misce ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy wiórki, konia, cukier i migdały. Z ciasta formujemy małe kuleczki i posypujemy cukrem, kulki delikatnie spłaszczamy ( najlepiej drewnianą łopatką). Pieczemy przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku na 180 C. Studzimy. masa Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki blendujemy z cukrem i serkiem, dodajemy żelatynę i wszystko dobrze
Niezły Młynekmiski dodać odciśnięte surowe ziemniaki, przeciśnięte przez praskę ziemniaki gotowane, jajko, sól i opcjonalnie jajko. Wyrobić na jednolitą masę. Farsz : mięso i cebulę pokroić w dość drobną kostkę, dodać jajko i doprawić solą, pieprzem i otartym majerankiem. Porcję ciasta ziemniaczanego rozpłaszczyć na dłoni, dodać solidną łyżkę farszu mięsnego i zlepić na kształt podłużnej pyzy. Gotować w dużej ilości osolonej wody
Pieguskowa Kuchniapozostawioną po nasączeniu daktyli i miksujemy na gładką masę. Do masy bananowo-daktylowej dodajemy jaja i ponownie miksujemy. Następnie masę przekładamy do misy i do niej przesiewamy kakao, mączkę migdałową, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy, lub mieszamy trzepaczką. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez
Kuchnia Łukaszapodanych składników na spód ciasta, zagnieść ciasto, zawinąć w woreczek i schłodzić. Następnie wyłożyć na blaszkę i podpiec 15 minut w 180 st. C. Wystuszić.2. Mak sparzyć, dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać olejek, bakalie i bułkę tartą. Białka ubić na sztywno i wymieszać delikatnie z masą makową.3. Ser dwukrotnie zemleć, masło utrzeć z cukrem(...)przerywając mieszania. Dodać skórkę pomarańczową, olejek, a na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek.4. Na podpieczony spód wyłożyć masę makową, równomiernie rozłożyć, a na mak ser.5. Całość piec przez 60 minut w 180 st. C.6. Ostudzone ciasto udekorować wedle uznania - użyłam mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej i zielonego kokosu.Smacznego!!!Źródło: Domowa kuchnia Aniki Przy okazji życzę
Kuchnia domowa Anistudzimy masło i olej kokosowy. Do miseczki z mokrymi składnikami wbijamy jajka, rozmącamy je widelcem. Dolewamy do nich jogurt lub śmietanę, aromat waniliowy (jeśli używacie aromatów-olejków do ciast – dosłownie kilka kropli, nie łyżeczka!). Wlewamy wystudzony tłuszcz* i mieszamy razem. *Szybka kruszonka do tych babeczek – 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, ½ łyżeczki cynamonu i 2-3 łyżeczki podebrane z tego(...)długo, tylko do czasu jak już na dnie miski nie będzie suchej mąki. Wsypujemy pokrojony rabarbar i jeszcze raz mieszamy. Nakładamy masę po równo do 12 standardowych papilotek (podstawa 5,5cm)– ja pomagam sobie łyżką do lodów, ciasto jest bardzo gęste. Posypujemy muffinki szybką kruszonką i od razu wstawiamy blaszkę do piekarnika. Pieczemy na środkowym poziomie przez 25-30 minut
Karo in the Kitchentruskawkowego nie może zabraknąć na niedzielnym stole ciasta z truskawkami, bardzo wilgotne, puszyste, maślane i proste w przygotowaniu. Owoce podczas pieczenia zapadają się w ciasto i dobrze je nasączają. Ciasto ładnie pachnie truskawkami i wanilią, jest świetne na piknik i do popołudniowej herbaty. Polecam… Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 opakowanie(...)ciągle miksując, dodać cukier, tak by powstała gęsta masa. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Do jajecznej masy należny stopniowo wlewać roztopione masło ciągle mieszając. Na końcu dodać w partiach mąkę i wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm, wyrównać. Truskawki oprószyć lekko mąką, pokroić na kawałki i poukładać
Z notatnikamiało ładny żółte kolor, dlatego część mąki pszennej zastąpiłam kukurydzianą. Jeśli dodacie też świeże jajka prosto od kury, kolor będzie jeszcze piękniejszy :) Sama już nie wiem co w tym cieście lepsze: smak czy obłędny zapach... ? :)) Zdecydujcie sami :D SKŁADNIKI (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 1 szklanka cukru 4 jajka (rozm. L) 200 g miękkiego masła(...)kosteczkę wlej jogurt, sok z cytryny i dorzuć skórkę. Zmiksuj całość na gładką masę przez około 1 minutę . Przełóż masę do keksówki i piecz przez około 60-65 minut , aż drewniany patyczek wsadzony w środek ciasta będzie suchy. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie
Słodko-Słony Świat Ilonyucieramy jeszcze przez około 2 minuty. Następnie dodajemy jajko i mieszamy mikserem do połączenia składników. 2. Do maślanej masy wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mieszamy mikserem na średnich obrotach, aż powstaną wilgotne okruchy. Dodajemy wszystkie czekolady i rękoma zagniatamy ciasto. 3. Ciasto dzielimy na dwie części i rolujemy każdą część ( patrz FILM ), robiąc dwa ruloniki/walce. Każdy rulonik obtaczamy
Mała Cukierenkanadzieniem. I to właśnie one zainspirowały mnie do stworzenia tego obłędnego ciasta! SKŁADNIKI: BISZKOPT: - 4 jajka - 6 czubatych łyżek cukru - szczypta soli - 5 łyżek mąki tortowej - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj cukier i dalej ubijaj masę robotem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia(...)Dodawaj małym strumieniem do bitej śmietany ciągle mieszając. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku, dodaj do masy. Czekoladową masę wyłóż na biszkopt. ponadto: -50 g gorzkiej czekolady -1 opakowanie pierników toruńskich oblanych białą czekoladą Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej ciasto. Na wierzch ułóż pierniki toruńskie. Ciasto wstaw na godzinę do lodówki. Gotowe! Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu organizowanego
SMYKWKUCHNIjajko łyżka wody Kiełbasę pozbawiamy osłonek i mieszamy z jeszcze ciepłym ryżem. Dzięki temu będzie nam łatwiej wyrobić masę. Niczym nie doprawiamy ponieważ kiełbasa ma już swój smak, a później przejmie go także ryż. Dzięki temu mamy skróconą listę składników. Ciasto przygotowujemy według przepisu. Wałkuje na cienki placek, tniemy na niewielkie paski. Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy porcję
Dieta moja pasjamiksujemy miękkie masło z resztą cukru na puszystą masę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę i pistacje cały czas miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą dodajemy do kremu. Krem wykładamy na ciasto. Na wierzch tarty układamy połówki śliwek. Tartę zapiekamy
La grande e la piccola cuocawody z masłem cały czas mieszać aż ciasto zacznie odchodzić od ścian garnka - Ciasto trochę ostudzić i dodać po jednym jajka , cały czas mieszać . - W garnku lub w frytkownicy rozgrzać oliwę . - Do rękawa cukierniczego przełożyć masę , porcjami wrzucać małe części do oleju . Smażyć na złoty kolor - Usmażone wyciągać łyżką cedzakową
Eli Gotowaniemasłem. Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka. Ostudzić ciasto a następnie miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Gładką, klejącą masę nałożyć do szprycy bądź rękawa cukierniczego. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty. Na każdy kwadrat wyciskać z ciasta kółka używając tylki z gwiazdką. Olej dobrze rozgrzać
Ze smakiem i z pasjąpieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut
Smakołyki Asirondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, za pomocą łyżki - do wysmarowanej olejem formy do babki, przełóż masę - babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto. Lukier królewski: 1 białko i 3/4 szklanki cukru pudru, 3 krople aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białości Polewa z białej
SMYKWKUCHNI