ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1029/3191)

Makaroniki malinowe 347

cukrem pudrem i mąką migdałową. Mieszanie to ważna część przepisu – jeśli masa będzie wymieszana zbyt mocno makaroniki nie urosną, jeśli zbyt słabo (zostanie za dużo pęcherzyków powietrza) podczas pieczenia ciasteczka urosną za bardzo i popękają. Jak sprawdzić czy mamy odpowiednią konsystencję? Podnosimy szpatułkę i patrzymy na spadające ciasto – powinno spadać dość cienką długą strużką (w jednym z przepisów przeczytałam(...)minut. W tym czasie makaroniki powinny zastygnąć na tyle, żeby na wierzchu utworzyła się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie kremu: umyte maliny miksujemy na gładką masę, dajemy do serka mascarpone i dokładnie mieszamy. Makaroniki pieczemy około 6-7 minut w temperaturze 160 stopni – dobrze mieć je na oku. Różowe makaroniki

Ciastkozercy
Słodkie historie - Napoleon (oraz przepis na Napoleon karmelowy) 218

łyżki octu jabłkowego) krem: 3 żółtka 700ml mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 puszka masy kajmakowej (ok 400g) 200ml śmietanki 30% opcjonalnie: szczypta soli morskiej Ciasto: zimne masło posiekać z mąką, dodać zimne wino, wyrobić elastyczne, miękkie ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Przygotować(...)blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 20cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut w temp 200st na złoty kolor. Upieczone blaty pozostawić do ostygnięcia. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać ekstrakt, skrobię i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować

Obiad gotowy
Babka Cappuccino Ze Śmietanką 722

Ciasto idealne do filiżanki waszego ulubionego cappuccino ;) Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm: 1 czubata szklanka mąki 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 170 g masła w temp. pokojowej 3 jajka w temp.pokojowej 3/4 szkl. cukru Dodatkowo: cappuccino czekoladowe 2 i 1/2 czubate łyżki mleko w proszku 2 czubate łyżki + kilka kropel esencji(...)proszku oraz esencję śmietankową, mieszamy do połączenia się składników. 6. Teraz do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką wykładamy najpierw ciemną masę a następnie jasną, wyrównując przy tym wierzch ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy ) 7. Składniki

Gotowanie...to proste !
pierniczki z kawą i karmelem 206

cukier zmieni kolor na złotobrązowy.) Następnie gotowy karmel  rozprowadzić kawą. Dodać   cukier, miód i masło,oraz przyprawy. Do miski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec w 180 ° C prze 15 minut.   wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków ,a to tylko z polowy produktów zrobilam.. ,żaluje

w mojej kuchni
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7717

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przykładowa polewa czekoladowa I: 3 czubate łyżki masła, 3-4 łyżki

Poezja smaku
Babeczki z wróżbami 412

mąki i łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut). W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby

prawdziwe jedzenie
Pomarańczowiec 257

Ciasto z pomarańczami to bardzo orzeźwiająca propozycja na świąteczny stół. Zainspirowałam się pomysłem Kasi, ale dokonałam kilka zmian. Polecam! Składniki: Biszkopt (24x36cm): 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu skórka otarta z 1 pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch(...)minut. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na 2 blaty. 2. Sok zagotować, wsypać galaretki, odstawić do stężenia. 3. Naponczowane biszkopty przełożyć tężącą masą, na wierzch wyłożyć pomarańcze oczyszczone z białych błonek i pokrojone w plastry. Zalać tężącą galaretką. 4. Ciasto schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!!! Źródło: Tradycyjna kuchnia Kasi

Kuchnia domowa Ani
Sernik mleczno czekoladowy 228

udało mi się upiec do tej pory, rozpływa się w ustach, nie trudny do wykonania, można powiedzieć że najłatwiejszy , masa serowa robiona bez użycia miksera, bez mielenia. Równy, nie rośnie i nie opada. Godny świątecznego stołu. Blaszka 25/30 cm Ciasto kruche: 100 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki krupczatki 150 g miękkiego masła 1  łyżeczka proszku do pieczenia(...)misce do jednolitego połączenia, dodajemy miękkie masło zagniatamy mieszadłem do ciasta kruchego lub palcami tak aby powstała mokra kruszonka-nie zagniatamy! Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, rozsypujemy na spodzie kruszonkę-równomiernie, dociskamy palcami tak aby wyrównać spód i docisnąć do blaszki. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać jajka, wlać mleko, wsypać

