ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1387/3191)

Ciasteczka z potencjałem 197

Odgrażałam się zupełnie nieletnim przepisem jeszcze w poniedziałek. I faktycznie - plany miałam ambitne, wręcz jesienne. Z dużą ilością czekolady. Ciężkie. Rozgrzewające. Jednak C. zepsuł je w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówka z jabłkami. 198

wodę mieszamy i nagrzewamy do 50 stopni, dodajemy cukier drożdże, mąkę i mieszamy wszystko do powstanie gęstej, klejącej się masy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.  Do raniej przygotowanego rozczynu dodajemy: przesianą mąkę i sól, zagniatamy twarde ciasto. Do ciasta dodajemy roztopione masło i zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy

Kuchnia Łukasza
Babka z jabłkami 298

Babka z jabłkami to pomysł na wilgotne, puszyste i bardzo smaczne ciasto. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka składników. Babka z jabłkami to przepis na łatwe i tanie ciasto. Świeżość zachowuje przez 2-3 dni.  Składniki na małą formę keksową: 2-3 średniej wielkości jabłka 1 szklanka mąki pszennej tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru 100 g miękkiego masła(...)ocet. Ponownie wymieszać za pomocą miksera. Pod sam koniec miksowania dodawać powoli mąkę. W osobnym naczyniu, białka ubić na sztywną masę. Do masy żółtkowo-mącznej dodać ubite białka. Za pomocą, np. trzepaczki delikatnie połączyć je z ciastem. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki (z 1 jabłka powinno powstać 8 kawałków). Wlać połowę ciasta

Ugotować
CIASTO AMERYKAŃSKIE 244

Jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę. Wlewamy olej. Mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon przesiewamy. Dodajemy powoli do masy jajecznej i ubijamy tylko do połączenia składników. Na końcu dodałam jabłka oraz żurawinę i wymieszałam szpatułką. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C do suchego patyczka. Po upieczeniu

Pani na deser
Mocno migdałowy sernik 192

budyń i uprażone na suchej patelni płatki migdałowe, całość dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Na wcześniej przygotowany i schłodzony spód wlać masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i piec około 60-65 minut. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 4. Polewa: czekoladę połamać na mniejsze części, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę

Szalona Kuchnia Eweliny
Kopiec kreta + film 259

ciasto kopiec kreta o wyśmienitym smaku to połączenie kakaowego biszkopta i bananów z pysznym kremem śmietankowym i czekoladą. Przygotowany samodzielnie z pewnością zachwyci najbardziej wymagające kubki smakowe wszystkim miłośnikom słodkości.     składniki na tortownicę 23 cm biszkopt 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao masa(...)ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka i wszystko łączymy mikserem na małych obrotach. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25 minut

Smakowite Dania
Ciasto makowo - budyniowe 1102

rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji.Płatki migdałowe uprażyć na suchej

Z miłości do słodkości
Marchewkowe racuchy 226

Ostatnio mniej piekłam ciast i ciasteczek, więc mnie naszło na słodki obiad. Prawdę powiedziawszy te racuchy można jeść o każdej porze dnia i nocy, na ciepło i na zimno- są rewelacyjne. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, aromatyczne, idealnie słodkie (czyli takie na pół), i przede wszystkim można sprytnie przemycić pół kilograma marchwi w obiedzie. Składniki(...)banana z olejem i posiekane orzechy. Wymieszaj. Połącz suche i mokre składniki, nie mieszaj za długo. Masa jest gęsta, nie spływa z łyżki. Do smażenia najlepsza będzie teflonowa patelnia lub taka, do której nic nie przywiera i nie trzeba używać zbyt dużo oleju. Ciasto nakładaj łyżką na rozgrzana patelnię, i utwórz placuszek grubości około 1 cm. Smaż na złoto racuchy

greenscarf
Kruche ciasto z masą budyniową i truskawkami 2638

fantastyczne ciasto kruche z lekką budyniową pianką. Zastąpiłyśmy tylko maliny, truskawkami i wyszło anielskie ciasto. Szczerze polecamy! Składniki: Na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 250g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa budyniowa: 5 białek 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju(...)proszek budyniowy. Składniki dodajemy stopniowo miksując cały czas na najwyższych obrotach. Pod sam koniec wlewamy strużką olej słonecznikowy. Masę przekładamy na podpieczony spód. Następnie układamy w niej umyte i obrane z szypułek truskawki. Na nie ścieramy na tarce pozostałą część ciasta. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu studzimy nieco i oprószamy cukrem pudrem. Smacznego

Kolizje Smaków
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 240

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)formy.  Borówki ( u mnie lekko rozmrożone) zblendować na gładką, jednolitą masę. W zależności od mocy sprzętu być może dodatkowo trzeba będzie przecedzić borówki przez sito, aby pozbyć się skórek. Ja użyłam thermomix i nie było to konieczne. Kremówkę ubić na sztywno i na czas dalszego przygotowania ciasta wstawić do lodówki. Żelatynę wsypać do małego garnczka i zalać wodą

gutfut
Ciasto jogurtowe, bez pieczenia [ENG] 211

kostkę. Pokrój na połówki owoce które mają być na wierzchu ciasta (2). Jeśli żelatyna zastygła to rozpuść ją ponownie w kąpieli wodnej (powinna być ciepła) (3). Wlej jogurt do miski, ubijaj go mikserem, a następnie dodaj cukier. Cały czas miksując i dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj. Następnie wymieszaj szpatułką masę z częścią owoców (niepokrojonych) oraz pokrojoną w kostkę galaretką. Tężejącą masę(...)przygotowane biszkopty. Wierzch ładnie wyrównaj. Całość wyłóż do lodówki. Gdy galaretki w kubku zaczną nam tężeć, wyciągnij formę z masą jogurtową i ułóż na niej pozostałe owoce lekko je wciskając (4). Całość delikatnie zalej galaretkami z kubka (5). Odstaw ciasto do stężenia w lodówce na kilka godzin. Następnie wyjmij go z lodówki i odstaw na ok 30 minut, dzięki temu

Better Life By Auntie Ju
OWOCOWA TARTA Z Crème Pâtissière 164

czas podgrzewania wrzucić samą laskę). Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać mąkę i rozmiksować. Pomału wlewać do masy z żółtek gorące mleko ciągle miksując. Przelać do rondelka i podgrzewać, aż zgęstnieje. Na koniec dodać masło i wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Piec 15 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto lekko przestygnie

Kuchnia w opałach
Jak zostałam elfem w fabryce Świętego Mikołaja. I pierniczki na osłodę 234

lukrem królewskim. Nam bardzo zasmakowały. Te z nadzieniem były już miękkie następnego dnia, ale w Danii jest dość wilgotny klimat. Jeśli chcecie się nimi cieszyć w Święta, proponuję zagnieść ciasto już dziś! Pierniczki brukowce Składniki: (na 35 sztuk) 500 g mąki pszennej 85 ml wody 200 g cukru 100 g miodu 1 jajko 50 g miękkiego masła 1 łyżeczka sody(...)pozostały cukier, miód i przyprawę do piernika. Zagotować; gotować, aż cukier się rozpuści. Ostudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, jajkiem, masłem i masą karmelową. Dokładnie wyrobić, odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta lepić kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczać, nadziewać niewielką ilością powideł. Formować okrągłe kuleczki, układać na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki urodzinowe 198

cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajka i dalej ubijamy. W drugiej misce łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia – przesiewamy do masy maślanej na przemian z mlekiem. Czekoladę siekamy na drobne kawałki i dodajemy do ciasta. Metalowe foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Jeżeli chcecie zrobić mniejsze babeczki, proponuję piec w formie do muffin wyłożonej papilotkami. Pieczemy około

Słodkie Przyjemności
Migdałowiec 378

względu na to, że jest mocno słodkie. Coś w stylu "jeden kawałek i wystarczy". W sam raz na rodzinną uroczystość czy niedzielne spotkanie przy kawie.  źródło: "100 nowych ciast: przepisy siostry Anastazji", Kraków 2007, s. 104. Składniki: 1 litr mleka 2 duże paczki krakersów 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 l śmietany 30% 10 dag płatków migdałowych 3 łyż eczki żelatyny(...)masłem , aż do powstania jednolitej masy.  Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić i połączyć z żelatyną.  Przełoż enie ciast a: Formę wyłoży papierem do pieczenia, na nim ułożyć warstwę krakersów, następnie masę budyniową, znów krakersy, na nie karmel z mleka z puszki i znów krakersy i na wierzchu bita śmietana i posypa ć j ą płatkami

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania