ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1038/3191)

Piegusek 201

pozostawiamy na sicie aby obciekł. Margarynę rozpuszczamy, dodajemy wodę i cukier - gotujemy 2-3 minuty. Gdy ostygnie dodajemy 3 żółtka i ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia (jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodajemy trochę mąki).  Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem, dosypujemy mak i również mieszamy. Pieczemy w formach keksówkach wyłożonych

peggiwkuchni
Kopytka z dyni! Dyniowo- twarogowe kluseczki z korzennym sosem! 193

proporcji tj. z całej ilości wyjmujemy 1/4 cześć i 3 łyżki masy odkładamy a w to miejsce w misce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki Masę zagniatamy. Na stolnicę podsypaną mąką pszenną wyjmujemy partiami ciasto, rolujemy w wałek i odcinamy końcówkę wałka- kopytko! Kopytka gotujemy we wrzątku od momentu wypłynięcia 4-5 minut na małym ogniu. - KORZENNY SOS DO KOPYTEK

SMYKWKUCHNI
Ciasto porzeczkowe z polewą krówkową 235

krzaczka w parny, leni dzień świetnie sprawdzają się nie tylko w kompotach - wypieki z ich wykorzystaniem są cudownie pyszne. Szczególnie jeśli przełamiecie naturalną kwaskowatość owoców ekstremalną słodkością krówek :) Ciasto: 3/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru szklanka mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki ziaren wanilii 250 g porzeczek Polewa: 200 ml śmietanki 36% 12 krówek(...)studzimy. Walczymy ze sobą, żeby nie zjeść wszystkiego, a po przegranej walce idziemy do sklepu uzupełnić kuchenne zapasy. Zaczynamy od początku - podgrzać, wymieszać, przestudzić. Następnie obłędnie pyszną masę przekładamy na wierzch ciasta i całość wrzucamy do lodówki do schłodzenia.      Wybiera się ktoś z Was na Męskie Granie w tym roku? Ja już się nie mogę doczekać

sama złodycz
Babka z kisielem i miętą 171

kwiatki jadalne Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo po jednym żółtku i dalej ucieram mikserem. Do masła dodaje przesianą mąkę, proszek, startą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny i mieszam. Połowę ciasta odkładam do drugiej miski. Do jednej części dodaję kisiel żurawinowy, do drugiej kisiel kiwi i mieszam(...)mieszam już wtedy delikatnie łyżką. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam część masy zielonej, na to część masy różowej, znowu zielona, różowa. Formę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160-170 stopni góra na godzinę, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Po upieczeniu wyjmuje babkę z formy na deskę do przestygnięcia. Lukier: Listki mięty, przekładam do moździerza, dodaje cukier

wesoła kuchnia
Fale Dunaju z truskawkami 187

średnie   -CZAS: powyżej 60 min    -PORCJE: 20 Fale Dunaju z truskawkami CIASTO 7 jaj 1 margaryna 2 i pół szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 i pół łyżki kakao 1 cukier wanilinowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 dag truskawek MASA 1 margaryna pół szklanki cukru 2 i pół szklanki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)pianę z białek. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Jasną część ciasta wyłożyć na blachę. Na ciasto jasne kładziemy ciasto ciemne, a na wierzch truskawki. Piec około 45-50 min w 180 st. MASA Większą część mleka zagotować. W mniejszej rozpuścić obie mąki i cukier wanilinowy. Do gotującego mleka wlać rozpuszczone mąki i zagotować ciągle mieszając. Margarynę

Gotuję Testuję
Makowa panienka z kremem waniliowym 664

razu przed oczami mam jej czerwoną spódnicę i motyla Emanuela. Makowa panienka to też nazwa przepysznego ciasta. To mój zdecydowany faworyt tegorocznych Świąt. Makowa panienka jest bezglutenowa – nie zawiera mąki i co ważne – nie wymaga żmudnego mielenia maku. Przepyszna waniliowa masa z kokosowym akcentem jest niesamowicie delikatna. Nie mogło zbraknąć też czerwonego akcentu – czerwony dżem nadaje odrobiny(...)części – tak jak tort. Pierwszy blat smarujemy dżemem. Nakładamy 3/4 masy i delikatnie rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy pozostałe 1/3 masy. Wiórki kokosowe wsypujemy na suchą patelnię i podprażamy do czasu, aż będą złote. Posypujemy wierzch ciasta i chłodzimy w lodówce. Wyjmujemy z chłodnego miejsca na godzinę przed podaniem – w temperaturze pokojowej jest najsmaczniejsze.   Wraz z firmą

