ciasto zrobiłam już jakiś czas temu,ale nie miałam okazji wstawić go na bloga.Ciasto prezentuje się wyśmienicie i smakuje pysznie. Wspaniały dodatek do pysznej kawy. Polecam wszystkim smakoszom ;) Krem jest na bazie mleka w proszku, jest nieco zbity po wyjęciu z lodówki,ale wystarczy wyjąć wcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut(...)cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny
Słodkości i nie tylkokakao, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżki wody, 1/4 szklanki soku jabłkowego Ogrody Sabinu, 400 ml zimnego mleka, 1 krem tiramisu Dr Oetker . Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, mieszamy by cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie dodajemy wodę, przyprawę do piernika i kakao- mieszamy. Żółtka oddzielamy(...)piekarnika do 180 stopni na 40 minut. Po wyciągnięciu ciasta odstawiamy do ostudzenia. Miksujemy krem tiramisu z mlekiem. Ciasto przekrawamy na pół i każdą połowę nasączamy sokiem jabłkowym. Ciasto przekładamy kremem i składamy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchniMuszę dobrze wykorzystać ostatnią dynię, która napoczęłam:) Dlatego upiekłam pyszny tort z dodatkiem startej dyni, dzięki której ciasto jest wilgotne. Ciasto przełożyłam delikatnym kremem dyniowym z dodatkiem białej czekolady. Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)czym zblendować na puree. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, przestudzić. Serek zmiksować z dynią i cukrem, dodać przestudzoną czekoladę. Zmiksować na gładki krem. Masą przełożyć blaty ciasta. Beza szwajcarska: 200g drobnego cukru, 4 białka. W kąpieli wodnej mieszać białka z cukrem przez około 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i ubijać
Z miłości do słodkościrozpuścić. Następnie wsypać orzechy, kilka minut podgrzewać, mieszając. Drugą formę o takich samych wymiarach, wylepić drugą połową ciasta. Rozsmarować na cieście warstwę orzechową. Piec w 200 stop.przez 15 minut. Wystudzić. KREM Połowę mleka odlać, resztę przelać do rondla, dodać cukier, cukry waniliowe, zagotować. Do pozostałej części mleka, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną(...)mlekiem, podgrzewać aż masa zgęstnieje do zagotowania. Masę odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. SKŁADANIE CIASTA 1 - ciasto miodowe 2 - krem 3 - ciasto miodowe z orzechami 4 - polewa
Kuchnia Danusiłyżek cukru pudru ½ szklanki białych wiórek kokosowych Poncz: ½ szklanki likieru kokosowego ½ szklanki przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej Wiórki kokosowe do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez(...)cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami. Chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonczas temu wpadł mi w oko przepis na ciasto z dodatkiem coca-coli. Hmmmm zaintrygowało mnie to , więc musiałam przetestować . Ale jak to zwykle u mnie musiałam też co nieco pozmieniać i dodać coś od siebie. W moim Cieście nie dość ,że podstawa jest z coca-colą to i krem ją zawiera , a całość wieńczy galaretka na bazie(...)szklanki wody łyżka wódki Wykonanie : Ciasto : W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej mokre . Połączyć je ze sobą mieszając dokładnie łyżką. wylać ciasto do formy ( u mnie 22 x24 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia , pieczemy ok 50 min w 180'C Ciasto wystudzić . Krem : Herbatniki i orzechy zmielić w blenderze na drobny proszek. Zalać
Malinowa KawiarenkaAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob mielony (chleb świętojański) 1 łyżka proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki miód płynny (naturalny lub sztuczny w przypadku uczulenia na pyłki lub produkty pszczele) 1/2 szklanki margaryna bezmleczna 1 kostka ocet jabłkowy(...)gęsty. Jeśli mamy budyń bez cukru, to oczywiście dosłodzić wg uznania. Ostudzić. Margarynę utrzeć mikserem, następnie dodawać po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać do otrzymania gładkiej masy. Wyłożyć krem na ciasto, udekorować owocami i wstawić do lodówki aby krem zgęstniał
głodny alergikOprócz ciast z owocami lubię również takie z nutką alkoholu. To ciasto zrobiłam z kremem adwokatowym na czekoladowym spodzie i z bitą śmietaną. Ciasto długo utrzymuje świeżość a jeśli ma być na imprezę można go śmiało zrobić dzień wcześniej. Składniki: Ciasto: 250 g margaryny 250 ml wody 1i1/4 szkl cukru 4 łyżki kakao 2 szkl mąki pszennej 5 łyżeczek proszku(...)mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto przelać do formy 36*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30 minut. D o suchego patyczka. Po upieczeniu zimne ciasto przekroić wzdłuż. Krem adwokatowy: Żelatynę wsypać do adwokatu i podgrzać do rozpuszczenia się żelatyny . Zimną
