cukru mały budyń lub połowa tradycyjnego opakowania 80 gram masla Masa krówkowa Dżem z czarnej porzeczki wiórki kokosowe do posypania mleko do nasączenia herbatników oraz mleko do rozcieńczenia ciasta Do szklanki wlewamy trochę mleka by rozcieńczyć budyń, pozostałe Mleko wraz z cukrem zagotowujemy...Do gotującego się mleka wsypujemy kasze manną i gotujemy na małym ogniu około 5-9 min.pod(...)dżemem porzeczkowym, wykładamy część masy budyniowej. Nasączamy kolejne herbatniki i układamy je na wierzch naszego kremu następnie smarujemy je masą korówkową układamy kolejną warstwę masy budyniowej Powtarzamy układanie warstw. Ważne by ostatnia warstwa była nasza masa budyniowa,którą smarujemy dokładnie całe ciasto łącznie z bokami..Posypujemy wiórkami i wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki
NaKońcuJęzykatroszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 800 ml śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru pudru sok z jednej cytryny dodatkowo czekolada do dekoracji Sposób przygotowania Żółtka oddzielić od białek. Masło rozpuścić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem(...)papieru i powtarzam tę czynność aż do wyczerpania ciasta. U mnie wyszło 9 placków. Placki studzić najlepiej osobno, aby dokładnie wyschły. Gdy placki będą wystudzone, ubijamy śmietankę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i wlewamy sok z cytryny, i ubijamy aż do zgęstnienia masy. Placki przekładamy kremem (po 3 łyżki kremu na placek). Wierz również smarujemy kremem
na moim stole...sumie takie mini ciasto. Poza tym nie trzeba ich przewracać na drugą stronę, a więc nie ma obaw, że się rozlecą (a zdarzało mi się to bardzo często). Do tego wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Dzisiaj propozycja na pyszny omlet smakujący trochę jak szarlotka, podawany z moim ulubionym czekoladowym kremem z awokado. Dzięki temu, że do środka dodałam jabłko omlet
Healthy food explorercynamonu(2 łyżeczki) 20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki) 1 jajko, 1 żółtko gotowy krem dekoracyjny Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy
Ciasta z tradycjamiDelekta - "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym. Składniki: 1 opakowanie Delekta "Babeczki na 1001 sposobów" o smaku czekoladowym 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju Krem: 200 ml śmietanki 30% 4 łyżki gotowej masy kajmakowej/krówkowej 1 łyżka żelatyny woda do namoczenia żelatyny ponadto: biały lukier plastyczny fiołki w cukrze, wg przepisu tutaj 1 łyżka cukru(...)minut, ciasto nico krócej, wystarczy 12-15 minut. Babeczki i ciasto ostudzić. Wyjąć z formy. Z ciasta wykrawać szklanką odpowiadającą średnicy babeczki koła. Muffinki przeciąć w połowie. Żelatynę namoczyć w wodzie. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać kajmak - utrzeć. Żelatynę rozpuścić - wlać do kremy i dokładnie połączyć. Tężejącym kremem przekładać krążki, formując torcik. Lukier plastyczny rozwałkować, wycinać paski odpowiadające wysokości
kolorowotorcikowokolorowe ciasto o bajkowej nazwie to gratka dla wielbicieli wypieków z galaretką. Jest lekkie, pełne owoców, przełamane słodyczą czekolady. Jego przygotowanie jest trochę czasochłonne ale efekt jest tego wart. Polecam szczególnie dla dzieci, na pewno będą zachwycone. *foremka 21 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jogurtową(...)kilka plastrów ananasa z puszki dodatkowo: opakowanie galaretki cytrynowej opakowanie galaretki brzoskwiniowej 5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego) Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać do tortownicy (nie za dużo, żeby biszkopt był niski). Resztę rozsmarować na papierze do pieczenia
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMuffinki te smakują wszystkim, są pyszne dzięki budyniowi i czekoladzie w środku , a dodatkowo dekoracyjny lekki krem sprawia ,że można się nimi zajadać bez końca :) A w dodatku wyglądają rewelacyjnie. Goraco polecam je każdemu. Muffinki z nadzieniem budyniowym Składniki na muffinki: - budyń waniliowy - 300 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli(...)oczyszczoną. W osobnej misce wymieszać mleko z jajkami. Do suchych składników dodać powoli mleko z jajkami i przestudzony tłuszcz z cukrem. Wszystko razem delikatnie utrzeć, ale nie zbyt długo. Ciasto powinno być grudkowate. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki napełniamy ciastem na dnie, a następnie wypełniamy przestudzonym budyniem i kawałkiem gorzkiej czekolady , wszystko przykryć ciastem. Z tego przepisu
