Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku 227ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... Składniki : Na ciasto uniwersalne : 1 jajko (L) 375 ml źródlanej wody gazowanej 260 g mąki pszennej typ 500 lub 650 375 ml mleka 3,2% 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cytryny Ponadto do podania : masa kajmakowa 200 ml śmietanki kremówki 36% Świeże poziomki oraz truskawki listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna Wykonanie : 1. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiać do miski wbić jajko i wymieszać. Dodać szczyptę soli i cukier jeśli robimy słodkie ciasto. Dodajemy naprzemiennie mleko i wodę gazowaną
vaniliowoczekoladowa
Muffinki jogurtowe z truskawkami 192mniej dbale mieszamy, tym delikatniejsze muffinki otrzymamy. Truskawki myjemy, odkrawamy szypułki i każdą kroimy na 4 części. Następnie truskawki dodajemy do masy muffinkowej i znowu wszystko mieszamy (krótko!). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Każdą napełniamy ciastem zostawiając odrobinę przestrzeni dla babeczek do wyrośnięcia. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego! Artykuł Muffinki jogurtowe z truskawkami pochodzi
Analiza Smaku
Naleśniki kasztanowe z twarożkiem i owocami 215łyżka jogurtu greckiego kilka kropel ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka erytrytolu Dodatkowo: garść owoców jagodowych Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel tak, aby wyszły minimum 4 naleśniki, chociaż mi z tej porcji zawsze wychodzi 6 sztuk) i smaż około 1 minuty, następnie przewróć
Zdrowie na języku :P
BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 214wsypujemy mąkę orkiszową i dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być luźne i klejące - nie ma potrzeby dodawania dodatkowej ilości mąki. Otrzymaną masę wykładamy do formy do bagietek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 min., aby urosło. Po tym czasie, wierzch
Kuchnia MagdaLeny
BAGIETKI ORKISZOWE NA KEFIRZE 214wsypujemy mąkę orkiszową i dodajemy sól oraz rozczyn. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być luźne i klejące - nie ma potrzeby dodawania dodatkowej ilości mąki. Otrzymaną masę wykładamy do formy do bagietek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30-40 min., aby urosło. Po tym czasie, wierzch
Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka dla psa 274mieszamy. 3. Marchewkę lub inne warzywo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do masy wątróbkowej, mieszamy za pomocą łyżki. 4. Przekładamy masę do papilotek na muffinki lub wylewamy na niewielką blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ciast (np. keksówkę). Pieczemy w temperaturze 170°C przez około 20 - 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy ciasteczka do całkowitego wystygnięcia. Ściągamy
W kuchni Katie
babeczki budyniowe do koszyczka 254solą. Nie przerywając ubijania dodawać po trochę cukru a następnie po żółtku. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej. Wlać masło i delikatnie wymieszać. Foremki (użyłam silikonowych) wysmarować olejem i nałożyć ciasto do połowy wysokości. Piec w 180*C około 15 minut. Wystudzić. Dowolnie udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe z kremem 188polewą czekoladową Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Babeczki marchewkowe z kremem Ciasto marchewkowe z kremem Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru szczypta soli 250 g mąki pszennej 1 spora marchewka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu(...)mokrymi składnikami, dodajemy skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez około 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i z formy i studzimy wraz z papierem na kratce. Gdy ciasto będzie już zimne przecinamy
Kulinarne przygody Gatity
PUSZYSTE OPONKI, OBWARZANKI + FILMIK 157PRZYGOTOWANIE : Twaróg, cukry, śmietanę i jajka miksujemy robotem aż masa się lekko utrze. Następnie wlewamy ocet, wsypujemy sodę, proszek i mąkę. Dokładnie kiksujemy. Ciasto jest zwarte ale klejące, wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy szklanką kółka, następnie w środku każdego kółka wycinamy kieliszkiem mniejsze kółko. Oponki
Kulinarne Fantazje Marioli
Prosta pasta z ryby wędzonej 172pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie Rybę obieramy. Do ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
Tort kokosowo wiśniowy 150łyżce cukru i cały czas miksujemy. Dodajemy po jednym żółtku, a na koniec dodajemy przesiane i wymieszane ze sobą suche składniki. Ciasto delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), wylewamy masę jajeczną i pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. W ten sam sposób pieczemy 3 biszkopty. Wiśnie drylujemy, dodajemy cukier
kulinarne odsłony pati
Prosta pasta z ryby wędzonej 152pieprz do smaku szczypiorek Instructions Rybę obieramy. Do ryby dodajemy ser biały, olej, sól, pieprz i szczypiorek. Wszystko mieszamy widelcem na gładką masę. Artykuł Prosta pasta z ryby wędzonej pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnku
lekki ,smaczny obiad, ze szpinakiem 189szpinaku świeżego Wykonanie Mleko połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Smażyć 2 minuty z jednej strony,następnie naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić.Szpinak umyć
mojej kuchni
PIERNIKOWE MISIE (bezglutenowe) 267margarynę , miód, ksylitol, kakao i przyprawę do piernika. Podgrzewamy do połączenia się składników. 2.Gotową masę studzimy . 3.Mąki przesiewamy. Do przestudzonej masy wlewamy sodę rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody. Całość wlewamy do mąki. Wyrabiamy ciasto , ręcznie lub za pomocą miksera. W razie potrzeby dosypać trochę mąki kukurydzianej. Ciasto będzie bardzo delikatne (ale takie ma być). 4.Dzielimy na kawałki
Marcepanowa kuchnia
Piernikowe muffinki bezglutenowe z mąki ryżowej 146drugiej - jajko, miód, mleko i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi. (Miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej. Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami , wypełnić ciastem (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni
Di gotuje