Ala piecze i gotujeziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem malinowy, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zgęstnienia. składniki na krem malinowy: frużelina malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy(...)gładką masę. składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Jeśli zostawimy troszkę kremu to możemy nim posmarować boki i obłożyć ściętym i pokruszonym ciastem. Wierzch polewamy polewą czekoladową. Całość schładzamy w lodówce. Dekorujemy malinami. (inspiracja z przepisu p. Doroty
Domowy Smak JedzeniaCiasto upiec możecie na standardowej, prostokątnej blasze do pieczenia lub w okrągłej tortownicy. Ciasto przygotowane w tortownicy będzie prezentować się bardzo efektowanie i nada się na tort np. urodzinowy. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto biały lion , którego koniecznie musicie spróbować. Udanych wypieków. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Ciasto biały lion Składniki na ciasto biały(...)budyń. 2/3 kremu budyniowego wyłożyć na warstwę ryżu preparowanego znajdującego się w formie. Drugi płat biszkoptowy skropić od wewnętrznej strony ponczem, po czym ułożyć go na kremie budyniowym. Wierch biszkoptu pokryć pozostałą częścią kremu. Na patelnię włożyć orzeszki ziemne , dodać szczyptę soli i prażyć przez kilka minut na małym ogniu. Kolejno, orzeszki wystudzić i pokryć nimi górę ciasta. Ciasto wstawić
MeCooksmałą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta) 300 g kaszy jaglanej 1 litr mleka roślinnego (użyłam ryżowego) 100 g cukru trzcinowego Ważne: jest to ciasto parzone/ucieranie potrzebna „kulka” do ucierania(...)przestygnięciu po prostu zblenduj na gładką masę. Ja dodatkowo przybajerowałam go 2 łyżkami cukru waniliowego domowej roboty i 2 łyżkami gęstego mleczka kokosowego. Po upieczeniu na jeden płat ciasta połoz krem, przykryj drugim płatem ciasta i schłodź w lodówce
greenscarfjest w pełni jadalna truskawkowa polana albo truskawkowe pole , jak kto woli. Zielone, pachnące ciasto, soczyste truskawki i śmietankowy krem serowy. Ciasto pięknie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Nawet Ci co nie lubią szpinaku jedli je ochoczo, a potem dziwili się, że im smakowało! Lato w pełni więc korzystam z jego uroków i smaków. Truskawki są najlepsze właśnie teraz
Smaczna PyzaTarta z kremem z białej czekolady i granatem...Maślany, kruchy spód.Krem śmietanowy ze słodką, białą czekoladą.Soczyste, czerwone ziarenka granatu.Zapraszam! Składniki:Ciasto:200 g mąki pszennej;100 g zimnego masła;80 g cukru pudru;2 żółtka jaj;Szczypta soli.Krem:400 g słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;200 g białej czekolady;Owoc granatu.Sposób przygotowania:Z mąki(...)ozdobienia ciasta na wierzchu.Śmietanę ubić mikserem na szytwną masę, po czym dodać wystudzoną, rozpuszczoną czekoladę i miksować na wolnych obrotach, aż do połączenia się skałdników.Na wystudzone ciasto wyłożyć równomiernie krem śmietanowo-czekoladowy i posypać ziarnami owocu granatu.Wierzch ciasta polać cienkim paseczkami z odłożonej 1 łyżki rozpuszczonej, białej czekolady.Uwagi do przepisu:Masło w cieście można zastąpić margaryną.Tartę przechowywać
Gospodyni MiejskaPanią Walewską. Już od dawna przymierzałam się do tego ciasta, ale ponieważ jest ono kilku-warstwowe i teoretycznie praco chłonne, jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Okazało się jednak, że nie taki diabeł straszny... ciasto nie jest trudne w wykonaniu - a efekt końcowy rewelacyjny. Kruche ciasto, delikatna słodka beza, krem budyniowy i dla przełamania słodyczy dżem porzeczkowy... Po prostu(...)poezja :) Najpierw zagnieść kruche ciasto. Wszystkie składniki zagnieść razem. Powstałe ciasto podzielić na pół. Przygotować formę o wymiarach 25 x 33 cm, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód i wyrównać. Na nim rozsmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec
Świat Ciastacukrem. Następnie dodać żółtka, ubijając. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej. Blachę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop.przez ok.30 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić na połowę. KREM(...)Dobrze schłodzoną śmietankę czekoladową, ubić ze śmietan fiks na sztywno. Banany obrać ze skórki, połowę pokroić w plastry, resztę w kostkę. SKŁADANIE CIASTA biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, nałożyć na ciasto połowę kremu i ułożyć banany pokrojone w plastry. Przykryć drugą połową biszkoptu, wyłożyć resztę kremu śmietanowego. Wierzch ciasta posypać bananami pokrojonymi w kostkę i startą na tarce czekoladą
Kuchnia Danusi