rozsmarowuje. Przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylewam pozostałą cześć masy mlecznej. Przykrywam ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarowuje pozostałą część masy kajmakowej, posypuje orzeszkami oraz polewam rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodyproszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować(...)koniec dodać barwnik spożywczy (ja barwnik w żelu rozprowadzam w 1 łyżce wody), wszystko krótko, ale dokładnie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto, wyrównać - piec w 170 stopniach przez 40-50 minut lub do tzw. suchego patyczka - upieczone ciasto delikatnie wyjąć z papierem z formy, ostudzić - całkowicie ostudzone ciasto pokroić na grube plastry
Smakołyki Berenikipopołudnia przy kawie. Przepis pochodzący z książki Siostry Anastazji, pt: 103 ciasta Siostry Anastazji. W oryginale z bezą z białek z wiórkami kokosowymi, u mnie z bitą śmietaną:) Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 8 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 puszka ananasów 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)cukru Wykonanie: Białka ubijam na pianę dodając cukier i po jednym żółtku. Mąkę i proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy jajecznej.. Na koniec wlewam ocet, mieszam i przekładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 40 min w temp. 160'C. Z ananasów odlewam sok. Na soku gotuję budyń. Przestudzony wykładam
Ciasteczkowy Potwórkluski też jest lekko posolona. 9. WYRABIANIE CIASTA I FORMOWANIE KLUSEK (5 min): > do miski z powrotem dodajemy odjętą część ziemniaków i wyrabiamy na jednolitą masę palcami. Następnie odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i formujemy kuleczki, kładziemy je na desce i dokładnie w środku każdej dociskamy lekko palec, robiąc słynne wgłębienie (do ok. połowy wysokości kluski). 10. GOTOWANIE
Nerds Kitchendużych rogali lub. ok. 40 mniejszych): Ciasto: 650 g mąki pszennej 300 ml mleka 100 g cukru 90 g masła (rozpuszczonego) 4 żółtka 30 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli ponadto: 200 g masła w temperaturze pokojowej Nadzienie: 500 g białego maku 150 g orzechów włoskich 100 g migdałów 150 g masy marcepanowej 100 g biszkoptów ok. szklanka cukru(...)kruszymy (na piasek). Wszystkie te składniki łączymy ze sobą, dodajemy aromat, cukier i wszystko miksujemy (masa będzie bardzo gęsta). W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy do maku z bakaliami i bardzo delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej, puszystej konsystencji. Ciasto wyjmujemy z lodówki na ok. 15 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość
Słodka StronaWielkiej Brytanii. Zawiera duże ilości suszonych owoców takich jak rodzynki, żurawina oraz kandyzowane wiśnie zalane wcześniej sherry. Najlepiej przygotować to ciasto parę tygodni przed świętami i zostawić by dojrzało (trochę tak jak z naszymi pierniczkami) Całość ozdobiłam masą cukrową ale można zamiast tego posmarować wierzch dżemem pomarańczowym i posypać orzechami i suszonymi owocami. Składniki: 200ml sherry 250g masła 250g cukru(...)pieczenia. Piecz 4 godziny w temperaturze 140 º C aż będzie ciemnobrązowy. Odstaw do całkowitego ostudzenia a następnie umieść ciasto w pojemniku i odstaw na parę tygodni by dojrzało. Co jakiś czas można je podlewać sherry. Całość można ozdobić masą cukrową lub dżemem pomarańczowym
wysmienityjest prosty, a z przepisu wychodzi duża blacha, więc dłużej możemy się cieszyć jego smakiem :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru 10 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka (białka odkładamy) NA MASĘ SEROWĄ : 1-1,20 kg twarogu 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju(...)siekamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy na chwilę do lodówki (możemy zrobić sobie nawet dzień wcześniej) Blachę o wymiarach 25/40 cm wykładamy papierem. Ciasto wałkujemy i podpiekamy w 180 stopniach C, aż się lekko zarumieni 20-30 minut. MASA SEROWA : Ser mielimy lub miksujemy blenderem na gładką masę (dodałam całe mleko, żeby łatwiej się miksowało) Dodajemy resztę składników, dobrze wymieszać. Masa
Pani na deserbiałym na puszystą masę ( ubijać minimum 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać ekstrakt waniliowy i zmiksować. Dodać przestudzoną masę czekoladową i zmiksować do połączenia. Dodawać śmietanę na przemian z suchymi składnikami i mieszać szpatułką lub łyżką tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do formy w kształcie serca wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą/mąką. Wyrównać. Piec około 25 minut(...)mieszając. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Ubitą śmietanę delikatnie wymieszać z czekoladową masą tak, aby nie było białych smug. Gotowy krem wstawić do lodówki do lekkiego stężenia ( u mnie trwało to około 5 minut, krem szybko tężał ). Złożenie tortu: Dolny blat czekoladowego ciasta nasączyć połową mieszanki likieru i wody. Następnie posmarować dżemem porzeczkowym ( bardzo sztywny dżem rozmieszać
