małą blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach C ok. 45 minut, Ciasto studzimy i przekrawamy na 2 płaty.Krem: margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym oraz serkami. Przekładamy krem na płat ciasta, ale zostawiamy około pół szklanki, żeby na końcu zrobić kleksy. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta. Lukier: składniki na lukier dokładnie ze sobą mieszamy i polewamy nim ciastoNa każdej porcji
Bon Appetit MałgorzatyKiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego(!) ciasta, swój debiut miał również aksamitny krem twarogowy z dodatkiem wanilii(...)wszystko zostało przygotowane w nowej formie do tartaletek. Całość prezentuje się nie tylko ślicznie ale i smakuję pysznie! Jeżeli Was przekonałam, to zapraszam do wypróbowania Tartaletek z ciasta sypanego z waniliowym kremem twarogowym i jagodami."Składniki:szklanka cukru 3 szklanki mąki200 g masłaDodatkowo:400 g chudego twarogułyżka ekstraktu waniliowegoszklanka jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone
Słodkie Przyjemnościniedawna dynia kojarzyła mi się tylko z wielkimi głowami wydrążonymi na halloween. Jednak coraz częściej słyszałam lub czytałam o zupach, kremach czy ciastach z dyni. Pomyślałam, że warto wypróbować jakiś przepis i przekonać się jakie walory smakowe kryje to warzywo. I tak pewnego dnia kupiłam na targu ponad kilogram tego pomarańczowego, nieznanego mi produktu, zrobiłam krem i... pokochałam dynię. Przepis
Animelka Blogszklanki zaparzonej,osłodzonej i ostudzonej herbaty dodać 2-3 łyżki rumu ,bądź innego alkoholu np. amaretto lub likieru pomarańczowego wystudzone ciasto przekroić na pół.Pierwszy blat ułożyć na paterze ,napączować i posmarować cienka warstwą dżemu.Wyłożyć krem(...)równomiernie rozsmarować,zostawiając część do ozdobienia góry tortu.Nałożyć drugi blat,delikatnie wyrównać krem z boku i schłodzić do stężenia kremuprzygotować polewę ,rozprowadzić równomiernie na górze ciasta i z reszty kremu zrobić wuzetkowe ozdóbki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy. Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych. ( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach ) Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Zachwycą(...)wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C. CREME PATISSIERE: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy. Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy. Stawiamy na ogień
Ostra na SłodkoMiałam okazję j eść to ciasto u znajomych i na samym początku urzekło mnie pięknymi warstwami a jak spróbowałam również smakiem. Wtedy ju ż wiedziałam że musz ę je zrobić. Mimo iż wygląda na pracochłonne i trudne do zrobienia to wcale takie nie jest , robi się dosyć szybko. Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru(...)Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada
Ala piecze i gotujeW końcu ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na
Cynamonowe szczęścieCiasto Minotaur – przepis na pyszne ciasto z kremem, które bez wątpienia jest hitem na święta, urodziny, czy też inne okazje. Można je także zrobić tak po prostu, jako słodkości do popołudniowej kawy. Robi się je dość szybko, a smakuje wyśmieni The post Ciasto Minotaur appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojemieszamy łyżką gotując do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie odchodzić od garnka. Chwilę trzeba to pogotować i pomieszać. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia. Następnie miksujemy i dodajemy stopniowo po jednym jajku. Ma powstać gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na pół. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy połowę ciasta. Rozsmarowujemy w całej blaszce. (ciasto pokryje dno blaszki bardzo cieniutko(...)temp pokojowej ucieramy na gładką masę, dodajemy stopniowo ostudzony budyń. ****jeśli chcecie możecie uszlachetnić krem dodając do niego alkohol. Na dno blaszki dajemy spód, wykładamy na niego krem. Kremu jest dużo, karpatka wychodzi porządna, wysoka. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugim spodem. Dociskamy delikatnie. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. I gotowe. Karpatka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunadal popularny w wielu cukierniach "zwiędnięty" wafelek;) Jeśli rozpiera Was nadmiar energii możecie ją wykorzystać do pokruszenia karmelu tłuczkiem, powstanie w ten sposób dyniowy krokant, idealny dodatek do ciast i kremów, a nawet do wspomnianych wyżej lodów karmelowych, których kluczowym składnikiem jest właśnie krokant. Ta wariacja na temat sezamków to moja propozycja do Festiwalu Dyni ogłoszonego przez Beę . Domyślam się
KUCHARNIAFrużelina truskawkowa na zimę bez żelatyny jest doskonałym dodatkiem do wszelkiego rodzaju deserów - lodów, serników, panna cotty, naleśników. Można ją także wykorzystać jako składnik kremów do ciast i napojów. Frużelina to całe lub pokrojone owoce zatopione w żelu, który swoją konsystencją przypomina lekko tężejącą galaretkę. Frużelinę możemy przygotować z niemal każdego gatunku owoców, jednak moim zdaniem najsmaczniejsza jest z truskawek
Cztery Fajerymnie ani mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku
bistro mamaniezwykle proste w przygotowaniu ale jednocześnie bardzo smaczne i niebanalne. Do tej pory serek mascarpone wykorzystywałam do przygotowywania deserów. W połączeniu z białą czekoladą idealnie sprawdza się jako krem do ciast. Teraz przekonałam się, że równie dobrze smakuje w daniach głównych. Składniki: 500g piersi z kurczaka 100g suszonych pomidorów w oleju ziołowym 250g serka mascarpone makaron penne Pierś z kurczaka
Animelka BlogLubię wszystko, co kokosowe :) zatem w tym cieście zwłaszcza krem przypadł mi do smaku :) Mam nadzieję, że i wśród Was znajdą się miłośnicy kokosowo-hawajskich smaków. Puszysty i delikatny biszkopt przełożony słodką masą w polewie czekoladowej. Kto się skusi? :) Składniki na biszkopt: 6 jaj, 180 g mąki tortowej, 15 g kakao (ok. 3 łyżek) 1 łyżka octu, 3 łyżki(...)łyżką octu i powoli dodajemy cały czas miksując. Po tym dodajemy olej i zmiksować, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i wymieszać ręcznie. Wylewamy ciasto na formę o wymiarach 31 cm x 22 cm wysmarowaną masłem oraz posypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez 30-35 minut. Następnie wyjmujemy
Delicious Titbits