łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 175 g cukru 225 g masła 100 g czarnej czekolady 4 jajka, roztrzepane 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 75 g wiórków kokosowych Krem: 450 g twarogu miękkiego 100 g masła, miękkiego 2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii niebieski barwnik: pół lub całe opakowanie barwika w żelu około 5-10 ml Oczka(...)miski z mąką 4.Dodać jajka i wanilię, dokładnie wymieszać 5. Wrzucić wiórki czekoladowe i wymieszaj delikatnie 6. Przełóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami 7. Ostudzić babeczki całkowicie Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Krem: 1. Wymieszać wszystkie składniki i nanieść na wierzch ostudzonych babeczek najpierw przy pomocy nożyka bądź łyżeczki na gładko smarować wierzch babeczki
KreatywnePinyświąteczny stół. Uwielbiam to ciasto więc co najmniej raz w roku musi się pojawić,zawsze się udaje,zawsze szybko znika...mało tego...to pierwsze ciasto,które upiekłam będąc nastolatką więc mam do niego sentyment. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamusi i w takiej wersji go podaję. Składniki na blachę 20x30 : Biszkopt: 6 jajek(...)masa nie była zbyt mdła. Biszkopt uprzednio nasączyłam by nie był suchy( nie jest to konieczne). Na biszkopt dajemy tężejące jabłka,następnie krem budyniowy,całość posypujemy startą czekoladą bądź polewamy polewą. Do ciasta idealnie sprawdzi się również gotowy mus z jabłek,ciasto zrobi się znacznie szybciej
Niespełnione zdolności kulinarneużywamy mrożone owoce część rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki, owoce do dekoracji pozostawiamy zamrożone. Na wcześniej przygotowane i całkowicie ostudzone blaty nakładamy krem i pokrojone 3-4 truskawki, Na wierzchu układamy pozostałe owoce. Ciasto trzymamy w lodówce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościZ bezami jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi. Jednym cieknie ślinka na myśl o tej nieziemsko słodkiej skorupce wypełnionej lekko klejącym i ciągnącym
Ostra na Słodkociastkach i między nimi nakładamy konfiturę małymi kleksami. Wykładamy połowę kremu. Układamy drugą warstwę biszkoptów, nasączamy ponczem, nakładamy kleksy konfitury i przykrywamy drugą częścią kremu. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Smacznego
Moje-pitraszeniejogurtu greckiego 1/3 szklanki oleju czerwony barwnik spożywczy – użyłam 1/3 łyżeczki barwnika w proszku Na krem: 200g kremowego serka śmietankowego 50g miękkiego masła 4 łyżki cukru pudru pół łyżeczki ekstraktu waniliowego Dodatkowo: posypka do ozdobienia – użyłam złotego brokatu Przygotowujemy ciasto na muffinki – do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz dodajemy sól. Do osobnej(...)Nagrzewamy piekarnik do 180°. Przygotowujemy silikonowe foremki lub blachę do muffinek wypełniamy papierowymi papilotkami. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości gotowym ciastem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowujemy krem – do miski przekładamy miękkie masło oraz cukier puder – wszystko ubijamy na puszysto. Do tego dodajemy serek śmietankowy oraz ekstrakt
Smaczna Stronazakalca. Kolejne ciasto z serii… to musi się udać. Bez włączania piekarnika, wystarczy lodówka. Efekt… bajecznie kremowy, mocno bananowy deser. Niezwykle smaczne połączenie słodkiej masy budyniowej z lekko kwaskową galaretką. Świetny dodatek do weekendowej herbaty, który zaspokoi także niebywale wymagające podniebienia naszych dzieci. Składniki (forma 24 cm x 30 cm): Krem: 2,5 szklanki (625 ml) mleka(...)lekko skropić cytryną, aby banany nie ciemniały, ale u mnie bez tego trzymały się dobrze). 5) Następnie przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować resztę kremu, ułożyć kawałki banana, a wszystko zalać lekko tężejąca galaretką (dobrze jest ciasto trochę schłodzić przed wylaniem galaretki). 6) Ciasto przed podaniem odstawić na co najmniej 2 h do lodówki
Fitsweet.memiksuj do czasu uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta. 2. Foremki na babeczki wyłóż papilotkami lub posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie wypełnij ciastem do końca. 3. Piecz muffiny w 180*C przez ok. 25min. Krem: 1. Orzechy przeznaczone na krem namocz w miseczce z wodą przez ok. 15min. 2. Odcedź namoczone orzechy, umieść w blenderze, dodaj serek i cukier puder
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBabeczki idealne dla Nas Babeczek. Smak, który urzeka po pierwszym kęsie. Maślane, puszyste z cytrynowym kremem. Dla fanów kwaskowatych smaków choć nie jest on tak mocno wyczuwalny wręcz przełamuje idealnie słodycz ciasta. Zapraszam... Inspiracja "Moje wypieki" Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 3/4 szklanki drobnego(...)śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty 150 g lemon curd jeśli nie mamy dodać sok z 1 cytryny
Kubki smakuteż się uda i jest po prostu pyszny ! Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami , lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go.Murzynek z wiśniami jest bardzo smaczny i puszysty
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZrobiłam rurki z większych i mniejszych foremek. Wzięłam kiedyś przepis z TEJ strony. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 150 g kwaśnej śmietany 250 g masła lub margaryny Szczypta soli Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 30% - 36 % 1 opakowanie śmietany śnieżki w proszku ( jeżeli śmietana będzie zbyt rzadka) 2 – 3 łyżki(...)boku o mniejszej średnicy a kończąc na szerszym. Gdy ciasto będzie nawinięte na foremki, każdą obtoczyć w cukrze dociskając lekko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej rurki. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C, piec 12 – 15 minut, do momentu aż się lekko zarumienią. Przygotować krem: Do śmietany dodać 2 -3 łyżki cukru pudru
Na słodko lub wytrawniewykorzystać w naszej kuchni - znajdziecie więc przepisy z wykorzystaniem czerstwego pieczywa (grzanki, bruschetty, kwas chlebowy), przejrzałych warzyw i owoców (chlebek bananowy, owoce pod kruszonką, krem śliwkowy z kakao, zupy, zapiekanki, pieczone warzywa, zdrowe chipsy, ciasta z dodatkiem warzyw). Mamy dział dotyczący nabiału (budynie, jogurtowe desery, domowe masło czy gzik) oraz mięsa (potrawki, wywary, pasztety czy pizze). Wszystkie
Moje Kuchenne Rewelacjekokosowego (opcjonalnie) 2-3 łyżki cukru pudru** * dostępny w supermarketach- jest to krem w stylu Nutelli, możecie oczywiście go pominąć ale nadaje bardziej intensywnego smaku . ** w zależności czy używanie kremu kokosowego, który nadaje już słodyczy, możecie dodać mniej lub więcej cukru Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, proszek(...)czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem i wiórkami. Dodajemy likier i w razie konieczności dosłodzenia cukier. Krem przekładamy do lodówki
Mania Gotowaniacukru -łyżka cukru waniliowego -75g rozpuszczonego i ostudzonego masła -2 jajka -250ml mleka -3 szkl mąki pszennej tortowej+ do podsypania DODATKOWO -orzeszki ziemne zmielone -nutella lub podobny krem czekoladowy -jajko do smarowania drożdżówek Na początku drożdże wkruszamy do miski, dodajemy lekko ciepłe mleko, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia drożdży i zostawiamy na około(...)minut. Następnie ciasto dzielimy na około 12-15 równych kawałków i formujemy z nich kule. JAK ZROBIĆ BUŁECZKI SERCA? Bierzemy kawałek ciasta-kulę i wałkujemy na spory, cienki, okrągły placek. Smarujemy go niewielką ilością kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami. Zawijamy. Składamy na pół nacinamy nacięte części wywijamy i serce gotowe. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutrwa w najlepsze, tak jak i sezon na owoce, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przetworowym przepisem Tym razem będzie to przepis na zdrowszą alternatywę dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie(...)wszystko. Nasza domowa nutella śliwkowa jest już gotowa. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek? Smacznego! Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry Bezglutenowe naleśniki Artykuł Domowa nutella śliwkowa (wersja fit) – przepis
Okiem Blondynki by McBlonditrwa w najlepsze, tak jak i sezon na owoce, dlatego dzisiaj przychodzę do Was z kolejnym przetworowym przepisem Tym razem będzie to przepis na zdrowszą alternatywę dla gotowych, czekoladowych kremów do kanapek. Jako dziecko, bardzo lubiłam powidło śliwkowe mojej Babci. Później, moja Mama wynalazła gdzieś przepis na domową nutellę ze śliwek , którą nazywano również czekośliwką lub śliwką w czekoladzie(...)wszystko. Nasza domowa nutella śliwkowa jest już gotowa. Najlepiej smakuje na domowym chlebie, choć idealnie nadaje się również jako dodatek do naleśników, gofrów lub ciast Jak Wam się podoba taka zdrowsza alternatywa dla gotowych kremów do kanapek? Smacznego! Na moim blogu znajdziecie również przepisy na: Chleb bezglutenowy Bezglutenowe gofry Bezglutenowe naleśniki Artykuł Domowa nutella śliwkowa (wersja fit) – przepis
Okiem Blondynki by McBlondi