Wanilia i Kardamon
Mleczna kanapka - milky way bez pieczenia 213

Mleczna kanapka,ciasto lubiane i bardzo popularne.  U mnie w wersji bez pieczenia,na herbatnikach.   250 g herbatników kakaowych 100 g czekolady deserowej masa: 1/2 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru 250 g masła ( ew. Kasi) 2 szkl. mleka w proszku 2 łyżki cukru z wanilią Blaszkę ( o wym. 24/28 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dnie ułożyć połowę herbatników(...)puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrem i mleko w proszku. Ucierać tak długo aż powstanie bardzo puszysta masa. Gotową masą przełożyć na herbatniki. Rozłożyć pozostałe herbatniki. Czekoladę roztopić i posmarować górę ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki,najlepiej na całą noc. Herbatniki zmiękną i bez problemu pokroimy ciasto w kostkę

Kolorowa kuchnia Elki
Masa makowa z bakaliami do rolad, rogalików, makowców itp 162

Świąteczny czas to głównie makowce, serniki. Chciałabym Wam pokazać jak najprościej samemu zrobić masę makową. Jeśli chcecie tą masę do drożdżowej rolady makowej musicie zrobić podwójną

Kuchnia Pokoleń
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 169

pikantne, ale pięknie pachną korzennymi przyprawami. Są chrupiące i nie przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu(...)syrop, mleko i żółtko dokładnie ze sobą wymieszać. Do drugiej miski przesiać 400 g mąki, dodać przyprawy, sól i sodę. Wymieszać. Na zmianę dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto orkiszowe z malinami 147

żółtek, ubić na sztywną pianę. Gdy piana zaczyna robić się sztywna dodawać stopniowo ksylitol/cukier, następnie żółtka. Wyłączyć mikser i szpatułką delikatnie wymieszać mąki z masą jajeczną. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na wierzch ciasta ułożyć maliny. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25-30 min (góra-dół) aż ciasto się ładnie zarumieni.  Po upieczeniu

Ze smakiem i z pasją
Ciasteczka żurawinowo-migdałowe 188

gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 100 gram migdałów (płatków lub obranych) - kilka kropel aromatu migdałowego Przygotowanie masy migdałowej: Migdały rozdrabniamy. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto żurawinowe oraz migdałowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, żeby masa się schłodziła (około

Życie zamknięte w smaku
Szarlotka z karmelem, rodzynkami i kratką. 198

cukier puder do oprószenia Wykonanie: Żółtko oddzielić od białka. W naczyniu umieścić mąkę, masło, żółtko, szczyptę soli, łyżkę jogurtu i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, dodać jeszcze odrobinę jogurtu. Masę podzielić na dwie części - jedną w ilości 75% a drugą 25%. Tę większą część wyłożyć na spod i boki tortownicy, natomiast mniejszą zawinąć w folię(...)nadal będą całe. Dodać rodzynki i zostawić do wystygnięcia. Gdy jabłka są chłodne, dodać do nich (nie odsączamy) łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie połączyć. Wyjąć z lodówki ciasto. Te część, która jest w tortownicy należy ponakłuwać widelcem i posypać dno bułką tartą. A te drugą, mniejszą, wałkować na placek 5 mm i wyciąć paseczki. W środek tortownicy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ciasto z rabarbarem – pyszne i proste 193

łącze ze sobą tak żeby powstały grudki. Gotową kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam do lodówki. Przygotowanie ciasta: Do mąki dodaję cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej , dodaję cukier pudrem i miksuję na puszystą masę(...)Następnie dodaję otartą skórkę z cytryny, jajko i miksuję tak aby składniki się połączyły. Dodaję około 2-3 łyżek mąki, gdy się połączy z masą to dodaję kolejne jajko i tak do końca składników. Gotowe ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Na górę układam odsączony rabarbar, delikatnie dociskam i posypuję kruszonką. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciasta

Uwaga Babcia Gotuje
Piegowata babka świętokrzyska 198

oryginalny. Ja z powodu braku mąki ziemniaczanej, musiałam go nieco zmodyfikować. Dałam mniej mąki ziemniaczanej, za to więcej pszennej. Z większą ilością mąki ziemniaczanej, ciasto będzie bardziej piaskowe. Dodałam też kilka łyżek mleka więcej, bo masa była zbyt gęsta jak dla mnie. Babkę możecie podać z cukrem pudrem, polukrować lub udekorować polewą czekoladową. Drukuj Piegowata babka wielkanocna Pyszna, szybka(...)trochu przesiane mąki i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodajemy aromat, mleko i mak. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Pieczemy ok 45-50 min w 180 stopniach Artykuł Piegowata babka świętokrzyska pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Miodownik z kremem z kaszą manną 237

garnku. Dodajemy kaszę manną i gotujemy do bardzo gęstej konsystencji. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. W misce ubijamy masło i dodajemy po łyżce schłodzoną masę. Dodajemy aromat i sok z cytryny. Gotowym kremem przełożyć blaty ciasta. Polewa Składniki polewy zagotować mieszając.  Odstawić do lekkiego ostudzenia. Polewą posmarować ciasto. Artykuł Miodownik z kremem z kaszą manną pochodzi z serwisu Przepisy

Mieszam w Garnku
Tarta z owocami i bitą śmietaną 208

mąki dodać cukier, szczyptę soli, wymieszać, dołożyć zimne masło, połączyć składniki rozcierając je palcami na okruszki Wbić jajka, wymieszać dokładnie łyżką drewnianą, uzyskaną masę uformować w kulę i przechować w lodówce przez godzinę Rozwałkować ciasto podsypując mąką, przełożyć do foremki na tartę, wyrównać boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć

Proste Potrawy
Wykwintna drożdżówka z serem i żurawiną. 198

Dzielimy na dwie równe części, każdą formujemy w kulę, a następnie wałkujemy na cienki placek długości foremki. Na jednym, dłuższym boku placka smarujemy połowę masy serowej, zwijamy w roladę, tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta. Obie roladki układamy na stolnicy, łączymy je u nasady (sklejamy), ostrym nożem nacinamy rolady wzdłuż do połowy głębokości (tak, żeby przez otwór było widać

Rozpustne gotowanie
Cytrynowa babka z pomarańczową skórką 199

mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, miksując na mniejszych obrotach. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i krótko miksujemy całość. Można również po prostu wymieszać ciasto łyżką, wówczas kawałki skórki będą bardziej widoczne. Polecam jednak miksowanie Masę przekładamy do małej papierowej keksówki i małej foremki na babeczki. Uwaga! Jeśli chcecie zrezygnować z małej babeczki, to warto wybrać ciut większą foremkę

Słodkie okruszki
Sękaczek 171

pożałujecie :) Fajnym pomysłem jest dodanie galaretki suchej do musu jabłkowego , co dodaje super fajnego cytrynowego smaku . Składniki : Ciasto kruche : 350 g mąki 250 g margaryny 120 g cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa : 2 kg jabłek 2 galaretki żółte Masa orzechowa  : 180 g posiekanych orzechów ( dałam 200 g orzechów włoskich(...)cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części  i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  w temp. 170 C ok. 30 minut.  Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam na mniejsze kawałki ) Smażyć

Różne smaki w kuchni
Serniczek na zimno 192

jajecznej i ostrożnie mieszaj. Przełóż do wysmarowanej tortownicy (tylko wysmarowane dno) i piecz w 180 stopniach przez około 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ostudź (można go upiec dzień wcześniej). Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą

Wołowina od rekina
Jak zrobić kajmak? 2238

stanie się bardzo plastyczna zamiast kremowa, oddzieli się tłuszcz (który trzeba usunąć za pomocą ręcznika papierowego) i nie nadaje się już niestety do posmarowania ciasta, ale można z niej uformować ręcznie lub zagnieść i włożyć masę do silikonowej formy, schłodzić. Masa stwardnieje i utworzą się pyszne, domowe cukierki karmelki , takie domowe mordoklejki, które kleją się do zębów, dorośli jedząc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paseczki drożdżowe z owocami 331

Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę (pozostawiając ok. 50 g na podsypanie ciasta) i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na duże, równe prostokąty (o grubości

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania