#2 Sernik Wiedeński (bez spodu) 219Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy sernik(...)wydłubujemy ziarna, dodajemy. Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze około minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. Sernik bardzo wyrasta, jednak
Taste of imagination
Pączki hiszpańskie 185Ilość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa
Wędrówki po kuchni
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 402etapie ciasto będzie bardzo kleiste. 15 Wyrabiam ciasto łopatką podsypując je powoli wcześniej odłożoną mąką. 16 Jak ciasto zaczyna się trochę odrywać od miski przechodzę do wyrabiania ręką dalej podsypując mąką. 17 Wyrabiam do uzyskania gładkiej, elastycznej masy i formuję z niej kulkę. 18 Dzielę kulkę na 4 części. 3 części zawijam w folię a następnie w ściereczkę i odkładam
Book of spells
Dyniowe racuchy na słodko 194ciasto będzie zwarte - to zależy od soczystości dyni oraz od wielkości jajek Przygotowanie : Łączymy ze sobą wszystkie składniki mokre na jednolitą masę. Dosypujemy proszek do pieczenia oraz po trochę mąki aż ciasto będzie dobrze połączone. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor. Racuszki same w sobie są pyszne i chrupiące , ale można podać
Magiczne Życie Marty
Fiona 182dodajemy cukier puder i wystudzoną, ale nie stężałą, galaretkę. Dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na delicje. Trzeba to zrobić bardzo szybko, ponieważ masa szybko tężeje. Wyrównujemy. Na wierzch wylewamy wystudzoną galaretkę malinową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej na całą noc, aby delicje troszkę odmiękły
Gotowanie moimi oczami
Pełnoziarniste ciastka 2w1 214jajko, mieszamy, następnie dodajemy suche składniki i łączymy całość za pomocą szpatułki, schładzamy do czasu przygotowania drugiej porcji ciasta 4. Brownie - masło i czekoladę umieszczamy w rondelku i stawiamy na niewielkim ogniu, rozpuszczamy całość, mieszamy co jakiś czas aż powstanie gładka masa, odstawiamy 5. W misce łączymy mąkę, sól, sodę i kakao 6. Do masy czekoladowej dodajemy cukier
Słodki Kompromis
Chleb pszenny najprostszy 161miski wsypać wszystkie suche składniki, a następnie wlać mleko, wodę i dodać masło. Całość dłońmi wyrobić na gładką masę, która nie powinna przyklejać się do ścianek miski. Przykryć je czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić dłonią, a następnie lekko wyrobić. Uformować bochenek (lub bochenki). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 193karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)niskich obrotach miksera. Kolejno dodajemy czekoladę i wrzącą wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia
Made By Mom And Son
Czekoladowa Rolada z Karmelem i Bananami 211karmelu i bananów, z chrupiącym honeycomb. Całość dodatkowo polana karmelem i posypana słodką przekąską to już czysta rozkosz podniebienia. Koniecznie wypróbujcie. Mało pracy a smak mocno zadowalający Składniki na ciasto: 120 g gorzkiej czekolady Goplana 6 jaj 100 g cukru kryształu 30 g kakao 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej 2 łyżki wrzącej wody Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)niskich obrotach miksera. Kolejno dodajemy czekoladę i wrzącą wodę. Ubijamy do połączenia się składników. Białka ubijamy oddzielnie i dodajemy do masy, mieszamy łyżką do połączenia się. Formę prostokątną 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut. Wyjmujemy i gorące ciasto posypujemy lekko kakao. Przykrywamy papierem do pieczenia
Made By Mom And Son
Tarta z zapiekanym budyniem i jabłkami 315Ponieważ no cóż mój J. się obraził bo ostatnio przygotowałam tylko ciasto bezglutenowe a o zwykłym "zapomniałam"....No to na szybkości bo ciasto jest bardzo szybkie
NaKońcuJęzyka
Umiem mówić po duńsku, czyli o tym, jak zdałam egzamin. I ciasto uświetniające to podniosłe wydarzenie 190szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25 cm)350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150 g cukru5 jajekskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżeczki cointreau200 g kwaśnej śmietanydodatkowo:250 g świeżej żurawinylukier:175 g cukru pudru4 łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać(...)śmietaną, miksując tylko do połączenia składników.Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Równomiernie rozłożyć żurawiny, delikatnie wciskając je w ciasto.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, dodać sok z pomarańczy, utrzeć na gładki, gęsty lukier. Polać nim ciasto, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!C. ma dzisiaj wolne, więc
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszne ciasto ze śliwkami 410mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera, ale również możecie wymieszać wszystkie składniki łyżką. Masę przelewamy do blaszki (25×25 cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu delikatnie wciskając w ciasto układamy śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 40 minut. Czy ciasto jest upieczone sprawdzicie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kolorowe ciasto z kremem 306absolutnie każdego :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 30 minut + 30 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilość porcji: blacha o średnicy 23 cm Składniki: Na ciasto: 150g cukru 115g mąki pszennej 40g masła 6 jajek Barwniki ½ szklanki herbaty Na krem 500ml śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Polewa: 50g gorzkiej czekolady(...)sztywny krem, pod koniec dodając pozostały cukier. Do białek dodajemy krem z żółtek i całość delikatnie mieszamy szpatułką. Do powstałej masy przesiewamy mąkę, mieszamy (nadal szpatułką). Na samym końcu wlewamy masło i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto rozdzielamy do 3 miseczek (wychodzi po ok. 200g porcja). Dodajemy wybrany barwnik i delikatnie mieszamy do uzyskania pożądanego koloru. Tortownice wykładamy na dnie
Kolizje Smaków
Brownie i gruszki w miodowo-migdałowym kremie 200się u mnie w słodkim wypieku, ale głęboko wierzę, że to nie jej ostatnia rola i będzie dalej rozwijać swoją karierę w kuchni. Na dodatek jest niemalże niewyczuwalna w cieście i razem z bananami tworzy kremowy, aksamitny, czekoladowy spód bogaty w wiele wartości odżywczych. A wszystko dopełnia przepyszny krem jaglany z masłem migdałowym i gruszkami w miodzie. No nic tylko(...)dużej misce rozbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i chwilę ubijamy za pomocą miksera ręcznego. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy gęstą masę z fasoli i bananów. Dalej dodajemy pozostałe składniki: cukier trzcinowy, kakao, kawa. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 23 cm, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej. Pieczemy przez ok. 20-30 minut. Studzimy
Kuchnia Ellie