różaną bardzo często goszczą pączki miniaturki :-) Liliputki to rozpływające się w ustach, malutkie, puszyste pączki obficie nadziane kremem z wyśmienitym likierem jajecznym Advocaat. Polecam! Składniki na ok. 45 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 200 g śmietany 12% 150 g cukru pudru 50 g świeżych drożdży 80 g masła 4 żółtka 1 łyżka wódki szczypta soli Nadzienie(...)było grudek. Ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Masło pokroić na małe kawałki i rozpuścić w rondelku. Do przestygniętej masy mączno-śmietanowej dodać podrośnięty rozczyn z drożdży, resztę mąki, utarte żółtka, szczyptę soli i alkohol. Dobrze wyrobić ciasto by wszystkie składniki połączyły się. Jeśli po dłuższym wyrabianiu ciasto nadal bardzo klei się do rąk, można odrobinę podsypać mąką. Następnie wlać stopione
maniapieczeniaPyszne knedelki z ciasta serowego i bułki tartej. Do tego tradycyjnie bułka zarumieniona na masełku to jest coś couwielbiam ;) Do bułki tartej możecie dodać garść posiekanych drobno orzechów, zobaczycie jakie pyszne ;) Knedle: 50dag białego sera 2 jajka 30g miękkiego masła 1/3 szkl cukru 1 łyżka cukru waniliowego 170g bułki tartej 8 śliwek + cukier bułka tarta zarumieniona na maśle cynamon(...)rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę) i dokładnie wymieszać z jajkami. Dodać masło, cukier i bułkę tartą. Dokładnie połączyć na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Śliwki umyć, naciąć i usunąć pestki. Do środka każdej wsypać odrobinę cukru. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą z nich spłaszczyć i na środek położyć śliwkę. Zlepić i uformować kulę. W dużym garnku zagotować
Smakołyki Asimięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków(...)maszynce na małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, wsypać szczyptę soli i wbić jajko. Całość ze sobą wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana klei się do rąk to wsypać do niej mąkę pszenną. Ponownie wyrobić. Z przygotowanego ciasta uformować 4 wałki. Każdy pokroić na 5 części. Uformować kulkę, którą należy spłaszczyć. Do ciasta włożyć czubatą łyżeczkę mięsnego farszu i skleić
Ugotowaćpianę. Dosypywać powoli cukier i mieszać tak długo, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Wówczas dodać wiórki kokosowe. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec tak długo, aż ciasto nabierze złotego koloru (u mnie trwało to 30 minut). Krem: Z mleka, proszku budyniowego i cukru ugotować budyń. Odstawić
My simple kitchenłyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - truskawki (użyłam mrożonych) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wymieszać. Następnie dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy lub wysmarowanego masłem i wyspanego mąką lub bułką tartą, prodiża. Ułożyć truskawki na wierzchu
CookYourselfsuchego patyczka. Wszystkie składniki polewy przekładamy do garnka (oprócz wody) Mieszamy do rozpuszczenia masła, jeśli masa jest za gęsta stopniowo dodajemy po łyżce wody. Ciągle mieszamy. Kiedy polewa jest już gładka pędzelkiem smarujemy dokładnie ciasto z każdej strony. Nakładamy dość grubą warstwę aby nie było jasnych prześwitów. Wstawiamy do lodówki aby polewa stężała, podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.dodajemy olej, maślankę i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i dodajemy do misy z masą jajeczną. Lekko łączymy ze sobą składniki. Po tym dodajemy piwo, kawę i mieszamy aż do połączenia się składników. Ciasto może się wydawać zbyt rzadkie, ale takie powinno być. Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym
Kuchnia Łukaszapuder do dekoracji Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno. Łączymy białka z ciastem. Ciasto umieszczamy w kwadratowej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Z wystudzonego ciasta wykrawamy gwiazdki
Ciasta z tradycjamiubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę z kakao i śmietaną i całość zmiksować. Dodać mąkę i proszek i miksować do czasu połączenia się składników. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem(...)Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać startą czekoladą (50 g mlecznej
Bullioubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę z kakao i śmietaną i całość zmiksować. Dodać mąkę i proszek i miksować do czasu połączenia się składników. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze 160ºC (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem(...)Ciasto ostudzić i przekroić wzdłuż na dwie części. Krem: Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać mascarpone i zmiksować. Krem powinien być dość sztywny. Czekoladę (50 g mlecznej) utrzeć i wymieszać ze kremem. Na blacie wyłożyć krem (3/4 masy) i posypać malinami. Maliny delikatnie docisnąć i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostały krem i posypać startą czekoladą (50 g mlecznej
BullioCiasteczka czekoladowe w kształcie serca idealne na dzisiejsze Walentynki 💗💗💗 Są bardzo proste w przygotowaniu- wszystkie składniki razem ucieramy mikserem, uzyskane ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Można je wykonać w kilku wersjach: pojedyncze z polewą lub podwójne przekładane ulubioną masą. Ja zrobiłam w trzech wersjach - pojedyncze z polewą posypane maczkiem truskawkowym, podwójne małe serduszka przekładane kajmakiem, podwójne ciasteczka z dziurką(...)masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo jajka, a na końcu rozpuszczoną czekoladę. Cały czas ucieramy mikserem. Następnie, nie przerywając ucierania, stopniowo dodajemy składniki suche. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy serduszka za pomocą foremek do wykrawania różnej wielkości: 1) wycinamy serduszka wielkości
Kuchnia MagdaLenychoć do tradycyjnego jabłecznika mu daleko to warto ten przepis wykorzystać właśnie teraz, latem. Ja pieczone aromatyczne szarlotki zostawiam sobie na jesień i niepogodę a na upały wolę ciasta z galaretką. Zwłaszcza jeśli nie trzeba ich piec. W końcu kto by stał przy piekarniku w taki upał. *foremka 25*34 cm Składniki: 2 duże paczki herbatników(...)zagotować, wlać rozrobiony budyń i ugotować na gęsto. Wystudzić. Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Wyłożyć tężejącą masę jabłkową, przykryć herbatnikami i wstawić do lodówki. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Wyłożyć na ciasto 3/4 kremu, warstwę herbatników i pozostały krem. Za pomocą siteczka górę ciasta posypać cynamonem a następnie pokryć orzechami. Wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaostudzonego roztworu dodajemy żółtka, miksujemy, następnie stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy mikserem do dokładnego połączenia składników. 4. Do masy dodajemy pianę z białek i kandyzowane owoce. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. 5. Ciasto wylewamy do dobrze natłuszczonej foremki. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 1h, do tzw. suchego patyczka. 6. Przygotowujemy lukier: cukier puder
Szefowa kuchniodsączamy z nadmiaru soku i obtaczamy w mące. 3. Pozostałe masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Kiedy masło zbieleje zaczynamy dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszamy szpatułką bądź łyżką. 4. Ciasto wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem/marg i wysyp bułka tartą. Na ciasto wykładamy obtoczony w mące
Gotowanie...to proste !gram budyniu waniliowego (proszek) 2-3 figi Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia i rozwałkowanym ciastem kruchym. Formę umieszczam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 10 minut. W tym czasie mieszamy serek homogenizowany z mascarpone, śmietaną, cukrem i budyniem. Gotową masę wylewam na podpieczony spód i układam na nim pokrojone w ćwiartki figi. Całość ponownie umieszczam w piekarniku
Mango PapajaStrach ten odziedziczyłam ja, aż do momentu, gdy moja Teściowa pokazała sprawdzony sposób na ciasto parzone. Zawsze wychodzą góry! A ja uwielbiam wpatrywać się, jak te góry powstają. 150g margaryny gotujemy ze szklanką wody. Dodajemy szklanę mąki i energicznie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Jeszcze chwilkę zostawiamy(...)ogniu, ciągle mieszając. Zdejmujemy i dodajemy 5 jajek po jednym i dokladnie miksujemy. Powinna powstac masa ładnie odchodząca od garnka, którą wystarczy podzielić na dwie części i piec na blasze 20×30cm w temp180 stopni przez ok 30minut do momentu, kiedy ciasto będzie złote. Gotowe ciasto można przełożyć kremem karpatkowym, ale ja tym razem wybrałam bitą śmietanę (oczywiście sama
Smaki Przyprawy i Kolory