łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Masa śmietanowa: 150 ml śmietanki kremówki 30 % 1 jajko 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej
Smaki Na Talerzuczęści dodajemy kakao .Na blachę wykładamy herbatniki, na dno dajemy białą masę manny, na to herbatniki, ciemna masę z kakao, herbatnik. Maliny zasypujemy cukrem, zagotowujemy aż maliny rozmiękną. Tak przygotowane wykładamy na herbatniki.Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, przestudzone wylewamy na ciasto. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchniBędzie to Ciasto z waniliową pianką i porzeczkami . Składniki: ciasto: - 500g mąki (u mnie typ 450) - 250g zimnego masła - 5 żółtek (jajka wielkości L) - 3/4 szklanki cukru pudru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia pianka: - 5 białek - 1 szklanka cukru - 2 waniliowe budynie bez cukru - 1/3 szklanki oleju rzepakowego masa owocowa: - 500g porzeczek (400g porzeczek czarnych + 100g porzeczek czerwonych
Kuchnia co dniasałatka ze świeżej papryki, pomidorka, oliwek, w sosie włoskim i do tego chrupiące płatki migdałowe. Pyszności! Zapraszam! SKŁADNIKI: NA CIASTO KRUCHE: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania formy NA MASĘ: - pęczek świeżej botwinki - 5 jajek - sól, pieprz - 2 ząbki czosnku - 100 g serka śmietankowego (lub ser kozi) - 2 małe buraczki
SMYKWKUCHNIpuszystą masę. Kolejno dodawać jajka. Dodać nasiona wanilii, sól oraz krem czekoladowy. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy na przemian z jogurtem. Na koniec dodać kakao oraz szczyptę czerwonego barwnika. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości. Piec około 20-25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dekoracja: 200 ml śmietanki(...)cukru pudru, cukier błyszczący do posypania, 20g startej czekolady. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na koniec dodać mascarpone, chwilę ucierać. Masę przełożyć do szprycy i udekorować babeczki. Posypać startą czekoladą oraz cukrem błyszczącym. Razem ze mną babeczki piekli: Basia i Julia http:// basjulowepasje.blogspot.com / Bożena http:// mojekucharzenie-bozena-1968 .blogspot.com/ Danusia
Z miłości do słodkościMożna spróbować i takiej wersji! Mimo, że nie przepadam za dużą ilością bakalii w ogóle, to w tym keksie uwielbiam jak jest ich całe mnóstwo. To naprawdę wyjątkowe ciasto, królewskie! Do tego zawsze się udaje.Keks królewski – składniki:3 szklanki mąki (430 g)2 szklanki cukru pudru (280 g)300 g miękkiego masła (1 osełka lub 1,5 kostki(...)jednym żółtku ciągle miksując (kolejne żółtko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączyło się z masą). Dodajemy połowę mąki, a gdy się zmiksuje – dodajemy po jednym całym jajku (łączenie trzy). Na końcu wsypujemy pozostałą mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ciasto powinno być bardzo gęste. Przygotowujemy bakalie, a dodatkowo orzechy i morele siekamy na mniejsze części. Wszystkie bakalie lekko
Poezja smakuOwszem! Zamiast nudnej owsianki możesz zrobić ciasto z płatków owsianych i arbuza. Ciasto z płatkami owsianymi i arbuzem Via Gusto Ciasto na śniadanie? Owszem! Zamiast nudnej owsianki możesz zrobić ciasto z płatków owsianych i arbuza. Drukuj Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: 20 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 100 g płatków owsianych (możesz użyć(...)czekoladę oraz słodzik daj do garnka i całość gotuj przez 5 minut, cały czas mieszając. Gotową masę wyłóż na spód formy. Arbuza zblenduj i dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym. Całość zagotuj, co jakiś czas mieszając. Wyłóż na spód z płatków owsianych. Na wierzchu ciasta możesz ułożyć cząstki arbuza. Ciasto włóż na noc do lodówki. porady Zamiast arbuza możesz użyć innych
Via Gustolodówki. Zimne ciasto oprószamy mąką, wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozwałkowujemy na cienki placek o średnicy 2 cm większej niż średnicy formy. Odklejamy górną folię, przenosimy ciasto do formy, spodem do góry. Lekko dociskamy dłońmi do dna i boków formy, odklejamy folię. Spód nakłuwamy widelcem, przykrywamy folią aluminiową (dno i boki) i obciążamy np. suchym ryżem, grochem(...)jajko i 1 łyżkę kakao. Kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Stopniowo dolewamy roztopioną czekoladę ze śmietanką. Miksujemy do połączenia. Wylewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim ciasto na 10 minut. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. ŚMIETANKA : Mocno schłodzoną śmietankę
