Ciasto jest obłędne w smaku, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu. Składa się z herbatników, lekkiego kremu budyniowego, masy krówkowej oraz orzechów i banana, który nadał mu apetycznego, bananowego posmaku. Wbrew pozorom nie jest przesłodzone, a delikatnie posolony kajmak sprawił, że całość jest wyjątkowa i jeszcze bardziej kusząca. Wszystko jest doskonale skomponowane! Zresztą sami spróbujcie... (Forma o wymiarach(...)ciastkach rozsmarować 1/2 masy krówkowej, a następnie posypać ją odrobiną soli i kolejno położyć warstwę ciastek, plasterki banana, krem budyniowy, herbatniki oraz rozsmarować pozostały kajmak, który należy oprószyć resztą soli. Wierzch należy obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Gotowe ciasto wstawić do lodówki do stężenia - najlepiej na całą noc. (*) Możecie też użyć budyniu śmietankowego lub waniliowego na 500 ml mleka
Di gotujecytrusy CIASTA I DESERY Kremowy sernik nowojorski na owsiano-orzechowym spodzie Gniazdka bezowe z herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko
Karo in the Kitchenilości zużytego cukru , ciasto wyszło niezbyt słodkie, z lekkim posmakiem bakalii, alkoholu i brzoskwini. Składniki: ciasto: 8 białek 3 żółtka 200 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek krem: 2 budynie śmietankowe 300 ml wody syrop z dużej puszki po brzoskwiniach(...)wszystko drugim plackiem. Na drugi placek wykładamy ostatnią porcję kremu. Brzoskwinie kroimy w plastry i układamy na ostatniej warstwie kremu. Galaretkę przed wylaniem na owoce dobrze jest schłodzić w lodówce, musi być mocno zżelowana, aby nie uciekła nam z owoców. Ciasto najlepiej schłodzić przez noc w lodówce. Smacznego
na moim stole...babeczki obsypiemy zmielonymi orzechami, to babeczki będą miały smaczny posmak. Gorąco polecam! Składniki: (na ok. 15 sztuk) Ciasto kruche: 170 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Krem czekoladowy: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 4 łyżki gorącego mleka 100-150 g schłodzonej śmietanki kremówki(...)orzechami). Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wstawić babeczki z blaszką do piekarnika i piec przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek. Ostudzić. Krem czekoladowy
Nastoletnie Wypiekaniewielkiego święta. Kiedyś takie ciasto było na wyposażeniu mojej lodówki, jednak świadomość żywieniowa weryfikuje pewne rzeczy i tak dziś ciasto to jest dla nas rarytasem. Idą święta więc doskonale wpasowało się w okazję ;-) Krem pieczarkowo-selerowy składniki: 500 g pieczarek 1/4 dużego selera 600 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietany sól, pieprz 1 liść laurowy(...)zestawieniu z zupą nadzienie farszu może okazać się zbyt delikatne. Gdy farsz lekko przestygnie dodajemy do niego ricottę i wszystko dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Z ciasta francuskiego wycinamy około 12 okręgów. Ja zrobiłam to za pomocą szklanki o średnicy 10 cm (pierożki mają być większe niż tradycyjne). Na środku każdego z nich nakładamy farsz i zwijamy. Układamy
Przysmaki Karolkiciasta dyniowe, które są wilgotne i bardzo lekkie. Jeżeli znacie sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem(...)filozofiasmaku.blogspot.com/ Gulasz wołowy z dynią i ziemniakami BLOG: http://krainamiodemplynaca.blogspot.com/ Szybkie bułeczki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Naleśniki dyniowe BLOG: http://gdywbrzuchuburczy.blogspot.com/ Zupa krem z dyni BLOG: http://czynnikipierwsze.com/ Zobaczcie też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe Artykuł Najlepsze przepisy z blogów #1 | Przepisy na dynię pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazyliidzień jak również możemy ją podać na różne okazje. U nas na przykład na pewno pojawi się na Boże Narodzenie. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 3/4 szklanki cukru 6 łyżek gorącej wody Krem: 200 g masła 100 g zmielonych orzechów włoskich 50 g zmielonych migdałów 1/2 szklanki gorącego mleka 2 łyżki czekośliwki 150 g cukru(...)masę żółtkową i delikatnie mieszamy. Ciasto pieczemy 15 min, w tem. 180 stopni C. Studzimy kilka minut i rolujemy je w ścierkę. Orzechy i migdały zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy masę do przestygnięcia. Masło, żółtka i cukier ucieramy, po czym dalej ucierając dodajemy do nich wystudzoną masę orzechowo - migdałową i czekośliwkę. Biszkopt smarujemy kremem i po całości rozsypujemy kawałki
Lili w kuchniSzybkie ciasto bez pieczenia Dzisiaj polecam szybkie ciasto bez pieczenia. Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru dowolne owoce (ja użyłam ananasa z puszki i winogrono) 2 galaretki o dowolnym smaku Wykonanie: Pierwszą galaretkę rozpuszczamy w 50 ml wody. Galaretkę trzeba dokładnie wymieszać gdyż trudno jest rozpuścić(...)tortownicy, posmarować kremem o odstawić do lodówki na pół godziny, aby masa delikatnie stężała. Dwie jednakowe galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody. Na krem układamy dowolne owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Artykuł Szybkie ciasto bez pieczenia pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaodstępach gdyż ciasto podczas pieczenia podrosną. Pieczemy przez ok. 10 min. w 180 st. C do zrumienienia a następnie zmniejszamy temp. do 150-160 st. C i pieczemy jeszcze przez ok. 20 min. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, gdyż mogą opaść. Wyciągamy gdy będą twarde. Po upieczeniu wykładamy na kratkę, przekrawamy i do zimnych nakładamy krem. składniki na krem
Domowy Smak JedzeniaWyśmienita, mocno aromatyczna tarta z kremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂 Ciasto kruche: 270 g mąki 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 150 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny Formę na tartę o średnicy
AleTorcikkremem budyniowym i truskawkami. Spody babeczek upiekłam z przepisu mojej babci więc wyszły rewelacyjnie. Z podanego przepisu wyszło mi bardzo dużo babeczek - około 75 dużych i 55 małych, natomiast kremu zrobiłam na około 25 dużych i 30 małych babeczek. Składniki: kruche spody ( około 75 dużych i 55 małych): 1 kg mąki ½ opakowania margaryny 1 opakowanie masła 1 łyżka smalcu(...)śmietankowy 500 ml mleka 1 opakowanie masła 6 - 8 łyżek cukru pudru ½ kieliszka spirytusu Wykonanie: kruche spody : Połączyć ze sobą wszystkie składniki na spody babeczek i szybko zagnieść gładkie ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim cienko foremki na babeczki. Foremki ustawić na blasze do pieczenia i piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 o C. Żeby
Mama Gotujenajczęściej robione przeze mnie ciasto.No ale cóż ja zrobię, że je tak uwielbiam :) Tym razem na bardzo kruchym spodzie. Krem natomiast to mieszanka śmietanki,serka ricotta,limonki i soku z jeżyn, a całość oblana pyszną polewą z jeżyn. Ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli łyżka cukru waniliowego Mąkę przesiać(...)zamrażalnika na 15 minut.(dzięki temu nie ma potrzeby obciążenia ciasta).Piec w 200 º C ok.15-20 minut.Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Tartę piekłam w formie o średnicy 25 cm.Ciasta spokojnie starczy na większą blachę lub jak u mnie,na drugą prostokątną o średnicy 35x12 cm. Krem: 650 ml śmietanki 30 % 250 g serka ricotta łyżka cukru waniliowego
Anielskie wypiekiSezon na truskawki w pełni. Same czy w deserach - zjadajcie je tak jak lubicie najbardziej bo za chwilę już ich nie będzie a na następne wiele
Smaczna PyzaŁabędzi puch to pyszne, podzielne ciacho, składające się z kilku, odpowiednio przełożonych ze sobą warst biszkoptu, kokosowego kremu i dżemu, a na wierzchu pokryte pierzynką z podprażonych na patelni wiórków kokosowych. Ciasto jest delikatne i wyjątkowo smaczne. Idealne na specjalne okazje oraz jako pyszny dodatek do niedzielnej kawy. Poniżej przepis w formie krok po kroku […] Artykuł Łabędzi puch pochodzi
Domowe Tortypszennej 800 ml mleka sojowego 200 g cukru 50 ml octu jabłkowego czubata łyżeczka proszki do pieczenia czubata łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 czubate łyżki karobu lub kakao krem: 300 r ryżu (waga suchego, przed ugotowaniem, użyłam jaśminowego, ale może być dowolny, byleby był biały) 300 g nerkowców 200 g cukru 800-900 ml mleka roślinnego ziarenka(...)tort to ilość tego ciasta pozwoli ci upiec 4 blaty. Możesz piec każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie tortów
greenscarf