Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła
Kulinarny Pamiętnikczerwonych owoców Kawałek cynamonu 2 gwiazdki anyżku 250 ml mleka Opakowanie musu waniliowego (na 250 ml mleka) 1 łyżeczka cynamonu Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-ciasto-swiateczne,nId,1075797?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox Składniki ciasto: 1 tabliczka czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl kakao cynamon nadzienie: słoiczek wiśni kisiel wiśniowy 1 przyprawa do piernika 400 g śmietany(...)wylać na balchę piec w temp 180'C 10-15 minut do wiśni wsypać kisiel oraz przyprawę do piernika, podgrzać i dokładnie wymieszać kremówkę ubić na puszysty krem po upieczeniu przekroić ciasto na dwa, przełożyć wiśniami, wierzch posmarować bitą śmietaną posypać cynamonem Smacznego:) Czekoladę posiekać. Jajka rozdzielić. Białka ubić z 2 łyżkami gorącej wody, dosypując 70 g cukru. Wmieszać
Luźna Kuchniaskładania ciasta :D. Zawsze miałam problemy, że np. równo ukroić ciasto albo równo przeciąć biszkopt. Metrowiec to ciasto, które składa się z dwóch ciast- ciemnego i jasnego o babkowatym smaku, a także kremu karpatkowego. SKŁADNIKI: mąka 1 i 1/4 szkl. jaja 4 szt. cukier puder 3/4 szkl. olej rzepakowy 1/2 szkl. ciepła woda 1/4 szkl(...)zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka. POLEWA: W rondelku podgrzać mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu. SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta od ciemnego. Plastry układać na przemian, przekładając je masą karpatkową
Kuchnia PaulettesSkładniki: jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia, bakalie 100 gram, kakao 2 łyżki BUDYŃ
W Mojej Kuchni Lubięuzyskania konsystencji budyniu. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ostudzony biszkopt przekroić na pół. Blat posmarować kremem budyniowym i pokrojonymi w cienkie plastry bananami. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Zimną śmietanę 30% ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Udekorować utartą czekoladą
BullioSkładniki: jajka 3 sztuki, mleko 3,2% 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4
W Mojej Kuchni LubięWitajcie przed Nowym Rokiem :) to dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam pyszne ciasto z mleczną kanapką i kremem tiramisu :) Mój syn kończy 1 stycznia 19 lat a że nie lubi tortów przygotowałam mu takie ciasto deser.Zapraszam do wypróbowania bo jest lekkie i pyszne :) Ciasto podałam na przepięknej porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda . Składniki : około 15 batonów mleczna kanapka
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: 4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8
W Mojej Kuchni Lubięjest upiec dzień wcześniej. Mocno kawowy jest bardzo dobry. Wszystko na nim jadalne. biszkopt: 6 jaj wielkość M 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem kawowy: 500 g masła 1/2 szklanki cukru 4 jaja wielkość M 2 łyżki kawy rozpuszczalnej poncz: 1/2 szklanki naparu kawy mocnej 1/3 szklanki wina białego 1 słoiczek konfitury z czarnej(...)wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei. Krem: Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy miskę z jajami ustawiam na garnku z gotującą się wodą i miksuję
wesoła kuchniaSkładniki: 1/2 kostki masło lub margaryna, 3 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 2 szklanki mąka tortowa, 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia, 400 gram gotowa masa
W Mojej Kuchni Lubięsmaku :) chyba po prostu jednak przysuszyłam zbyt długim pieczeniem (bo przy zwijaniu nie, ale przy przekładaniu lekko zaczęła mi pękać...). Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 łyżki cukru 3/4 szkl. mleka 1 szkl. mąki 2 łyżki oleju rzepakowego Krem borówkowy: 250g mascarpone 5 łyżeczek cukru 200g borówek amerykańskich + borówki do dekoracji Sposób przygotowania: Rolada: Jajka miksujemy z cukrem, następnie dodajemy(...)jeszcze około 10-15 minut (czas zależny będzie od grubości ciasta). Gorący placek zwijamy wraz z papierem do pieczenia wzdłuż krótszego boku (ciasto jest cienkie, więc wzdłuż dłuższego rolada byłaby długa, ale bardzo cienka). Zostawiamy do ostudzenia. Krem: Mascarpone przekładamy do miski, wsypujemy cukier i borówki amerykańskie. Blenderem miksujemy na gładki krem. Roladę naleśnikową rozwijamy, nakładamy 2/3 kremu i ponownie
Kolorowy PrzepisownikPrzepis na dwa pyszne torty Z okazji urodzin mojej mamy postanowiłam zrobić jej niespodziankę i upiec pyszny tort, jak się okazało, moja mama również zrobiła tort
Mój pomysł naKruche babeczki kupujemy najlepiej gotowe, ale krem do nich przyrządzimy sami.Składniki na krem: gorzka czekolada 2 torebki liściastej herbaty zielonej z cytryną i pamelo ( u mnie Big-Active) 2 płaskie łyżeczki żelatyny 2 jajka ( mogą być małe ) 5 dag cukru niepełna szklanka śmietany 30 % ( około 150 ml ) Przygotowanie: Do 150 ml wody o temp 90 stopni C wrzucamy torebki(...)naparem herbacianym - delikatnie ucierając Krem gotowy, jesli mamy specjalną szprycę do kremów nakładamy do niej tężejący krem i wyciskamy do babeczek. Można też nałożyć po prostu łyżeczką. Kremu starcza na conajmniej 20 babeczek. Jeśli kremu nam zostanie, to można kupić gotowe blaty bezowe i wykorzystać go do bezowej słodkości :) Tym kremem można przełożyć też ciasto biszkoptowe. A jeśli robimy
Proste Potrawyświetna propozycja jesiennego deseru, który idealnie sprawdzi się na każdym spotkaniu przy kawie i z pewnością zachwyci naszych gości. Składniki: Ciasto kruche: 250g mąki pszennej 125g masła extra 60g cukru pudru 1 jajko masło do wysmarowania formy Krem migdałowy: 200g płatków migdałowych 120g cukru 135 masła 2 jajka 2 płaskie łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 2-3 gruszki 1/2 cytryny(...)minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką i przełożyć do formy tarty wysmarowanej masłem o średnicy 27 cm. Tarte nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. 2. Gruszki obrać ze skóry, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. 3. Krem migdałowy: Płatki migdałowe zmiksować
Szalona Kuchnia Ewelinywystudzeniu, możecie ciasto polać polewą czekoladową lub tak jak ja, oprószyć cukrem pudrem. To ciasto idealne na każdą okazję. Spróbujcie Przepis na formę o rozmiarach 28×21 lub kilka centymetrów większą. Zobacz też: Proste ciasto z gruszkami Wściekła szarlotka Babci Zosi Proste ciasto bananowe Kakaowe ciastka owsiane z orzechami Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Przepis
Kuchnia Bazylii