ciemny biszkopt przełożony kremem cytrusowym i czekoladowym, polany czekoladą z bakaliami. Bardzo wykwintnie i elegancko! Serowa wersja torcika jest równie pyszna i dużo lżejsza niż tradycyjna, maślana. Zainspirowałam się tutaj , ale zrobiłam po swojemu. Spodobał mi się pomysł warzenia sera ze zwykłego mleka, na pewno wypróbuję ten sposób jeszcze w innych wariantach! składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki(...)pomarańczy, do drugiej kakao, czekoladę i spirytus. Na pierwszym blacie rozsmarować ciemny krem, przykryć drugim blatem, rozsmarować jasny krem, przykryć ostatnim blatem, lekko docisnąć. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka, dodać bakalie. Polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Schłodzić
6nieboBrandy. Smak wyrazisty, trochę cięższy, ale absolutnie niemdlący. Strzał w 10! TORT CZEKOLADOWY Z OWOCAMI KREM CZEKOLADOWY: * żelatyna – 8 g * woda – 40 g * żółtko – 65 g * cukier drobny – 50 g * mleko – 450 g * czekolada 70% – 350 g CIASTO CZEKOLADOWE: * czekolada min 70% – 150 g * masło – 120 g * żółtka – 100 g * cukier(...)ulubione sezonowe owoce SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KREM CZEKOLADOWY: Żelatynę, zalewamy wodą, odstawiamy. Żółtka ucieramy z cukrem. Mleko gotujemy, dodajemy powoli do utartych żółtek ( cały czas mieszając ). Podgrzewamy, aż lekko zgęstnieje, odstawiamy, dodajemy czekoladę i żelatynę, blendujemy, odstawmy na ok. 2 godziny do chłodzenia. Przed wyciąganiem na tort możemy ponownie blendować ( jeśli to konieczne ). CIASTO CZEKOLADOWE: Masło rozpuszczamy z czekoladą
Ostra na SłodkoCzekoladowe babeczki, pyszne, odpowiednio wilgotne a zarazem puszyste, wykonane są z płatków owsianych, osłodzone miodem i daktylami. Jeśli to Cię nie przekonuje, to pomyśl o cudownym orzechowym kremie powstałym z daktylowej pianki wymieszanej z masłem orzechowym. Idealne rozwiązanie dla wszystkich fanów zdrowych słodyczy. Babeczki robi się ekspresowo, zresztą całą robotę wykonuje za nas blender. Nam pozostaje tylko udekorować te małe(...)miód, jajka, mleko, olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut w 180 stopniach C. KREM DAKTYLOWO-ORZECHOWY SKŁADNIKI: ok. 40 sztuk suszonych daktyli 5 łyżek masła orzechowego ok.10 łyżek wody z daktyli WYKONANIE daktyle zalewam wrzątkiem, na 30 minut
Upiecz sobie babeczkęapetycznie się prezentuje. Bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Tina”, przepis zmodyfikowany). Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka kakao 3 łyżki cukru 120g masła 1 żółtko 1 łyżka wody Krem czekoladowy: 500ml mleka 130g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy(...)rozwałkować, podsypując odrobiną mąki). Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 30 minut. 4. Schłodzone ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Krem czekoladowy: 5. Około 350ml mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozmieszać mąkę
Mała Cukierenkazdarza nam się gotową masę na te ciasteczka wyjeść łyżeczką prosto z garnka, zanim masa na ciasteczka zdąży zastygnąć, bo to taki domowy czekoladowy krem krówkowy. Ta masa czekoladowa nadaje się też to przekładania ciasta polecam dodać wtedy odrobinę masła. PYCHA! A tutaj znajdziecie przepis na domowy kajmak i cukierki karmelki. Jak przygotować domowe ciasteczka czekoladowe z płatkami kukurydzianymi? Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoceńcie. Moim zdaniem to miła odmiana, od 3 - Bita, czy Kinder Country - ciast bez pieczenia, które są chyba wszystkim już znane. Smakiem na prawdę dobrze imituje znany wszystkim batonik - Kinder Bueno, warto wypróbować ! Składniki: 15 herbatników maślanych kakaowych 30 herbatników maślanych zwykłych ok. 300 g kremu do smarowania typu Nuttella Na krem bueno: 400 ml śmietanki(...)lejąca, ale w lodówce zgęstnieje. Ułożyć kolejną warstwę jasnych herbatników. Odłożyć do lodówki. Krem ciemny: Śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i krem do smarowania i zmiksować do połączenia składników. Nałożyć trochę niedbale na resztę ciasta, żeby powstały lekkie fale. Odłożyć do lodówki. Polewa: Czekoladę rozpuścić w garnuszku z masłem i odstawić do ostudzenia. Wystudzoną polewą polać ciasto. Ciasto
My sweet a lifeciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować na gładki krem. • Masło rozpuścić. • Do masy jajecznej dodać mąkę, masło i mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić
To co kochamciepłe miejsce na 30 minut. Uwaga! Bardzo urośnie! • Cukier, cukier wanilinowy, jajko i żółtko zmiksować na gładki krem. • Masło rozpuścić. • Do masy jajecznej dodać mąkę, masło i mleko z drożdżami. Wyrabiać ciasto kilka minut. Przykryć i odstawić na 30 minut. • Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować na grubość
To co kochamsezonie letnim trzeba korzystać z dobrodziejstw naszych ogródków. dlatego też proponuję wam pyszne ciasto z mascarpone z dodatkiem rabarbaru i truskawek. Nie ma kremów i galaretek więc z pewnością sprawdzi się przy grillu a także można go ze sobą zabrać na piknik lub wycieczkę. Składniki: 3 jajka 1,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią(...)całość zmiksować do połączenia się składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i równomiernie rozprowadzić. Na górę rozłożyć pokrojony rabarbar ( bez soku) i ułożyć truskawki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut
Ala piecze i gotujeZ okazji urodzin Bruna chciałam upiec tort. Warunkiem było to, że on też musiał móc go zjeść. Wiadomo było, że będzie biszkopt, no ale czym go
Z butelką mleczka w tleMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj
My Blueberry Cornersię dlaczego akurat padło na te ciastka, od razu uprzedzę że w książce nie ma przepisów a jedynie zarys składników potrzebnych do danego ciasta. Ja poszłam na łatwiznę i nie tworzyłam koszyczków z kremem jak w książce, mimo to wyszło smacznie. Florentynki bakaliowe. Składniki; pół szklanki rodzynków pół szklanki suszonych śliwek garść orzechów laskowych 4 suszone brzoskwinie garść suszonych(...)ostrą foremką wykrawać koła. Ciastka pieczemy około 10 min w 175C. Można też całe dno formy wyłożyć masą bakaliową a po upieczeniu ostrym nożem kroić kwadraty czy prostokąty. Ciasta muszą dobrze przestygnąć inaczej podczas wyciągania będą się rozpadać i kruszyć. Smacznego i miłej lektury życzę
Radość kipiąca uśmiechem.pieczenia 3 łyżki kakao 165 g cukru mały cukier waniliowy 140 g masła 2 całe jajka 170 ml mleka 100 g czekolady mlecznej Składniki na krem: 4 łyżki mąki 200 g miękkiego masła 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka ekstraktu waniliowego pomarańczowy barwnik spożywczy Dodatkowo: 100 g czarnej masy cukrowej 50 g pomarańczowej(...)Następnie połączyć wszystkie suche składniki z mokrymi, mieszając tylko do połączenia. Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami a następnie napełniamy je ciastem do ¾ wysokości (fot.1) . Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut. Teraz przygotowujemy krem. Przesianą mąkę wymieszać z mlekiem i podgrzać na małym ogniu. Mieszać do momentu, aż mikstura zgęstnieje do konsystencji śmietany. Całkowicie wystudzić. Masło
Świat Ciastadzięki czemu nie trzeba go niczym nasączać i długo utrzymuje świeżość. Zresztą wypróbujcie sami :) Ciasto marchewkowe: 2 szklanki marchewki, startej na drobnych oczkach ¾ kostki margaryny 1 ½ szklanki cukru 1 duży cukier waniliowy 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 szklanki mąki Krem śmietankowy: 700ml śmietany kremówki 30% 4 ½ łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżeczki cukru waniliowego Warstwa(...)niego rozpuszczoną mieszaninę dżemu z żelatyną i całość dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę pomarańczowo – galaretową nakładamy na dwie warstwy ciasta: spód i środkową, po czym pozostawiamy, by stwardniała. Uwaga: nie układamy warstw jednej na drugą. Żelatynę przeznaczoną do kremu wkładamy do garnuszka z gorącą wodą, by się rozpuściła. Gdy będzie płynna dolewamy około 50 – 70 ml śmietany (z 700ml), jeszcze
Smakowy Rajmasą jajeczno- kawową, wg mnie jest to jedna z lepszych mas tortowych i wyszło przepysznie. Warto go zrobić na świąteczny stół. Zapraszam... Stopień trudności dość trudny- czasochłonny, ciasto się dość ciężko przekrawa i blaty trzeba ostrożnie przenosić są ciężkie i mogą się połamać. Dodatkowo masa jajeczna,która lubi się warzyć tutaj należy pamiętać: jajka muszą być w temp.pokojowej, kawa musi(...)175ºC przez 45 minut, lub trochę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchylić drzwi piekarnika i w ten sposób wystudzić ciasto. Ciasto wyjąć z formy, przekroić wzdłuż dwukrotnie, na 3 blaty. Przygotuj krem: Na początek kawę rozpuścić w niewielkiej ilości wody- góra 1/4 szkl., aby napar był aromatyczny i esencjonalny. Ostudzić. Umyte i sparzone jajka
Kubki smaku