efektownie wyglądające ciasto, doskonałe na każdą okazję, a zwłaszcza na karnawał SKŁADNIKI Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 1 czekolada o smaku toffi garść siekanych orzechów 2 łyżki likieru orzechowo-czekoladowego Dodatkowo: cukier puder galaretka wiśniowa WYKONANIE 1. Biszkopt(...)mleku i cukrze gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło, dodajemy budyń, a na końcu rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy, dodajemy alkohol i orzechy. 4. Kremem smarujemy roladę, na szerszym brzegu układamy paski galaretki, zwijamy w roladę. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce, żeby się lepiej kroiło
słodki bratekszukać po blogu, wszystko w jednym poście :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty
kruche babeczkimają mniej kremu a dwa są takie na raz. Poza tym jest ich więcej, więc są bardziej podzielne. Dodałam je do muffinek oraz do kremu na bazie mascarpone. Dodatkowo do ciasta użyłam amerykańskiej czekolady Hershey's. Można je kupić w Scrummy.pl . Muffinki podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin. Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej(...)koniec dodać pokrojoną czekoladę i pokruszone ciasteczka oreo. Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami i równo podzielić ciasto. Około 3/4 wysokości papilotek. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut do suchego patyczka. Krem: Do zimnej kremówki dodać mascarpone, ekstrakt waniliowy i zmiksować na krem. Wsypać cukier puder, rozkruszone ciasteczka i krótko zmiksować. Kremem
Ala piecze i gotujewnętrze zostało zaakceptowane i okrzyknięte wielkim dziecięcym łoooooooo! :) Myślę jednak, że wśród dzieciaków zdecydowaną większość stanowią te, które lubią ciasta i torciki, a w szczególności te, które zachwycają kolorami tęczy, są słodkie, miękkie i przełożone pysznym śmietankowym kremem i owocami. Owoców możecie użyć według upodobań, najlepiej tych sezonowych :) Faktem jest, że torcik zawiera barwniki spożywcze i nie wiem jak podchodzicie(...)będzie to okupione pieczeniem pojedynczych blatów jeden po drugim. Tak, przepis jest długi ale w końcu mamy tu do czynienia z pięcioma kolorowymi blatami i masą kremu :D Tak, czy inaczej jest to ciasto warte późniejszych zachwytów i dziecięcych uśmiechów! Na Dzień Dziecka lub inną okazję. Dla urwisów małych i dużych, bo jestem pewna, że zachwyci nie tylko dzieciaki
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrugi placek w tym miejscu wykładamy na migdały suszoną żurawinę). Piec w temperaturze 160ºC przez około 30 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić. Przygotowujemy krem - 250 ml mleka zagotować z cukrem. Do pozostałego mleka dodać żółtka i mąką - zmiksować, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, stopniowo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto z dyniowym budyniem i ciasteczkami oreo . Ciasto jest na biszkopcie, przełożone dyniowym kremem budyniowym, ciasteczkami oreo, bitą śmietaną i opruszone startą czekoladą deserową. Ciasto jest smaczne i na każdą okazję. Jak zrobić takie ciasto z dyniowym budyniem pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle(...)krem budyniowy wykładamy ciasteczka oreo. Krok 3 ). Bita śmietana. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzącej) i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę dobrze schłodzoną ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy ostudzoną żelatynę i dobrze miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na ciasteczka oreo. Wyrównujemy powierzchnię i za pomocą gładzika z ząbkami robimy wzorek (patrz video) Posypujemy ciasto
RITA food channelDziś znów będzie słodko! Zapraszam Was na przepyszne ciasto bez pieczenia , na herbatnikach, z obłędnym kremem budyniowym i powidłami śliwkowym , które rewelacyjnie przełamują smak. Kropka nad I to chrupiące płatki migdałów z kokosem! Ciasto zwane również Pani Walewska albo Pychotka. Jest niesamowicie łatwe do zrobienia i szybkie. Idealne do popołudniowej kawy, albo np. na rodzinną imprezę! Gwarantuję, że każdy(...)gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając aż ;powstanie budyń, odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy masło i wszystko razem dokładnie miksujemy – ma powstać gładki krem budyniowy. Na blachę wyciągamy warstwę herbatników, smarujemy częścią powideł, przykrywamy 1/3 kremu. Układamy kolejną warstwę herbatników -> powidła -> krem – herbatniki – krem. Całość zasypujemy prażonymi wiórkami koksowymi z płatkami
