Truskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Biszkopt: 6 jaj, 1 szkl cukru, 1½ szkl mąki, 1 łyżeczka proszku
Słodki Zakątekwyczekują smaków lata. Czy odrobina letniej przyjemności jest jeszcze możliwa? Odpowiedzią na to pytanie, niech będzie zdjęcie poniżej. Tarta owocowa, z delikatnym kremem waniliowym zadowoli każde podniebienie. Przepis na ciasto możecie znaleźć w moim innym przepisie, link poniżej. http://aniapastuszka.blogspot.com/2014/08/tarta-smietankowa-z-truskawkami.html Jeśli chodzi o krem, to wystarczy ugotować budyń zgodnie z przepisem, po wystudzeniu dodać
Mój Smak na Życiepodstawa - biszkopt w obu przypadkach jest taki sam. Przepis znalazłam oczywiście na: Moje Wypieki, tam też znalazłam przepis na jeden z użytych przeze mnie kremów. Drugi krem to krem kokosowy - przepis ten dostałam od siostrzyczki :) Przyjęcia urodzinowe były dwa. Na przyjęciu dla dzieciaków motywem przewodnim były Smerfy. Dlatego właśnie torciki były niebieskie... Choć staram się wystrzegać "chemii" w naszej(...)miejscu możemy dodać również barwnik.) Mąki mieszamy ze sobą i przesiewamy. Na najwolniejszych obrotach miksera dodajemy powoli mąkę do pozostałej masy. Spód tortownicy wykładamy papierem. Na przygotowaną tortownicę wylewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160 - 170 stopni, około 30 - 40 min. do suchego patyczka. I tu zaczyna się najciekawsze ;) Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w formie na podłogę
Miksturownikznajdziecie także inne wielkanocne ciacha: Baba drożdżowa wielkanocna z rodzynkami Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Cytrynowa babka z kolorową posypką Zielona babka piaskowa z lukrem Owsiane ciasto z jabłkami i kremem Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Pascha wielkanocna Prosta pomarańczowa babka Mazurek kajmakowy Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Drożdżowa babka z bakaliami Drożdżowa babka(...)żółtka, bakalie i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz, a na sam koniec bakalie. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotowe przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy, Znowu odstawiamy do wyrośnięcia na ok. pół godziny
Kulinarne przygody GatityCiasta bez pieczenia robię dosyć często. Niektóre są inspirowane różnymi batonikami, które można kupić w sklepie takimi jak Bounty czy Maxi King . Jednak zdarza mi się przygotować ciasto z tego, co mam akurat w domu. I dzisiaj tym sposobem przedstawiam wam przepis na ciasto ananasowe bez pieczenia. Ananasa możecie zastąpić innymi owocami, na przykład brzoskwiniami. Na pewno wyjdzie równie pyszne(...)kostkę ananasa. 4. Połowę masy z ananasem wyłożyć na herbatniki. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Na niej rozsmarować połowę kremu bez ananasa. Ułożyć warstwą herbatników. Wyłożyć krem z ananasem. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Rozsmarować resztą kremu bez ananasa. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. 5. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, aby ciastka zmiękły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichci5x35,5). Smarujemy 1/3 dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru 250 g masła lub margaryny 3/4 mleka zagotowujemy(...)budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniasyropu uważajac aby były już bez płynu. Dodawaj do cukru i obtaczaj je w nim. Żurawiny są gotowe! KREM: Do miski dodaj śmietanę 36%, mascarpone i cukier. Miksuj całość aż krem się ubije, około 7-9 minut. SKŁADANIE TORTU: Przekrój ciasto na 4 blaty. Na paterze na której podasz tort połóż pierwszy(...)blat, na nim rozsmaruj 1/3 kremu. Połóż drugi blat i tym razem dodaj trochę więcej niż połowę frużeliny. Teraz dodaj kolejny blat i połóż na nim 1/3 kremu a na nim pozostałą frużelinę. Wszystko przykryj ostatnim blatem. Górę tortu udekoruj pozostałym kremem, świeżymi malinami, kandyzowanymi żurawinami i czekoladkami. Przed podaniem konieczne będzie schłodzenie ciasta, wstaw tort na minimum
nietylkopasta.plSkładniki: jajka 4 sztuki, olej rzepakowy 3/4 szklanki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda
W Mojej Kuchni LubięOto propozycja pysznego tortu dla bliskiej Wam osoby :) Biszkopty z dodatkiem delikatnej masy śmietankowej i pianki jagodowej. Całość obłędna w smaku :) Składniki na biszkopt (tortownica 28
Kulinarna (nie)codziennośćSkładniki na ciasto: 750 g mąki pszennej 1 margaryna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru 1 szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie:Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy(...)dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego mleka z garnka. Mieszamy dokładnie, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy wszystko do reszty mleka w garnku
Czerwona PorzeczkaSkładniki:400 ml zimnej mocnej kawy 80 g likieru migdałowego Amaretto 160 g cukru 8 żółtek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 opakowania po 500 g serka
Świat CiastaPyszna rolada na walentynki, jest lekka i prosta w wykonaniu oraz bardzo efektowna. Idealna na święto zakochanych i nie tylko a smakuje każdemu. SKŁADNIKI :
Kulinarne Fantazje Mariolideserowej (lub pół na pół) 3-4 łyżki mleka czekoladowa posypka do ciast *** Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto. W razie potrzeby podsypujemy dodatkowo mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na około 1 godzinę *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części: dużą – na kapelusze, średnią na spody grzybków i małą(...)odkładamy na blaszkę lub talerz aby czekolada stężała *** *** Następnie przygotowujemy krem: śmietankę miksujemy, aż zacznie tężeć. Dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder i miksujemy razem aby powstał jednolity krem. Gotowym kremem wypełniamy kapelusze grzybków *** *** Krem dociskamy spodem z dziurką. Całość wkładamy na około pół godziny do lodówki, aby krem stężał *** *** Po tym czasie w dziurkach umieszczamy nóżki i składamy grzybki
Blog z Apetytemcałkowitego wystudzenia *** *** Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy *** *** Krem wykładamy na bezę. Jedną łyżkę kremu odkładamy do przyozdobienia rolady z wierzchu *** *** Na kremie wykładamy równomiernie maliny *** *** Roladę zwijamy dość luźno od dłuższego boku. Z wierzchu smarujemy roladę delikatnie pozostałym kremem. Następnie na roladzie układamy pozostałe maliny, które możemy dodatkowo ozdobić listkami mięty *** *** Rolada bezowa nadaje(...)przechowywać w lodówce przez 1-2 dni *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Malinowa rolada bezowa z kremem mascarpone pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemSkładniki na biszkopt (foremka 25 cm x 25 cm) 4 jajka szklanka cukru (dałam ciut mniej) szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 4 łyżki
Proste Potrawy