Krem z solonym karmelem zachwyci każdego fana solonego karmelu. Polecam dodać do kremu solony karmel owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, aby przełamać słodycz kremu. Krem
Słodki Pomysłłyżki czubate cukru pudru ok. 150 - 200 g podłużnych biszkoptów francuskich 250 ml mocnej kawy 50 ml wódki / amaretto - w zależności jak bardzo chcemy mieć wyrazisty smak ciasta. 160 g maślanych herbatników ok. 40 - 50 g masła roztopionego Wykonanie: Zaparzamy kawę i odstawiamy do przestygnięcia. Herbatniki blendujemy wraz z roztopionym masłem. Jeżeli okaże się ,że nasz ciasteczkowy(...)wykładamy na ciasteczkowy spód, następnie moczymy podłużne herbatniki w kawie połączonej z alkoholem z obu stron i układamy na kremie. Na nasączone herbatniki wykładamy ostatnią warstwę kremu, możemy udekorować górę ciasta posypując kawą i pokruszonymi herbatnikami. Chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą
W Moim Magicznym Domuwody) -3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy: -500 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % schłodzonej -250 g serka mascarpone, schłodzonego -3 łyżki cukru pudru Beza z migdałami: -3 białka, w temperaturze pokojowej -150 g cukru -2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej -50 g płatków migdałów Przygotowanie --> Kruche ciasto: --> Wszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ręcznie lub w malakserze. Formujemy(...)rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy). Odkładamy do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wylewamy na kruche ciasto, wyrównujemy, chłodzimy w lodówce. --> Krem śmietankowy: --> Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywny krem (w połowie ubijania dodajemy serek mascarpone). Pod koniec dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia. Kremy nie ubijamy zbyt długo
Marta Gotujetemp 170 stopni C i pieczemy ok 40 min. Jeżeli nie mamy takich samych blaszek możemy blaty ciasta upiec osobno, tylko pamiętając o robieniu bezy z połowy porcji i tuż przed włożeniem do piekarnika. Gotowe blaty ciasta studzimy. Krem: Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka miksujemy z drugą szklanką mleka(...)dokładnie do momentu powstania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy do niego partiami przygotowany wcześniej budyń stale miksując. Dodajemy aromat waniliowy i dokładnie miksujemy. Gotowe wystudzone blaty ciasta przekładamy kremem i wstawiamy do lodówki na minimum
Malinowe PocałunkiDziś Barbórka! Święto, które od lat obchodzi mój Tata :). Na tę okazję specjalne wielowarstwowe ciasto. Kakaowy biszkopt, zielona i czerwona galaretka, krem kakaowy i kilka winogron. Znakomity przekładaniec! Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki ubitej śmietany wmieszać do letniej żelatyny, energicznie wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do śmietany i krótko zmiksować mikserem. Dzięki "zahartowaniu" unikniemy zwarzenia się kremu. 1/2 kakaowej masy wyłożyć na stężałe zielone galaretki, wyrównać. Ciasto schłodzić, aż masa stężeje. Teraz można również włożyć do lodówki czerwone galaretki, by pomału zaczęły tężeć. Na kakaową warstwę wylać tężejącą czerwoną galaretkę
Nastoletnie Wypiekaniełyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem pudrem ( 5 łyżek ). Następnie stopniowo dolewamy kefir , który też należy dużo(...)zapach , ja użyłam waniliowy do wzbogacenia smaku. Do kremu dodałam również 1 opakowanie śmietan-fiksu , aby wzmocnić jego konsystencję. Rolada wuzetkowa: Ostudzony płat ciasta rozwinąć , ściągnąć papier do pieczenia ( chyba , że zrobiliście to wcześniej ) i posmarować kremem. Zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu. Przed podaniem opruszyć cukrem pudrem. Smacznego
Słodkości i nie tylkociasto zniknęło w ciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy: 500ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 150g masła, 300g(...)Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax time
Z miłości do słodkościmąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone(...)wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem czekoladowo - orzechowy Czekoladę dokładnie rozpuszczamy w kąpieli
Wędrówki po kuchniDomowe masło orzechowe to pyszny dodatek nie tylko do pieczywa. Masło orzechowe świetnie sprawdza się jako składnik kremów, ciast i ciasteczek, jak również w daniach wytrawnych, którym nadaje delikatnego orzechowego smaku. Szybki do przygotowania deser jednoskładnikowy, gdyż w zasadzie wystarczy blenderem rozetrzeć lekko podprażone orzeszki ziemne i mamy pyszne masło orzechowe. U mnie masło jest z dodatkiem miodu naturalnego(...)powstanie. Robienie masła orzechowego w zależności od jakości orzeszków, zajmuje około 30 minut. Podczas rozdrabniania, jeśli blender nie ma dużej mocy, róbmy częste przerwy. Domowe masło wykorzystałam w kremie do piernika z masłem orzechowym , polecam takie połączenie, smakuje wspaniale. Składniki: 300 g lekko prażonych orzeszków ziemnych 1 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1/2 łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej) Jak zrobić domowe
Kuchcik gotujekostkę brzoskwinie. 7. Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki. 8. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, smarujemy ją pozostałym kremem i przykrywamy drugą połową ciasta. 9. Wszystkie składniki na polewę(...)wkładamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy dobrze się połączą i zgęstnieją wylewamy na ciasto. Wstawiamy je ponownie do lodówki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: biszkopt , Boże Narodzenie , brzoskwinie , ciasto , galaretka , kakao , krem , ocet , polewa , Wielkanoc
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySubtelna, wykwintna, powiedzieć by można doskonała.Delicja w wersji de Lux…. pyszne ciasto – sprawdziłam dla Was przepis Biszkopt jasny : 6 jaj 1 szk cukru 1 szk mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać, wylać na formę do pieczenia. Piec(...)zagotować. Tłuszcz utrzeć, dodając po 1 łyżce,przestudzony budyń. Składniki do przełożenia ; 2 paczki delicji 2 galaretki pomarańczowe Przełożenie placka ; Biszkopt, połowa kremu,placek kokosowy,druga połowa kremu,ciasta delicje- tężejąca galaretka. Źródło ,,ciasta Anastazji
Apetyczna babeczkaKolejna odsłona kultowego ciasta. Tym razem postanowiłam urozmaicić ją rurkami z ciasta francuskiego wypełnionymi wisienkami. Połączenie iście medalowe. Cytrynowy krem karpatkowy, kruche ciasto francuskie w środku i słodkie wisienki. Składniki: 125 g masła/margaryny 1 szkl wody 1 szkl mąki 4 jajka Ulubiony krem karpatkowy Słoiczek wiśni drylowanych Opakowanie ciasta francuskiego Cytryna cukier z prawdziwą wanilią(...)karpatkę przekładamy do miski i dokładnie ucieramy je z jajkami. Gotowe ciasto dzielimy na pół i każdą część rozsmarowujemy na blaszce 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy przez ok 30 min. Wyjmujemy i studzimy. Przygotowujemy ulubiony krem karpatkowy. Pod koniec przygotowywania go dodajemy otartą skórkę z cytryny i wyciśnięty
Malinowe Pocałunkiciężko jej się oprzeć. Doskonała jako niedzielne ciasto czy świąteczny wypiek. Składniki: Ciasto kakaowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem owocowy: 35 dag mrożonych owoców malin i jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny(...)odcisnąć dodać do gorącej masy owocowej, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę połączyć z mascarpone i zmiksować na sztywny krem, dodać tężejącą masę owocową, zmiksować tylko do połączenia. Jeden blat kakaowego ciasta nasączyć połową ponczu-nalewkę wymieszać z wodą, posmarować cienko konfiturą owocową, wyłożyć ¾ części kremu, przykryć drugim blatem, nasączyć wyłożyć resztę kremu lekko docisnąć. Galaretki
Wanilia i Kardamon