następnie żółtka dodać do białek - wymieszać mikserem. Dodać cukier.Potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć
Bon Appetit MałgorzatyCześć! Sezon rabarbarowy ma do siebie ciasto rabarbarowe ;) Takie też popełniłam ostatnio. Kwaśny smak rabarbaru przełamałam słodyczą truskawki i bezy. Rodzinie smakowało, koleżankom smakowało, to też postanowiłam podzielić się tym przepisem z czytelnikami. Składniki: * 3/4 kostki masła lub margaryny * 1/2 kg mąki * 6 żółtek * 3/4 szklanki cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki śmietany * rabarbar, truskawki Składniki na bezę: * 6 białek * 1 szklanka cukru * 1 budyń waniliowy Margarynę z cukrem utarłam na puszystą masę. Wbijałam po jednym żółtku wciąż ucierając. Dodałam przesianą mąkę i proszek do pieczenia. W razie gdy ciasto nie łączy się zbyt dobrze można dodać odrobinę śmietany. Utarte ciasto przełożyłam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rabarbar pokroiłam
Pieprzyć z FantazjąHERBACIANE PANCAKES Z MAKARONEM /przepis własny/ Ciasto: pół opakowania (170 g) makaronu shirataki (City Aroma) 40 g mąki gryczanej 30 g mąki kokosowej 50 ml mocnego naparu z herbaty (u mnie Twinnings Speciality Selection ) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka dowolnej konfitury lub cukru jajko cynamon kardamon goździki oliwa z oliwek do smażenia(...)mnie organiczna - marki Birdy ) Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, napar i konfiturę. Zmiksować z przyprawami na gładką masę. Następnie wmieszać opłukany i osuszony makaron shirataki. Na natłuszczonej patelni położyć silikonowe foremki i wypełnić je ciastem. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Smacznego! *** Produkty wyróżnione kursywą znalazłam w sklepie internetowym
Poranek na słodkojupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 550 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości(...)kropel aromatu/olejku migdałowego Ponadto: 450 g rabarbaru, umytego i pokrojonego w kostkę ( nie ma konieczności obierania łodyg ) 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego
Opowieści z piekarnikaSkładniki: CIASTO: jajka 6 sztuk "L", cukier 1/2 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, margaryna 12,5 dag, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki NADZIENIE: jabłka 2 duże, śliwki 1/2 kg, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier 2 łyżki, cynamon 1/2 łyżeczki PIANKA BEZOWA: białka 6 sztuk "L", sól - szczypta, cukier puder 3/4 szklanki, olejek migdałowy 1 kropla(...)cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia na dużych obrotach z 4 minuty, masa będzie miała "zważoną" konsystencję do masy wsypać mąkę z proszkiem i z 1 minutę na dużych obrotach utrzeć na dość gęste ciasto silkonowa niska forma 26 cm, ciasto rozsmarować w formie owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na ciasto, piekarnik nagrzany na 190C
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj czas na szybki sernik:) Jako, że sernik jest ulubionym ciastem wielu z Was;) Sernik nowojorski Składniki: - 250 g ciasteczek digestive - 125 g masła - 1 kg twarogu mielonego na sernik - 4 jajka - 270 g cukru pudru - 200 g śmietany - skórka obtarta z jednej cytryny - 80 ml soku z cytryny Przygotowanie: Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem(...)miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie. Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest
Moje Słodkie Piekiełkoherbatnikowym spodzie. Bez pieczenia. Ciasto o orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, idealnie się sprawdzi na letnie upały. Jak wykonać taki jogurtowiec pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowe filmiki z przepisami. JOGURTOWIEC Z OWOCAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI: Spód: herbatniki (180 g) masło roztopione (90 g) Masa jogurtowa: jogurt naturalny(...)środek masy żółtej (patrz film). Wstawiamy do zamrażalki na 15 min aby masa całkiem stężała. 3.) Dekoracja: Na stężałej masie jogurtowej układamy owoce leśne i zalewamy je ostudzonymi i lekko tężejącymi galaretkami arbuzowymi. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ciasto 4 godzinki a najlepiej zostawić na noc w lodówce. Proponuję Wam też zobaczyć przepis na jogurtowiec truskawkowy
RITA food channelumyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w poprzeczne plastry grubości około 0,5 – 1 cm. Jajka ubić na puszystą masę. Dalej ubijając dodać cukier puder, zmielone goździki, szczyptę soli. Następnie wlać wino i stopniowo dodawać mąkę. Powinniśmy otrzymać ciasto gęstsze od naleśnikowego. Ciasto odstawić na 15 minut. Plasterki jabłek taplać w cieście i smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu
królestwo garów200g śmietanki 36 % – 1,5 łyżki cukru pudru – gorzka czekolada lub kakao do posypania – garść orzechów włoskich Przygotowanie: Przygotowujemy masę kajmakową. Puszkę z mlekiem skondensowanym wkładamy do wody i gotujemy przez 2h. (najlepiej przygotować dzień wcześniej). Ostudzić. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę). Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia
I LOVE LIFEUszatki" Wykonanie: Żurawinę wrzucamy do miski ( mrożoną lekko odmrażamy), dodajemy pokruszone pierniki, oliwę oraz chili i blendujemy na gładką masę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Następnie filety smarujemy z obu stron przygotowanym sosem żurawinowo-piernikową. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Środek każdego płata nakłuwamy widelcem i układamy filet z kurczaka. Oba końce ciasta składamy
Kuchnia MagdaLenygorącej dodajmy mąkę i bardzo energicznie mieszamy. Zaparzamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka, studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Kolejne jajko wbijamy dopiero w momencie, kiedy poprzednie będzie całkowicie wymieszane z masą. Przekładamy do rękawa cukierniczego, a następnie wyciskamy okrągły „wieniec”. Pieczemy na złoto – ok. 20-25 minut / 190C, studzimy(...)cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając. Tak przygotowany krem dzielimy na 2 części ( 1/3 i 2/3 ), do mniejszej dodajemy kawę INKA, nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. CAŁOŚĆ: Ciasto ptysiowe kroimy na 2 części, do środka
Ostra na Słodkogładką masę. Masło roztopić przestudzić i dodać do masy, znowu wymieszać, Truskawki umyć osuszyć i ugnieść widelcem, dodać do masy i wymieszać. Jak truskawki mają dużo soku to zlać go i wypić Rozgrzać patelnię i dużą łyżką nałożyć ciasto, tworząc placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z kleksem jogurtu i truskawką . Smacznego. Thermomix
Kuchnia Pokoleńgotujące się mleko, cały czas mieszać do czasu aż kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z cukrem pudrem, do masła dodajemy po łyżce zimnej kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim blatem i polewamy polewą
RAROSSAdomowej :). Tak czy inaczej trudno przy mnie być głodnym!. Przepis podaję na dużą płaską blachę 32x37 cm. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru - 1 jako - 2 łyżki roztopionego masła - 1/2 szklanka wody Masa: - 2 duże pory, tylko biała część - 3/4 szklanki startego żółtego sera - 2 jajka - 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól . Gdy drożdże wyrosną łączymy wszystko razem, dodajemy roztopiony tłuszcz, jajko i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ilość mąki może być zmienna, ciasto powinno odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20-30 minut aby podwoiło swoją objętość, z góry miskę szczelnie owijamy folią
Apetyczna babeczkałyżeczka proszku do pieczenia BIO Banany obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Blendujemy z mlekiem i miodem na jednolitą masę. Wlewamy do mąki owsianej, dodajemy proszek do pieczenia, olej i tahini. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przelewamy do formy na tartę. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i układamy borówki amerykańskie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy
My Chcemy Jeść