Opowieści z piekarnikasmaczne...Po upieczeniu są mięciutkie,jak wystygną już są twarde, a jak się przełoży to znów zmiękną od nadzienia..Ja część przełożyłam masą z mlekiem w proszku -zostało jej mi od orzeszków , a część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy(...)korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli Masa do przełożenia 120 g masła 1/2 szkl. cukru 1/3 szkl. wody 2 szkl. mleka w proszku Miód, masło i cukier, umieścić w rondelku, podgrzewać mieszając, aż wszystko się połączy.Wystudzić. M ąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, anyżem, sodą
Moje domowe kucharzeniemleko i zmiksowałam. Po chwili dodawałam stopione (zimne) masło. Następnie wsypałam wszystkie pozostałe suche składniki i wymieszałam mikserem, żeby masa stała się gładka, bez grudek i żeby miała konsystencję gęstej śmietany. Odstawiłam na około pół godziny, żeby ciasto „odpoczęło”. Na rozgrzaną malutką patelnię o średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam(...)dużą porcję masy (z łyżki wazowej) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam z drugiej strony. Uzbierała się ładna duża piramida. Z tej porcji ciasta wyszło 10 sztuk placków. Są smaczne upudrowane cukrem pudrem lub z konfiturą, albo z ulubionym dżemem... Czy już Was zachęciłam do zrobienia takich placków
Kuchnia u Krysiprzygotowaniu, pyszne i bardzo podzielne - już mały kawałek wystarczy, aby się nasycić. Masa czekoladowa szybko gęstnieje dlatego polecam zrobić masę serową przed czekoladową. Należy pamiętać, aby nie przekraczać czasu pieczenia nawet jeśli wydaje nam się, że ciasto nie jest upieczone. Zgęstnieje podczas chłodzenia. SKŁADNIKI SPÓD BROWNIE 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 150 g cukru
cool and mintymąkę białą zastąpiłam orkiszową, a cukier – erytrytolem. Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady - według mnie to ona nadaje ten charakterystyczny smak piernikom, które tak lubię. Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 230g mąki orkiszowej 20g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka Dodatkowo: Powidła śliwkowe(...)łyżeczki oleju Przygotowanie: Masło i miód roztopić. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie połączyć. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Dodać masę z masła i miodu oraz mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je podobnej wielkości. Na jednym płacie ciasta w luźnych odstępach rozłożyć po około pół łyżeczki powideł. Przykryć drugim płatem
Fabryka pomysłówPewnie wiecie co było dalej. Sklep. Masło. Pieczenie. Jedzenie. I ratowanie ostatnich czterech ciastek przed łakomczuchami aby mogły swoje miejsce, jako 1003 wpis, znaleźć na moim blogu. Poniekąd ciasto na ciasteczka wykorzystałam w przepisie na tort mango- papaja, który jest moim tysięcznym wpisem. Składniki (na około 30 ciastek, aczkolwiek wszystko zależy od wielkości): 250 gram mąki pszennej(...)gram margaryny szczypta soli 100 gram rodzynek 1 jajko Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam. Margarynę ucieram z cukrem na gładką masę. Dodaję resztę składników (prócz rodzynek) i szybko zagniatam ciasto, na koniec dodając odciśnięte z nadmiaru wody bakalie. Wałkuję ciasto na grubość 1,5 cm delikatnie podsypując mąką i wykrawam średniej wielkości kółka. Rozgrzewam patelnię
Mango Papajadeserów owocowych, czy granoli. Jest zwarte, ale płynne. Po wylaniu na orzechowy spód nie będzie dało się ładnie pokroić, bo się rozleje. Dlatego ciasto przed krojeniem trzeba wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Masa zgęstnieje, a zimno dobrze zarobi migdałowej bazie, która dodatkowo stężeje. Tartę możecie też zupełnie zamrozić i zjeść jako lodowy deser w upalny dzień. Przepis jest wzorowany(...)recepturze z tasty.co , której jednak nie możemy odszukać. Jak znajdziemy, dodamy linka. Generalnie polecamy ten serwis, bo jest w nim milion przepisów na ciasta bez pieczenia. Składniki: Spód 150 g migdałów 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu Kilka suszonych daktyli Dość duża szczypta soli Wierzch Puszka mleka kokosowego 2 łyżki miodu Sok z całej limonki Skórka starta z limonki
Niedzielny kucharzDziś polecam Wam pyszny migdałowy sernik z czarnymi markizami . Delikatny migdałowy smak i aromat uzyskacie dzięki dodaniu do masy syropu barmańskiego o smaku Amaretto (bezalkoholowy). Dodatkowo sernik wzbogacony został dodatkiem czarnych mlecznych markizów, co sprawiło że zyskał również ciekawy wygląd. Polecam Wam do weekendowej kawy lub herbaty, a nawet na święta. Spróbujcie. Składniki: 500 g sera na sernik z wiaderka(...)dodajemy ser, miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę, znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy syrop o smaku amaretto, miksujemy. Kolejno dodajemy pokruszone w rękach ciasta, mieszamy z serem łyżką. A na koniec dodajemy ubite (ze szczyptą soli) białka, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną foremki. Sernik pieczemy na środkowy poziomie w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie
Słodkie okruszki