marchewkowego. Jest doskonałe, marchew nadaje mu wilgoci i charakterystycznego smaku, cynamon i kardamon korzennego aromatu. Przygotowuje się je naprawdę szybko, wystarczy tylko utrzeć wszystkie składniki.Ciasto marchewkowe z polewą czekoladowąProporcje na tortownicę o średnicy 26 cmCzas przygotowania: 70 minutSkładniki:2 szklanki mąki1,5 szklanki cukru2 szklanki drobno utartej marchewki4 jaja1 i 1/4 szklanki oleju2 łyżeczki(...)kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem
Kulinarne przygody Gatitypopychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić, lepiej, żeby była zanurzona w cieście).Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na zrobienie kremu budyniowego i ozdób z masy cukrowej. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka
Ciastkozercypieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. W biszkopcie zrobić dziurki np. ołówkiem w ostępach 2-3 cm . Poncz Wszystkie składniki zagotować i wlać(...)gorącej wody odstawić do przestygnięcia. Śnieżkę przygotować według przepisu na opakowaniu, cały czas miksując dolewać galaretkę, aż składniki się połączą, masę przełożyć biszkopt polany ponczem biszkopt. Polewa Składniki na polewę rozpuścić na małym ogniu. Schłodzona, polewą polać kremówkę. Ciasto schłodzić w lodówce. rrarossa@gmail.com
RAROSSAnimi wszystko! Przepis znalazłam na stronie ugotowac.blogspot.com i na pewno wykorzystam go ponownie :-) Pamiętajcie przy robieniu tego ciasta, że należy dodać tyle truskawek, ile jest podanych w przepisie. Inaczej ciasto będzie zbite, nie puszyste. A więc do dzieła :-) Składniki: 2 jajka 180 g jogurtu naturalnego 220 g mąki pszennej (ja użyłam wrocławskiej) 90 g brązowego cukru 40 g białego cukru(...)miksera, albo łyżką wymieszać składniki.Truskawki obsypać mąką i obtoczyć w niej, a następnie około 2/3 z nich dodać do masy i wymieszać. Resztą zajmiemy się za chwilę. Blachę babkową wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Na górze ułożyć pozostałe truskawki. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 st.C przez około 70-85 minut . Należy sprawdzić patyczkiem
Anielska Kuchnia Anipozostawiamy do wystygnięcia. Gdy będą zimne, wlewamy do miski z suchymi składnikami i dodajemy jajko. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę, po czym pakujemy w woreczek foliowy lub folię spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zarobić ciasto wieczorem i piec następnego dnia. Odleżane ciasto wałkujemy na grubość 3 – 5mm, po czym wykrawamy foremkami różne kształty pierniczków i układamy(...)pozostawiamy do wystygnięcia. Zimne pierniczki lukrujemy. Białka ubijamy na sztywno, po czym dodajemy do nich cukier puder i miksujemy jeszcze około 5 minut. Jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka, gotową masę przekładamy do kilku miseczek i barwimy każdą na inny kolor. Naczynie z lukrem, którego nie będziemy używać, najlepiej przykryć zmoczonym, (ale nieociekającym wodą) papierem kuchennym. W ten sposób będziemy mieć
Smakowy Rajciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa(...)rozłożyć banany. Banany obrać i przekroić wzdłuż na pół. Ułożyć na cieście wzdłuż dłuższego boku rozkrojoną stroną do dołu. Następnie banany skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Na banany od razu wyłożyć gęstą tężejącą galaretkę i szybko wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Gdy galaretki stężeją przygotować masę śmietankową z czekoladą. Do rondelka wlać mleko dodać żelatynę aby napęczniała
Monia miesza i gotujeKakaowo - orzechowy przekładaniec z kremem budyniowo - maślanym w dwóch kolorach. Pod nazwą "Snikers" istnieje wiele przepisów, niektóre z nich są całkowicie odmienne od mojego ( w wielu występuje masa krówkowa ). Domyślam się, że każda "piekareczka" ma swoją ulubioną wersję Snikersa ;). Moja jest naprawdę bardzo smaczna; biszkopt jest bardzo puszysty, grubo posiekane orzechy przyjemnie chrupią, a dodatek kakao do jednej części kremu(...)kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ciasto orzechowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać miód, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki oraz orzechy i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem
Opowieści z piekarnikamleka duży słoik jabłek prażonych (ok 900 g) Olej, cukier, jajka umieścić w misie miksera i ucierać na puszystą masę. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystkie składniki razem wymieszać. Ok. 2/3 ciasta wylać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto poukładać jabłka. Na pozostałym mleku ugotować budynie i wylać gorące na ciasto. Pozostałe ciasto
Kocham Czekoladęcukrem i cukrem waniliowym na puszystą jasną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodajemy po jednym żółtku, dokładnie ucierając. Następnie wsypujemy mąkę, mieszamy do połączenia składników. Bakalie oprószyć mąką, dodać do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Keksówkę wysmarować masłem
magiczna kuchnia Kasiwystudzonym miodem z masłem. Pozostałą część cukru ucieramy na kogel - mogel z żółtkami a następnie dodajemy do masy. Łączymy razem wszystkie przyprawy oraz mleko, miksujemy do połączenia się składników. 2. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta piernikowego i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką silikonową bez użycia miksera. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego
Apetyczna babeczkagarnka z pozostałymi składnikami. Przesianą mąkę dodajemy partiami do masy i mieszamy. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy wlewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy około 50-60 minut lub do suchego patyczka. Ostudzone ciasto przekrawamy na pół i przekładamy konfiturą śliwkową. POLEWA: Do garnka wlewamy śmietanę, podgrzewamy i dodajemy czekoladę i masło. Mieszamy do połączenia
WYSPA SZCZĘSLIWAwsypując w trakcie miksowania cukier puder, bezę dzielimy na dwie części i smarujemy ciasto z dżemem posypujemy mieszanką bakaliową. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 40 minut-piekąc w ten sposób dwa jednakowe blaty. Masa ananasowa: Część mleka zagotowujemy z cukrem, budyń, mąkę i żółtka roztrzepujemy dokładnie, wlewamy roztwór do gotującego się mleka i gotujemy budyń
Wanilia i Kardamonżółtek i ubić, stopniowo dodawać cukier, potem żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wlać na tortownice wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach i piec w temp. 180 stopni około 30 minut. Masa serowa Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki bardzo ciepłej wody i mieszać, aż żelatyna się rozpuści- odstawić do przestygnięcia
RAROSSAszlachetną część ciała, ale nie będziemy się na blogu kulinarnym pchać w politykę, bo od tego można dostać ciężkiej niestrawności. Oprócz tego, że taki chlebek, lub jak kto woli ciasto z suszonych owoców i bakalii, to symbol nowych drzew, jest też obłędnie pyszny. Lojalnie uprzedzam, że znika szybko i żre się go bez umiaru. Ostatnio odkryłam połączenie – domowe masło orzechowe(...)osobnej misce ubijamy jajka i dodajemy sól, wanilię i startą skórkę pomarańczową. Wlewamy do miski z owocami i orzechami. Mieszamy dokładnie. Masę wylewamy do keksówki i dokładnie rozprowadzamy, lekko dociskając. Pieczemy około 35 minut, aż się ciasto zrumieni. Studzimy w formie, w której piekliśmy. Jak wystygnie, przykładamy deskę do keksówki i odwracamy do góry nogami. Wyciągamy ciasto i ściągamy papier
ladykitchen