rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Karpatka z kremem adwokatowym CIASTO 1/2 kostka margaryny 1 szklanka wody 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek MASA 1 litr mleka 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 kostka
Gotuję TestujęBiszkopt, który wyjdzie zawsze! Jest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami. Składniki: 3 jajka rozm. L 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Ja, miksując
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet 2 dni wcześniej. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki:Ciasto: · 500 g mąki(...)zależności jak słodki krem lubicie, najlepiej wypróbować) · sok z ½ cytryny · skórka otarta z cytryny Dodatkowo: · powidła śliwkowe · rum Przygotowanie: Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę
Mania Gotowaniajeszcze. Ta dzisiejsza jeszcze fajnie wygląda, każda kromka ma inny wzorek, który tworzy zawinięty w środek krem daktylowy. Do chałki w ogóle nie dodaje się cukru, tylko do ciasta miód, a krem daktylowy sam w sobie jest słodki. Zróbcie próbę i upieczcie chałkę pierwszy raz z ciekawości, a potem sami ocenicie, czy faktycznie warto. Ja upieram się, że warto :) Aaaaa(...)zależy jaką mamy temperaturę w kuchni. Wiadomo latem ciasto będzie rosło szybciej, a zimą wolniej. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części. Każdą część rozwałkowałam na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości 20 cm. Prostokąt posmarowałam kremem daktylowym i ciasno zwinęłam w rulon. Miejsce złączenia dodatkowo skleiłam palcami. Jak już miałam gotowe trzy nadziane
Blondynka GotujeDelikatne, wytworne i obłędnie smakuje, tak można opisać w wielkim skrócie ciasto Raffaello. Przypomina smakiem znane nam czekoladki o tej samej nazwie. Bardzo elegancko się prezentuje i z pewnością zada szyku na stole, na wytwornym przyjęciu. Stopień trudności do ogarnięcia przez amatora cukiernika i szczerze polecam Z pewnością rodzina i znajomi będą zachwyceni i będziecie wracać do przepisu jeszcze(...)sztywno z cukrem. Na koniec dodajemy serek oraz przestudzoną czekoladę i wiórki kokosowe, mieszamy. Biszkopt przekroić na 2 blaty. Dolny umieścić ponownie w formie wyłożonej papierem. 3/4 kremu wyłożyć na ciasto, przykryć drugim blatem. Wierzch posmarować pozostawionym kremem i obficie posypać wiórkami. Można udekorować wierzch czekoladkami Raffaello. Smacznego:) Artykuł Ciasto Raffaello pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąprzepis na tort jeżynowy , który jest niezwykle łatwy do zrobienia. Podstawą tortu jeżynowego jest intensywnie kakaowy, pełen aromatu biszkopt, który przełożyłam kremem budyniowym z dodatkiem jeżyn. Wierzch tortu udekorowałam kremem i świeżymi jeżynami. Tego typu ciasta robię od czasu do czasu, zazwyczaj wtedy kiedy mam ku temu jakąś okazję typu urodziny. Tym razem tort jeżynowy powstał bez okazji, głównie dlatego(...)biszkoptowy dokładnie nasączyć przygotowanym ponczem. Do formy, w której piekło się ciasto włożyć pierwszy blat biszkoptu i pokryć go 1/3 kremu jeżynowego. Na kremie ułożyć drugi blat biszkoptowy, który również pokryć 1/3 kremu, na którym ułożyć ostatni blat ciasta. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut , aby masa nieco stężała. Kolejno, lekko schłodzony tort wyjąć z lodówki
MeCookskuchni slaskiej"(wyd. z 1992 roku).Krem tym razem nie jest ,ani maslany,ani z bitej smietany.Podstawe kremu stanowi twarozek.Jesli go nie znacie wyprobujcie koniecznie,bo jest nie tylko ubozszy w kalorie,ale tez cudowny w smaku,po prostu przepyszny.Skladniki na ciasto:200 g maki pszennej50 g maki ziemniaczanej200 g masla250 g cukru4 jajka2 cukry waniliowe50-60 g kakao2 plaskie(...)przesiane przez sitko kakao,mieszajac trzepaczka balonowa zagotowac.Gestosc polewy regulowac dodatkiem wodyWystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu.Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!będzie Wam smakowało. "Górę lodową" pierwszy raz spotkałam w Święta u cioci, jednak wtedy jej nie spróbowałam. Moja babcia tak je zachwalała, że skoro mam przepis, to postanowiłam spróbować. Ciasto jest dość pracochłonne i do szybkich nie należy, ale warto poświecić mu czas, bo ma bardzo ciekawy i oryginalny smak. Zresztą, co będę mówić. Spróbujcie sami! (przepis trochę zmieniony(...)Krem do karpatki ugotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzić i utrzeć z masłem. Podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnej części biszkopta. Biszkopty przekroić na połowę. Ciasto z kremem przykryć drugim blatem biszkopta i rozsmarować resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Masło zagotować z wodą i cukrem, ostudzić. Do ostudzonej masy wmiksować mleko w proszku ( 2 szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakakao, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszki i piec w 175*C około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wystudzić. Do zimnej galaretki dodać śmietankę i wymieszać, odstawić. Przygotować krem: Orzechy zalać rumem. Budyń, mąkę i cukier rozmieszać w odrobinie(...)piekł się biszkopt wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie umieścić dolny blat biszkopta. Nasączyć kawą lub herbatą. Na biszkopcie rozsmarować krem. W górnym blacie ciasta wykroić kieliszkiem kółka. Ciasto z otworkami położyć na kremie. W dziurki nałożyć tężejącą galaretkę i od razu nakryć każdą dziurkę kółeczkiem z ciasta. Masło rozpuścić z kakao i cukrem pudrem, cały czas mieszając
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaryzyka i muszę powiedzieć, że opłacało się. Spróbujcie i Wy! :)Makaroniki przyrządziłem na trzy sposoby: z solonym karmelem, z masą pistacjową oraz z kremem pâtisserie z dodatkiem hibiskusa. Sam przepis na makaronikowe ciasto pochodzi ze strony whatsforlunchhoney.net, wydawał się odpowiednio prosty. Zaś cenne rady, z których skorzystałem można znaleźć na Kucharni. Będziemy potrzebować również teflonowej bądź(...)następnie pistacje. Wystudzić, a następnie włożyć do lodówki celem zagęszczenia. Gdy masa osiągnie już odpowiednią konsystencję umożliwiającą rozsmarowanie położyć na jednej połówce zielonego makaroniku i przykryć drugą. Kremu w stosunku do ciasta powinno być 1:1.Hibiskusowy krem pâtisserie:2 żółtka200 ml mleka 3,2%20 g mąki pszennej20 g skrobi ziemniaczanej100 g cukru2 łyżki kwiatów hibiskusaMleko zagotować. Hibiskus zetrzeć
Food Squarewiadomości o tym, że wypatrujecie nowego ciacha na blogu! Motywacja wzrasta niesamowicie, a głowa wypełnia się pomysłami na nowe słodkości! Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z kremem waniliowym oraz „dmuchanym ryżem” zatopionym w słodkim toffi. Kropkę nad I stanowią delikatnie słone orzechy ziemne, które fantastycznie współgrają ze słodyczą pozostałych warstw. To ciacho wskakuje na listę
Ostra na SłodkoSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała CukierenkaSmaczna i uważam, że prosta w przygotowaniu kremówka z ciasta francuskiego. Krem maślano- budyniowy ma lekką konsystencję, nie czuć, że to krem przygotowany na budyniu. Jest waniliowy i dobrze smakuje z bitą śmietaną oraz chrupiącym ciastem francuskim. Ciasto pyszne i nie można się od niego oderwać:). Można podać je ze świeżymi owocami. Bardzo mi smakuje, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki
Mała Cukierenkarównież nowy przepis na coś starego ;) co właściwie starym być nie musi. Bajaderki piernikowe, u mnie ze śiweżego piernika, ale można dodać biszkopt, czy inne ciasto bez kremów czy świeżych owoców i piernikowe przyprawy, wtedy wyjdą równie dobrze!"Składniki:500 g ciasta piernikowego (biszkoptowego lub drożdżowego)100 g marmolady5 łyżek śmietanki 5 łyżek cukru50 g masłałyżeczka kakao1/2 łyżeczki cynamonugarść
Słodkie Przyjemnościjeszcze trochę zapasu mrożonych truskawek, czas więc je jakoś zacząć wykorzystywać. Malutką porcję owoców wykorzystałam do przygotowania musu idealnego do nadziania babeczek i udekorowania kremu. Do babeczek dodałam trochę zielonej herbaty, dzięki czemu są nieco wilgotne. Dla jeszcze lepszego efektu nadziałam je po upieczeniu odrobiną musu. Całość dopełnia chmurka z mascarpone oraz esy-floresy z reszty musu. Babeczki po prostu(...)oczyszczoną, dodać do ciasta. Krótko zmiksować. Na koniec dodać 1/2 szklanki przestudzonej zielonej herbaty. Krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do silikonowych foremek na babeczki do 3/4 ich wysokości. Jeśli używacie metalowych foremek należy wyłożyć je papilotkami. Piec około 20 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem i mus truskawkowy: 250g serka mascarpone, 150g masła, 1/2 szklanki cukru, 200g
Z miłości do słodkości