soli Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, można na oleju albo oliwie z oliwek, na średnim ogniu. Masa jest bardzo lepka, więc nie zrażajcie się, najłatwiej nakładać po łyżce, zgarniając ciasto mniejszą łyżeczką albo po prostu palcem :] Racuszki wymagają niestety dość długiego smażenia, ale czas ten można skrócić, przykrywając patelnię. Podawać oprószone lekko cukrem
Przepysznik - BLW i nie tylkorożki 280g mąki 80g cukru 200g masła 100g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cukru waniliowego cukier puder Składniki zagnieść na gładką i jednolitą masę, po czym wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie uformować z ciasta wałeczek i pokroić w plastry szerokości 0,5mm. Każdy plasterek zagnieść w kuleczkę i formować małe rożki. Piec w 180 C przez
Przepysznik - BLW i nie tylkozagotuj masło z wodą. Dodaj przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez chwilę na małym ogniu ciągle mieszając – aż utworzy się elastyczna masa. Schowaj do jaskini (lodówki), by nieco stężało. Przy pomocy magii nocy rysuj ciastem skrzydła motyli (dobrze pomóc sobie jakimś narzędziem) na papierze do pieczenia. Następnie upiecz je w 180 stopniach, aż się zrumienią. Przełóż na kratkę
Karczma Honoriettymąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją
Miód i pieprzłyżki mleka - 50 gram gorzkiej czekolady - pokruszonej - 125 gram mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 30 gram kakao w proszku Przygotowanie ciasta: Wykładamy foremki do babeczek papierowymi foremkami. Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy jajka i dokładnie mieszamy mikserem. Następnie dolewamy mleko oraz pokruszoną czekoladę. Potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie
Życie zamknięte w smakuoprószenia Mąkę, cukier, sól, sodę wsypać do miski, masło posiekać nożem, dodać wodę oraz ser - wszystkie składniki zagnieść do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Owinąć w folie i włożyć na ok 30 min do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować na natłuszczonej blaszce - bardzo cienko, ciasto może być wręcz przeźroczyste. Wycinamy trójkąty i układamy na blaszce, nakłuwamy każdy krakers widelcem i posypujemy solą
Słodka Kraina Wypiekówmąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu, placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją
Miód i pieprzmokrymi. Dodaj olej/masło, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj szklankę truskawek, ostatni raz wymieszaj, ale tym razem ręcznie - dokładnie, ale delikatnie. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Na cieście ułóż 0,5 szklanki truskawek. Chlebek piecz ok. 1 h. Po ostygnięciu ozdób ciasto resztą truskawek. Smacznego
Corner With Recipesdwie kulki i rozwałkuj je na kształt koła (ciasto grubości ok. 0,5-1 cm, pamiętaj o podsypaniu od spodu mąką, żeby ciasto nie przywarło). Podziel na 8 części (jak pizzę). Na każdym trójkącie rozwałkuj masę cynamonową, ewentualnie dodaj żurawinę lub rodzynki. Zroluj na rogaliki, rozpoczynając od najszerszego miejsca. Ułóż na blasze i zostaw do wyrośnięcia na 15-20 minut
Corner With Recipesokoło 200 g) Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i odstawiamy na 15 minut. Patelnię dobrze rozgrzewamy i lekko natłuszczamy. Wlewamy po porcji ciasta i smażymy naleśniki. Twaróg mieszamy z resztą podanych składników (oprócz jagód) aż masa będzie jak najmniej grudkowata. Każdy naleśnik smarujemy porcją sera i posypujemy jagodami. Składamy na pół i potem jeszcze raz na pół. Na patelni
My simple kitchenolej , następnie mleko oraz olejek migdałowy. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone w kostkę migdały - wymieszać. 3 / 4 ciasta wlać do blachy posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Zaś 1 / 4 masy pozostałej w misce dodać kakao, po czym wlać do formy i według uznania obsypać płatkami migdałowymi. Babkę piec około 45 minut
Ciastka - domowe słodkościsolą, pieprzem i cukrem według uznania. Obrane na kluchy ziemniaki traktujemy drobną tarką. Odciskamy wodę, dodajemy sól i mąkę w takiej ilości, by ciasto było zawiesiste, ale nie twarde, po czym dokładnie mieszamy. Łyżką stołową wrzucamy masę na gotującą się wodę i czekamy, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Gotowe! Podajemy z pokrojonymi podrobami, pietruszką i kluchami. Ja suszone owoce
Kuchenna KontrrewolucyaDziś mam dla Was kolejne, pyszne ciacho bez pieczenia , na herbatnikach. Niesamowicie lekkie, delikatne, o konsystencji musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej
Ostra na Słodkowymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej wlać maślankę, dodać mąkę i zmiksować tak żeby składniki połączyły się w jednolitą masę. Na patelni rozsmarować nieco oleju (nadmiar wytrzeć ręcznikiem papierowym), nagrzać i nakładać ciasto naleśnikowe. Po nałożeniu ciasta nałożyć pokrywkę (najlepiej przejrzystą, widać wtedy pojawienie się bąbelków, co jest dla nas znakiem, że naleśnik należy obrócić
Passions hobbies lifejogurt, mleko, sodę miksujemy i odstawiamy na około 5 minut białko ubijamy na sztywną pianę miksując na najniższych obrotach dodajemy białko do pozostałej masy smażymy placki na patelni lekko przetartej olejem, na małym ogniu (około łyżka ciasta na jeden placek) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość