to taki odpowiednik naszej fasolki szparagowej. Jest długi
Gotowanie jest łatweDROŻDŻE,I CIEPŁE MLEKO,WYRABIAMY CIASTO, DODAJEMY ROZTOPIONE CIEPŁE MASŁO I DALEJ WYRABIAMY,W RAZIE POTRZEBY DOSYPUJEMY MĄKI,ŻEBY CIASTO SIĘ NIE KLEIŁO , ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA NA 1 GODZ. PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE-MIESZAMY JAJKO Z CUKRAMI I SEREM NA GŁADKĄ MASĘ,TRUSKAWKI OBIERAMY I KROIMY NA MAŁE KAWAŁ NASTĘPNIE DZIELIMY NA 2 CZĘŚCI I KAŻDĄ ROZWAŁKOWUJEMY NA PROSTOKĄT SMARUJEMY SEREM
Swojskie jedzonkocukier cynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę
R'n'G Kitchenugotowanych dodajemy posiekaną chili, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli – wszystko razem dokładnie ugniatamy. Z masy formujemy 10 pączków. W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy kurkumę, szczyptę soli, 2 łyżki oliwy oraz mąkę – mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy
Ostra na Słodkotrzeba do niego użyć dużo siły, a ja czasem mam z tym problem i pomaga mi mama. Taka ciasto też się nie rwie. Ciastka pieczemy 10 - 15 min. w tem. 170 stopni do zarumienienia się. Dekorujemy dowolnie lukrem, lub masą. SMACZNEGO
Lili w kuchniprzepis znalazłam w gazetce CIASTA) Składniki: BISZKOPT 1 szklanka mąki tortowej 180 g cukru 8 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA 2 szklanki mleka 250 g margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem (po 60 g) 6 łyżek cukru BITA ŚMIETANA 500 g śmietany 36 % 55 g kawy cappuccino PONADTO: starta czekolada do dekoracji
The Sweet DamselZapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym. składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej
Monia miesza i gotujemiksując aż do połączenia składników po każdym dodaniu. Dodajemy wanilię. Na zmianę - stopniowo- dodajemy do masy przesiane wcześniej suche składniki - mąkę, proszek etc. oraz mleko - Przygotujcie formę do babeczek, wyłożyć ją papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 3/4 jej wysokości. - Nagrzać piekarnik do 180ºC. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut. Wyjąć i przestudzić
dlaSmaQrozpływam się jak masło w upalny dzień i już wiem czego mi trzeba... a, że wierna jestem swemu białemu czarnuchowi to murzyna w kuchni zobaczyć mogę jedynie w formie ciasta. Tak więc godzinę i parę minut po północy robimy z Mamą murzynka. I biorąc pod uwagę to, że kwintesencją mężczyzny był dla mnie zawsze Dziadziu to właśnie jego przepis idzie(...)wymieszaniu dodajemy pianę z ubitych na sztywno białek. Delikatnie mieszamy. //Do upijanej piany dodajemy szczyptę soli. PIECZENIE: Masę wylewamy do wyłożonej papierem (do pieczenia) keksówki. Pieczemy 45 min - 1h, w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (góra-dół). Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto nie jest już mokre. Lekko wystudzone ciasto polewamy (choć... bardziej smarujemy) odstawioną wcześniej zawartością kubka
Wypisz WymalujSernik to ciasto, obok którego nie da się przejść obojętnie. A obok takich małych, uroczych serniczków to już zupełnie awykonalne :) Czekoladowy spód, waniliowa masa serowa, delikatny mus truskawkowy, słodkie borówki i świeża mięta - czy do szczęścia potrzeba czegoś więcej ? :) SKŁADNIKI (ok. 20 mini serniczków) spód 150g herbatników 2 łyżki kakao 80g masła masa serowa 450g serka kanapkowego/ ricotty lub sera
DefinicjaSmakujajko 100 g cukru trzcinowego Przepis: Do miski wrzucamy masło, masło orzechowe oraz cukier, wszystko miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i ponownie miksujemy. Przesianą mąkę wsypujemy do miski i miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Następnie zagniatamy ciasto na kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie odrywamy
Emcia PichciCiasto nie nazwała celowo „morelowo-truskawkowym” bo można je wykonać praktycznie z każdych owoców, a samo ciasto trzyma po prostu w „kupie” owoce. Bajecznie proste do wykonania, nie wymagające wielu składników- i jak to Misiek wszystko opisuje- po prostu zajebiste Składniki: około pół kilograma owoców 185 g mąki pszennej 125 g masła roślinnego 60 g cukru(...)mikserem, tak aby powstały grudki. Dodajemy sok z cytryny i szybko wyrabiamy na miękką masę, po czym ją rozwałkowujemy na około 30 cm okrąg- robimy to na papierze do pieczenie, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 10 minut. W międzyczasie kroimy owoce. Ciasto wraz z papierem przekładamy do formy, na środek wykładamy owoce i zakładamy brzegi na górę
greenscarf