truskawkami i śmietaną na francuskim cieście Ciasto z truskawkami Sernik z truskawkami Kruche ciasto z truskawkami Tarta cytrynowa z rabarbarem i truskawkami w bezie Kruchy torcik z truskawkami Muffinki truskawkowe Ciasto truskawkowa fantazja Tarta truskawkowo(...)rabarbarowa z budyniem Babeczki makowe z kremem truskawkowym Ciasto odwracane z truskawkami i rabarbarem Pełnoziarniste ciasto z truskawkami Rolada truskawkowa Murzynek z truskawkami Ciasto jaglane z gruszkami i truskawkami Tarta truskawkowo-rabarbarowa Muffinki
Passions hobbies lifeDzisiaj znowu coś na wykorzystanie białek. Pyszne, delikatne nie za słodkie ciasto z ananasem i kremem śmietankowo cytrynowym. Ciasto jest bardzo wysokie i dlatego też ładnie prezentuje się na stole. Porcelana Magnum Bogucice. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Biszkopt makowy: 4 białka 3 łyżki cukru 1 łyżka
Ala piecze i gotujeOrzeźwiające ciasto - Zielone Jabłuszko 2016-10-03 16:49:01 Porcje 24 Nadeszła jesień. Z drzew spadają pierwsze żółte liście. Babie lato leniwie snuje się po
Wędrówki po kuchniDzisiaj ciasto, które swoją nazwą i strukturą nawiązuje do pysznych ciastek z biszkoptem, galaretką i czekoladą - Delicji. Nie wiem jak Wy - ale ja za nimi przepadam
Świat Ciastaefekt fal na cieście, powstaną jakby grzywacze na wodzie. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka". Mi zajęło to prawie godzinę w temp. 180 stopni. Odstawić ciasto do ostygnięcia. Krem 1,5 szklanki mleka cukier waniliowy 6 łyżek cukru budyń śmietankowy kostka masła Szklankę mleka zagotować z cukrami. Mieszać od czasu czasu do czasu, żeby się nie przypaliło. Budyń(...)mieszać do zgęstnienia budyniu i do momentu bąbelkowania (budyń zacznie się gotować). Odstawić budyń do ostygnięcia. Masło zmiksować. Do masła dodawać stopniowo budyń. Zmiksować na gładką masę. Krem rozsmarować równo na cieście. Ciasto oprószyć startą gorzką czekoladą.Użyłam 25 g czekolady 100%. Ciasto Fale Dunaju A gdy przyrządzałam wczoraj masę na ciasto, za oknem pojawiła się piękna tęcza, a nawet
Weekendy w domu i ogrodzie"Kokosowe Ciasto z galaretką" Ciasto: 2 jajka + 2 żółtka ( białka zostawiamy do masy kokosowej) 3/4 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2
Słodka Kraina WypiekówKolejne ciasto Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto okazało się dobre i delikatne. Jedynym mankamentem wypieku okazała się odpadająca pianka, która przy krojeniu
In my kitchenPyszne ciasto na nadchodzące Święta i nie tylko :) Smakuje dzieciom i dorosłym . Niesamowite chwile podczas jedzenia gwarantowane ;) Przepis znalazłam w gazetce " Najlepsze ciasta " i rzeczywiście
Słodkości i nie tylkosłupkach na wierzchu. Zobacz również przepisy na inne ciasta czekoladowe ----> Brownie , brownie z kajmakiem i orzechami , brownie z wiśniami i orzechami nerkowca , czekoladowe ciasto z wiśniami i kremem śmietankowym , czekoladowe ciasto nocnych łez , rolada czekoladowa , muffinki czekoladowe z wiśniami , muffinki czekoladowo-bananowe , mus czekoladowy , Stefania - czekoladowe ciasto z kaszy manny , torcik czekoladowy z czarną porzeczką Sarni grzbiet - przepis
Moje QulinariaŻórawiny 500 ml bitej śmietany 2 łyżki żelatyny rozrobione w ½ szklanki gorącej wody 4-5 łyżek cukru pudru Poncz Sok z cytryny ¾ szklanki przegotowanej wody 2-3 łyżki cukru Krem do tynkowania 160 g masła ( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej) 60 g cukru pudru 240 g serca mascarpone ¼ szklanki soku z Żórawiny + łyżeczka żelatyny rozrobiona w 3 łyżkach(...)przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić na trzy blaty
RAROSSAdociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 180 o C) przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy. Warto spróbować kremu i jak coś dodać więcej cukru pudru. Wszystko zależy(...)waszych upodobań smakowych. Tak przygotowany krem nakładamy równomiernie na upieczone wcześniej, wystudzone ciasto. Dekoracja: Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Posypujemy ciasto na przemian migdałami i nektarynkami. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
Programista w kuchnidociskając. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 o C z funkcją termoobiegu (bez termoobiegu 180 o C) przez około 25-30 minut, aż ładnie się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystygnięcia. Krem: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i wszystko razem miksujemy. Warto spróbować kremu i jak coś dodać więcej cukru pudru. Wszystko zależy(...)waszych upodobań smakowych. Tak przygotowany krem nakładamy równomiernie na upieczone wcześniej, wystudzone ciasto. Dekoracja: Płatki migdałowe delikatnie prażymy na patelni bez użycia tłuszczu. Nektarynki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Posypujemy ciasto na przemian migdałami i nektarynkami. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki
Programista w kuchnirozgrzałam piekarnik do temp 180 °C, tortownicę z ciastem wstawiłam do piekarnika na 25 minut. Ciasto wypiekamy do tzw. suchego patyczka. U mnie część z kakaem tworzyła spód. Drugą część, bez kakaa upiekłam w ten sam sposób, 25 min, temp 180 °C. Krem: Kaszę jaglaną kilkakrotnie płukałam, przełożyłam do garnka i ugotowałam do miękkości. Po ugotowaniu przełożyłam do miski(...)Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na pierwszą część ciasta, z kakaem wyłożyłam schłodzony krem, następnie drugą część ciasta (bez kakaa), czekoladę i dodatki (migdały). Udekorowałam ciacho i wstawiłam do lodówki
nietadietaciacho, to dajcie znać jak wam poszło. Pomimo zakalca ciasto w smaku wyszło pyszne, więc i tak serdecznie polecam PS. ciasto będzie szybkie i łatwe jeżeli macie pod ręką lemon curd (przepis tutaj ). Jeżeli nie, to polecam zastąpić krem, bitą śmietana i owocami. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: – 225 g miękkiego masła – 225 g drobnego cukru(...)więc po 10 minutach próbowałam po raz kolejny. Patyczek już nie był oblepiony surowym ciastem, ale dla pewności pozostawiłam ciasto jeszcze na 5 minut w piekarniku. Po wystudzeniu ciasta przygotowała krem cytrynowy. Krem cytrynowy : – 3 łyżki mascarpone zmieszałam z 5 łyżeczkami przyszykowanego wcześniej lemon curd (przepis tutaj ). Tak jak pisałam wcześniej, jeżeli nie macie pod ręką lemon curd, przyszykujcie
Relaxtimesłodkie, bardzo miękkie. Wbrew pozorom alkohol nie jest mocno wyczuwalny, chociaż po zjedzeniu kilku kawałków tego ciasta nie radziłabym siadać za kierownicą ;) Polecam! Składniki na biszkopt: 3 jajka 80 g cukru 75 g mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 425 ml mleka 200 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka(...)dodać żółtka, połączyć. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą szpatułką. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem - budyń ugotować na mleku, odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na jasną, puszystą masę. Partiami dodawać wystudzony
Domowa cukiernia EwySkładniki na ciasto: 130g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g masła żółtko Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało(...)włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl
Mania WypiekaniaWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)długo, żeby krem się nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali
Maślane ciasteczkookazji, jak na specjalne uroczystości. To ciasto zawsze zachwyca i sprawia niesamowitą przyjemność. I chciałoby się zakończyć stwierdzeniem – takie proste, a takie pyszne:) Robicie czasem??:) Ciasto: 250 g masła 180 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml mleka 4 żółtka(...)pianę białka, delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki. Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Smaki Na Talerzutortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier(...)dołu, na gorący olej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Wyjmujemy, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zdejmujemy foremki i nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę
mojewypiekiinietylko