Babka majonezowa z szafranem 214składników. Zrobicie ją bardzo szybko i na pewno Wam się uda. Zaskoczeni ? W sumie majonez to jaja i olej, a są to jedne z podstawowych składników wykorzystywanych do przygotowywania ciast. Moja babka majonezowa ma piękny żółty kolor, dzięki dodatkowi szafranu . Jeśli nie dysponujecie tą przyprawą, możecie pominąć - babka i tak będzie pyszna. A może jedna babka(...)jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez - połączyć składniki. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy na babkę, posmarowaną olejem i wysypaną dokładnie mąką. Babkę majonezową piec
kolorowotorcikowo
WIELKANOCNY TORT 254Wielkanocnego . SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt 7 jajek ¾ szklanka cukru szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej Masa do przełożenia 600 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody Masa do dekoracji 400 ml śmietany 36% galaretka cytrynowa szklanka gorącej wody „Cętki” Łyżka kakao 3-4 łyżki wody łyżeczka cukru parę kropel ulubionego aromatu pędzelek „Koszyczek” 10 dag białej czekolady(...)tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas przekroić na cztery blaty. Masa do przełożenia Galaretkę cytrynową rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić aby zaczęła zelować. Śmietanę ubić sztywno cały czas miksując
RAROSSA
biscotti z suszonymi figami i orzechami 186kawałki. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. W osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajeczne dodajemy suche składniki i mieszamy np. szpatułką. Następnie dodajemy pokrojone figi oraz orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie część. Mokrymi dłońmi przekładamy (najpierw jedną część) na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, formując podłużny wałek, lekko
Domowy Smak Jedzenia
Leon 224Ciasto miodowe, biszkopt i jabłka....rozpływa się w ustach....Biszkopt jasny: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gotowa masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec(...)ciasto. Podzielić na pół i upiec 2 placki w tem.160-180 C, przez 40 minut. Krem budyniowy: 15 dag cukru pudru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy lub cukier z naturalną wanilią dostępny w sklepie www.Skworcu.com.pl 30 dag masła 1/2 litra mleka Z mleka , cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć na pulchną masę
Apetyczna babeczka
Fit brownie z jagodami/ bez glutenu 199gazowanej - 1 łyżka erytrolu - 3 łyżki karobu - 6 łyżek jagód mrożonych - 1/2 łyżeczki sody - łyżka oleju kokosowego Jajka ucieramy robotem na puszystą masę, dodajemy wodę, karob, mąkę i sodę. Całość mieszamy dodajemy olej i ucieramy robotem minutę. Ciasto wylewamy na formę do pieczenia rozmiar 22 cm x 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. posypujemy jagodami, pieczemy
SMYKWKUCHNI
Babka tulipan. 164Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na cztery części, do jednej dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej suchy mak. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy
Rozpustne gotowanie
Kopiec skrzata 272Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy bardzo powoli olej. Następnie dodajemy szpinak i partiami oba rodzaje mąki. Mieszamy bardzo delikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez
Wędrówki po kuchni
Zemsta teściowej 454szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 40 g płatków migdałowych Ale-raj Przygotowanie: Kruche ciasto: Do misy miksera przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka oraz zimne i pokrojone w kostkę masło. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Wyjąć z misy, zagnieść, uformować wałek i podzielić na dwie części. Formę o wymiarach
Ala piecze i gotuje
Czekoladowy sernik 222powtarzać się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy "najlepsze ciasta" i ten - czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie budyniu czekoladowego 3/4 szklanki cukru 120 ml śmietanki(...)bydyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg, na sam koniec wlać śmietankę. Miksować na największych obrotach. Masę serową przelać na spód. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Polewa czekoladowa - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę
pink envelope
Babka drożdżowa 207przez 40-45 minut. Lukier Wszystkie składniki lukru łączymy ze sobą i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli lukier jest zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę wody. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy babkę * suchych drożdży Notes - wszystkie składniki powinny mieć jednakową temperaturę - ciasto należy wyrabiać bardzo starannie, aby nie było zakalca - wyrabiane ręcznie jest jednak delikatniejsze i smaczniejsze - czas wyrastania ciasta
Wędrówki po kuchni
Naleśniki najdelikatniejsze i cienkie jak płatki 144Trochę bardziej kaloryczne jak zwykłe, ale za to nadzienie mam z jogurtu i owoców. Można dodać do ciasta startą skórkę z jednej cytryny dla wzbogacenia smaku. Wykonanie – do wysokiego naczynia dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać za pomocą miksera na gładką masę. Odstawić na 30 minut Wykonywanie w thermomix wszystkie składniki dodać do naczynia miksującego, wymieszać obroty 6, czas
Kuchnia Pokoleń
Szybkie jaglane ciasto 198jaglane ciasto - przepis Przepyszne, dietetyczne i delikatne ciasto, dla osób, które wykluczają w swojej diecie gluten oraz białka mleka krowiego i oczywiście nie tylko dla alergików... Pokochacie to ciasto ! :) Składniki: - 2 saszetki kaszy jaglanej/szklanka kaszy jaglanej; - 4 łyżki erytrolu; - 2 łyżeczki miodu; - 1,5 szklanki napoju ryżowego; - 1,5 szklanki wody; - 1 budyń waniliowy bez cukru; - 2 jaja(...)jaja, mąkę kukurydzianą, sodę oczyszczoną oraz nasiona chia - całość zblenduj; - do masy dodaj garść żurawiny oraz posiekanych orzechów brazylijskich - całość wymieszaj; - masę przełóż do okrągłej formy (wysmarowanej olejem kokosowym) i piecz 45 minut w 170 stopniach, aż ciasto się zarumieni. UWAGA! Zniżka 5% na produkty Agnex dla Moich czytelników na hasło ZDROWE-BAKALIE w sklepie www.sklepagnex.pl (rabat obowiązuje
MintTaste
Babka kawowa 320był bardziej zdecydowany, należy dodać nieco więcej kawy. Przepis można wykorzystać w formie z kominem o pojemności około 1,5l (wysokości około 10cm, szerokości 22cm) . Babka kawowa Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 60g mąki ziemniaczanej 150g cukru pudru 150 ml oleju 4 jajka 4 łyżeczki (lub więcej) kawy rozpuszczalnej 60ml gorącej przegotowanej wody 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia - składniki suche małymi porcjami przesiewać do masy, za każdym razem delikatnie wymieszać masę (szpatułką lub łyżką) - formę z kominem wysmarować dokładnie tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - ciasto delikatnie przełożyć do formy, wyrównać - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka
Smakołyki Bereniki
klasyczny murzynek w polewie 202pomarańczową pianką (klik) i murzynek bez jajek (klik) ). Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki(...)Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik nowojorski z czereśniami 261boki na wysokość ⅓ wysokości tortownicy. (Ciasta z pewnością trochę zostanie). Ciasto ponakłuwaj widelcem, a formę schłodź przez 30 minut w lodówce. Następnie piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Spód po upieczeniu odstaw do wystudzenia, a piekarnika nie wyłączaj. Masa serowa: 800 g tłustego twarogu 200 g kwaśnej śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 3 całe(...)sernik wychodzi idealnie kremowy). Następnie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą, a masa stanie się idealnie gładka. Masę serową wylewamy na upieczony i wystudzony spód. Następnie formę wkładamy w większe naczynie o podobnej wysokości i wlewamy doń wrzącej wody. (Formę z ciastem można dodatkowo zabezpieczyć folią aluminiową bądź spożywczą, by uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego
Food Square