cool and mintyokoło 25-30 minut (do tzw. "suche g o patyczka") w 180 stopniach . Po ostudzeniu ciasto przekroić na 3 części. Przygotować krem. 2 szklanki mleka zagotować z solą. W pozostałym rozmieszać kaszę manną i przelać do wrzącego mleka. Mieszając - gotować do zgęstnienia masy. Na samym końcu należy wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić do ostudzenia. Po tym czasie masło(...)sokiem z cytryny. Przy gotować wierzch. Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami. Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor. (Uważać, aby nie przypalić.) Złożyć ciasto. Spód delikatnie nasączyć, posmarować kremem, ułożyć pokrojone wafelki, przykryć kolejną częścią ciasta, nasączyć, posmarować kremem, posypać wafelkami, przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć, a boki oraz wierzch toru posmarować pozostałą ilością
Di gotujePolecam dziś to ciemne kakaowe ciasto z delikatnym kremem i słodką,czekoladową polewą. Składniki: CIASTO 5 jajek 3/4 szklanki cukru 5 łyżek gorzkiego kakao 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM 1 l śmietany kremówki 30 proc. 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy PONCZ 0,5 szklanki herbaty sok z połowy cytryny 0,5 szklanki(...)białości. Białka z resztą cukru i szczyptą soli ubiłam na sztywno. Do białek wlałam masę z żółtek i delikatnie wymieszałam. Powoli wsypywałam mąkę,proszek do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszałam łyżką. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam na nią ciasto. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Odstawiłam ciasto do ostygnięcia po czym przekroiłam
potrawyregionalnemasło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Ciasto dzielimy na dwie części jedną mniejsza drugą większą. Tą większą wylepiamy spód wyłożonej pergaminem blachy i wkładamy do lodówki. Mniejszą część formujemy w kulę i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Masa z jabłek: Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, podlewamy wodą i dusimy chwilę(...)pianka: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Złożenie ciasta: Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć pianką i rozsypać świeże maliny, pozostałe ciasto z zamrażarki zetrzeć na wierzchu. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 55 minut. Słodkich
Wanilia i KardamonJeśli w tym roku nie zdarzyliście zrobić długodojrzewającego, staropolskiego piernika - nie martwcie się - jeszcze nic straconego. Mam dla Was świetny przepis na ciasto piernikowe, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Bardzo wilgotne, słodkie i piernikowe. Składniki: (na formę ok 25 x 12cm) 1 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)składniki mieszamy razem z mokrymi za pomocą trzepaczki. Do wyłożonej formy papierem do pieczenia przekładamy masę piernikową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 35 minut do tak zwanego suchego patyczka. Orzechy siekamy, figi kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto będzie upieczone studzimy je, a następnie dzielimy na 2 blaty. Dolną część smarujemy powidłami śliwkowymi
Lena Gotujeproszkiem. Żółtka oddzielić od białek. Masło i cukier utrzeć do powstania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Stopniowo dodawać żółtka, miksując po każdym dodaniu. Dodać mąkę i wymieszać drewniana łyżką. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i piec(...)gazie, do całkowitego rozpuszczenia, nie doprowadzić do wrzenia. Mleko podgrzać, ale nie zagotować, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawić na chwilę, następnie wymieszać do powstania gładkiej masy. Dodać żelatynę i wymieszać do jej dokładnego rozprowadzenia (ja zmiksowałam). Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodawać stopniowo do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Mus wylać
kulinarnyswiatdomiSłodkości z owocami -wspólna akcja wypiekania ciast...Miało być z owocami, na zimno , pieczone , do wyboru , do koloru..Ja w sumie planowałam zrobić coś na zimno, ale akurat robiłam porządki w piwnicy i znalazłam jeszcze kilka słoików jabłek i tak więc zrobiłam roladę.Polecam.jest pyszna..Kiedyś już robiłam podobnie,ale do jabłek nie dawałam galaretki. 5 jajek(...)cukru. Ubijać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczone jabłka, wyrównać. Piec około 30 minut. Wyjąć z piekarnika.Ściereczkę rozłożyć na stole, posypać cukrem pudrem i na ściereczkę wyłożyć upieczone ciasto. biszkoptem do dołu, zwinąć od dłuższej strony w roladę. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniemisce dokładnie ubijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki – przyprawy, czosnek, pietruszkę, cebulę, chilli, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Do masy jajecznej wsypujemy kalafior i szpatułką dokładnie mieszamy. Zaczynamy dodawać mąkę – najlepiej dodawać po jednej łyżce i mieszać. Ma wyjść gęste ciasto, które z trudem będzie spływać z kalafiora. Gotowe ciasto traktujemy odrobiną soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię i smażymy dowolnej
ladykitchen