ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:831/1378)

SOLONY KARMEL – idealny do lodów, naleśników i gofrów! 140

Solony karmel to jeden z moich ulubionych dodatków do lodów, deserów i ciast. Ostatnio wykorzystałam go do Pavlovej z lodami – zobaczcie tutaj . Obłędnie słodki ( a co za tym idzie kaloryczny :p ) krem z nutką soli z całą pewnością niejednego już zachwycił. Można go w bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzić w domowym zaciszu ze składników, które prawie zawsze mamy

Ostra na Słodko
Ciasto słonecznikowe 235

wymieszać. Przygotowane ciasto wylać na formę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Biszkopt piec około 40 minut w 170ºC (najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest dobrze upieczone). Uchylić piekarnik i biszkopt pozostawić do ostygnięcia. Następnie należy przygotować krem budyniowy : do rondelka wlać 2 szklanki mleka. Zagotować. W pozostałej szklance wymieszać budyń, cukier, mąkę oraz roztrzepać jajka. Masę ze szklanki powoli wlać

Ugotować
Tort tęczowy 221

tortu nie jest specjalnie porażający, co nie oznacza, że nie jest smaczny. Serdecznie polecam. Składniki: ciasto: 360 g masła 6 jajek 210 g cukru 300 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 6 łyżeczek mleka 3 łyżeczki cukru waniliowego krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: barwniki spożywcze(...)każdy placek dałam po mniej więcej 3 łyżki kremu, pozostałą częścią kremu obłożyłam tort. Do dekoracji użyłam pociętych kolorowych żelek. Smacznego!!! *barwniki spożywcze można użyć w żelu, bądź też w proszku, jeśli dodajemy tych w proszku wystarczy na porcję dosłownie czubek od noża. Zbyt duża ilość barwnika w cieście spowoduje lekką goryczkę. Przy dodawaniu barwników bierzmy pod uwagę również

na moim stole...
Kruche mini ciasteczka 155

wahania polecam. Pyszne kruchutkie, rozpływają się w ustach. Ciastka są małe ok 2 cm.,  na jeden kęs. Część z nich przełożyłam kremem chałwowym, część bez przekładania. Jedne i drugie są pyszne. SKŁADNIKI Na ciasto: 5 szklanek mąki tortowej 2 margaryny ok. 1 szk. cukru pudru 7 gotowanych żółtek 1 żółtko surowe 2 łyżki octu Masa chałwowa: 100 g. chałwy

W kuchennym oknie Ewy
Czarno-biały tort na urodziny 227

upiekłam to ciasto na swoje urodziny; najpierw nie mogłam się zebrać, żeby rozpisać przepis, później... No cóż, zrobiło się za późno . Doszłam więc do wniosku, że z publikacją poczekam na kolejną, odpowiednio doniosłą okazję. No i proszę, ta dam! Piętro dolne, większe, to biszkopt kawowy z musami kawowym i jeżynowym. Górne, mniejsze, to biszkopt orzechowy z kremem kajmakowym i jabłkami(...)gorącego płynu dodać odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do owoców, delikatnie mieszając łyżką.  Mus wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. (na dwupiętrowy tort) krem maślany: 2 białka 130 g cukru 170 g miękkiego masła dodatkowo: 500 g białej masy cukrowej  500 g czarnej masy cukrowej masa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z kremem orzechowym i żurawiną 124

mąki orkiszowej 4 łyżki oleju kokosowego 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu  Wierzch: 4 łyżki kremu orzechowego 3-4 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy. Jeśli ciasto będzie się lepić to oprószamy mąką. Formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po upływie czasu wyjmujemy(...)ciasto i rozwałkujemy. Przekładamy do natłuszczonej formie. Widelcem nakłuwamy spód. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 35-40 minut. Po ostudzeniu nakładamy krem orzechowy i żurawinę, odstawiamy na kilka godzin na zastygnięcia. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Czekoladowe ciasto z bananami 136

słodkiej pasji, która z niezależnych ode mnie przyczyn musiała zostać odłożona na kilka lat do szafy. Gdy zabierałam się za pieczenie tego ciasta nie potrafiłam zrobić nawet kruszonki! O biszkopcie nawet nie marzyłam. Dziś krem maślany na bezie szwajcarskiej potrafię zrobić z zamkniętymi oczami ;). Jeśli zastanawiacie się, czy zdążycie się jeszcze kiedykolwiek nauczyć piec, to powiem(...)jest on bliżej niż dalej. Dziś, w drugą rocznicę założenia bloga ‘Słodki Pomysł’ życzę sobie i Wam, drodzy czytelnicy wielu słodkich sukcesów kulinarnych i […] Artykuł Czekoladowe ciasto z bananami pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Agrestowiec 238

też znalazłam kompot i dżem agrestowy -  tak też powstał agrestowiec. Składniki: Na ciasto kruche: 150 g mąki 1/3 szkl. cukru pudru 3 żółtka 100 g masła aromat waniliowy (kilka kropli) Na bezę: 5 białek 10 łyżek cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Na krem agrestowo(...)budyniowy: 1 litr soku z kompotu agrestowego 3 budynie waniliowe 3 łyżki cukru 2 żółtka 200 g masła Na krem agrestowo - śmietanowy: 300 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 5 łyżek dżemu agrestowego 3 łyżeczki żelatyny cukier puder Przygotowanie: Ciasto kruche : Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez ok. godz.  Formę o wymiarach

