Ekspresowy w przygotowaniu, smaczny jesienny placek. Uwielbiam takie ciasta z gorącą kawą lub kubkiem mleka. Ciasto podałam na kolekcji Scania PORCELANA BOGUCICE 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 g cukru 2 jajka 100 ml oleju 1 szklanka mleka 1 jabłko 1 szklanka suszonej żurawiny Skworcu (klik) 0,5 szklanki cukru pudru(...)mleko, jajka i olej. Suche produkty partiami dodajemy do mokrych, mieszamy trzepaczką. Jabłko obieramy, wycinamy gniazdo i kroimy w plasterki. Do masy dodajemy pokrojone jabłko oraz suszoną żurawinę. Mieszamy łyżką, przelewamy do foremki o wymiarach 12x23 cm. Ciasto pieczemy w temperaturze 190*C przez 30 minut. Po wystudzeniu lukrujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, kilku kropel olejku cytrynowego i odrobiny
VioletoweKucharzeniegram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, cukier 225 gram, margaryna 225 gram, jajka 4 sztuki MASA: śmietana 30 % 250 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, wiśnie bez pestek 250 dag przepis na biszkopt jest ze strony "Sekretna Księga Przepisów Kenwooda" kliknij i zobacz - wszystkie składniki ciasta w tym miękka margaryna włożyć do misy robota i wyrabiać z 4 minuty aż ciasto(...)będzie puszyste i jednolite 2 silikonowe niskie formy 22cm - ciasto po równo rozłożyć do form, szpatułką wygładzić - piekarnik 180C nagrzany, pieczenie góra/dół, formy postawić na 2 poziomie i piec 25-30 minnut - do suchego patyczka - po upieczeniu wyjąć z form i wystudzić na kratce biszkopty biszkopt można nasączyć, użyłam gorzkiej herbaty z cytryną - zimną śmietanę z galaretką ubić
W Mojej Kuchni Lubięmieszamy sodą z mlekiem. Bakalie – kandyzowaną papaję i rodzynki mieszamy z 2 łyżkami mąki odebranymi od 250 g potrzebnych do ciasta. Białka oddzielamy od żółtek. W większej misce ucieramy masło (lub margarynę) z cukrem na jasną puszystą masę. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Każde miksujemy z resztą składników około 1 minuty. Stopniowo dodajemy mąkę miksując na najniższych obrotach(...)reszty składników i króciutko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodajemy rozpuszczoną w mleku sodę i obtoczone w mące bakalie, znów króciutko miksujemy (tylko do wymieszania składników). Ciasto będzie gęste. Przekładamy je łyżką do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Nasz keks pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 60 minut. Czas pieczenia zależy
Słodkie okruszkiszklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 60 dag, kruszonka - w opisie jajka, cukry, miękka palma wszystko dobrze mikserem ubić - masa będzie "zważona", ale to ma tak być wsypać mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i rozsmarować ciasto śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście
W Mojej Kuchni Lubięlodówce, rabarbar.. szykował się wypad na działkę.. to upiekłam. Znów zniknęło w oka mgnieniu. Dla takich chwil uwielbiam siedzieć w kuchni i zaglądać jak ma się ciasto w piekarniku :) Składniki: 50 g szpinaku 250 g obranego rabarbaru (czyli ok 320 g całego) 270 g mąki pszennej 7 łyżek cukru brązowego 130 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)proszek przesiewamy, przesypujemy do masy i mieszamy łopatką na przemian z jogurtem. Formę (ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i rozprowadzamy. Rabarbar kroimy w kostkę (połowę na malutkie kosteczki, a drugą na większe). Najpierw w ciasto "wbijamy" te duże, później jedynie leciutko upychamy małe. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Zielone ciasto
Czarnawisienkazawsze wychodzą mi pulchne i delikatne. Warto pamiętać, żeby przed smażeniem odstawić ciasto na przynajmniej pół godziny. Zdecydowanie czuć różnicę w smaku :) Składniki: Na naleśniki: ok 2,5 szklanki mleka ok szklanki wody 2 jajka ok 3 -4 łyżek cukru szczypta soli mąka łyżka oleju Masa serowa: kostka sera półtłustego cukier do smaku ok 2łyżeczek cynamonu(...)mocno napowietrzone. Odstawiamy miskę z ciastem na bok. Truskawki myjemy, szypułkujemy i wkładamy do blendera (jeżeli go nie posiadamy, to kiedyś z Mężem ugniataliśmy truskawki widelcem i były z grudkami, ale bardzo smaczne). Dodajemy cukier i cukier waniliowy i blendujemy. Ser wykładamy do miseczki, dodajemy cukier i cynamon i dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni
ChilliJemysłodki obiad, czyli knedle z jagodami, ale nie z ugotowanych ziemniaków, a z kaszy manny! Dzięki temu możemy je przygotować w każdej chwili, a zaręczam że warto! Miękkie, elastyczne ciasto rozpływające się w ustach, a w środku jagódki... mmm... mówię Wam pycha!!! Można je podać z przysmażoną bułką tartą, ze śmietaną i cukrem lub tak jak ja z prażonymi orzechami(...)się mleka, mieszamy, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, studzimy. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą, odstawiamy. Do chłodnej masy dodajemy jajka i olej, dobrze wyrabiamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy spory placuszek, na środku którego nakładamy 1 łyżkę jagód, zlepiamy
Rozpustne gotowanieskładniki po prostu wrzuciłam do niego i zmiksowałam). Jeżeli masa jest za mało spójna, można dodać więcej mleka. Jeżeli masa wyszła także za mało słodka, dodajcie do niej cukru pudru lub miodu (ja nie miałam potrzeby). Z tego wszystkiego wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulki i obtaczamy w kakao
Kardamonovynadmiar wody odparował), do gęstego maku dodajemy jajko, cukier, kaszę mannę, masło, rodzynki, orzechy i olejek, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na podłużny prostokąt o grubości 0,5 cm, następnie na każdy rozsmarowujemy przestudzoną masę makową (zostawiając wolne brzegi) i zwijamy w roladę. Każdy makowiec przekładamy na płat papieru do pieczenia posmarowanego oliwą, lekko
KUCHNIA POLSKAwlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego(...)ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} MASA CZEKOLADOWA : Mieszamy w mikserze 500 g serka mascarpone i 460 g Nutelli i gotowe PONCZ : Wykonanie ponczu jest niezwykle łatwe wystarczy rozrobić z wodą nalewkę wiśniową bądź do kompotu wiśniowego
ciemna strona patelniMają wpływ na spowolnienie procesów starzenia. Uff... to tylko niektóre informacje i właściwości jagódek. Myślę,że wystarczy. Można je jeść same jako przekąskę witaminową;-) Pysznie smakują w deserach, ciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać(...)odstawiłam. W robocie kuchennym zmiksowałam masło z cukrem. Wbiłam jajko. Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka. Dodałam je do masy . Wsypałam mąkę i wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które
potrawyregionalnejeżeli chcecie aby ciasto pachniało bardzo mocno pomarańczą). Polewa czekoladowa Orzeszki ziemne podsmażone na suchej patelni z odrobiną cukru. Dynię pokroić i umieścić w garnku. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wlać wyciśnięty sok. Dusić do miękkości pod przykryciem, pod koniec bez przykrycia aby odparowała woda, przestudzić, zmiksować na mus. Do masy dodać miód, żółtka(...)mąkę i masło, wszystko razem ubić. Białka ubić na sztywno, następnie dodawać małymi porcjami cukier Białka dodać do masy dyniowej i delikatnie wymieszać. Przelać do formy (ok. 20x24 cm), piec około 50 minut w 180*C. Przestudzone ciasto polać polewą i posypać orzeszkami
Jadło i czytadłowyciąganym dnem 20 i 16 cm (większa była na prezent imieninowy)lub jedna tortownica 28 cm na tę ilość ciasta, na dno dać papier do pieczenia i wsunąć do formy, w każdej rozsypać biszkopty, wlać prawie do pełna masę serową, piekarnik elektryczny nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, serniki piec 60-70 minut, do suchego patyczka, przy uchylonych drzwiczkach
W Mojej Kuchni LubięSerniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy sernik(...)wydłubujemy ziarna, dodajemy. Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze około minuty. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. Sernik bardzo wyrasta, jednak
Taste of imaginationIlość porcji: 20 W Łodzi znane pod nazwą pączki wiedeńskie, w Lublinie nazywane gniazdami. Z wyglądu przypominają włoskie zeppole. Przygotowuje się je z ciasta parzonego jak na ptysie. Pączki te podaje się bez nadzienia, ale za to polane dużą ilością lukru. O ile za tradycyjnymi pączkami nie przepadam, obok hiszpańskich nie mogę przejść obojętnie. Pracy przy nich nie mało, kalorii(...)wrzenia, zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie do uzyskania gładkiej masy, która odchodzi od brzegów garnka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Zimną masę ucieramy dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do momentu, aż powstanie gęste, jednolite, klejące ciasto. Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy cukierniczej z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Arkusz papieru smarujemy oliwą. Świetnie się tu sprawdza oliwa
Wędrówki po kuchni