odsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące. 3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą. Na ciasto wykładamy obtoczony w mące
Gotowanie...to proste !gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam na podpieczony spód i układam na nim pokrojone w ćwiartki figi. Całość ponownie umieszczam w piekarniku
Mango PapajaStrach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają. 150g margaryny gotujemy ze szklanką wody. Dodajemy szklanę mąki i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Jeszcze chwilkę zostawiamy(...)ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy i dodajemy 5 jajek po jednym i dokladnie miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama
Smaki Przyprawy i KoloryStrach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają.150g margaryny gotujemy ze szklanką wody. Dodajemy szklanę mąki i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Jeszcze chwilkę zostawiamy(...)ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy i dodajemy 5 jajek po jednym i dokladnie miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote.Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama
Kulinarna rozmowaulubionych które piekę, pozostałe dwa to ciasto czekoladowe i dyniowe ciasto drożdżowe. Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami, śmiało można też użyć mrożonych, bez uprzedniego ich rozmrażania. Składniki: ciasto 400 g mąki pszennej (użyłam 300 g białej i 100 g razowej) 200 ml oleju roślinnego 100 g brązowego cukru 250 ml mleka sojowego 1 banan 2 łyżeczki proszku(...)banana, cukier i olej. Mąkę wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia przesiej do dużej miski. Do mąki dodaj połowę masy bananowej, przemieszaj dużą łyżką, potem dodaj połowę mleka, znowu przemieszaj i powtórz czynności. Nie mieszaj za długo ciasta, użycie miksera też jest zbędne. Ciasto jest gęste, ale bardzo mokre, dokładnie widać to na zdjęciu. Dodaj jagody i delikatnie przemieszaj
greenscarfniego użyć śliwek, truskawek, fig, albo zostawić je czyste, bez owoców. Wszystkie składniki ciasta powinny być w tej samej temperaturze. Wyjmijcie je z lodówki na godzinę przed robieniem ciasta. Cytrynę parzymy wrzątkiem. Ścieramy jej skórkę na tarce o drobnych oczkach, a z owocu wyciskamy sok. Odważamy potrzebną ilość jogurtu, mieszamy go z sokiem i skórką cytryny. Owoce moreli kroimy wzdłuż(...)puszystego kogla-mogla wlewamy jogurt z cytryną, miksujemy do całkowitego wymieszania i wsypujemy oba budynie, ponownie miksując do wymieszania. Do masy serowej przekładamy partiami ubitą pianę z białek, i dokładnie, powoli i delikatnie mieszamy, łącząc je ze sobą. Ciasto przelewamy do okrągłej tortownicy o średnicy ok.24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Koniecznie zabezpieczcie dno dodatkowo folią aluminiową – bo przy
Karo in the Kitchenpaszteciki. Pieczemy 25 minut. Farsz: - ugotowana 1/2 kurczaka - 1 marchewka ugotowana - 2 jaja - sól i pieprz Składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku. Smacznego! Polecam też kapuśniaczki w cieście francuskim. Przepis znajdziecie tu - KLIK Pozdrawiam cieplutko! ZAPRASZAM NA FB SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIdługo na publikację, ciągle coś go spychało z listy ;) Zrobiłam go dla córci na Dzień Dziecka. Nie był duży ale miał w sobie to, co uwielbia czyli kolory. Kolorowe ciasto i kolorowe cukierki na wierzchu. Zdrowy to on nie był ale kiedy rozpieszczać dzieciaki jak nie w ich święto? Na taki torcik każdy mały łasuch się skusi. *tortownica(...)następnie po żółtku i ekstrakt. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i podzielić na trzy części. Do każdej wmieszać po odrobinie barwnika. Tortownicę wyścielić papierem do pieczenia i łyżką nakładać na zmianę wszystkie trzy rodzaje ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na trzy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSernik powstał pod wpływem impulsu i trochę z konieczności wykorzystania otwartego sera z wiaderka. Cytrynowe kremy w połączeniu z serem okazały się całkowitym hitem. Od razu zaznaczam, że ciasto jest mocno cytrynowe i orzeźwiające, ale niezwykle pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ 25/22 CM SER: 0,5 kg mielonego sera np. z wiaderka 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 budyń(...)galaretkę, żelatynę mieszamy z niewielką ilością masy, mieszamy i wlewamy. Chwilkę miksujemy i chowamy do lodówki. Gdy trochę zgęstnieje wylewamy na masę 1. Wyrównujemy i posypujemy pokruszonym biszkoptem. Jeśli użyjemy biszkoptów trzeba je nasączyć np. herbatą. Ciasto chowamy na noc do lodówki. Smacznego :) MAŁA RADA: Na dużą blachę np. 25/40 cm trzeba podwoić składniki
Pani na deserjednolitej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy serowej. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać około połowę masy sernikowej. Do drugiej części dodać zmielone na puder maliny i rozlać po białej warstwie ciasta. Piec około 40-45 minut w 180 stopniach (jeśli za bardzo się zrumieni, przykryć wierzch folią aluminiową i piec do końca
FitkotSkładniki: 12 jajek 1 1/4 szklanki cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 4,5 łyżki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1,5 kostki margaryny 3/4 czekolady deserowej lub gorzkiej 9 jajek 1 1/3 szklanki cukru 3 kostki miękkiego masła 6 płaskich łyżek kakao 75 gram spirytusu Ponadto 10 dag migdałów 10 dag rodzynek 1 czekolada(...)dodajemy stopniowo wymieszane produkty sypkie ( mąka ziemniaczana, mąka tortowa, kakao, proszek do pieczenia ) i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Masa Margarynę oraz czekoladę rozpuszczamy następnie chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Do garnka wlewamy wodę
kgwjanczewojasną, kremową masę. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40 minut. Po wyjęciu
Mała Cukierenkajasną masę. 2. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. 3. Mąkę przesiewamy z kakao, proszkiem i sodą. Dodajemy partiami do masy. Miksujemy. Pod koniec dolewamy jogurt. Dokładnie mieszamy. 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto . 5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, pieczemy ok 35 min (do suchego patyczka). 6. Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je wzdłuż
Marcepanowa kuchniachleb, sól i pieprz, chrzan, baranek ( cukrowy, z ciasta...lub czekoladowy ), a także wielkanocne ciasta. Najczęściej słodkim elementem koszyczka jest kawałek baby drożdżowej. Można też włożyć małe babeczki z ciasta ucieranego lub piaskowego. udekorowane, będą jednocześnie elementem upiększającym nasz koszyczek. Mam dla Was przepis na ekspresowe mini babeczki do koszyczka. Zdążycie jeszcze zrobić. Babeczki przygotowałam na bazie majonezu, zamiast oleju(...)jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez - połączyć składniki. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do małych foremek na babeczki, uprzednio posmarowanych olejem i wysypaną dokładnie mąką. Ciasto wlewać
kolorowotorcikowowanilią, miksujemy. Dodajemy stopniowo żółta i miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaszklanki mąki pszennej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mała laska wanilii Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodać cukier puder laskę wanilii i jajka. Pod koniec ucierania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utartym ciastem napełnić szprycę i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około
kgwjanczewo