My sweet a life
Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows 181

Wiosenne Babeczki - Kwiatuszki z Marshmallows - S kładniki (ok. 1 4 babeczek): Ciasto: 3 jajka 150 g mąki 150 g masła w temperaturze pokojowej 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (16 g) szczypta soli  łyżka kakao  ok. 1-2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) Krem: 500 ml mleka łyżka mąki pszennej budyń waniliowy (lub śmietankowy) 1/3 szklanki(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę do pieczenia muffinów wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) - do zrumienienia. Studzimy. Wierzch każdej babeczki smarujemy niedużą ilością kremu. Pianki marshmallow kroimy wzdłuż na ok. 4 części (można do tego celu użyć nożyczek

Słodka Strona
Korzenne muffinki z powidłami pod śniegową czapą 154

świątecznego piernika ukryte pod śniegową czapą z aksamitnego kremu, spodobają się nie tylko małym łasuchom , choć najmłodszych można zachęcić do zrobienia   i   dekoracji , są dziecinnie proste do wykonania, nie potrzeba nawet miksera, wszystko wymieszamy ręcznie, a efekt smakowy jest tego wart.  Składniki na 12 sztuk muffinek:   Ciasto: 1 duże jajko 150 ml mleka 6 łyżek oleju(...)mokrych składników, wsypujemy suche, dokładnie mieszamy do jednolitego gęstego ciasta. Porcje ciasta nabieramy łyżką i wkładamy do papierowych papilotek na muffinki do ¾ objętości na wierzch kładziemy po płaskiej łyżeczce powideł śliwkowych. Muffiny pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180*c na pieczeniu góra dół. Krem waniliowy: Serek mascarpone i śmietankę prosto z lodówki przełożyć do miski, dodać pastę waniliową

Wanilia i Kardamon
CZEKOLADOWE CIASTO Z JAGODAMI 160

pyszne, mocno czekoladowe ciasto, przełożone masą czekoladową z dodatkiem jagód, a wszystko to wykończone białą czekoladą i czekoladowymi kuleczkami   SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka, 2 budynie czekoladowe, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 ml śmietany 30%, 1 gorzka czekolada, ½ tabliczki mlecznej czekolady, 1 śmietan-fix Dodatkowo: jagody, czekoladowe kuleczki , biała czekolada WYKONANIE Biszkopt: Budyń, proszek(...)ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu sypką mieszankę – całość dokładnie mieszamy. Przelewamy ciasto do formy o wym.20x28 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 20-25 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce, a następnie przekrawamy na 2 biszkopty. Krem: śmietankę przelewamy do rondelka, podgrzewamy (ale nie dopuszczamy do wrzenia), dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Tak przygotowaną

słodki bratek
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 150

puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki 50 g cukru sok z 1 cytryny otarta skórka z cytryny Kremówkę ubić z cukrem, wlać sok z cytryny

kolorowotorcikowo
Tort jarmużowy z truskawkowym kremem (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 161

biszkopt (śr: 18 cm) -4 średnie jajka -90g jarmużu (liście bez łodyg) -100ml oleju rzepakowego -200g mąki ryżowej -200g ksylitolu -sok z połówki cytryny Truskawkowy krem -5 łyżek ryżu jaśminowego -100ml mleka kokosowego + 100ml wody -300ml zmiażdżonych truskawek -100g ksylitolu -3 łyżki mąki kokosowej Dodatkowo -sok z cytryny + woda (do nasączania blatów) -truskawki(...)minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone!). Po tym czasie wyciągnąć ciasta i uderzyć nimi o blat aby opadły równo, pozostawić do ostudzenia. Ostudzone biszkopty oskrobać z przyrumienionych boków i przeciąć na równe blaty. TRUSKAWKOWY KREM Ryż zalać płynami i podgrzać w garnuszku. Gdy całość się zagotuje, wyłączyć i zostawić pod przykryciem ok 30 minut (w ten sposób

Candy Pandas
Bananowe bez pieczenia 214

Ciasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę.  Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki.  Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają.  Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem oraz rozdrobnionymi bananami. Krem dzielimy na dwie części, do pierwszej dodajemy pokruszone herbatniki kakaowe i po wymieszaniu wykładamy (dokładnie do boków formy) na warstwę herbatników.  2. Zieloną galaretkę wylewamy na masę bananową, układamy

Kuchnia w czekoladzie
Placek Jojo (Stefanka) 527

łyżki kakao 2 łyżki masła Przygotowanie Ciasto. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników. Podzielić na 4 części, każdą część ciasta wyłożyć na blaszkę i dobrze rozwałkować (natłuszczoną lub na papier do pieczenia) i upiec na złoty kolor. Krem. Mleko zagotować, wsypać kaszę, cukier i wiórki kokosowe. Zamieszać i całość chwilę pogotować aż zgęstnieje. Zestawić z ognia, ostudzić. Masło utrzeć(...)połączyć z ugotowaną, przestudzoną masą, dodać ekstrakt waniliowy. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Polewa czekoladowa. W małym rondelku wymieszać cukier puder, kakao i wodę. Chwilę pogotować. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki na co najmniej dwa dni. Placki miodowe w tym czasie zmiękną. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania