jakoś nigdy wcześniej nie miałam styczności z jej przepisami ale po przeglądnięciu znalazłam kilka ciekawych inspiracji. Jedną z nich jest ciasto, które chcę Wam dziś zaprezentować. Dość pracochłonne ale bardzo efektownie się prezentuje i smakuje wybornie. Delikatne kruche placki, krem budyniowy a pomiędzy nim roladki makowe - poezja smaku. Na moim świątecznym stole zastąpiło ono makowiec. Smakowało wszystkim i zachwycało wyglądem(...)następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy kilka kropel olejku i bakalie, ciasto z nimi lepiej smakuje ale trudno się rozsmarowuje masę makową na plackach. Krem budyniowy: 2 szklanki mleka, 2 łyżeczki cukru z wanilią, ½ szklanki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 200 masła
Cynamonowe szczęściewilgotne, bardzooo smaczne, możemy pokusić się o stwierdzenie, że i zdrowe, więc bez wyrzutów możemy sięgnąć po kawałeczek więcej. Genialnie smakuje z dodatkiem syropu klonowego, zarówno w cieście jak i w kremie, smak pomarańczy równie wyczuwalny. Jednym słowem ciasto z serii tych, które mogę robić i jeść non stop. Jest idealne pod każdym względem. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto(...)Wyjmujemy i s tudzimy początkowo w formie a następnie na kratce kuchennej. Krem: 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki syropu klonowego Serek mascarpone ucieramy z syropem klonowym. Krem przekładamy ciasto. Posypujemy cukrem pudrem tuż przed podaniem. Ciasto wkładamy do lodówki lub w chłodne miejsce. Ciasto jest od razu gotowe do spożycia. Źródło: bbcgoodfood.com The post Ciasto z Pietruszką
Made By Mom And SonMiodowe placki, przełożone biszkoptem z kremem budyniowym i masą jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam. Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw(...)dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;) Wymiary blaszki: 38 x 25 cm Temp. pieczenia: !80 C Czas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min. Składniki: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Placek miodowy: 300 g mąki 150 g margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 2 łyżki śmietany
Różne smaki w kuchniRurki z kremem .... genialne w swej prostocie ! :) W tym przepisie są nieprzesłodzone, kruche i delikatne. Mmm.... :) Składniki: kruche ciasto: 1 kostka masła (200 g) 2 szklanki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 200 g śmietany 18 % krem: 1 litr mleka 1/4 kostki masła 2 jajka 4 żółtka szklanka cukru pudru 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)nawijamy na foremki do rurek, zaczynając od szerszego końca. Ciasto zawijamy tak aby jego kawałki nachodziły na siebie. Foremki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem trzcinowym. Rurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-20 minut ( do zarumienienia). Przygotowujemy krem. 4 żółtka i 2 jajka miksujemy ze szklanką
Taste TherapyKrem ma być gęsty jak budyń. Krem przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni (dzięki temu nie będzie kożucha), odstawić do ostudzenia, następnie schować do lodówki. Na upieczone ciasto wyłożyć połowę kremu, resztę podzielić na 8 części i wyłożyć na tartaletki. Krem wyrównać, owoce pokroić, poukładać na tarcie, „polakierować” pędzelkiem moczonym w zastygającej galaretce. Ciasto przechowywać w lodówce(...)delikatnie przykryte folią, najlepiej smakuje następnego dnia, jak ciasto kruche nieco zmięknie od kremu. Smacznego! Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière Tarta z Crème Pâtissière
moj przepis napozostawić do ostudzenia. 2. Do przestudzonej masy dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Ciasto podzielić na 2 równe części. 3. Blachę wyłożyć pergaminem i wysmarować tłuszczem. Wyłożyć jedną część ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C. około 25 minut. Następnie upiec drugą część ciasta tak samo. 4. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym(...)schłodzenia. 5. W misce rozetrzeć margarynę, dodawać po łyżce przestudzonej masy ciągle miksując. Do kremu wycisnąć sok z cytryny. 6. Na jednym z upieczonych placków wyłożyć i rozsmarować przygotowany krem, przykryć drugim plackiem. Delikatnie docisnąć, włożyć do lodówki. 7. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka PichciMoże to nie jest najprostsze i najszybsze ciasto na świecie, ale jest tak pyszne, że wynagradza czas spędzony w kuchni. Moja rodzina je uwielbia.
Prosty przepis naOstatnio były urodziny mojego męża :-) postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotowałam tort w jego ulubionym smaku - tiramisu :-) ale tym, co w torcie
Czary - gary w kuchniCiasto biszkoptowe bardzo często gości w moim domu , moja rodzinka się nim zajada . Proste i smaczne ciasto . Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4
Bajeczna KuchniaMocno czekoladowo-kakaowe ciasto przełożone kremem z mleka w proszku. Bardzo pyszne i idealne do popołudniowej kawki lub na dziecięce party. Składniki na brownies: 150 g masła 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru opakowanie cukru wanilinowego 3/4 szklanki gorzkiego kakao szklanka mąki łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 150 g mlecznej czekolady Masło włożyć do garnuszka i rozpuścić,dodać cukier i trzymając(...)kawałkami orzechów) 60 g masła W garnuszku roztopić masło.Dodać połamaną czekoladę i wymieszać aż się roztopi. Ciasto przechowywać w lodówce.Przed podaniem dobrze jest ciasto wyjąć z lodówki,ponieważ krem dość mocno twardnieje
Anielskie wypiekitestowania mąkę kokosową oraz cukier kokosowy. Postanowiłam, że na początek wykorzystam je do pysznej kruchej tarty z truskawkami i crème pâtissière. Przerobiłam oryginalny krem na kokosową wersję. Efekt naprawdę rewelacyjny! Ciasto:250g mąki pszennej, 50g cukru pudru, szczypta soli, 150g masła, skórka z 1 cytryny. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i skórkę z cytryny
Z miłości do słodkościPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)Wierzch ostudzonego ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy ciepłym syropem. Przygotowujemy krem: miksujemy mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare. In una ciotola setacciate la farina integrale, il sale
La grande e la piccola cuocaPyszne i niezwykle aromatyczne ciasto miodowe, przygotowane z m ą ki razowej, bez dodatku cukru. Ciasto nasączone jest syropem miodowym, aromatyzowane cynamonem, imbirem i gałk ą muszkata ł ow ą a udekorowane kremem z mascarpone. Smacznego! **** La torta al miele è una deliziosa torta natalizia dal sapore delicato, aromatizzata con miele, cannella, zenzero e noce moscata. La torta(...)Wierzch ostudzonego ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto nasączamy ciepłym syropem. Przygotowujemy krem: miksujemy mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem. Ciasto dekorujemy kremem i owocami. **** PREPARAZIONE In un tegame sciogliete il miele con il burro a fuoco dolce. Lasciate raffreddare. In una ciotola setacciate la farina integrale, il sale
La grande e la piccola cuoca