Aromatyczne Podróżetort to już 2-3 blaty bezowe z cięższym kremem, np. na bazie bitej śmietany z serkiem mascarpone. Mój tort ma delikatny smak kawy dzięki smakowej masie kajmakowej, i delikatną dekorację z borówki amerykańskiej. Dla mnie zawsze wszystkie ciasta są zbyt słodkie, ale słodycz bezy nigdy mi nie przeszkadza, a nawet(...)jakiś czas można sobie pozwolić na taki cukrowy zastrzyk. Składniki: Beza • 8 białek z dużych jajek • 450 g cukru • 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej • 2 łyżki octu Krem • 250 ml śmietanki 30% • 250 ml serka mascarpone • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kawy – 400 g • borówka amerykańska do dekoracji Wykonanie: Beza • Białka ubić
To co kochamKrem: 200g śmietanki 30-36% 200g serka homogenizowanego waniliowego (można użyć dowolnego smaku) 2 łyżki cukru (wg smaku) 1 opakowanie śmietan-fixu Upiec babeczki. Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Suche składniki posiekać z dobrze schłodzonym masłem. W powstałej kruszonce zrobić dołek, wbić w niego zimne żółtka i wymieszać. Ciasto szybko(...)czasie z ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek. Przygotować nadzienie. Śmietankę z cukrem i śmietan-fixem ubić na sztywno. Wymieszać z serkiem. Kremem wypełnić ostudzone babeczki. Udekorować wg uznania
Di gotujeciasto na spód: 125masła 140 g cukru 200 g mąki 1 jajko Sernik (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!): 120 g masła 4 duże jajka, żółtka oddzielone od białek szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 50 g cukru 10 g masy marcepanowej 10 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej, 40 g kremu(...)grubym woreczku foliowym, np. takim do zamrażania. Łączymy rozdrobnione orzechy z kremem pistacjowym, masą marcepanową i smażoną skórką pomarańczową. Powinno nam wyjść coś w rodzaju zielonej kruszonki. Przekładamy ją do plastikowego pojemnika, zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki. 2. Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45-60 minut
Kuchnia PrezydentowejCiasto które nie może się nie udać. Banalnie proste i szybkie do wykonania. Naprawdę trzeba się dobrze postarać aby je zepsuć;) Biszkopt miodowy przełożony kremem śmietankowym z dodatkiem przepysznego orzechowego karmelu i płatków migdałowych rozpieści nie jedno wybredne podniebienie. Serdecznie polecam ;) Składniki: 6 jajek szklanka mąki krupczatki 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki(...)puder oraz aromat waniliowy, wymieszać. Żelatynę deserową rozpuścić według przepisu na opakowaniu i dodać do kremówki. Ubitą kremówkę wyłożyć na pierwszy blat, wyrównać, przykryć drugą połową biszkoptu. Na górę ciasta wyłożyć resztę masy kajmakowej i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić. Najlepsze ciasto jest drugiego dnia;) Smacznego
Krakowskie smaki AniFolia aluminiowa FPHU Green Pack WYKONANIE: 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę kakao, olej, mleko. 2. Przygotowaną jednolitą konsystencję przelewamy do tortownicy, pieczemy w temp. 160* około 70 minut. Dla pewności polecam sprawdzić patyczkiem. 3. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy, wierzch ciasta wydążamy , pozostawiamy brzegi ciasta jeśli zależy
Dziś Ja gotujemasy następnie dodajemy masło i gotujemy jeszcze przez ok 2 min. Lekko przestudzony krem wylewamy na herbatniki i przykrywamy go kolejną warstwą ciastek. Lekko dociskamy i odstawiamy do ostygnięcia a następnie najlepiej na noc wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na cieście. Posypujemy startą czekoladą i podajemy
Domowy Smak Jedzeniaforemkę 33x11cm) SPÓD: 400g markizów kakaowych 100g rozpuszczonego masła KREM: 250ml kremówki 250g mascarpone 1 laska wanilii 2 łyżki cukru pudru RABARBAR: 4 laski rabarbaru 3 łyżki cukru brązowego 3 łyżki wody + 3 truskawki pokrojone w plasterki Przygotowanie: SPÓD: Ciasteczka zmielić w malakserze, połączyć z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć spód formy. Schłodzić w lodówce. RABARBAR: Rabarbar przyciąć
Cakes By KejtSkładniki: ciasto: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego, 150ml oleju, 200ml mleka + 2 łyżki, 2,5 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao wydrylowane wiśnie krem: 500 ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier jajko kostka masła nasączenie: szklanka przegotowanej ostudzonej wody polewa: tabliczka czekolady mlecznej 3 łyżki margaryny lub masła(...)następnie cukrem i cukrem waniliowym. Gdy białka będą sztywne dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać olej i delikatnie mieszać łyżką. Dodać mąkę i proszek do pieczenia wolno mieszając. Pół ciasta wylać na blachę (jest to duża porcja). Do drugiej polowy ciasta dodać kakao oraz 2 łyżki mleka - całość delikatnie wymieszać i wylać na jasne ciasto. W ciasto wystarczy tylko wetknąć
Pychotkaaa