łyżki soku z cytryny - 4 duże jaja - 1 i 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 i 1/3 szklanki mąki tortowej - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli Krem: - 2 serki mascarpone (po 250g) - 500 ml śmietany kremówki (schłodzonej) - 4 łyżki cukru pudru - esencja cytrynowa - barwnik zielony Dodatkowo do dekoracji: - orzeszki pistacjowe - prażone płatki migdałowe - listki koniczyny * 50 sztuk(...)dodajemy po jednej łyżce (cały czas miksując) do masy jajeczno szpinakowej. Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy ok. 20 minut (sprawdzamy patyczkiem, jeśli będzie suchy – muffiny są gotowe). Wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, dodajemy barwnik zielony oraz esencję cytrynową, na koniec serki
mojewypiekiinietylkowłaśnie on zaspokoił wszystkie moje potrzeby domowej słodkości, na jaką miałam ochotę. Ciasto wielu tekstur, choć tej z klasycznego sernika raczej w nim nie znajdziecie :) Bardzo krucha podstawa o karmelowym posmaku, a na niej aksamitna masa serowa z kajmakiem, która bardziej przypomina puszysty krem, niż sernikowe wypełnienie. Całość wieńczy ciężka i równoważąca karmelową słodycz, polewa z gorzkiej czekolady. Kruche(...)typu philadelphia 400g kajmaku 125g Mascarpone Polewa: 100g gorzkiej czekolady 5 łyżek mleka 1/2 łyżki masła Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Wszystkie składniki zagnieć szybkimi ruchami, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto. 2. Gotowym ciastem wylep spód foremki (ok. 24x24 cm) i włóż do lodówki na 20min. 3. Wyjmij formę z lodówki i ponakłówaj ciasto widelcem. 4. Piecz 15min
Kuchnia w Słońcu Skąpanapoznały smaku tego ciacha a warto zapisać taki tani i szybki przepis na czarną godzinę :) Ciasto jest banalnie łatwe i tak naprawdę z banalnych składników. Każdy z nas jadł kiedyś kaszę mannę. Tutaj dodaje się do niej kilka dodatków i powstaje świetny krem, którym można przełożyć herbatniki. Co ciekawe, znam osobę, która po spróbowaniu nawet nie wiedziała, że zjadła kaszę(...)czyli masę białą. Powtarzamy czynności, które robiliśmy przy ciemnej części - nie dodajemy już tutaj jednak kakao. Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy równolegle trzecią warstwą herbatników. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto jest już chłodne, należy przygotować polewę. W garnuszku rozmieszać wodę i kakao, dodać cukier i margarynę. Podgrzewać aż wszystkie składniki się połączą. Polać ciasto
Poezja Smaków - blog kulinarnyOlejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie Oleju Wielkopolskiego w tradycyjnych daniach, w nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na 12 mini babek: ciasto na mini babki 4 jajka 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki domowego majonezu* 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wierzchu ciasta i suchego patyczka). Upieczone babki delikatnie wyjąć z formy, przełożyć na duży talerz i pozostawić do ostudzenia. Dekorowanie Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać z serkiem twarogowym. Całość wstawić na kilka minut do lodówki. Gdy masa lekko stężeje to przełożyć ją do szprycy i udekorować nią mini babki. Na sam koniec krem posypać
Ugotowaćświątecznego menu, może zdecydujecie się na wspaniały mazurek z kremem z białej czekolady i jagodami? Z całego serca polecam! Jest słodziutki, kremowy i przełamany idealnie lekką kwaskowością jagód! Biała czekolada i jagody? Zdecydowanie duet idealny, który musi u Was zagościć! :) Mazurek z białą czekoladą i musem jagodowym Składniki na ciasto kruche: 175 g mąki 25 g cukru pudru
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!bardzo klasycznym wydaniu! :) Lemon curd to przepyszny, gęsty krem cytrynowy, który na przełomie XIXw i XXw. był w Anglii podawany jako alternatywa dla dżemów do bułeczek, ciasteczek, czy grzanek, którymi Anglicy lubili (i wciąż lubią) się raczyć do popołudniowej herbatki. Dziś jest tak samo popularny i wykorzystywany także jako nadzienie do ciast, tart, czy dodatek do jogurtów i serników. Jest(...)ciasta! :D Lemon curd Potrzebujesz: 2 jajka 2 żółtka 160g cukru 60g masła otarta skórka i sok z 2 cytryn Sposób przyrządzenia: 1. W niedużym garnuszku roztrzep jajka z żółtkami i cukrem do połączenia. 2. Do jajecznej mieszaniny dodaj sok i skórkę otartą z cytryn. 3. Całość podgrzewaj na małym ogniu, wciąż mieszając do zgęstnienia. 4. Gęsty krem przetrzyj przez
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżeczka kawy rozpuszczalnej ciasteczka Oreo świeże maliny krem malinowy: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36%, 3 łyżki cukru pudru, 100 g malin, 2 łyżki cukru brązowego Wykonanie: Twaróg, jajka, cukier (w tym waniliowy) i mąkę wymieszać mikserem. Kawę zalać łyżką gorącej wody i dokładnie wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta i wymieszać z kawą. Na dno foremki silikonowej do muffinek(...)włożyć ciastko Oreo (w całości). Następnie jedną łyżkę jasnego ciasta i jedną kawowego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok 30 minut. Schłodzić w lodówce. Maliny z brązowym cukrem gotować na małym ogniu, aż nadmiar płynu odparuje. Przetrzeć przez sito. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Następnie po łyżce dokładać mus malinowy. Mieszać mikserem
zadanie-gotowaniekrem . Przechowywać w lodówce. Wykonanie biszkopcików Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na szywną pianę ze szczyptą soli. I powoli dodawaj po jednym żółtku ciągle miksując.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia . Wymieszac delikatnie. Masa ma być puszysta. Trzeba uważać aby nam "nie siadła". Jeśli boisz się użyć miksera mąki wmieszaj szpatułą do ciasta(...)pieczenia i upieczesz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 12 minut i dopiero potem wykroisz biszkopty, albo zrobisz jak ja. Wyłożysz blachy papierem do pieczenia i nałożysz ciasto łyżką, formując kształty "jajowate". Wielkość zależy od Ciebie. Pieczemy jednak nieco ostrożniej, gdyż biszkopciki są raczej cieńsze od pierwszego sposobu. Brzmi skomplikowanie, ale to na prawdę proste procedury. Po upieczeniu
Z Kuchni Do Kuchniwyszedł mi tak gęsty, czekam na sugestie;) Ciasto: 530 g mąki 2,5 łyżeczki sody 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik(...)otrzymania gęstego kremu. Cukier wsypujemy do dużego rondelka o grubym dnie, podgrzewamy na średnim ogniu (nie mieszamy). Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać zaczynamy delikatnie mieszać drewnianą łyżką. Do rozpuszczonego cukru dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy energicznie do połączenia (około 2 minuty). Następnie dodajemy kremówkę, mieszamy. Zdejmujemy z palnika i dodajemy sól oraz przyprawy. Studzimy. Ciasto dyniowe kroimy
Smaki Na TalerzuGorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić (w formie!) z wysokości 50 cm na blat lub podłogę i odstawić do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Wystudzony biszkopt oddzielić od brzegów nożykiem, wyjąć z formy i przekroić na 2 blaty (lub 3 jeżeli był upieczony w mniejszej formie). Do nasączenia 1 szklanka mocnej herbaty z cukrem i cytryną Krem budyniowy 500 ml mleka(...)ułożyć banany, posmarować je z góry resztą kremu. Przykryć drugim blatem, nasączyć resztą herbaty. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Śmietankę zagotować. Czekoladę połamać na kawałki. Gdy śmietanka się zagotuje, zdjąć garnek z płyty, dodać czekoladę i mieszać, aż się połączą. Tort wyjąć z lodówki, wyciąć dowolny wzór lub zostawić w całości. Ciasto posmarować masą czekoladową i schłodzić
Pełny talerzwcześniej jaglankę ze słynnym, lidlowskim masłem orzechowym, na skutek czego wyszedł mi przeeepyszny krem! Dodałam jeszcze odrobiny soku z cytryny i ksylitolu, żeby nieco bardziej osłodzić smak. Takim oto kremem nadziałam moje cudowne tartaletki i włożyłam na jakiś czas do lodówki, żeby nieco się schłodziły. Przed degustacją posypałam niektóre z nich jagodami goji. Nie są konieczne, ale z pewnością polepszają(...)muffinek lekko natłuścić olejem. Kakaowym ciastem wyłożyć wgłębienia na muffinki. Mi ciasta starczyło na ok. osiem spodów. Wszystkie ponakłuwać widelcem. Podpiekać przez ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ugotowaną kaszę dokładnie zmiksować z masłem orzechowym, cukrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Wypełnić nim gotowe, upieczone spody, następnie schłodzić w lodówce. Podawać np.z
Kuchnia Elliecukru + 100 g mąki KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: * cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara DIAMANT – 100 g * woda – 100 g * rum – 50 g * banan – 2 szt KREM Z PALONĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ: * biała czekolada – 200 g * śmietana 36% – ok.250 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko z jaj rozm. M – 2 szt * woda(...)jajku cały czas miksując. Wyciskamy na blache wyłożoną papierem, układamy plastry ciasta kruchego, pieczemy ok. 15 minut w 190C. KARMELIZOWANE BANANY Z RUMEM: Cukier gotujemy z wodą, redukujemy, delikatnie studzimy, dodajemy rum i pokrojone w plastry banany – mieszamy ok. 1 minuty ( banany nie mogą się rozpaść ) KREM Z PALONĄ BIAŁĄ CZEKOLADĄ: 100 g białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Ostra na SłodkoCzasem tęsknię za najprostszymi smakami które pozostawiłam w Polsce ,a które odświeżam tylko podczas krótkich pobytów wakacyjnych . Upiekłam ciasto ,najprostsze ,na pocieszenie. Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona(...)pieczenia i odstawiamy. Miękkie masło ubijamy mikserem z cukrem na jasny krem , dodajemy po jednym jajku i dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez
Ladylaura.łyżeczki ekstraktu z wanilii / 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 185 g mąki 3/4 łyżeczki octu 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 125 g mascarpone 200 g śmietanki 30-36% 1 łyżka cukru pudru ziarenka z połowy laski wanilii 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Babeczki: Masło i cukier umieścić w misce(...)dodać od razu do masy. Całość zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Ciasto rozdzielić do 12 papilotek i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 180*C, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Krem: Mascarpone i śmietankę miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy na koniec cukier
Malinowo w kuchnipiec przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka (ciasto jest upieczone, gdy drewniany patyczek włożony do niego, po wyciągnięciu będzie suchy). Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz (nasączenie biszkoptu). W szklance wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Przygotować krem z serka mascarpone i galaretki. 1 opakowanie galaretki wsypać do miseczki(...)dodać serek mascarpone oraz cukier puder i zmiksować na gładki krem. Masa powinna zacząć się ścinać już po kilku minutach (pod warunkiem, że moment tężenia galaretki został prawidłowo uchwycony). Krem z mascarpone i galaretki wylać na nasączony biszkopt i całość wstawić do lodówki w celu stężenia. Przygotować galaretkę z malinami na wierzch. Maliny umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na zwartej
Gospodyni Miejska