ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1414/3191)

Szpinakowa babka gotowana 240

masę. Do masy jajecznej powoli wlać szpinak, cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem. Dokładnie wymieszać. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy i dokładnie zamknąć przykrywkę. Do dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości formy. Na dno położyć szmatkę bawełnianą

Kuchnia Pokoleń
Ciasto wuzetka 296

kremówkę ubijamy z dodatkiem cukru pudru, dodajemy przestudzoną żelatynę i ubijamy na sztywno. 3. Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem, nakładamy masę śmietanową i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Polewa: 1. Czekoladę rozpuszczamy w mleku cały czas mieszając. 2. Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową. 3. Bitą śmietanę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Babeczki szpinakowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym 209

jajka i mieszamy łyżką. W misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wlewamy do niej masę szpinakową i pokrojoną na kawałki białą czekoladę. Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż powstanie gładkie i dosyć gęste ciasto. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto do 3/4 wysokości. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury(...)Krem śmietanowo - cytrynowy: Do miski wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy aż składniki się połączą. Wówczas dodajemy skórkę startą z cytryny i nadal miksujemy, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Na samym końcu wlewamy sok z cytryny i za pomocą łyżki dokładnie mieszamy. Krem przekładamy do worka cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskamy po porcji na każdą babeczkę

My simple kitchen
Mazurek z masą kajmakową 190

cukru 3 żółtka łyżeczka sody oczyszczonej płatki migdałów wiśnie do dekoracji  puszka masy kajmakowej lub mleka zagęszczonego słodzonego. Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy masło,  żółtka i sodę oczyszczoną.  Wszystkie składniki zagniatamy aż do powstania jednolitego ciasta, tworzymy z niego kulę owijamy folą i wkładamy na godzinę do lodówki(...)czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy cienko na blaszcze. Z pozostałego ciasta możemy ozdobić boki. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach aż ciasto się ładnie zarumieni. Gdy ostygnie można go posmarować gotową masa kajmakową, jeżeli nie mamy należy mleko skondensowane gotować 3 godziny do uzyskania masy. Można dekorować według uznania, ja użyłam wiśni i płatków migdałowych, można też stworzyć wzorki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciastka z rabarbarem 253

brakuje to połączyłam mój ukochany rabarbar z ciastem francuskim. Ciastka wyszły pyszne...dzieci były zachwycone. Składniki: płat ciasta francuskiego Nadzienie twarogowe: 200 g twarogu z kostki 4 łyżki śmietanki 30%  Twaróg zmiksować w blenderze na gładką masę wraz ze śmietanką. Nadzienie z rabarbaru: 180- 200 g rabarbaru  1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła klarowanego  Na patelni roztopić

Delicious Titbits
Ciasto jagodowe z mascarpone 553

tego w lodówce mnóstwo jagód :) Sami spróbujcie z dowolnym owocem a się nie zawiedziecie. przepis znalazłam u Kasi :) Ciasto: 550 g mąki krupczatki  3/4 szklanki cukru pudru 3 jajka 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z mascarpone: 250 g mascarpone 2 jajka 2 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: 600 g jagód   cukier puder

Delicious Titbits
Puszyste bezglutenowe ciasto z orzechami, gruszkami i jabłkami 214

ciasto było absolutnym eksperymentem, nawet nie liczyłam na to, że wyjdzie. Okazało się, że jest nie tylko puszyste, ale też nie jest suche jak większość bezglutenowych wypieków. W sam raz na październikową niedzielę. Polecam. Składniki: 2 łyżki mąki z quinoy 2 łyżki mąki z tapoki 2 łyżki mąki kokosowej 4 jajka 70 gram miodu gryczanego 100 ml roztopionego oleju kokosowego(...)pieczenia i 2 łyżeczki mielonego cynamonu. Na koniec, cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem, stopniowo, olej wymieszany z kakao. Tak powstałą masę mieszamy z białkami i wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie wciskamy w ciasto orzechy i owoce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 35 - 40 minut. Jeśli macie ochotę można polać ciasto polewą czekoladową

Quinoa Raz!
Sernik z makiem 179

pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki(...)serową. Trzonkiem łyżki przemieszać obie masy kreśląc ślimaki ale nie dotykając spodu tortownicy. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C, na spód piekarnika wstawić blaszkę z wrzącą wodą i piec jeszcze 1,5 godziny. • Ciasto stopniowo wyjmować z piekarnika

To co kocham
Chaczapuri adżarskie 270

Jakoś tak się złożyło, że sporo z ostatnich przepisów bazowało na cieście drożdżowym. Nie inaczej było dzisiaj - przygotowałem pyszne serowe gruzińskie chaczapuri adżarskie w autorskiej wersji z dodatkiem chrupiącej sałatki. Danie jest pożywne, doskonale smakuje i z całą pewnością warte jest pracy, jakiej wymaga jego przygotowanie. Zapraszam zatem do skosztowania tego wschodniego specjału. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mąki(...)oraz jedno jajko. Doprawiłem szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą dość zwartą masę. Następnie odstawiłem farsz do lodówki, aby jego smaku uległy połączeniu. Następnie zająłem się przygotowaniem ciasta. W tym calu do miski przesiałem 500 gram mąki pszennej typu 450. Dodałem do niej łyżeczkę soli i dwie łyżeczki czarnuszki

Wyprawy kulinarne
Gruszkowe z bakaliami czyli "Redemption Cake" 211

przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy na jednolitą masę olej, cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko. Dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie wsypujemy suche składniki, dodajemy gruszki i bakalie. Ciasto umieszczamy w formie, nie martwiąc się, że jest dość gęste i pieczemy 65 minut, do suchego dźgulca. W trakcie

les mirabelles
Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno. 288

tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!  A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku 3 białe czekolady 3 mleczne czekolady 3 gorzkie czekolady(...)misek z serem. Dokładnie mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę Do brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy je z foremki Pozostałe czekolady rozpuszczamy pojedynczo i przygotowujemy polewę

U Fiolki
Wegański bezglutenowy placek z truskawkami 280

aspekty – to wciąż dobrze nam znany placek z owocami, w nowoczesnej, żądnej zdrowotności współczesnej odsłonie. Po kawałek (a nawet kilka) spokojnie mogą sięgnąć osoby z wszelkiego rodzaju alergiami – to ciasto powstało głównie z myślą o nich. Składniki na płaską formę o wymiarach około 35x25cm: 3 dojrzałe banany 2 łyżki mielonego siemienia lnianego plus 3 łyżki ciepłej wody 4 łyżki oleju(...)Obrane banany, siemię namoczone w ciepłej wodzie, olej oraz mleko przełóż do miski i za pomocą ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Wsyp teraz pozostałe składniki i mieszaj do momentu ich połączenia i uzyskania w miarę gładkiego ciasta. Przelej je do przygotowanej formy, a na wierzch ciasta rozrzuć mniej więcej równomiernie kawałki owoców. Wstaw do piekarnika na mniej więcej

Roślinna - blog wegański
Murzynek z bananami wg Aleex 240

nowe ciasto. Zastanawiałam się, czy będzie im smakować, ale obawy były niepotrzebne. Już zniknął spory kawałek i jestem przekonana, że do jutrzejszego wieczora zostaną po nim tylko okruszki. Wybrałam ciasto czekoladowe, ponieważ czekolada jest doskonała na jesienne, ponure dni. Może wam także będzie smakować? Polecam. Składniki: • 2 szkl. mąki • 1 szkl. cukru • 1 szkl. mleka • 1 szkl. oleju • 1 czubata(...)pieczenia i sodą oraz z kakao. Przygotować mleko i olej. 2. Jajko ubić z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, gęstą masę. 3. Nie przerywając ucierania dodawać porcjami mąkę, mleko i olej. 4. Na koniec włożyć do ciasta powidła śliwkowe. 5. Po dodaniu wszystkich składników ucierać ciasto jeszcze przez 1-2 minuty. 6. Keksówkę o wymiarach

W mojej kuchni
Trójwarstwowy trójczekoladowy sernik na zimno. 198

tutaj czuć jedynie trzy rodzaje czekolady. Pracochłonne. Wymagające dużej zmywarki(lub dłuższego posiedzenia przy zlewie by pozmywać wszystkie garnki, miseczki, łyżki, łopatki...) Czy warto jednak poświęcić się i zrobić ciasto? Jeśli jesteś czekoladożercą - warto!  A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku 3 białe czekolady 3 mleczne czekolady 3 gorzkie czekolady(...)misek z serem. Dokładnie mieszamy i dodajemy podzieloną również równo śmietanę Do brytfanki 30x24x6 (bądź do dwóch keksówek 30x12x6) wlewamy masy serowe w kolejności” gorzka, mleczna, biała. Wierzch lub spód wykładamy ciastkami. Opakowane w folie spożywczą ciasto wkładamy do lodówki. Na drugi dzień wykładamy je z foremki Pozostałe czekolady rozpuszczamy pojedynczo i przygotowujemy polewę

Fiolka w kuchni
Tarta malinowo-borówkowa 156

Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min.  Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy pozostałą śmietaną

Bajeczna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania