ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1393/3191)

Drożdżowe zajączki 181

haha...pomysł na takie zajączki znlazłam tutaj. 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej  Młynomag ] 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej   Młynomag ] 2 spore szczypty soli( około 2-4 g) 2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki 7g suchych drożdży(...)sól, cukier i drożdże. Następnie wlać chłodne masło, jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 17o stopni.Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt wielkości około 34x27cm

Moje domowe kucharzenie
Brownie na wypasie 179

laska wanilii 250ml mleka 1,5% 2 żółtka 50g brązowego cukru Demerara 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej 20g masła w pokojowej temperaturze 2 czubate łyżki gładkiego masła orzechowego Na ciasto 230g masła (plus 1 łyżka do natłuszczenia formy) 250g ciemnej czekolady 70% 230g brązowego cukru Demerara 4 jajka 150g mąki 2 łyżki dżemu malinowego 100g świeżych malin Zaczynamy od przygotowania(...)ognia, dodajemy jajka po jednym i mieszamy miotełką. Na koniec odypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Teraz najlepsza część. Masę czekoladową przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch wylewamy custard, usuwając oczywiście waniliowy strąk. Lekko mieszamy, żeby na powierzchni ciasta powstał ładny wzorek. W miarę równomiernie dekorujemy ciasto ciapkami dżemu malinowego. W miejscach, w których nie ma dżemu, układamy maliny. Pieczemy

les mirabelles
Piernik z powidłami 557

łyżki (20g) drobno posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do rondelka przełożyć masło, miód i powidła śliwkowe, podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła i połączenia się składników - mieszankę zdjąć na blat, ostudzić - jajka ubić z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę (ubijać przez kilka minut) - sodę oczyszczoną rozpuścić(...)mleku - do masy jajecznej dodać mleko z sodą oraz ostudzoną mieszankę miodu, masła i powideł, wszystko zmiksować - do masy przesiać mąkę, dodać kakao oraz przyprawę korzenną, wszystko krótko zmiksować lub wymieszać szpatułką - formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką - ciasto przełożyć do formy (powinno zajmować około 2/3 wysokości keksówki) - wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około

Smakołyki Bereniki
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym 212

ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy.   Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową.  Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.  Mąkę dodajemy do jaj z czekoladą, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.  Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku

Kuchnia Łukasza
Tort z bitej śmietany i malin na daktylowym cieście (bez glutenu i jajek) 267

bitej śmietany 0,5 szklanki 1 torebka poncz lub herbata do nasączenia ciasta piankowe żelki do dekoracji Ciasto: Daktyle zalać gorącą wodą i pozostawić aby zmiękły, następnie odsączyć z wody i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito(...)mikserem na wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać mus daktylowy i wymieszać. Przełożyć do nasmarowanej tłuszczem tortownicy lub płaskiej formy silikonowej. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Jeśli używamy małej tortownicy to po wystudzeniu można przekroić ciasto na dwie warstwy. Krem: Maliny zmiksować z cukrem pudrem

głodny alergik
Torcik z malinami na zimno. 191

mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jogurtowa: 40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego 1 galaretka o malinowym smaku 250 ml gorącej wody 1 szklanka świeżych malin Dodatkowo: 1 galaretka o malinowym smaku 500 ml gorącej wody 2 szklanki świeżych malin Wykonanie ciasta z malinami na zimno: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy(...)koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony studzimy i przekrawamy na dwa krążki. 2. Masa jogurtowa: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Maliny

Izabelawkuchni
Czarny alla 3 Bit. 223

Witajcie:) Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto bez pieczenia alla 3 Bit.Do jego zrobienia wykorzystałam czarne herbatniki które mam przyjemność testować dzięki firmie CUKRY NYSKIE . Ciasto jest pyszne, w dzisiejszej wersji z dżemem porzeczkowym, nie jest za słodkie i przyjemne w smaku:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: około 400 g czarnych herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE   200 G kakaowych herbatników(...)odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie ciągle mieszając dodajemy galaretkę. Warstwy ciasta: 1. warstwa czarnych herbatników 2. warstwa cienka budyniu 3.warstwa kakaowych herbatników 4. warstwa budyniu 5. warstwa czarnych herbatników 6. warstwa masy krówkowej 7. warstwa czarnych herbatników 8. warstwa budyniu 9. warstwa czarnych herbatników 10. warstwa dżemu porzeczkowego 11. warstwa śmietany

Sama słodycz i szczypta chili
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 382

Sezon rabarbarowy nadal trwa.Dzisiaj zagościł u mnie jogurtowiec z rabarbarem z pyszną migdałową kruszonką.Ciasto jest wilgotne ale też i bardzo lekkie.Rabarbar nadaje kwaskowatego smaku.Oczywiście  ciasto można zrobić z dowolnym owocami i bardzo zachęcam do wypróbowania.Bardzo łatwo się je robi. Składniki: 250 ml jogurtu naturalnego 160 ml oleju 4 szt jajka 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)roztrzepać.Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier.Do płynnych składników dodawać stopniowo suche składniki i mieszać.W zależności od gęstości jogurtu jeśli masa jest rzadka dodać mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem

Ala piecze i gotuje
Sernik rosa. 152

rosą. Ciasto bardzo popularne i przepisów na nie jest mnóstwo. To moja wersja - ciężko podać źródło gdyż posiłkowałam się kilkoma przepisami. Święta za pasem więc może akurat się komuś przyda ;-) Składniki na spód; 30 dag mąki pszennej 2 żółtka 4  łyżki cukru pudru ( z górką ) 125 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa; 1 kg sera(...)szklanka cukru (słodkość sami ustalamy wedle swoich gustów) Przygotowanie; Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wylepiamy dno formy o wymiarach 25/35 cm. Foremkę wkładamy do lodówki i chłodzimy około 30 min.  a następnie podpiekamy około 15 min. w temp. 180C. Wyjmujemy i studzimy. Masę serową przekładamy do większej miski, dodajemy wszystkie składniki ; mleko, olej, jajka, żółtka, cukier i sypki budyń

Radość kipiąca uśmiechem.
Piegusek z mleczną czekoladą 123

kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy) 150 g mlecznej czekolady masło + mąka pszenna do smarowania formy Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. W dużej misce ucieramy miękkie masło z żółtkami i cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Miksujemy. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku. Ciasto studzimy na kratce aby zachowało chrupiącą skórkę. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną

Qchnia po prostu
Ziemniaczany gorący pies 369

wywinąć coś innego, a raczej zawinąć ;) Hot- dog ziemniaczany 6-7 ziemniaków 1-2 łyżki mąki 1 jajko ziółka (ja wybrałam oregano) oliwa do posmarowania ciasta sól 2 parówki Ziemniaki starłam na tarce. Do masy dodałam jajko, mąkę, sól oraz oregano. Wszystko razem wymieszałam i wyłożyłam na blaszce (folia do pieczenia polana oliwą), formując coś w kształcie prostokąta. Wierzch ciasta

bastalena
Ciasto Łabędzi puch 529

jagodowego lub borówkowego * szklanka o pojemności 250 ml.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Łabędzi puch: Upiec biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na bardzo sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo łyżka po łyżce cukier i dalej ubijać aż masa będzie sztywna. Kolejno dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać(...)łyżce ostudzonej masy budyniowej do utartego masła i miksować do połączenia się składników. Przygotować poncz: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i pozostawić do ostudzenia. Przygotować posypkę: na patelni roztopić masło, dodać cukier i poczekać aż trochę się rozpuści. Kolejno dodać wiórki kokosowe i lekko je zarumienić. Wyłączyć palnik, zestawić patelnię i pozostawić posypkę do ostudzenia. Składanie ciasta: Jeden blat biszkoptu

Kulinarne Przeboje
Naleśniki z twarogiem i powidłami śliwkowymi 185

Masa twarogowa: - 100 gram twarogu chudego lub półtłustego - około 2-3 łyżki jogurtu naturalnego - cukier (ja użyłam brązowego) - wg uznania Ciasto naleśnikowe: - 1 jajko - szklanka mąki pszennej - około szklanki mleka - szczypta soli - olej do smażenia Zaczynamy od przygotowania masy twarogowej. Twaróg zgniatamy widelcem, dodajemy stopniowo jogurt naturalny, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję (mi wyszło troszkę za rzadkie, przez co masa się

Zgrabne Gotowanie
mazurek z kajmakiem i czekoladą orzechową 166

żółtko szczypta soli na wierzch: 75 g czekolady z orzechami  2 łyżki mleka 2 łyżki masy kajmakowej 2 łyżki kolorowych żelek Mąkę, sól i cukier puder przesiać na blat. Dodać żółtko, masło i wszystko razem najpierw posiekać a następnie zagnieść.  Gotowe ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Kiedy będzie schłodzone rozwałkować je na podsypanym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kruchy jabłecznik 185

pudru 2 jajka 3 żółtka 5 łyżek kwaśnej śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 2 kg obranych już jabłek 150 g cukru (lub więcej w zależności od kwaśności jabłek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki ciasta zagnieść szybko i podzielić na połowę. Jedną częścią wyłożyć blaszkę wyścieloną papierem. Drugą część umieścić w lodówce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia