Składniki na ciasto: 130g mąki pszennej 40g cukru pudru 80g masła żółtko Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało(...)włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl
Mania WypiekaniaWilgotne blaty ciasta czekoladowego, skropione aromatycznym likierem, przełożone kremem truflowym i ozdobione płynną czekoladą oraz świeżymi truskawkami... Mój Walentynek był wniebowzięty :) P.S. Pierwszy raz robiłam taką czekoladową dekorację wokół tortu i pewnie nie ostatni. Wygląda fajnie a przy tym jest bardzo łatwa do zrobienia. Ciasto na tortownicę o śr. 24 cm: 5 jajek 2 szklanki mąki(...)długo, żeby krem się nie zważył). Krem podzielić na 3 części - 2 większe do przełożenia tortu i 1 mniejsza do dekoracji boków i góry tortu. Blaty ciasta nasączyć i przełożyć kremem. Boki i górę tortu wyrównać resztą masy. Obłożyć czekoladową opaską. Przygotowanie czekoladowej opaski na tort: 18 dkg gorzkiej czekolady roztopić w gorącej kąpieli wodnej lub w mikrofali
Maślane ciasteczkookazji, jak na specjalne uroczystości. To ciasto zawsze zachwyca i sprawia niesamowitą przyjemność. I chciałoby się zakończyć stwierdzeniem – takie proste, a takie pyszne:) Robicie czasem??:) Ciasto: 250 g masła 180 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao Krem: 500 ml mleka 4 żółtka(...)pianę białka, delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki. Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
Smaki Na Talerzutortowej- ½ łyżki drobnego cukru do wypieków- szczypta soli- 120g masła (chłodne, ale nie twarde)- 2 jajka- ½ szklanki białego wina wytrawnego- olej roślinny do smażenia- ubite białko do sklejania ciasta Składniki na krem: - 500g ricotty- 150g cukru pudru- 220ml śmietanki kremówki- sok i skórka z 1 limonki- ekstrakt pomarańczowy- niesolone pistacje do ozdoby Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier(...)dołu, na gorący olej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Wyjmujemy, osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Zdejmujemy foremki i nakładamy kolejne porcje ciasta, aż do wyczerpania. W czasie, gdy rurki jeszcze stygną szykujemy krem. Serek ricotta mieszamy w misce z cukrem pudrem, sokiem i skórką startą z limonki oraz ekstraktem pomarańczowym. W wysokim pojemniku ubijamy na sztywno śmietankę
mojewypiekiinietylkoskładniki: 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego wykonanie: Ciasto rozwijamy, tniemy na kwadraty. Rogi każdego kwadratu zawijamy do środka, dociskamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. przez ok. 15 – 20 min., aż ciastka się zrumienią. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem: 375 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki
Domowy Smak JedzeniaPomysł na to ciasto zaczerpnęłam z bloga "moje wypieki". Przepis nieco zmodyfikowałam, według własnych preferencji. Ciasto jest kremowe i lekko kawowe. Na pewno nie nadaje się dla osób na diecie:-). Pyszne... gorąco polecam Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl. cukru 5 łyżek oleju 1 szkl. mąki (bez 2 łyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki(...)Kremówkę ubić na sztywno, powoli dodając cukier. Następnie powoli wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascarpone z cappuccino i dokładnie wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć krem cappuccino. Na górę : śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietanofixem. Następnie wykładamy ją na masę cappuccino. Wierzch ciasta posypujemy gorzką czekoladą startą na tarce o grubych oczkach
IMPRESJA SMAKUStudzimy *** *** Krem: w 3/4 szklanki mleka mieszamy żółtka i mąkę *** *** Resztę mleka zagotowujemy wraz z cukrem. Do gotującego się mleka (musi zacząć kipieć) wlewamy roztwór z żółtkami. Stale mieszając gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Studzimy *** *** Miękkie masło ucieramy na gładką masę i dodajemy po łyżce ostudzonej masy budyniowej. Miksujemy do uzyskania jednolitego kremu *** *** Kakaowe blaty ciasta nasączamy(...)kawą, herbatą lub likierem *** *** Na pierwszym blacie rozsmarowujemy połowę masy budyniowej. Na kremie układamy blat bezowy, a na niego resztę kremu. Całość przykrywamy drugim biszkoptem kakaowym i odkładamy do lodówki, do stężenia *** *** Przygotowujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia *** *** Ciasto polewamy czekoladą i ozdabiamy połówkami orzechów *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY
