ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1449/3191)

Ciasto Owocowe Trio 252

idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego mlecznego kremu na bazie budyniu oraz orzeźwiających galaretek, w których ukryły się biszkopty udające połówki brzoskwiń:)Ciasteczka również nasączyłam lekko ciepłą galaretką, by były mięciutkie i tworzyły spójną całość. Jeśli lubicie lekkie ciasta na bazie biszkoptu z nutą owocowego wariactwa- polecam- słodkie, orzeźwiające- deserowe trio(...)jednym żółtku i dalej ubijamy na najniższych obrotach. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie mieszamy.  Pieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Studzimy.  Składniki na masę jabłkową: 1 kg jabłek 2 galaretki wiśniowe 2 łyżki masła Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Prażymy z dodatkiem masła, pod przykryciem ok 5 minut. Wsypujemy galaretki. Dokładnie

Domowe ciasta
Kruchy torcik z białej czekolady i kiwi 205

miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta  i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około 3- 4 mm. Wycinamy za pomocą talerza, miski etc. Resztki ciasta ugniatamy w kulkę, rozwałkowujemy i tworzymy ostatni placek.Wszystkie placki pieczemy około 10-15 minut

Słodkie Przyjemności
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 237

szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez

Kuchnia MagdaLeny
PÓŁKRUCHE CIASTO KAKAOWE Z OWOCAMI 258

szczyptą soli i 1/2 - 1 szklanką cukru pudru. Ciągle mieszając dodajemy sypkie budynie, a następnie wlewamy cienką strużką olej. Masę wykładamy na podpieczony spód i układamy na niej owoce. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni przez

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z kremem pâtissière i owocami lata 196

minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną(...)minut. Po schłodzeniu ciastem wyklejamy dno i boki formy. Dno nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do zarumienienia). Śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. W misce dokładnie ubijamy ze sobą żółtka z cukrem na pusztą, jasną masę. Dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną

Pogotujmy.pl
Pomarańczowe ciasteczka (Biscotti all'arancia) 194

velo 2-3 cucchiai di succo d'arancia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy oraz jogurt mieszamy na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec otartą skórkę z pomarańczy. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej

La grande e la piccola cuoca
Koszyczki wielkanocne z kremem budyniowym 201

odstawiam do przestudzenia. Do lekko ciepłego ciasta wbijam jajko i mieszam mikserem, potem kolejne jajko i mieszam i na końcu trzecie jajko. Dodaję je stopniowo, nie od razu. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdka i wyciskam na papierze do pieczenia kółka. Żeby gniazda były wyższe robię dwa piętra i spód. Osobno robię rączki. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp(...)miski przesiewam puder, dodaję mąkę, rozpuszczona żelatynę w wodzie, i sok z cytryny. Całość zagniatam rękoma jak plastelinę. Do większej ilości masy dodaję barwnik żółty, do mniejszej barwnik czerwony. Formuję kulkę większą i mniejszą, skrzydła. Z czerwonego ciasta wycinam grzebień i robię dzióbek. Oczy zrobiłam z posypki czekoladowej

wesoła kuchnia
RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI 251

RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI Tych racuszków nie trzeba reklamować - kto ich nie lubi? Pyszne, puszyste, drożdżowe ciasto + jabłko = wyśmienity smak :) Składniki: 2 szkl. maki ok 20 g drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego * ok 75 g margaryny lub masła (1/4 kostki 250 gramowej) 3 duze jabłka olej do smażenia Przygotowanie(...)obieramy ze skorki, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki np w kostkę. 8. Dodajemy pokrojone jabłka do naszej masy drożdżowej i delikatnie wszystko razem mieszamy. 8. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na który nakładamy łyżką ciasto i smażymy racuszki na zloty kolor  (smażymy w głębokim tłuszczu, w średniej temperaturze)   8. Wyjmujemy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Babeczki marchewkowe z orzechamy - śniadanie do szkoły 243

podczas pieczenia się rozmięknie a nie będzie widoczna w babeczce. U mnie babeczki się sprawdzają mieszczą się do pojemnika i są wygodne dla malucha w jedzeniu.Przepis powstał na bazie przepisu ciasta marchewkowego.SKŁADNIKI : upiekłam z tej porcji 15 babeczek300 g mąki 150 g cukru (użyłam brązowego)1,5 łyżeczki sody1 łyżeczkę proszku do pieczenia szczyptę soli  3 jajka(...)drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę, po ubiciu dodajemy do tego naszą startą marchew, mieszamy po czym masę dodajemy do naszych składników suchych i dokładnie całość wymieszamy - rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, wkładamy nasze ciasto do foremek do 3/4 objętości i pieczemy ok 20 minut (do suchego patyczka)- gotowe studzimy na kratce Babeczki

Basia w kuchni
PUSZYSTE CIASTO Z BORÓWKAMI 247

takie właśnie jest.  Zamiast jagód jak było w oryginalnym przepisie użyłam borówek i mandarynek z puszki. Kusiło mnie, aby ciasto posypać jeszcze obficie kruszonką, ale obawiałam się czy ciasto "utrzyma" i dość ciężkie borówki i jeszcze kruszonką.  Ale i bez kruszonki wyszło bardzo smaczne :) Składniki: ok 250-300g borówek 1 mała puszka (200g) mandarynek 2,5 szklanki(...)Białka ubij na sztywną pianę i partiami wsypuj cukier (1/2 szklanki) nie przerywając miksowania. Żółtka zmiksuj z resztą cukru na puszystą masę. Wolnym strumieniem wlej olej i mleko. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz składniki. Do ciasta partiami dodaj pianę z białek. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ciasta posyp borówkami i odsączonymi

Walijskie Pichcenie
lekkie ciasto z winogronem 341

Ciasta z winogronami od zawsze podobały mi się wizualnie. I chociaż winogrono jest rzadko używanym owocem do ciast, to do tych na  zimno nadaje się doskonale. Nie tylko ładnie wygląda ale smakowo też pasuje. Najlepiej wybierać owoce słodkie, twarde, o chrupkiej skórce, bo takie najlepiej będą się kroiły. I najlepiej bezpestkowe. A jeśli nie uda się takich kupić(...)zmiksować. Galaretki w cukrze pokroić. Razem z winogronami wmieszać do masy. Wylać połowę masy, rozłożyc warstwę moczonych mleku biszkoptów i resztę masy. Na wierzch znowu biszkopty. Foremkę owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Stężałe ciasto wyjąć odwracając foremkę do góry dnem na półmisek. Delikatnie zdjąć papier z wierzchu. Górę ciasta obłożyć połówkami winogron

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pełnoziarniste ciasto z rabarbarem 202

Uwielbiam dodawać do moich wypieków zdrowy akcent. W tym przypadku jest to mąka pełnoziarnista. Ciasto jest przepyszne, więc koniecznie musicie spróbować! Takie wypieki rewelacyjnie sprawdzą się na wiosenny piknik ;-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego 100 g masła 180 g jogurtu naturalnego 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wanilinowy. Do ubitej pianki wlać masło, jogurt naturalny i krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wsypać składniki sypkie, zmiksować na wolnych obrotach miksera i przelać do formy. Na wierzch ciasta równomiernie rozsypać rabarbar i lekko go wcisnąć w ciasto. Włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika

Passions hobbies life
Ciasteczka maślano-cytrynowe 417

cytrynowej Masło pokroić na małe kawałki. Dodać do niego resztę składników. Ręcznie lub za pomocą robota zagnieść wszystko na jednolitą masę. Uformować kulę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto i krótko zagnieść. Rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość około 5 mm (fot.1) . Z ciasta wykrawać dowolne kształty

Świat Ciasta
Leśny mech bez cukru i bez glutenu 249

tradycyjnie przyrządza się taki placek z dodatkiem cytryny - która dodatkowa wzmacnia kolor ciasta. Potoczna nazwa leśny mech, wzięła się z podobieństwa wypieku do zielonego runa leśnego. Ciasto szpinakowe   Ciasto:     2 szklka mąki krupczatki     3 jajka     2/3 szklanki ksylitolu     1 szklanki oleju(...)cytryny (do smaku)      2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści malin Jajka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, wlewam olej i dalej ubijam. Dodaję mąkę z proszkiem i   odsączony, zblendowany szpinak. Miksuję aż wszystko się połączy. Ciasto przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piekę w 180 st. C aż do momentu suchego patyczka

Bon Appetit Małgorzaty
Czekoladowe ciasto z gruszkami 583

tabliczka czekolady deserowej 4 małe twarde gruszki PRZYGOTOWANIE W malakserze ucieramy masło z 8  łyżkami cukru na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku, a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę.  Mieszamy całość łyżką. Wylewamy do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem

Moje Kuchenne Rewelacje

Proponowane wyszukiwania