ciasta z kremami - 20669 przepisów (strona:823/1378)

Quiche z mięsem mielonym 153

Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. Pieczona jest na cieście kruchym lub francuskim. Jej nadzienie może być słodkie (np. z owocami, kremami), jak i wytrawne (np. z warzywami, grzybami, twarogiem). Odmianą tarty jest quiche , który różni się od tarty tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym zalanym zawsze masą śmietanowo-jajeczną. Zarówno tartę jak i quiche serwujemy

Krokusowy Dom
Tort z kremem KAWOWYM i CHAŁWĄ 142

Tort, w którym królują dwa smaki – smak kawy oraz chałwy, które idealnie ze sobą współgrają. Do tego kakaowy biszkopt, wkładka kokosowa oraz banany – smaki

Via Gusto
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 188

karmelowego. Czas przygotowania:  60 minut (poza chłodzeniem ciasta Porcje: 20     Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki, ¼ szklanki cukru pudru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g schłodzonego masła, 2 żółtka, Skórka otarta z jednej pomarańczy, Szczypta soli, Masło do smarowania foremek. Krem: 125 g Serka Kremowego Arla Apetina Naturalny, 300 ml śmietany kremówki, 2 szklanki puree(...)babeczki. Foremki wylepić ciastem, nakłuć je widelcem, nadmiar przyciąć równo nożem, środek obciążyć (np. wsypując do foremki groch). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut, po upieczeniu wystudzić, wyjąć z foremek. Mak uprażyć na patelni. Aby kontrolować stopień uprażenia można do maku doda kilka ziarenek białego sezamu. Przygotować krem: syrop karmelowy  wymieszać

SzczyptaSmaQ
Kruche ciasteczka na piwie (z kremem czekoladowym) 137

być marmolada) cukier puder do posypania   Margarynę z mąką posiekać. Dodać sól, cukier i piwo. Całość dokładnie i szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty (użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka i delikatnie posklejać. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
Ciasto Góra Lodowa 234

pączu z herbaty i rumu, ja z tego zrezygnowałam. Ale Wy jeżeli lubicie ciasta z dodatkiem alkoholu to nie musicie tego pomijać.   Zapraszam!!! Składniki: Biszkopt: 5 jajek, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao,   I krem: 3 łyżki maki pszennej, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 2 op. cukru waniliowego, 3 łyżki cukru(...)proszku. Następnie dzielimy masę na dwie połowy. Do jednej dodajemy 2 łyżki mleka w proszku a do drugiej 2 łyżki kakao. Kremy z mleka w proszku wylewamy na przemian   za pomocą łyżki pomiędzy biszkopty. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kroimy w połowie biszkoptów. Smacznego

Passion of Cooking
Puszyste pączki z czekoladą i orzechami 121

poszło w biust   Składniki na ciasto podstawowe: 1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 100 g cukru +1 łyżka do rozczynu 500 ml mleka 6 żółtek 100 g masła cukier waniliowy 40 ml spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia tabliczka czekolady 2 łyżki masła 1 łyżeczka ciemnego kakao krem czekoladowy karmelowy z solą morską. orzechy włoskie posiekane Rozczyn(...)włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (około 0,5 godziny). Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując mąką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki. Na środek każdego krążka nakładać łyżeczkę czekoladowego kremu i skleić formując w dłoni kulkę. Przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Smażyć w głębokim tłuszczu

Kasia i jej kobiecy świat
Piernikowe muffinki z kremem cynamonowym 143

gęste. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 3/4 wysokości otworu (fot.1) . Muffinki podczas pieczenia sporo urosną. Piec około 20 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce  (fot.2) . W międzyczasie przygotować krem cynamonowy.  Bardzo ważne jest, żeby śmietana i serek mascarpone były(...)przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, i na wierzchu okrężnymi ruchami, wycisnąć krem na babeczki  (fot.5) . Oprószyć lekko cynamonem  (fot.6) , wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Jeżeli dodatkowo chcecie ozdobić babeczki ciasteczkowymi ludzikami, polecam ten przepis . Z ciasta należy wyciąć foremką 15 ludzików, upiec i ozdobić lukrem królewskim, przygotowanym z 1 białka

Świat Ciasta
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 132

bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki ostrej papryki 1/2 kg pistacji krem: 3 opakowania serka mascarpone 2 opakowania śmietanki 30% pół szklanki cukru(...)czasie, kiedy jedna foremka siedzi w piekarniku, drugą możecie przykryć folią aluminiową i trzymać na stole. Potem zamiana. Kiedy ciasto jest zimne, wyjmujecie je z foremek i kroicie poziomo na pół, aby otrzymać z każdej porcji dwa krążki. Krem zaczynacie od ubicia w mikserze półtora kubeczka śmietany. Kiedy będzie puszysta i w miarę sztywna, dodajecie cukier, dalej miksując. Następnie dodajecie

GRUBY WAŁEK
Ciasto Jamajka 410

pewno pokochacie to ciasto :) Jest przepyszne, choć trochę czasochłonne, ale można sobie podzielić i robić je partiami- najlepiej zrobić dzień wcześniej, by galaretka i masa śmietanowa dobrze się schłodziły. Składniki: biszkopt: 4 jajka,  1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 1 budyń czekoladowy b/c, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.  krem straciatella(...)Ubijamy schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywną pianę. Dodajemy posiekaną drobno gorzką czekoladę i mieszamy. Połowę kremu wykładamy na biszkopt i schładzamy. Gdy galaretka zacznie tężeć, układamy banany przekrojone na pół na cieście i smarujemy je sokiem z cytryny lub syropem z pigwy (aby banany nie ściemniały). Zalewamy tężejącą galaretką i ponownie schładzamy. Układamy drugi biszkopt

Aga w kuchni
Wielkie zakupy i tort na urodziny. Kokosowo-truskawkowy 165

gdybym w zanadrzu nie miała ciasta. Tym razem nie jakiegoś zwykłego placka, ale pełnoprawnego, choć niewielkiego tortu. Długo się zastanawiałam, co by tu mu tym razem upiec. W końcu postawiłam na najprostsze rozwiązanie, czyli ulubione smaki C.: kokos i truskawki. Jest więc biszkopt z wiórkami, który niespodziewanie zyskał na wilgotności, najlepszy na świecie kokosowy krem, tak delikatny i lekki(...)ćwiartki. Amaretti pokruszyć. Na paterze ułożyć blat biszkoptu, wyłożyć połowę kremu, posypać połową truskawek i ciasteczek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu, truskawek i amaretti. Przykryć ostatnim blatem. Schłodzić. Śmietankę kokosową ubić z cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciasta. Udekorować truskawkami i chipsami kokosowymi. Smacznego! A jeśli wydaje się Wam, że nie lubicie kokosowego smaku, zapewniam, że po tym cieście

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drugie śniadanie z Fitellą #2 Otrębowy torcik z kremem owsiankowym 182

Witam Was! Dzisiaj kolejna propozycja zdrowego drugiego śniadania z Fitellą! O akcji, jak również o poprzednim przepisie możecie przeczytać tutaj. Niedawno pokazywałam Wam dietetyczne babeczki biszkoptowe

Pora coś zjeść
Kruche babeczki z kremem 192

Sposób przygotowania: 1. Masło siekamy z mąką i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i energicznie zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i schładzamy. 2. Kawałkami ciasta wylepiamy foremki. Pieczemy w 180 t. C do ładnego zrumienienia. 3. Robimy krem: połowę mleka zagotowujemy z cukrem, pozostałą część mieszamy z mąkami i wlewamy na gotujące się mleko. Cały czas mieszamy, aż całość zgęstnieje. Schładzamy

Kuchnia domowa Ani
BISZKOPT Z MUSEM GRUSZKOWYM 146

ogromne drzewa klapsów. Wymyśliłam smaczne ciasto w sam raz ta tą porę roku. Delikatny biszkopt przekładany bitą śmietaną z mascarpone i owocami zwieńczone musem z gruszek. Niebo w gębie!   Składniki na biszkopt (średnica 24cm): 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Składniki na krem: 250g serka mascarpone 500ml śmietany(...)nagrzanego do 160 o C piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać borówki. Wymieszać łyżką. Wykonanie musu : Gruszki należy obrać, wydrążyć gniazda nasienne a następnie przełożyć do garnka i gotować

Słodki Zakątek
PIJAK / CYCKI MURZYNKI 1373

Pijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury. Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi. Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu. Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą(...)Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami. Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ). Miękkie masło ucieramy z cukrem. Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową. Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Domowy krem czekoladowy z suszonych daktyli 134

końca przypasował. Nie lubię jeść samych suszonych daktyli, ale w kremie mogą być, ale wciąż je czuję. Skład kremu na bazie daktyli można dowolnie modyfikować, w zależności od upodobań i od przeznaczenia. Na kanapki i do przełożenia ciasta przyda się bardziej zwarty, a więc dodaj mniej mleka. Do deserów w pucharkach może być rzadszy. Ja zrobiłam krem dwa razy. Stąd

Anioszek w kuchni