Szybka przekąska do kawy albo dobre drugie śniadanie??? Rogaliki drożdżowe. Malutkie, mięciutkie pachnące wanilią i kuszące różnorodnym nadzieniem. Ciasto nie jest skomplikowane, choć nie wyrasta w ciepłym miejscu a odpoczywa w lodówce. U mnie przepis na 24 fikuśne rogaliki na tzw. dwa kęsy. Znikły w takim tempie że sama nie załapałam się na wszystkie warianty nadzienia. Bardzo polecam przepis(...)ciepłe) 1 jajko w temperaturze pokojowej szczypta soli 1 łyżka ekstraktu waniliowego 5ml 50 g cukru Ponadto : ulubiona konfitura ( u mnie z dzikiej róży ) masa kajmakowa krem czekoladowo- orzechowy typu nutella Wykonanie: 1. Mąkę przesiać z cukrem, oraz solą na stolnicę jeśli używacie drożdży suchych dodajcie je bezpośrednio do mąki jeśli używanie świeżych musicie uprzednio
vaniliowoczekoladowaopłaca się w nią zainwestować swoje pieniądze, szczerze polecam :) SKŁADNIKI: ciasto 1 1/2 szkl. maki 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 jajko 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szkl. oleju 1/3 szklanki mleka sok z połowy cytryny kandyzowana skórka cytrynowa kila kropel aromatu cytrynowego krem czekoladowy 200 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady chmurka z bitej(...)suchymi składnikami i dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając
Kuchnia w opałachmojprzepisna.pl | Tort makowo-jabłkowy z podprażonymi orzechami w miodzie Tort bez kremu śmietankowego, bez kremu maślanego, bez blatów biszkoptowych, bez masy cukrowej, dziwne, prawda? A jednak, mam dla Was przepis na świetny tort makowo-jabłkowy. Tort składa się z kilku warstw: kruche ciasto, masa makową, prażone jabłka,ciasto kruche, masa makowa, prażone jabłka i podprażone orzeszki w miodzie, czego można
moj przepis naśrednicy. Patelnię rozgrzać i przy pierwszym smażeniu - zagłębienia należy posmarować niewielką ilością oleju. W dołeczkach umieścić porcje ciasta, patelnię zamknąć i dociskając odczekać 30-60 sekund. (Ciastka powinny być zarumienione.) Nienapełnione skorupki nadają się do dłuższego przechowywania. Przygotować krem. Do roztopionego masła dodać cukier, wodę i kakao. Po lekkim przestudzeniu do masy wsypać (partiami i energicznie mieszając) mleko(...)proszku. Na końcu wmieszać posiekane orzechy i odczekać aż krem lekko zgęstnieje. Połówki orzeszków napełnić nadzieniem i złożyć. Ciastka można przygotować na patelni lub przy pomocy specjalnej maszynki, ale wtedy czas pieczenia będzie zależny od mocy sprzętu. Do pieczenia w foremkach - ciasto zalecam schłodzić, aby było twarde i nadawało się do wylepiania foremek
Di gotujeUwielbiam ciasto francuskie zarówno w wersji na słodko, jak i na ostro. Z farszem mięsnym, serem czy też słodkimi kremami i owocami – każde smakuje idealnie, kiedy jest idealnie wypieczone. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące przekąski, które są idealnym pomysłem na Dzień Dziecka. Każdy dzieciak ( i ten mały i ten starszy! ) z przyjemnością pochrupie take Pizzowe ślimaczki
Ostra na Słodkoprzyprawy do piernika(3 łyżki) 30 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki) 1 jajko krem dekoracyjny Miód wraz cukrem i masłem rozpuszczam. Studzę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodaję przestudzony miód i jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyjmuję i wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję ciasto na grubość
Ciasta z tradycjamimleka 4 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30% ok. 200 g poziomek ok. 50 g gorzkiej czekolady Tartaletki z Kremem Poziomkowym i Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem foremkach. Pieczemy(...)następnie zmieniając obroty miksera na najniższy poziom powoli dodajemy budyń. Następnie wrzucamy ok. 120 g poziomek i delikatnie za pomocą szpatułki mieszamy. Na każdą tartaletkę wykładamy ok. 2 łyżki kremu i posypujemy startą na tarce o grubych oczkach czekoladą oraz resztą poziomek. Chłodzimy w lodówce. Tuż przed podaniem ubijamy pozostałą część śmietany i dekorujemy tartaletki. Moje posty
Słodka Stronabiszkopt wyrośnie, czy da się przekroić. Moim zdaniem jest to chyba jedno z najprostszych ciast, niezwykle szybkich do zrobienia, gdyż czas pieczenia nie przekracza 20 minut, szybko stygnie i zawinąć w nie można dosłownie wszystko. Od nadzień z kremem na bazie bitej śmietany, aż po bardziej wytrawne wersje np. z ricottą i wędzonym łososiem. Jeśli więc szukacie pomysłu na szybie
Jacob TastesBabeczki bardzo owocowe Składniki na ciasto: 2 szklanki przesianej mąki tortowej 1/3 szklanki ksylitolu zamiast cukru 1/2 szklanki oleju pół szklanki posiekanych orzechów brazylijskich 1,5 szklanki jogurtu 2 jajka 3 male jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ szklanki borówek Składniki na krem: 250 śmietanki kremówki 2 serki kanapkowe(...)sodę, ksylitol, sól, posiekane orzechy. Następnie zawartość obu misek łączymy ze sobą dokładnie mieszając łyżką. Dodajemy owoce. Ciasto wlewamy do foremek do 2/3 ich wysokości i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach C do suchego patyczka. W tym czasie przygotowujemy krem. Zimną śmietanę miksujemy z odrobiną szczypty soli. Następnie dodajemy ksylitol oraz serki kanapkowe. Ponownie miksujemy na niskich obrotach
Bon Appetit Małgorzatymąki pszennej 70 g cukru pudru (można troszkę mniej) 1 duże jajko szczypta soli cukier puder do posypania ciasteczek krem lemon curd - tutaj Wszystkie składniki wkładamy do miski (masło kroimy na drobne kawałki), zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki, wałkujemy na grubość około 4 mm, wykrawamy(...)tyle samo bez dziurki), przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach jakieś 15 minut (ciasteczka muszą nam się ładnie zarumienić). Przekładamy na kratkę i studzimy. Przekładamy kremem i posypujemy po wierzchu cukrem pudrem
kruche babeczkiswoje tęczowe lody już dziś! Przygotowanie 20 minutes Gotowanie 20 minutes Czas całkowity 40 minutes Składniki: Na ciasto: 100 g cukru 2 jajka 100 g masła (rozpuszczonego) 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli barwniki spożywcze Na krem: 200 g miękkiego masła 300 g cukru pudru 4 łyżki mleka kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatki 6 wafelków(...)miksujemy przez ok. 3-4 minuty aż składniki połączą się w lekko bladą, puszystą masę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz masło i mieszamy wszystko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części. Do 3 dodajemy barwnik spożywczy, u mnie to niebieski, zielony oraz różowy. 4 część masy pozostawiamy bez barwnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. W formie
Mostek w kuchniWszystko się klei od soku i pachnie pomarańczową skórką. Bucha gorąco od piekarnika, nadal próbuję doczyścić dłonie od ciasta. Jego ugniatanie mnie relaksuje, cały stres znika, uchodzi jak powietrze z balonika. Czuję się wtedy taka szczęśliwa, kiedy wiem, że to będzie pyszny deser. Śmieją mi się oczy, bo czuję, jak cudownie pachnie w trakcie pieczenia. Pieką policzki z ekscytacji(...)zagniatam ciasto. Pozostałym masłem smaruję formę na tartę o średnicy 28 cm, wylepiam ją rozwałkowanym ciastem, delikatnie dociskając brzegi. Przykrywam kawałkiem papieru do pieczenia i przyciskamy grochem lub fasolą (suche). Piekę 10 min w temp. 200°C. Odstawiam na bok. Jajka na krem ucieram z cukrem na dość jasną, lekko płynną masę. Mieszam kremówkę i szklankę soku pomarańczowego
W kuchni Karmel-itkiwanilinowego 16g 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać(...)rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm i wycinać z niego ciasteczka. 3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (proszę zachować między ciasteczkami odstępy) i piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Kawę zalać
Mała Cukierenkawanilinowego 16g 2 żółtka 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso, jeśli kawa będzie w granulkach, proszę przesiać ją przez sitko) Krem: 50 miękkiego masła 80g cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (najlepiej espresso) 2 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Mało utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 2-3 minuty. Dodać(...)rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 3-4mm i wycinać z niego ciasteczka. 3. Ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (proszę zachować między ciasteczkami odstępy) i piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 15 minut. 4. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Kawę zalać
Mała Cukierenka