Ostra na SłodkoPyszny czekoladowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na biszkopt: 5 dużych jaj, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 3/4 szklanki
My Culinary ArtOrange curd czyli wspaniały angielski krem pomarańczowy. Doskonały jako dodatek do przeróżnych deserów, lodów, ciast i owoców. W mroźną zimę krem pomarańczowy wniesie do Waszego domu nieco słonecznego lata :-) Polecam! Składniki (Na około 250 g kremu): 120 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zwykle są to 2 duże pomarańcze) skórka starta z 2 dużych pomarańczy (umytych i wyszorowanych szczoteczką
maniapieczeniadostatkiem, aż grzech tego nie wykorzystać. Posłuchaj The Brand Perry- All your life podczas przygotowywania. Wprawia w nastrój. Niedługo też podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto marchewkowe.Do dzieła!ZUPA KREM MARCHEWKOWA-LOVASkładniki:Ok.1 kg marchewek ( ja tak naprawdę nigdy ich nie ważę, mam takie prosto z ogródka, dość małe, więc używam kilkunastu. Po posiekaniu ich na talarki
Gotowanie to kochaniePrzepis znalazłam na blogu pewnej chyba amerykanki. Troszkę sama zmodyfikowałam wykonanie. Postanowiłam przełożyć je frostingiem, ale w i proporcje składników we frostingu zmieniłam. Ciasto
Blondynka Gotujeprzestudzonego masła dodajemy trochę ciasta, mieszamy a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia się. Przekładamy do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20 -25 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 1-2 łyżki(...)Rozsmarowujemy na nim dżem, układamy połówki bananów. Wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki aby galaretką stężała. Następnie wykładamy równomiernie 3/4 kremu. Przykrywamy drugim blatem, ponczujemy. Rozsmarowujemy pozostały krem i posypujemy stratą czekoladą. Ciasto schładzamy, najlepiej przez noc w lodówce i przechowujemy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaforemki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu . Po wyciągnięciu z pieca(...)można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Zanim nałożymy na nie krem musimy sprawdzić czy są już zupełnie zimne. Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego z dzióbkiem (tylką) w kształcie gwiazdki. Wyciskamy różyczki na zupełnie przestudzonych babeczkach. Jeśli
Ciastkozercywyrośnięcia, podwoi swoją objętość. Przesiej mąki do miski i dodaj sól, jaja, resztę cukru i mleka i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj aż kula ciasta będzie odchodzić od ręki. Odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Międzyczasie przygotuj krem a'la nutella. Upraż orzechy laskowe na suchej patelni i ściągnij z nich brązową skórkę(...)Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Daktyle zagotuj w mleku i dodaj do nich ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną. Wszystkie składniki zmiksuj na gładki krem. Jeśli krem wydaje Ci się za gęsty- dolej mleka. Stolnice posyp maką. Ciasto podziel na 2 części. Wałkuj placek na grubość ok. 1 cm. Każdy placek smaruj schłodzonym kremem i posyp żurawiną oraz siekanymi migdałami, posyp cynamonem
Z Kuchni Do Kuchniopakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja Pięknym Jasiem (po pieczeniu studzę fasolę, przekładam do słoika i wykorzystuję po raz kolejny, aż się nie zwęgli). Piecz przez 15-20 minut w temp. 220 c na środkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź, a w międzyczasie zrób krem. Ugotuj budyń(...)mleka, budyniu proszku i cukru (zostaw łyżkę zwykłego i lawendowego cukru do posypania ciasta). Zdejmij budyń z ognia i dodaj mleko kokosowe. Dokładnie wymieszaj. Wystudzony spód ciasta posmaruj dżemem. Na dżem wyłóż krem budyniowy. Na kremie ułóż owoce lekko je wciskając i posyp resztą cukru. Możesz od razu jeść, ale będzie jeszcze lepsze jeżeli wstawisz do lodówki na minimum godzinkę
greenscarf