Blog z ApetytemCiasto jednak tak kusiło, że przemogłam się i kupiłam borówki, tym bardziej, że wreszcie tutaj osiągnęły jakąś rozsądniejszą cenę: 1 € za 125 g i nawet nawet smakowały prawie jagodowo. :) I limonkowy placek z jagodami i kremem śmietankowym(...)czasie ubić masło z cukrem pudrem na puch, dodać serek, skórkę i sok z pozostałej limonki, ponownie dokładnie ubić. Wstawić do lodówki na 20 minut. 5. Rozsmarować krem na wystudzonym cieście, pospać resztą jagód, lekko wgniatając je w krem, posypać całość cukrem pudrem i wstawić do lodówki na 30 minut. Po schłodzeniu można kroić; ciasto nie wymaga dalszego przechowywania
Kuchnia Prezydentowejjest pierwszy w życiu tort jaki upiekłam i do tego wegański. Dotychczas nie przepadałam za tym rodzajem wypieków, ze względu na kremy, których po prostu w ciastach nie lubiłam, a od dłuższego już czasu z oczywistych powodów nie jem gotowych ciast ani ciastek. Okazja była wyjątkowa, mianowicie 6 urodziny Miśki, a jak urodziny to tort musi być, pal licho tort(...)łyżki). Ubić na sztywną pianę mleko kokosowe z agarem i cukrem, można dodatkowo dodać mus malinowy. Włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Na warstwę dżemu położyć warstwę kremu na to kolejny krążek ciasta (ja ułatwiłam sobie zadanie przekładając krążek za deskę do krojenia i zsuwałam do na warstwę kremu. Gotowy tort włożyć do lodówki na kilka godzin
greenscarfadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tradycyjna kremówka na cieście francuskim z budyniowym kremem to prawdziwy(...)podniebienia. Owszem jest ona dosyć pracochłonna, ponieważ samo przygotowanie ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Kremówka to jeden z najsmaczniejszy i najpopularniejszych deserów, jakie znam. Pamiętam z czasów dzieciństwa pyszną domową kremówkę, którą piekła moja babcia. Ciasto francuskie było przygotowywane na swojskim maśle, a krem budyniowy na mleku prosto od krowy. Jej smak pamiętam do dzisiaj
Przepiski.plkolejne muffinki!Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi!Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem!Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier – 3 łyżki- mąka pszenna – 0,5 szklanki- woda(...)dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy. Delikatnie ścinamy kapelusz / górę. Zakrętką lub kieliszkiem wycinamy i góry otworek. KREM: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem waniliowym. Truskawki ucieramy blenderem z cukrem
Ostra na Słodkorodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Karpatka z kremem adwokatowym CIASTO 1/2 kostka margaryny 1 szklanka wody 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 jajek MASA 1 litr mleka 2 jajka 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 kostka
Gotuję TestujęBiszkopt, który wyjdzie zawsze! Jest cienki, a jednocześnie m oże służyć jako baza na ciasto z kremem. Gdy się upiecze dwa lub trzy takie cienkie biszkopty - można wówczas zrobić ciasto przekładane ulubioną masą i przybrać owocami. Składniki: 3 jajka rozm. L 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru Ja, miksując
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest bardzo czasochłonny, blaty może upiec nawet 2 dni wcześniej. Ciasto zdecydowanie najlepsze jest na drugi lub trzeci dzień kiedy blaty zmiękną i przejdą aromatem kremu. Wtedy rozpływa się w ustach. Zdecydowanie ulubione ciasto w moim domu:) Polecam na święta:) Miodownik tradycyjny Składniki:Ciasto: · 500 g mąki(...)zależności jak słodki krem lubicie, najlepiej wypróbować) · sok z ½ cytryny · skórka otarta z cytryny Dodatkowo: · powidła śliwkowe · rum Przygotowanie: Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki na ciasto zagnieść (śmietany możemy dodać najpierw łyżkę
Mania Gotowaniajeszcze. Ta dzisiejsza jeszcze fajnie wygląda, każda kromka ma inny wzorek, który tworzy zawinięty w środek krem daktylowy. Do chałki w ogóle nie dodaje się cukru, tylko do ciasta miód, a krem daktylowy sam w sobie jest słodki. Zróbcie próbę i upieczcie chałkę pierwszy raz z ciekawości, a potem sami ocenicie, czy faktycznie warto. Ja upieram się, że warto :) Aaaaa(...)zależy jaką mamy temperaturę w kuchni. Wiadomo latem ciasto będzie rosło szybciej, a zimą wolniej. Kiedy ciasto podwoiło swoją objętość podzieliłam je na 3 równe części. Każdą część rozwałkowałam na prostokąt o długości ok. 50 cm i szerokości 20 cm. Prostokąt posmarowałam kremem daktylowym i ciasno zwinęłam w rulon. Miejsce złączenia dodatkowo skleiłam palcami. Jak już miałam gotowe trzy nadziane
Blondynka Gotuje