ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1439/3191)

Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką czyli Słodki Czwartek odc. 275

udział w programie Marty Dymek.  Nagranie już w kwietniu a o tym kiedy odcinek znajdzie się na antenie na pewno Was poinformuję. Ciasto maślane z jabłkami i kruszonką ciasto: 250 g miękkiego masła 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 jajek 180 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)pół łyżeczki cynamonu kruszonka: po 30 g zimnego masła, cukru i maki pszennej Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka . Dorzucamy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Przekładamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy z sokiem z cytryny, cynamonem i cukrem. Każde kroimy na 10 części. Wtykamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pijany murzynek 290

odrobinę kwaskowatości. Jest przepyszne! Ja posypałam je cukrem pudrem ale następnym razem poleje polewą z gorzkiej czekolady - będzie jeszcze lepsze. Pyszny też będzie przełożony dżemem np śliwkowym. Polecam bo ciasto jest proste a bardzo pyszne! Pijany murzynek Składniki: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru (dałam szklankę) 3 łyżki kakao kostka margaryny pół szklanki suszonej żurawiny + wódka pół szklanki(...)Margarynę, cukier, kakao podlewamy pięcioma łyżkami wody i gotujemy ok 3 minuty. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia - mieszamy. Dodajemy pianę z białek i ponownie dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do formy. Pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczone. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Szarlotka z czarną jagodą 158

cytryny.  Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia.  Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek  i czarnych jagód.  Piec około 1 godziny w temperaturze 170 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Sielska drożdżówka z budyniem i owocami 208

szklankę ubitej śmietany 30% - 6 żółtek - 1 łyżeczkę esencji waniliowej - 100g cukru Wykorzystałam do tego dużą misę miksera. Następnie do masy śmietanowo-żółtkowej stopniowo dodałam 450g mąki tortowej, miksując. Pod koniec wmieszałam 30g miękkiego masła. Do tej postaci ciasta dodałam zaczyn drożdżowy, zdążył już prawie uciec z kubka, w którym był przygotowany. Całość wyrobił robot przez kilka minut. Przykryte ciasto

I tu będę miała takie te
Ciasto ze śliwkami. Bez glutenu, bez laktozy i bez jajek 194

pieczenia i wymieszałam za pomocą łyżki. W międzyczasie umyłam śliwki i przygotowałam połówki. Podgotowane śliwki i daktyle zblendowałam na gładką masę. Do miski z mąkami dodałam zblendowane śliwki z daktylami, olej i wszystkie składniki wymieszałam za pomocą miksera. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, należy dodać mleka. Jeśli natomiast ciasto jest zbyt rzadkie, należy dodać mąki.  Tortownicę, 24 cm wyłożyłam

nietadieta
Ciasto ucierane z truskawkami 258

waniliowego 25 dag truskawek Wykonanie: Do białek wsypujemy cukier i całość ucieramy mikserem. Dodajemy żółtka i nadal ucieramy na puszystą masę. Dolewamy olej i chwilkę nadal miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i ponownie całość chwilkę miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 50 minut

Smak mojego domu
SERNIK NA ZIMNO Z RAFAELLO 263

żółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę   rozpuścić  w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia

RAROSSA
Ciasto na smutki. I niech zrobi się różowo! 302

cały rok ... CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I MALINAMI - NA SMUTKI I NA DESZCZOWE DNI 125 g masła 1 filiżanka cukru, najlpiej ciemnego 250 g kwaśnej śmietany 3 jajka 1,5 filiżanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 szklanki kakao kilka jabłek garść malin (mogą być mrożone) Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę. Dodać śmietanę(...)stopniowo mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.  Formę do pieczenia natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę przelać do formy. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić na cząstki. Układać na wierzchu ciasta. Między jabłkami rozłożyć maliny. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez. ok. 40-50 minut, do momentu aż przejdzie pozytywnie

KUCHARNIA
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 204

moja kolejna świąteczna propozycja- babka herbaciana. Ciasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki(...)rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki. 2. Masło razem z cukrem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodaję zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodaję rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie mieszam. 3. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą

Tradycyjna kuchnia Kasi
Baba a'la Panetone 164

dzieciństwa… Moja babcia przywoziła ze sobą takie baby ze Stanów( tam pakowane są w piękne blaszane tuby), a nie z Włoch – ojczyzny tego wypieku. To bardzo wilgotne , specyficzne ciasto przesiąknięte rumem i pełne miękkich bakalii. Ciacho- gąbka smaków- tak bym je określiła 😊 Ja wykonałam swoją wersję inspirowaną oryginalnym przepisem- i przyznam , że była niezła- ale „puszkowa” wersja z dzieciństwa była(...)cukrem, dolewamy mleko i mieszamy- przykrywamy lnianą ściereczką do napęcznienie na ok. 30 minut. Masło miksujemy z pudrem na puszystą masę. Wbijamy jaja na przemian z 2- 3 łyżkami mąki.   Wlewamy drożdże i pozostałą mąkę . Wyrabiamy ciasto mikserem z hakami do połączenia się składników.    Następnie dodajemy rodzynki z rumem i resztę bakalii.       Zagniatamy

Domowe ciasta
Piernik z suszonymi śliwkami 345

średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając proporcje składników. Ważne jest, by nie nalewać do formy za dużo ciasta (u mnie było to trochę więcej niż pół wysokości), gdyż piernik mocno wyrasta.Piernik z suszonymi śliwkamiSkładniki:125g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia śliwek100g suszonych śliwek75g cukru 60g miodu60g masła50ml mleka40g(...)dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt  i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich obrotach- pokrojone śliwki oprószyć jedną łyżką mąki, wsypać do ciasta, delikatnie wymieszać - do formy wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto, wyrównać- wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec około 50 minut

Smakołyki Bereniki
CZEKOLADOWE CIASTO Z BURACZKAMI 258

olej, mieszamy. Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 45-50 min w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy polewą. Polewa : w garnuszku podgrzewamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy), mieszamy dokładnie

słodki bratek
Perskie ciasto miłości 193

misce łączymy masło i cukier, do otrzymania kremowej masy (robot planetarny ajlovju), następnie dodajemy jajka i dokładnie ubijamy masę. Dodajemy zmielony kardamon, przesianą mąkę, mielone migdały, skórkę i sok z cytryny, wodę różaną, proszek do pieczenia i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45 minut do suchego dźgulca. Kiedy ciasto kończy się piec, przygotowujemy syrop. Cukier

les mirabelles
Domowe pierniczki jak alpejskie 219

łyżki oleju kokosowego - 1,5 łyżki miodu z ogórecznika Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą do piernika. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć(...)łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki z kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy wystudzony miód – ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto

mojewypiekiinietylko
Malinowy sernik na Dzień Taty 212

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem.Piec w 200 st. C. przez 7-8 minut, aż się zrumienią.Zdjąć z blachy, ostudzić.Galaretkę wymieszać z cukrem, rozpuścić we wrzątku, ostudzić.Serek zmiksować, powoli wlewać całkowicie ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, wstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania