ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1432/3191)

TORT URODZINOWY 187

masę stopniowo dodając cukier.  Gdy białka będą ubite dodajemy po jednym żółtku i nadal ubijamy, pod koniec wlewamy łyżkę octu. Do masy jajecznej dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40 minut. Po upieczeniu, gdy biszkopt wystygnie

Prosto i Smacznie z Anetą
Owsiane placuszki w pięciu odsłonach 185

mąką, aby powstała masa bardziej gęsta niż na naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego

Kulinarne Inspiracje
Racuchy drożdżowe z jabłkami. 166

rozpuścić w 1/2 szkl. ciepłego mleka-odstawić na 10 min., do miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę,  jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą

Kuchnia Beaty
Tarta z indykiem i szpinakiem w sosie pieczarkowym z prażonym słonecznikiem i dynią 183

plastry i gotujemy. Przecedzone i opłukane dodajemy do farszu.  Całość zalewamy śmietanką i gotujemy przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy sól, jogurt oraz masło. Zagniatamy do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Rozwałkowujemy do formy na tartę i pieczemy w temp. 190 st. przez 5 minut. Na podpieczony spód nakładamy farsz i całość pieczemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
PALUSZKI SEROWO - SZYNKOWE 174

drobną kostkę, rozcierając ją nożem, aby nabrała lekko zmielonej konsystencji. Wszystkie pozostałe składniki wysypać na stolnicę, przesiekać nożem i zagnieść na jednolitą masę.  Dodać ser i szynkę i zagniatać dalej, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto będzie klejące, podsypać je odrobiną mąki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości około 0,5 cm. i pokroić w paski o szerokości

Kuchnia w opałach
Pomarańczowa tarta z marakują 189

rozpuść w kąpieli wodnej 40 g gorzkiej czekolady i gdy lekko przestygnie (ale będzie lekko ciepła i lejąca) , rozsmaruj po jeszcze ciepłym cieście. Odmierzony i zredukowany sok zmiksuj z cukrem, jajami i śmietanką na gładką, płynną masę. Wlej nadzienie na spód tarty (najlepiej wlewać do formy, ustawionej na wysuniętej blaszce piekarnika – minimalizując w ten sposób wylanie masy) . Piecz

Moja Delicja
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 224

podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą łyżką. Potem dodajemy jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy czy oby nie jest za słodkie albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć lepienia. Wałkujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem 188

misce i ucierasz mikserem na jasną, puszystą masę. Orzechy wkładasz do woreczka śniadaniowego i kruszysz na mniejsze kawałki młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut

Moja Micha
Ptysie z kremem 145

cukier. Całość podgrzewać na wolnym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć zdjąć z gazu. Wsypać mąkę i drewnianą łyżką mieszać do osiągnięcia gładkiej masy. Z powrotem położyć na małym gazie i cały czas mieszać podgrzewać aby osuszyć ciasto. Przenieść przygotowane ciasto do miski i wbijając po jednym jajku, cały czas energicznie mieszając. Ciasto powinno by gładkie i błyszczące. Gotowe ciasto umieścić

Pychotkaaa
3 BIT 202

Ciasto bez pieczenia , które bardzo szybko się przyrządza Składniki: 500 g herbatników 1 puszka masy kajmakowej 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 3/4 kostki masła 2 śmietan - fixy 0,5 l śmietany kremówki, cappucino 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Sposób przyrządzania: Blaszkę o wymiarach ok 23x33 wyłożyć warstwą herbatników. Masę kajmakową przełożyć do garnuszka, lekko podgrzać, wyłożyć

Darcia w kuchni
Ciasto dyniowe - pumpkin pie 226

misce wymieszać puree z dyni, cukier, cynamon, imbir, sól. Następnie dodać jajka i mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Wylać na podpieczone ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180°C do momentu ścięcia masy, ok.50

Mix smaku
Tort - piłka nożna 268

wymieszać. Dżemem posmarować pierwszy blat ciasta, posmarować kremem i przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować dżemem i resztą kremu, przykryć ostatnim blatem ciasta. Ciasto posmarować odrobiną kremu maślanego, np. z tego przepisu i pokryć wyciętymi łatami z masy plastycznej

Z miłości do słodkości
Ach ta rolada… 222

minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam nawet połowy powstałej masy, wystarczy 1 kilogram * 2 galaretki (najlepiej cytrynowe

sierotka maRysia w kuchni
Mini bajaderki czyli poWeekendowe Lakocie odc.102 181

kwaskowatego dżemu (u mnie galaretka porzeczkowa) 2 łyżki kakao 50 ml rumu wiórki kokosowe do obtoczenia Masło roztapiamy i studzimy. Blendujemy ciasto na małe okruszki, łączymy w misce z masłem, kakao, dżemem i rumem. Wyrabiamy masę i chłodzimy w lodówce ok godziny. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy je w wiórkach. Chłodzimy w lodówce przed podaniem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernikobrownie z musem truskawkowym 215

Pyszne ciasto, które uwiodło każdego kto tylko go spróbował. Ciężkie, czekoladowe brownie w zestawieniu z masą serową to połączenie idealne, które zawsze sprawdzi się świetnie. Do tego orzeźwiający i lekki mus truskawkowy.. Obłęd. Do musu można wykorzystać również truskawki mrożone. Składniki (na tortownicę o średnicy 24-26 cm): Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Spód brownie: 150 gram

Mango Papaja