Poezja smaku
Najłatwiejsze ciasto dyniowe 161

takie lubię. Nie wymaga pracy, ale dużo cierpliwości. Kiedy się upiecze, będziesz chciał je zjeść od razu, zbyt pięknie pachnie. Ale nic z tego, ciasto po wystygnięciu ląduje na co najmniej godzinę do lodówki – masa musi trochę stężeć. Nie będzie łatwo go wyjąć z formy, ale zobaczysz z jaką łatwością zjesz całą jej zawartość tego samego dnia. Niewiele mieszania

Słodkie Gotowanie
Pyszne ciasto marchewkowe 178

końcówki. Zważyć oczyszczoną marchew i zetrzeć na tarce o małych oczkach, orzechy i migdały zmielić lub utłuc na drobno, ale nie zrobić mąki. Wykonanie ciasta – masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Co jakiś czas podczas mieszania wbijać po jednym jajku. Dokładnie utrzeć. Teraz już dodać marchew, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dokładnie

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasto z pianką i truskawkami 360

mąki wrzucić zimne masło, żółtka i siekać nożem. Siekać tak długo aż masło wymiesza się z mąką. Wtedy można szybko zagnieść rękoma na jednolitą masę. Nie robić tego długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części, ale jedna z nich musi być większa. Włożyć ciasta do osobnych woreczków i włożyć do zamrażarki na 15 minut. Większe ciasto

Kuchnia Pokoleń
Naleśnik bananowy z pomarańczą 222

dodatkiem świeżej pomarańczy :) Składniki: 2 jajka 1,2 banana 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na patelnię i smażyć na małym ogniu, aż ciasto się zetnie, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę. Podawać z kawałkami świeżej pomarańczy, polane jogurtem.  Smacznego

Chocolate Muffin Blog
PYSZNE, SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI, Z DODATKIEM PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 268

mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wykładamy na przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wyrównujemy, na wierzchu układamy sezonowe owoce, ja użyłam 2 duże jabłka i mały słoiczek konfitury morelowej. W sezonie możemy użyć dowolne owoce.Wierzch posypujemy kruszonką

Smaczne Zdrowe
Ciasto jabłkowo- makowe 205

Takie ciasto można przygotować z różnymi owocami sezonowymi. Ja dziś przygotowałam oto takie proste i szybkie ciasto z jabłkamiCiasto jabłkowo- makowe SKŁADNIKI:jabłka -1 kgmak mielony sypany - 2 łyżkimąka -2,5 szklcukier -3/4 szkljajka -6 sztsoda -1 łyżeczkaolej -3/4 szklproszek do pieczenia -1 łyżeczkacukier puder do posypania ciastatłuszcz do formy PRZYGOTOWANIE:Jabłka papierówki obrać, usunąć gniazda nasienne(...)pianę, dodać cukier, dalej ubijać na kogel mogel. Wymieszać mąkę z proszkiem i sodą, przesiać przez sito do masy jajecznej, wymieszać łyżką. Następnie mieszając masę, wlewając cienkim strumieniem olej, dodać mak, dokładnie wymieszać. Do ciasta wrzucić jabłka, wymieszać. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
Torcik brownie z mascarpone i masłem orzechowym 274

zdecydowałam się go przeciąć na tortowe krążki, które miały być przełożone masą, bo miałam duże obawy, że zamiast 2 części będę miała dużo różnego kalibru kawałków. Ciasto pozostawiłam więc w całości, a masę położyłam po prostu na wierzchu. Urody torcikowej co prawda nie ma, ale smaku mu to nie odebrało:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy