ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1701/3191)

SERO-MAKO-SZARLOTKA 192

wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek położyć płaską strona na desce i nożem wykonać nacięcia po wypukłej stronie. Od razu skropić sokiem z cytryny, żeby jabłka nie ściemniały. Pierwsza masa twarogowa – wymieszać 200g twarogu z 1 jajkiem i proszkiem budyniowym(...)kolejna masa nie wmieszała się zbytnio w poprzednią) nałożyć masę z makiem. Na wierzchu ułożyć połówki jabłek, wypukłą (ponacinaną) stroną do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i piec ok. 30-40 minut. Migdały zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni teflonowej (bez tłuszczu). Gdy ciasto będzie upieczone, wyciągnąć z piekarnika i posypać po wierzchu płatkami

Dietolog
Czekoladowy pudding - Halloween na słodko 211

mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 4 ciasta oreo (tylko czarna część bez kremu) 2 ciastka maślane przypominające tablicę pisak czekoladowy lub roztopiona czekolada deserowa do zrobienia napisu  Przygotowanie: W rondelku połącz ze sobą cukier, kakao i sól, następnie dodaj stopniowo zagotowaną wcześniej wodę, ciągle mieszając, aż zrobi się jednolita masa. Rondel z masą zagotuj, cały czas mieszając(...)mleka połącz z mąką i dodaj stopniowo do masy, intensywnie mieszając. Zmniejsz ogień na najmniejszy i gotuj jeszcze przez minutę, cały czas energicznie mieszając.  "pamiętaj aby cały czas mieszać" :D To sukces tego deseru  Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na 2 godziny. Udekoruj go skruszonymi ciastami Oreo i wstaw ciastko z napisem jako nagrobek. Smacznego

Niezły Młynek
,,Pistacjowa rozkosz” 128

Prezentuję Wam dziś ciasto intensywnie pistacjowe, mięciutkie, puszyste i bardzo wilgotne. Dzięki życzliwości marki Piątnica http://piatnica.net/ i marki Garneczki.pl w mojej kuchni powstał ten aromatyczny wypiek pistacjowy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa pistacjowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka pistacjowego(...)nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min. Masa ze śmietany kremówki: Pistacje obieramy i drobno kroimy. Śmietanę kremówkę ubijamy razem z mlekiem pistacjowym na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do niej stopniowo cukier puder. Dokładnie łączymy ze sobą składniki. Ubitą kremówkę przekładamy na biszkopt i wyrównujemy. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego! Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę

Podróż w kulinaria
Klasyczna karpatka 391

przez 10 minut. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.  KREM: W misce łączymy szklankę zimnego mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą(...)momencie należy bardzo uważać, żeby masa się nie zważyła. WYKOŃCZENIE: Na jeden blat wykładamy grubą warstwę kremu, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy na godzinę do lodówki. Możemy posypać cukrem pudrem (ja pominęłam, bo karpatka i tak jest już wystarczająco słodka :)). Kroimy w kwadraty i podajemy. Smacznego!  UWAGI:  Ciasto można upiec na raz na blaszce 40x30

My Culinary Art
Półkruchy jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz 353

masą przepisów, które nagromadziłam i będę sukcesywnie się nimi z Wami dzielić:)  Sezon na jabłka w pełni, więc na dobry początek szybki i pyszny Półkruchy jabłecznik według przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo łatwy w przygotowaniu, jednak ma jedną wadę, zresztą jak wszystkie szarlotki, które robiłam, zdecydowanie za szybko się kończy! :)  blaszka  23x33cm  Kruche ciasto:    2jajka

Z miłości do słodkości
Deser z mrożonych owoców 213

coś pysznego. Deser z mrożonych owoców. Składniki jakie będą nam potrzebne do wykonania musu i masy: 05,kg mrożonych malin 05,kg mrożonych truskawek 500g serek mascarpone 200ml śmietanki 36% żelatyna cukier puder 2 galaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki(...)wody, przestudź. Do misy włóż serek mascarpone, dodaj pół szklanki cukru pudru, wymieszaj (Serek powinien mieć temp. pokojową). śmietankę ubij i powoli dodawaj do serka, mieszaj. Dodawaj stopniowo żelatynę. Masę wyłóż na galaretkę.Wstaw do lodówki. Przygotuj maliny w garnku, tak jak poprzednio z truskawkami, przygotowaną masę wyłóż na masę i  zostaw w lodówce na 1,5godz. Dekoracja

Kurnikowo
Szarlotka na cieście kruchym 251

śmietany; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito do naczynia. Masło pokroić na małe kostki, dodać do mąki, wmieszać żółtka, kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na pół i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinkę. Składniki na nadzienie: 8 kwaskowatych jabłek, obranych i pokrojonych w półplasterki; 1/4 szklanki wody; 1 szklanka cukru pudru (można dać(...)wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i dusić jeszcze przez dwie minuty. Masa powinna być gęsta, lecz nie rozgotowana. Piekarnik należy nagrzać do 180 o C. Formę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy rozwałkować jedną część ciasta i podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar

In my kitchen
Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie czyli Słodki Czwartek odc.151 225

cukru 20 g żelatyny 1/4 łyżeczki cynamonu masa jagodowa: 140 g mrożonych jagód 100 g cukru sok z połowy cytryny kruchy spód: 125 g mąki pszennej 2,5 łyżki cukru szczypta soli 60 g masła, zimnego i pokrojonego na kawałki żółtko kilka łyżek lodowatej wody, ok 1-2 Składniki ciasta zagniatamy i chłodzimy w lodówce ok 30 minut a następnie(...)wylepiamy nim nasmarowana masłem tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C ok 12-15 minut. Studzimy. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach wody i odstawiamy na 10 minut. 140 g jagód blendujemy z cukrem i cynamonem. Odstawiamy i bierzmy się za przygotowywanie masy serowej. Miksujemy oba rodzaje sera z cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cukinia panierowana w cieście z pieprzem cayenne 193

wlewamy wodę. Mieszamy tak długo aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy na bok na 20 - 30 minut, żeby pieprz dodał smaku całości. Cukinię kroimy na grubsze plastry. Olej na patelni lub we frytkownicy rozgrzewamy do 190 stopni. Temperatura jest tutaj niezwykle ważna, bo jeżeli będzie niższa cukinia nasiąknie tłuszczem. Mieszamy ciasto. Moczymy w nim cukinię i od razu wrzucamy na patelnię

Życie zamknięte w smaku
Madeira cake 190

dietę chwilowo jestem zmuszona piec ciasta bez kremów. Przepis na wspaniałe ciasto znalazłam  tej stronie, zmieniałam nieznacznie ilość składników. Z podanych składników wyszła mi jedna duża keskówka ciasta. Składniki: 300 g mąki pszennej 240 g masła lub margaryny 150 g drobnego cukru   + dwie łyżki na posypanie 4 jajka Otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 płaska łyżeczka(...)Sposób wykonania: Masło zmiksować z cukrem i skórką z cytryny na gładką jasną masę. Gdy wszystko będzie dobrze zmiksowane, dodać stopniowo po jednym całym jajku i dalej miksować. Dodać stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy, wierzch posypać dwoma łyżkami cukru. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto brownie 156

moich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 5 jajek – 170 g mąki pszennej – 350 g gorzkiej czekolady(...)Blaszkę do pieczenia o rozmiarach ok 20 x 30 cm lub zbliżonych, wyłóż papierem do pieczenia. Do masy czekoladowej dodawaj po jednym jajku i mieszaj najlepiej łyżką lub ręczną trzepaczką. Po dodaniu wszystkich jaj dodawaj porcjami przesianą mąkę i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz ciasto przez 20-25 minut, nie dłużej. Ciasto powinno

nietylkopasta.pl
Ciasto biszkoptowe z czekoladą i owocami | bez cukru, bez glutenu, bez laktozy | 217

kakao. Delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przelewamy masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20-25min.  Polewa:  50g gorzkiej czekolady (bez cukru, min. 70% kakao) 1 łyżeczka oleju kokosowego  1 łyżka miodu/syropu z agawy  Rozpuszczamy w rondelku i polewamy ostudzone ciasto. Dekorujemy dowolnymi owocami i czekoladkami lub ciasteczkami domowej roboty

Czarnawisienka
Brownie 136

dodatkowo podane z sosem malinowym i lodami waniliowymi to mega pyszny deser.Idealna uczta dla wielbicieli czekolady.Ciasto po rozkrojeniu jest lejące jeżeli wolicie bardziej stabilne to należy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto 3 jajka M 140 gram mąki krupczatki 250 gram cukru 200 gram masła lub margaryny 250 gram czekolady gorzkiej Sos malinowy 100 gram malin mrożonych 3 łyżki wody 2 łyżki(...)Jajka miksujemy z cukrem na puszystą pianę tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne. Do masy jajecznej wlewamy rozpuszczoną czekoladę z margaryną, dokładnie mieszamy, następnie dodajemy mąkę i ponownie mieszamy do połączenia się składników. Dno blaszki (średnica ok.18cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni. Sos malinowy Maliny przekładamy

Andzia Pichci
Ciasto porzeczkowy sad 263

Jeżeli lubicie intensywny smak czarnej porzeczki, to właśnie to ciasto,  będzie Wam bardzo smakowało. Kwaskowa galaretka i słodka kremówka wspaniale się ze sobą komponują. Naprawdę pycha.            biszkopt 3 jajka 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 drobnego cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   1 szklanka soku porzeczkowego(...)galaretka 3 galaretki porzeczkowe ok. 2 szklanek dżemu porzeczkowego   masa kremowa 0,5 l. kremówki 5 łyżeczek żelatyny 2-3 łyżki cukru pudru   Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, a następnie żółtka. Odstawić mikser i dodać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy o wymiarach ok. 35x25 cm. Piec w 170 stopniach przez

Jadło i czytadło
Ciasto pomidorowe bezglutenowe 320

Popularne ostatnio ciasto pomidorowe - w mojej wersji jak zwykle bez dodatku białego cukru, produktów odzwierzęcych i bez glutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie. I dajcie znać jak smakowało :) Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): 1 szklanka mąki z brązowego ryżu pół szklanki mąki owsianej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska(...)daktyle z pomidorami, oliwą i siemieniem lnianym. Dodać do mąki i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.  Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60-65 min. - do suchego patyczka (u mnie 65 min.). Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować malinami

Domowa Cookierenka Agi